Home / HEADER-NEWS / Μεγάλες αλλαγές στο πειθαρχικό των εκπαιδευτικών από το Υπ. Παιδείας

Μεγάλες αλλαγές στο πειθαρχικό των εκπαιδευτικών από το Υπ. Παιδείας

Δημοσιεύτηκε: 11:14 πμ Οκτώβριος 24th, 2014  


law

Αλλάζουν σύντομα όλα στο πειθαρχικό δίκαιο των εκπαιδευτικών, με βασικό σημείο τον διαχωρισμό της ιδιωτικής τους ζωής από απαξιωτικές συμπεριφορές στη διάρκεια της υπηρεσίας τους.

Όπως σημειώνουν Τα Νέα, στόχος είναι οι 127.000 μόνιμοι δάσκαλοι και καθηγητές και οι πάνω από 20.000 αναπληρωτές να αφοσιωθούν στη δουλειά τους, χωρίς τον φόβο της άμεσης διαθεσιμότητας ακόμη και σε περιπτώσεις κακόβουλων καταγγελιών.

Για το θέμα αυτό, ο Ανδρέας Λοβέρδος συναντήθηκε χθες, Πέμπτη, με εκπροσώπους των δασκάλων και των καθηγητών, οι οποίοι επισήμαναν την ανάγκη εξειδίκευσης της έννοιας της «αναξιοπρεπούς συμπεριφοράς», ώστε να μη συνδέεται και με τον ιδιωτικό τους βίο. Ο υπουργός Παιδείας αποδέχθηκε ότι είναι σημαντικό να διαχωριστεί η συμπεριφορά τους μέσα στην υπηρεσία με εκείνη εκτός.

«Δεν μπορεί η δεύτερη, όταν δεν πρόκειται για μεγάλα αδικήματα, για κακουργήματα δηλαδή, να επηρεάζει την τύχη τους μέσα στο σχολείο. Όπως επίσης δεν μπορεί να είναι στην τύχη και στο έλεος κάθε αυθαίρετης καταγγελίας που τους οδηγεί εκτός υπηρεσίας και να τους βασανίζει για πάρα πολλά χρόνια» δήλωσε. Στο τωρινό πειθαρχικό δίκαιο, ο προσδιορισμός τού τι συνιστά «ανάρμοστη συμπεριφορά» είναι τόσο αόριστος, ώστε έχουν δημιουργηθεί αδικίες και σε μερικές περιπτώσεις κλίμα φόβου στον χώρο της εκπαίδευσης.

Ένα σημείο που θέλει πάντως ιδιαίτερη προσοχή είναι να μην εξελιχθούν οι αλλαγές σε «πλυντήριο», καθώς δεν ήταν λίγες οι περιπτώσεις στο παρελθόν που τιμωρήθηκαν με πειθαρχικές ποινές – χάδια εκπαιδευτικοί κατηγορούμενοι για πολύ σοβαρά αδικήματα, από ναρκωτικά έως παιδοφιλία. Τις επόμενες ημέρες ο υπουργός Παιδείας θα συναντηθεί με τον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κων. Μητσοτάκη που είναι καθ’ ύλην αρμόδιος, ώστε να διεξαχθεί διάλογος για να προχωρήσουν οι αλλαγές.

Πηγή: in.gr

………………..

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΔΟΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΧΘΕΣΙΝΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΣΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ

Πραγματοποιήθηκε σήμερα Πέμπτη 23/10/2014 συνάντηση των Δ.Σ. ΔΟΕ και ΟΛΜΕ με την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας για το θέμα του Πειθαρχικού Δικαίου. Α πό τη μεριά μας κάναμε σαφές από την αρχή ότι δεν προσήλθαμε για να συζητήσουμε μόνο για τη ρύθμιση που έχει δει το φως τη δημοσιότητας σε σχέση με τα εγκλήματα κατά της γενετήσιας ελευθερίας αλλά για τη συνολική αναθεώρηση του Πειθαρχικού Δικαίου. Ο Υπουρ γός Παιδείας μας απάντησε ότι η συζήτηση πραγματοποιείται για όλο το φάσμα των ζητημάτων και εμείς καταθέσαμε σε ένα πρώτο επίπεδο προτάσεις για τα εξαιρετικής σημασίας θέματα:

• Την εξειδίκευση κατά τρόπο περιοριστικό της έννοιας του πειθαρχικού παραπτώματος της χαρακτηριστικώς ανάξιας και αναξιοπρεπούς συμπεριφοράς εντός και εκτός υπηρεσίας, ώστε να μην μπορεί να υπαχθεί στο αδίκημα κάθε συμπεριφορά είτε αφορά στον ιδιωτικό είτε στον υπηρεσιακό βίο του υπαλλήλου.
 • Το ότι συμπεριφορές, που άπτονται του ιδιωτικού βίου του υπαλλήλου δεν μπορούν να αποτελούν πειθαρχικά παραπτώματα και σε κάθε περίπτωση δεν μπορεί να οδηγούν σε θέση του σε αυτοδίκαιη αργία.
 • Την ανάγκη αντ ιμετώπισης του διαλυτικού, για την ομαλή λειτουργία των σχολείων, φαινομένου της, άκριτης, παραπομπής για κάθε σοβαρή ή μη καταγγελία που γίνεται εναντίον εκπαιδευτικών κατά την άσκηση των καθηκόντων τους.
• Την επιστροφή των αιρετών εκπροσώπων των εκπ αιδευτικών στα πειθαρχικά συμβούλια.
 Η πολιτική ηγεσία μας δήλωσε ότι θα ακολουθήσει ανταλλαγή απόψεων με τα Δ.Σ. και τις νομικές υπηρεσίες των Ομοσπονδιών ώστε να διαμορφωθεί η τελική πρόταση για την αλλαγή του θεσμικού πλαισίου του Πειθαρχικού Δικαίου.

ΟΛΟ ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑ ΑΠΟ ΤΑ ΝΕΑ

ΜΕΡΟΣ 1

ΜΕΡΟΣ 2

ΠΗΓΗ enikos.gr , ΤΑ ΝΕΑ, in.gr, ΔΟΕ

 

 


 

Σχολιάστε το άρθρο

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί Required fields are marked *

*

Δημοφιλή άρθρα



Sorry. No data so far.

x

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΑΤΕ ?

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΓΙΑ ΑΠΟΣΠΑΣΗ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ 2023-2024

Το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων προκειμένου να προβεί στην έγκαιρη στελέχωση των ...