Home / HEADER-NEWS / Διαδραστικός Πίνακας – Μαθησιακό εργαλείο ή εργαλείο παρουσίασης;

Διαδραστικός Πίνακας – Μαθησιακό εργαλείο ή εργαλείο παρουσίασης;

Δημοσιεύτηκε: 10:46 μμ Σεπτέμβριος 14th, 2014  


diadrastikos

Μαθησιακό εργαλείο ή εργαλείο παρουσίασης;

Γνωρίζουμε όλοι μας  ότι τα τελευταία χρόνια η αλματώδης ανάπτυξη της τεχνολογίας έχει επιφέρει σημαντικές αλλαγές σε όλους τους τομείς της ανθρώπινης δραστηριότητας.

Η ψηφιακή τεχνολογία επιφέρει αλλαγές στα εκπαιδευτικά συστήματα, μεταμορφώνει τις παραδοσιακές εκπαιδευτικές δραστηριότητες, υποστηρίζει ψηφιακά το περιεχόμενο τους με αποτέλεσμα και ζητούμενο την αξιοποίηση των σύγχρονων προϊόντων της εκπαιδευτικής τεχνολογίας στην εκπαίδευση.

Μια τέτοια τεχνολογία είναι και οι Διαδραστικοί Πίνακες (Interactive Whiteboards).

Ο διαδραστικός πίνακας είναι μια οθόνη ευαίσθητη στην αφή, που συνεργάζεται με έναν υπολογιστή και έναν βιντεοπροβολέα, παρουσιάζοντας την πληροφορία που εμφανίζεται στην οθόνη του υπολογιστή. Είναι ένας ψηφιακός μαυροπίνακας και χρησιμοποιείται ανάλογα. Ο υπολογιστής που συνδέεται στο διαδραστικό πίνακα, ελέγχεται και λειτουργεί με ειδική πένα ή με απευθείας άγγιγμα. Οι εντολές μεταδίδονται άμεσα στον υπολογιστή και δεν χρησιμοποιείται ποντίκι.

 

Τα τελευταία χρόνια έχουν εμφανισθεί στην ελληνική σχολική τάξη μεμονωμένα από ενέργειες σχολικών μονάδων Αθμιας και Βθμιας εκπαίδευσης και οργανωμένα στα Γυμνάσια της χώρας με πρόσκληση συμμετοχής –τον Ιούνιο του 2010- στο πρόγραμμα πιλοτικής εισαγωγής διαδραστικών συστημάτων και συναφούς εξοπλισμού στην τάξη για μία ψηφιακά υποστηριζόμενη διδασκαλία του ΥπΠΔΒΜΘ.

 

Ο διαδραστικός πίνακας μπορεί να αποτελέσει ένα μαθησιακό εργαλείο που υποστηρίζει με ψηφιακό υλικό και πολυμέσα την προετοιμασία του μαθήματος, διευκολύνοντας την παρουσίαση του εκπαιδευτικού υλικού με διάδραση και ενεργοποιεί τη μαθητική συμμετοχή βελτιώνοντας τα μαθησιακά αποτελέσματα. Οι εκπαιδευτικές δραστηριότητες στον διαδραστικό πίνακα περιλαμβάνουν απλές ενέργειες χρήσης υπολογιστή για κείμενο, εικόνα και βίντεο, με παράλληλες δυνατότητες δημιουργίας, εκτύπωσης, αποθήκευσης και διαμοιρασμού του υλικού στους μαθητές, έντυπα ή ηλεκτρονικά.

 

Χρησιμοποιείται αποτελεσματικά για επίδειξη ιστοσελίδων και υλικού από το Διαδίκτυο και κυρίως για την αξιοποίηση εκπαιδευτικού λογισμικού για εφαρμογή και παρουσίαση. Στο υλικό αυτό τα εργαλεία του συστήματος μπορούν να  βοηθήσουν στη δημιουργία σχημάτων, σημειώσεων, χαρτών κλπ, για την επεξήγηση ή τον εμπλουτισμό της παρουσιαζόμενης έννοιας. Το περιβάλλον είναι ελκυστικό, λειτουργικό, άμεσο και μπορεί να αποτελέσει αλληλεπιδραστική πηγή γνώσης για εκπαιδευτές και εκπαιδευόμενους. Η διάδραση όμως δεν είναι αυτονόητη και απαιτεί κατάλληλο εκπαιδευτικό υλικό, σύγχρονες εκπαιδευτικές τεχνικές και συνεργατικό περιβάλλον μάθησης.

 

Έρευνες έδειξαν ότι μαθητές με ειδικές ανάγκες, μπορούν να ωφεληθούν από την παρουσίαση πολυμεσικού περιεχομένου στη μεγάλη οθόνη, καθώς ενεργοποιούν διαφορετικές δεξιότητες στην επεξεργασία της πληροφορίας και την προσαρμογή τους στην τάξη.

 

Οι διαδραστικοί πίνακες μπορούν να επηρεάσουν τις εκπαιδευτικές δραστηριότητες με διάφορους τρόπους. Δημιουργούν κίνητρα συμμετοχής και ενεργοποιούν την προσοχή των μαθητών, αυξάνουν τον ενθουσιασμό για μάθηση, ενώ ταυτόχρονα δίνουν περισσότερες ευκαιρίες για συνεργασία και ανάπτυξη προσωπικών και κοινωνικών δεξιοτήτων. Υπό συνθήκες λοιπόν, προάγεται η συζήτηση στην τάξη και ενισχύεται η εξερεύνηση, η μοντελοποίηση δραστηριοτήτων και ο πειραματισμός, στοιχεία που ενθαρρύνουν και αναδεικνύουν την κριτική σκέψη.

Η χρήση του διαδραστικού πίνακα προσφέρεται για συμμετοχή όλης της τάξης στη μαθησιακή διαδικασία έχοντας τον εκπαιδευτικό μεσολαβητή της διαδικασίας ανάμεσα στον υπολογιστή και τους μαθητές της τάξης.

https://www.pyxida.gr/


 

Σχολιάστε το άρθρο

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί Required fields are marked *

*

Δημοφιλή άρθρα



Sorry. No data so far.

x

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΑΤΕ ?

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΓΙΑ ΑΠΟΣΠΑΣΗ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ 2023-2024

Το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων προκειμένου να προβεί στην έγκαιρη στελέχωση των ...