Home / Featured / Δείτε πως με 25 ερωτήσεις μπορείτε να μάθετε τι γίνεται στο σχολείο του παιδιού σας

Δείτε πως με 25 ερωτήσεις μπορείτε να μάθετε τι γίνεται στο σχολείο του παιδιού σας

Δημοσιεύτηκε: 12:17 μμ Σεπτέμβριος 20th, 2014  


logotherapeia_b

«Πώς πήγε το σχολείο σήμερα
«Καλά.»

«Πώς πήγε το σχολείο σήμερα;»
«Καλά.»
«Πες και κάτι ακόμη βρε παιδάκι μου!»
«Ε, τι άλλο να σου πω, καλά.» «Μια χαρά.»
Σας φαίνεται γνώριμος αυτός ο διάλογος;
Αν όχι, είστε από τους «τυχερούς». Πολλά είναι τα παιδιά που με το γυρίζουν σπίτι αναμεταδίδουν με λεπτομέρειες όλη την ημέρα τους.
Αν κάτι σας θυμίζει όμως τότε προφανώς τα παιδιά σας είναι στην κατηγορία εκείνων που θεωρούν το σχολείο προσωπική τους υπόθεση και δε μοιράζονται λεπτομέρειες, ή απλά ο τρόπος που πέφτει αυτή η ερώτηση είναι τόσο γενικός και αόριστος που πραγματικά δεν έχουν τι να πουν, ενώ κατά τα άλλα θα ήταν πρόθυμα!

Η blogger Liz Evans, εκπαιδευτικός η ίδια, ήρθε αντιμέτωπη αρκετές φορές με τις μονολεκτικές, άδειες απαντήσεις «καλά», «μια χαρά» και άλλες παρόμοιες και αποφάσισε να κάνει μια λίστα πρωτότυπων και απρόσμενων ερωτήσεων που θα δελέαζαν τα παιδιά της να απαντήσουν.
Έτσι, εκείνα θα το έβρισκαν διασκεδαστικό, θα της μετέφεραν πληροφορίες χωρίς να εχουν την αίσθηση ότι δίνουν αναφορά κι εκείνη σίγουρα θα γινόταν πιο ευχάριστη απέναντί τους.
Συγχρόνως θα μάθαινε και όλα όσα θα ήθελε τόσο για την καθημερινότητά τους όσο όμως και για τον τρόπο που σκέφτονται και πράττουν τα παιδιά της όταν εκείνη δε θα ήταν παρούσα – ποιος ξέρει, ίσως και πολλά παραπάνω!

 

Δείτε τη λίστα!

 

1. Ποιό ήταν το καλύτερο πράγμα που έγινε στο σχολείο σήμερα; (ποιό ήταν το χειρότερο;)

 

2. Πες μου κάτι που σήμερα σε έκανε να γελάσεις.

 

3. Αν μπορούσες να διαλέξεις, με ποιον θα καθόσουν μαζί στην τάξη; (με ποιον δε θα καθόσουν με τίποτα; Γιατί😉

 

4. Ποιο σημείο (χώρος) του σχολείου είναι το πιο σούπερ;

 

5. Πες μου μια περίεργη λέξη που άκουσες σήμερα. (Ή κάτι περίεργο που είπε κάποιος)

 

6. Αν έπαιρνα τηλέφωνο τη δασκάλα σου απόψε, τι θα μου έλεγε για σένα;

 

7. Με ποιον τρόπο βοήθησες κάποιον σήμερα;

 

8. Με ποιον τρόπο σε βοήθησε κάποιος σήμερα;

 

9. Πες μου κάτι καινούργιο που έμαθες σήμερα.

 

10. Ποια στιγμή ήσουν πιο χαρούμενος σήμερα;

 

11. Ποια στιγμή βαρέθηκες πιο πολύ σήμερα;

 

12. Αν εμφανιζόταν ένα εξωγήινο διαστημόπλοιο στην τάξη σου για να πάρει κάποιον, ποιος θα ήθελες να ήταν αυτός; (Γιατί;)

 

13. Με ποιον θα ήθελες να παίξεις στο διάλειμμα που δεν έχεις παίξει ποτέ ξανά μαζί του;

 

14. Πες μου κάτι καλό που έγινε σήμερα!

 

15. Ποια λέξη είπε πιο πολλές φορές η δασκάλα σου σήμερα;

 

16. Τι πιστεύεις οτι θα έπρεπε να κάνετε ή να μαθαίνετε για πιο πολλές ώρες στο σχολείο;

 

17. Τι θα έπρεπε να κάνετε ή να μαθαίνετε λιγότερο; Γιατί;

 

18. Σε ποιον πιστεύεις οτι θα μπορούσες να φερθείς καλύτερα μέσα στην τάξη σου; (ενώ δεν το έχεις κάνει ενδεχομένως)

 

19. Πού κυρίως παίζεις στα διαλείμματα;

 

20. Ποιος είναι ο πιο αστείος μέσα στην τάξη σου; Γιατί;

 

21. Τι σου άρεσε πιο πολύ στο κολατσιό σου;

 

22. Αν ήσουν εσύ ο δάσκαλος αύριο, τι θα έκανες;

 

23. Υπάρχει κάποιος στην τάξη που θα χρειαζόταν λίγο χρόνο εκτός ομάδας;

 

24. Αν μπορούσες να αλλάξεις θέση με κάποιον μέσα στην τάξη, με ποιον θα το διαπραγματευόσουν; Γιατί;

 

25. Πες μου 3 διαφορετικές στιγμές που χρειάστηκε να χρησιμοποιήσεις το μολύβι σου σήμερα!

 

Όπως είναι φανερό, η λίστα μπορεί να μην τελειώσει ποτέ κι αυτό είναι σίγουρα καλό!

 

Ας προσπαθήσουμε να είμαστε πιο κοντά στα παιδιά μας χωρίς κριτική, χωρίς (φανερό) έλεγχο, χωρίς κυνήγι και απόδοση ευθυνών. Ας γίνουμε λίγο πιο διασκεδαστικοί και ευχάριστοι και μέσα από αυτή μας τη στάση σίγουρα έχουμε μόνο να κερδίσουμε, εμείς, τα παιδιά μας και η σχέση μας με αυτά.

 

Και θα δείτε οτι το παιχνίδι αυτό των ερωτήσεων θα τα εξιτάρει και θα το αποζητούν από μόνα τους!
Οι απαντήσεις τους μπορεί να σας ξαφνιάσουν, να σας συγκινήσουν, να σας καταπλήξουν! Έως και να σας σοκάρουν, να είστε έτοιμοι!

 

Φροντίστε να τα κοιτάτε στα μάτια, να μην ασχολείστε παράλληλα με κάτι άλλο και να μη ρίχνετε κλεφτές ματιές στο ρολόι γιατί η προσπάθεια θα καταλήξει σε παταγώδη αποτυχία. Τα παιδιά θέλουν, αποζητούν, έχουν ανάγκη την προσοχή μας. Όπως και οι μεγάλοι άλλωστε, έτσι δεν είναι;

 

Αν δείτε ότι δεν ανταποκρίνονται, μην τα παρατήσετε!
Δοκιμάστε πάλι με κάποια πιο ενδιαφέρουσα ερώτηση και προτιμήστε την ώρα λίγο πριν τον ύπνο. Τότε που είναι στιγμές χαλάρωσης, εξομολογήσεων, αγκαλιάς και φιλιών.
Προτρέψτε τα να κάνουν το ίδιο, να βρουν αντίστοιχες ερωτήσεις για εσάς. Τα παιδιά, όπως και ο καθένας ίσως, ανοίγονται πιο εύκολα όταν κάνουμε την αρχή εμείς. Αν τους πούμε πως πέρασε η δική μας μέρα, έχουμε πολύ περισσότερες πιθανότητες να μάθουμε για τη δική τους. Τι λέτε; Θα το δοκιμάσουμε;

 

Και αλήθεια, τι άλλες ερωτήσεις θα προσθέτατε στη λίστα;

………………………………………………………………………………………………………….
Το άρθρο διαβάσαμε εδώ : Huffington Post

Μετάφραση – Επιμέλεια: Όλγα Χατζηχρίστου

Photo by philos, taken in Costeas Geitonas School

 

Πηγή: mikroimegaloi.gr


 

12 Σχόλια

 1. sotiria kafeiri rammou

  αυτή που τόγραψε το άρθρο και είχε την φαεινή..δεν μπορεί να έχει παιδιά….εκτός αν έχει τα ..αγγελούδια……Κάθε μαμά.ξέρει ότι όταν γυρνάνε από το σχολείο είναι διαλυμένα,κακόκεφα..κουτουλάνε,πεινάνε…και εκτός ακραίων καταστάσεων,πχ.που έχει πέσει ξύλο..ή τσακωμοί….δεν τους παίρνεις κουβέντα…….αντίθετα…κάποια στιγμή ηρεμίας…σε χρόνο άσχετο….όλα τα παιδιά…εφόσον νιώθουν καλά με τους γονείς ,θα ξεφουρνίσουν..τι έγινε…….

  αλλά συνήθως τα άρθρα και οι θεωρίες γράφονται από ειδήμονες στα χαρτιά ,στην θεωρία και όχι στην πράξη…….και μετά οι ίδιοι με περισπούδαστο ύφος μουρλαίνουν και ενοχοποιούν τους γονείς…..

  • Νομίζω, πως η Λίζ, αναφέρει ότι η καλύτερη στιγμή για να θέσουμε τις ερωτήσεις, είναι μια στιγμή χαλάρωσης και αυτή είναι πριν τον ύπνο. Πάντως, από δική μου εμπειρία , όντως αυτή η ώρα είναι η καλύτερη και πράγματι, τότε, ξαπλωμένος δίπλα στον γιο μου, κάνουμε τις μεγαλύτερες συζητήσεις (παρέα με λίγο χαβαλέ).

  • Ίσως να το δοκίμαζες τότε; Ακόμα και τη διαλυμένη κακόκεφη στιγμή που γυρνάνε απ’ το σχολείο. Αν και με μας δουλεύει καλύτερα το βράδυ πριν τον ύπνο. Μια μόνο ερώτηση: Τι σου άρεσε πιο πολύ από σήμερα;

  • @ Sotiria Rammou, κι όμως είναι τόσο πολλά τα παιδιά που δε γυρνούν κακόκεφα και διαλυμένα από το σχολείο! Ειναι τόσο πολλά αυτά που είναι χαρούμενα, ίσως κουρασμένα, αλλά πρόθυμα να κάνουν κουβέντα και να μοιραστούν κομμάτια της μέρας τους. Επίσης υπάρχουν πολλά παιδιά που αγαπούν αυτό το παιχνίδι ερωτήσεων ακόμη και στη διαδρομή από το σχολείο στο σπίτι. Δεν είναι λοιπόν όλα «φαεινή έμπνευση αυτών που δεν έχουν παιδιά».
   Την μετάφραση την έκανα εγώ και επιμελήθηκα το άρθρο. Υιοθέτησα πολλές από αυτές τις ερωτήσεις, εγώ και πολλές φίλες και το απολαμβάνουμε. Δεν ισχύει λοιπόν το ίδιο για όλους, ε;
   Όλγα Χατζηχρίστου

   • Tha sifoniso oti ola ta pedia den einai to idio i diki mou apo tin ora pou tha tin paro apo to sxolio mou dini pliris anafora akoma kai to pire apo tin katina poli kalo to paixnidi ton erotiseo tha to dokimaso an kai den xriazete tha to kanoume san paixnidi

   • Συμφωνώ ακολουθω την ίδια τακτική πριν διαβάσω το άρθρο, εγώ το κάνω στην διαδρομή από το σχολείο για σπίτι ή στο σπίτι μέχρι να βάλω το μεσημεριανό. Έχει διάθεση σημασία έχει τι ρωτάς το παιδί και με ποιο τρόπο.

  • ΕΥΤΥΧΙΑ ΜΙΧΟΥ

   ΤΟ ΟΤΙ ΤΑ ΔΙΚΑ ΣΑΣ ΠΑΙΔΙΑ ΕΙΝΑΙ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΟΤΑΝ ΓΥΡΙΖΟΥΝ ΑΠΟ ΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΛΥΠΗΡΟ… ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΟΤΙ ΤΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΠΑΙΔΙΑ ΓΥΡΙΖΟΥΝ ΕΤΣΙ, ΤΑ ΔΙΚΑ ΜΟΥ ΠΑΝΤΑ ΓΥΡΙΖΟΥΝ ΧΑΜΟΓΕΛΑΣΤΑ ΚΑΙ ΕΥΘΥΜΑ. ΙΣΩΣ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΟ ΨΑΞΕΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΤΟ ΘΕΜΑ…

  • @ Sotiria kafeiri Rammou..μηπως Σωτηρια να το ψάξεις αυτό με την διάθεση των παιδιών σου όταν γυρίζουν από το σχολείο. Η πλειοψηφία δεν σταματα να μιλά στη διαδρομη για το σπίτι, για τα τεκτενόμενα του σχολείου. Αν ένα παιδακι είναι σιωπηλό, κακόκεφο και δυσανασχετημενο, τότε η μαμά οφείλει να σκύψει 10 φορές περισσότερο πάνω στο παιδί της και να βρει αυτη τα κλειδια για να το ξεκλειδώσουν. Το άρθρο είναι πολύ καλογραμμένο, στα πλαίσια της πραγματικότητας και δίνει πολύ ωραίες συμβουλες- ιδεες σε κάποιες μαναδες να ξεστραβωθούν και να ασχοληθούν λίγο παραπάνω με τα παιδιά τους και την ψυχολογία τους πέρα από τα διεκπεραιωτικά…..φαγητο, πλυσιμο, υπνο.

 2. Νομιζω ειναι ενα πολυ καλο αρθρο και σου δινει επιλογες πως να προσεγγισεις ενα παιδι. Και φυσικα δεν μιλαμε να το πιεσεις να σου τα πει ολα οταν ειναι κακοκεφο ή πειναει κτλ. Σιγουρα θα υπαρξει μια ωρα που θα ειναι ηρεμο και θα μπορειτε και σεις να του αφειερωσετε λιγο χρονο! ετσι θα παρετε τις απαντησεις που θελετε. Και οπως ειπε και ο Πανος λιγο πριν τον υπνο εκει συζυταμε και μεις ηρεμα και ωραια !! και παντα θελει ακι λιγο χαβαλε φιλε Πανο!!

 3. Υπάρχουν και μερικά μπουμπούκια γονείς, που βάζουν το πιστόλι στον κρόταφο του παιδιού να πει ότι έγινε κάτι αρνητικό στο σχολείο, να πούνε πόσο κακός και ανεύθυνος είναι ο δάσκαλος και πολλά άλλα. Τα έχω βιώσει προσωπικά και έχει τύχει να ακούσω μια μητέρα σε ταβέρνα να ρωτάει συνέχεια το νήπιο (Η κυρία σας, σας αφήνει μόνους; Για σκέψου. Ποτέ δεν το έχει κάνει;) Το νήπιο νιώθοντας τέτοια ψυχολογική πίεση, θα θυμηθεί ότι η νηπιαγωγός ίσως απουσίασε για μερικά δευτερόλεπτα και θα πει στη μάνα (Ναι , μας αφήνει μόνους) και την επομένη θα έρθει η μάνα ωρυόμενη να επιτεθεί στην εκπαιδευτικό, που αφήνει τα νήπια και αλωνίζει στο σχολείο!

 4. To pedi mou pou genika de mila katholou gia to ti ginete sto sholio tis apantise shedon
  oles tis erotisis!

 5. Προφανώς το κάθε παιδί δεν γυρίζει με την ίδια διάθεση στο σπίτι!Τα δικά μου παιδιά γυρίζουν συνήθως χαμογελαστά και το ερωτηματολόγιο αυτό το δουλεύουμε με τη μορφή παιχνιδιού!Οφείλω να σας ομολογήσω πως τα παιδιά μου το ζητάνε πια απο μόνα τους γιατι τους αρέσει η συζήτηση που κάνουμε!!!!Δοκιμάστε το!

Σχολιάστε το άρθρο

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί Required fields are marked *

*

Δημοφιλή άρθραSorry. No data so far.

x

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΑΤΕ ?

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΓΙΑ ΑΠΟΣΠΑΣΗ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ 2023-2024

Το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων προκειμένου να προβεί στην έγκαιρη στελέχωση των ...