Home / Featured / Είναι αυτό το μέτρο που «θα διευκολύνει τα πράγματα όσον αφορά το δημοτικό και μάλιστα με μία εκπαιδευτική διαδικασία υπέρ των μαθητών»;

Είναι αυτό το μέτρο που «θα διευκολύνει τα πράγματα όσον αφορά το δημοτικό και μάλιστα με μία εκπαιδευτική διαδικασία υπέρ των μαθητών»;

Δημοσιεύτηκε: 5:55 μμ Αύγουστος 22nd, 2014  


loverdos2

Ο υπουργός Παιδείας δήλωσε στην τηλεόραση του ΑΝΤ1 ότι «τα 3.000 κενά που δεν μπορούν να καλυφθούν με τις πιστώσεις των αναπληρωτών θα αντιμετωπιστούν με την επέκταση των παράλληλων αναθέσεων, τη μείωση των αποσπάσεων αλλά και με ένα μέτρο που θα διευκολύνει τα πράγματα όσον αφορά το δημοτικό και μάλιστα με μία εκπαιδευτική διαδικασία υπέρ των μαθητών”

Ας βάλουμε τη φαντασία μας να δουλέψει για να «πιάσουμε» το μέτρο που, σύμφωνα με τον Υπουργό Παιδείας, «θα διευκολύνει τα πράγματα όσον αφορά το δημοτικό και μάλιστα με μία εκπαιδευτική διαδικασία υπέρ των μαθητών”. Μια επισήμανση μόνο: Ζούμε σε μια εποχή που ακόμη και η πιο μεγάλη φαντασία ξεπερνιέται από την πραγματικότητα.
Μέτρο πρώτο: Οι μικροί μαθητές (Δημοτικό) έχουν περισσότερες ώρες σχολείο από αυτές που μπορεί να αντέξει η ηλικία τους.Επίσης ξυπνούν πολύ πρωί για να πάνε σχολείο. Είναι ενα σημαντικό πρόβλημα που έχει επισημανθεί από πολλούς παιδαγωγούς. Και υπάρχουν και τα πορίσματα των ερευνών. Έχουμε χρέος να το λύσουμε και θα το λύσουμε σε όφελος της νέας γενιάς. Νομοθετούμε λοιπόν, αρχικά για τα σχολεία που έχουν σε κάθε τάξη περισσ’οτερο από ένα τμήμα, ένα μέρος μαθητών να αρχίζει το πρόγραμμά του στις 8.30, ένα άλλο μέρος στις 9.30 και ένα άλλο μέρος στις 10.30. Οι πρώτοι θα τελειώνουν στις 12 οι άλλοι στις 1 και οι άλλοι στις 2. Έτσι με μια σωστή κατανομή των ωρών οι δάσκαλοι θα είναι αρκετοί και κενά δεν θα υπάρχουν.Ακόμη σκεφτόμαστε για τα σχολεία που έχουν ένα τμήμα σε κάθε τάξη, οι τρεις πρώτες τάξεις να έχουν μάθημα 8-12 και οι άλλες τρεις 12 -4. Εναλλάξ για να ευεργετούνται ισότιμα. Έτσι με μια σωστή κατανομή των ωρών και μια μικρή αύξηση του ωραρίου τους (δεν μπορεί να επιβαρύνονται μόνο οι καθηγητές οι οποίοι θυμίζω ότι από πέρσι έχουν αύξηση του ωραρίου τους κατά 2 ώρες) οι δάσκαλοι θα είναι αρκετοί και κενά δεν θα υπάρχουν.
Μέτρο δεύτερο: Δίνουμε λύση σε ένα σοβαρό πρόβλημα των μικρών μαθητών το οποίο έχει εντοπιστεί από πολλούς παιδαγωγούς. Μα είναι δυνατόν τόσο μικρά παιδιά να έχουν τόσους πολλούς δασκάλους να εναλλάσσονται μέσα στην τάξη; Δεν είναι παιδαγωγικό. Οι δάσκαλοι πρέπει να κάνουν και τη Γυμναστική και την Πληροφορική και την ξένη γλώσσα. Είναι υποχρεωμένοι να γνωρίζουν ξένη γλώσσα και νέες τεχνολογίες και εμείς σαν Υπουργείο Παιδείας έχουμε εμπιστοσύνη στους έλληνες δασκάλους. Φυσικά δίνουμε ευεργετική λύση και στους χιλιάδες εκπαιδευτικούς των ειδικοτήτων. Και παίρνουμε τις ειδικότητες από το δημοσικό και τις φέρνουμε στο Γυμνάσιο και στο Λύκειο αν χρειαστεί. Ο Πληροφορικός μπορεί να διδάξει μαθηματικά στο Γυμνάσιο αλλά και Φυσική. Ο καθηγητής Ξένων Γλωσσών θα συμπληρώσει τα κενά των φιλολόγων αναλαμβάνοντας Ιστορία και Λογοτεχνία. Δίνουμε στον εκπαιδευτικό την ευκαιρία με το ευεργετικό μέτρο των παράλληλων αναθέσεων να ολοκληρώνει το ωραριό του μέσα στο ίδιο σχολείο ή σε ένα ακόμη και έτσι δίνουμε απάντηση στο αίτημα που έχει διατυπώσει η εκπαιδευτική κοινότητα, τα συνδικαλιστικά όργανα των εκπαιδευτικών που δίκαια επισημαίνουν ότι δεν είναι σωστό οι εκπαιδευτικοί να κάνουν μάθημα σε 3, 4 ακόμη και 6 σχολεία.
Έχουμε μεγάλη φαντασία; Προφανώς. Ωστόσο θυμίζουμε ότι βρισκόμαστε στην εποχή των κυρίαρχων εκπαιδευτικών μάγων.
Χρήστος Κάτσικας

………………………………………………………………………………………………………………..

ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

paideia-ergasia.gr

Την επόμενη εβδομάδα αναμένονται περισσότερες πληροφορίες για το μέτρο που ετοιμάζει το Υπουργείο Παιδείας προκειμένου να διευκολύνει τα πράγματα και για το δημοτικό σχολείο καθώς όπως είναι γνωστό οι παράλληλες αναθέσεις είναι μέτρο που  αφορά κυρίως τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση.

Πιθανόν με το μέτρο που ετοιμάζει το Υπουργείο Παιδείας να επιθυμεί να περιορίσει τον αριθμό των αναπληρωτών σε εκπαιδευτικούς ειδικοτήτων όπως είναι οι γυμναστές, οι θεατρολόγοι, οι εκπαιδευτικοί μουσικής.

Θυμίζουμε ότι τα μαθήματα της Φυσικής Αγωγής, της Μουσικής καθώς και της Θεατρικής Αγωγής μπορούν υπό προϋποθέσεις να διδάξουν οι δάσκαλοι στα δημοτικά σχολεία.

Βέβαια ο Υπουργός Παιδείας τόνισε ότι η εκπαιδευτική διαδικασία θα είναι υπέρ του μαθητή. Λέτε να περιορίσει τις ώρες των μαθημάτων στο δημοτικό;

Παραθέτουμε μια μελέτη που έγινε βέβαια στην Αγγλία και αφορούσε μαθητές 13-18 ετών

ΛΟΝΔΙΝΟ Απολύτως επιτυχές θεωρείται πείραμα που εφαρμόστηκε εφέτος σε βρετανικό λύκειο με 800 μαθητές και μαθήτριες: τα μαθήματα αρχίζουν μία ώρα αργότερα. Οι απουσίες μειώθηκαν εντυπωσιακά, οι επιδόσεις των μαθητών (13 ως 18 ετών) βελτιώθηκαν, ενώ καθηγητές, γονείς και παιδιά συνεργάζονται καλύτερα.

Από τον περασμένο Οκτώβριο το κουδούνι του λυκείου στο Μονκσίτον του Βορείου Τάινεσαϊντ χτυπάει στις 10 αντί για τις 9 το πρωί, προς μεγάλη χαρά των μαθητών και μαθητριών, ηλικίας 13-19 ετών που προσέρχονται με μεγαλύτερη προθυμία στο μάθημα. Στατιστικώς προέκυψε μείωση των απουσιών σε ποσοστό 8% ενώ οι κατά σύστημα «σκασιάρχες» λιγόστεψαν κατά 27%.

Κατόπιν αυτών ο λυκειάρχης Πολ Κίλεϊ κρίνει απαραίτητη την προσαρμογή του σχολικού ωραρίου με σκοπό τη δημιουργία «πολύ ευχαριστημένων και καλύτερα εκπαιδευμένων νέων». Εχει μάλιστα και ιατρικώς διαπιστωθεί, όπως είπε ο λυκειάρχης στο ΒΒC, ότι είναι καλύτερα να αρχίζουν αργότερα οι έφηβοι την καθημερινή εργασία τους στο σχολείο γιατί έτσι προκύπτει όφελος, τόσο για την πνευματική όσο και για τη σωματική υγεία τους. Εχει άλλωστε διαπιστωθεί ότι το απόγευμα αφομοιώνονται ευκολότερα οι γνώσεις.

Το πείραμα πραγματοποιείται υπό την επίβλεψη ειδικών επιστημόνων, με επικεφαλής τον καθηγητή Νευρολογίας Ράσελ Φόστερ του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης. Από τα τεστ μνήμης στα οποία υπέβαλε τους μαθητές προκύπτει ότι τα δύσκολα μαθήματα είναι καλύτερα να διδάσκονται το απόγευμα. Η επιστημονική εξήγηση είναι σχετικά απλή. Οταν το παιδί φτάνει στην εφηβεία, οι ρυθμοί του εσωτερικού βιολογικού ρολογιού αλλάζουν. Ο νέος θέλει εκ φύσεως να ξυπνάει πιο αργά το πρωί και δεν το κάνει από τεμπελιά αλλά επειδή έτσι είναι βιολογικά προγραμματισμένος.

– Πρωί πρωί στην τάξη; – Παράλογο! Ο εξειδικευμένος στη μελέτη των διαταραχών του ύπνου καθηγητής Τιλ Ρένεμπεργκ δήλωσε στο ΒΒC ότι θεωρεί «παραλογισμό» την εμμονή να αρχίζουν τα μαθήματα νωρίς το πρωί. Διότι, όπως εξήγησε, το βιολογικό ρολόι κάθε ανθρώπου λειτουργεί σε κύκλους φωτός και σκότους οι οποίοι διαδέχονται ο ένας τον άλλο. Στην περίοδο της εφηβείας αυτή η εναλλαγή γίνεται αργότερα. Και, εκτός αυτού, οι μαθητές που ξυπνούν πολύ πρωί χάνουν το ουσιαστικότερο μέρος του ύπνου τους- και ο ύπνος είναι απαραίτητος για την αφομοίωση όσων μαθαίνει ο άνθρωπος.

Πηγή έρευνας:Βήμα μέσω σύλλογος Σωτηρίου

Τονίζουμε ότι μέχρι στιγμής δεν υπάρχει κάτι συγκεκριμένο και δεν έχει διαρρεύσει κάτι το Υπουργείο..Από εβδομάδα θα γνωρίζουμε περισσότερα.

………………………………………………………………….

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Νέο μέτρο που θα διευκολύνει τα πράγματα στο δημοτικο; Τι εννοεί ο ποιητής;

Συνέντευξη Λοβέρδου στον ΑΝΤ1 (22/8) – Χρειαζόμαστε νέο διαγωνισμό ΑΣΕΠ για 10.000 προσλήψεις τακτικού προσωπικού για το 2015


 

Σχολιάστε το άρθρο

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί Required fields are marked *

*

Δημοφιλή άρθρα



Sorry. No data so far.

x

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΑΤΕ ?

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΓΙΑ ΑΠΟΣΠΑΣΗ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ 2023-2024

Το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων προκειμένου να προβεί στην έγκαιρη στελέχωση των ...