Home / HEADER-NEWS / Αυτοδιαχείριση (ως ένα βαθμό) των οικονομικών των ΑΕΙ και ΤΕΙ

Αυτοδιαχείριση (ως ένα βαθμό) των οικονομικών των ΑΕΙ και ΤΕΙ

Δημοσιεύτηκε: 6:41 μμ Αύγουστος 1st, 2014  


aei

Παπαματθαίου Μάρνυ

Απελευθερώνονται οι ειδικοί λογαριασμοί των πανεπιστημίων και των ΤΕΙ οι οποίοι και δεν εντάσσονται στην Ενιαία Αρχή Πληρωμών του υπουργείου Οικονομικών, ως αντίβαρο προς τους μειωμένους εφετινούς προυπολογισμούς που δόθηκαν στα ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα της χώρας. Αυτό αποφασίστηκε σε ευρεία σύσκεψη που έγινε την Παρασκευή στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον πρωθυπουργό κ. Αντώνη Σαμαρά, με την συμμετοχή του υπουργού Παιδείας κ. Ανδρέα Λοβέρδου, του αντιπροέδρου της κυβέρνησης κ. Ευάγγελου Βενιζέλου και του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών κ. Χρήστου Σταϊκούρα.

Πρόκειται για αίτημα που είχε τεθεί από την πλευρά του υπουργού Παιδείας, καθώς πρόσφατα είχε γίνει προσπάθεια να ενταχθούν στο δημόσιο λογισμικό οι ειδικοί λογαριασμοί των ΑΕΙ (δηλαδή η διαχείριση των κοινοτικών κονδυλίων απο ερευνητικά προγράμματα η οποία τους έδινε μια δυνατότητα αυτοχρηματοδότησης πολλών εκ των αναγκών τους). Με αυτό τον τρόπο και απελευθερώνεται σε ένα βαθμό η διαχείριση των οικονομικών τους.

Ελήφθη μια πολύ σημαντική απόφαση, δήλωσε ο κ. Λοβέρδος βγαίνοντας από το Μέγαρο Μαξίμου. «Να προσαρμοστούμε σε όσα ισχύουν στις χώρες του δυτικού ημισφαιρίου και ιδιαίτερα στην ΕΕ, να απελευθερώσουμε από την Ενιαία Αρχή Πληρωμών τα ερευνητικά κέντρα του ιδιωτικού δικαίου, τα ινστιτούτα, τους ειδικούς λογαριασμούς των πανεπιστημίων, των ΤΕΙ και των ερευνητικών κέντρων που ανήκουν στο Δημόσιο» ανέφερε.

Πρόσθεσε, επίσης, ότι με αυτό τον τρόπο, «πλάι στο δυσμενές μέτρο της περικοπής των χρηματοδοτήσεων, που σε καμία περίπτωση δεν επιτρέπει να ιδρύονται νέα πανεπιστήμια, προσθέτουμε δυνατότητα να μπορούν να αυτοχρηματοδοτούνται απευθυνόμενα είτε σε προγράμματα της ΕΕ είτε στην ιδιωτική πρωτοβουλία».

Όπως δήλωσε ο κ. Λοβέρδος πρόκειται για αντίμετρο στις περικοπές οι οποίες για τα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ ανέρχονται μεταξύ 12% και 18%, ενώ στα ερευνητικά κέντρα είναι πολύ υψηλότερες.

Ο υπουργός Παιδείας αναφέρθηκε σήμερα και στο θέμα των μετεγγραφών φοιτητών, τονίζοντας ότι πρόκειται για ρύθμιση που ψηφίστηκε από τη Βουλή, δίνοντας το δικαίωμα μετεγγραφής σε όλους. Όπως είπε ο κ. Λοβέρδος, για το θέμα αναζητούνται λύσεις, ενώ εμφανίστηκε αισιόδοξος καθώς υπάρχει ομαλή συνεργασία με τα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ της χώρας.

Για τα κενά στα σχολεία εν όψει της νέας σχολικής χρονιάς, ο κ. Λοβέρδος είπε ότι η κυβέρνηση κάνει «αγώνα δρόμου» για να καλύψει τα κενά που έχουν προκύψει σε αναπληρωτές εκπαιδευτικούς. Πέρυσι τα κενά ήταν 3.500 λιγότερα κατέληξε ο κ. Λοβέρδος.

Πηγή: ΤΟ ΒΗΜΑ


 

Σχολιάστε το άρθρο

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί Required fields are marked *

*

Δημοφιλή άρθρα



Sorry. No data so far.

x

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΑΤΕ ?

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΓΙΑ ΑΠΟΣΠΑΣΗ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ 2023-2024

Το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων προκειμένου να προβεί στην έγκαιρη στελέχωση των ...