Home / HEADER-NEWS / Προβληματισμός στο ΥΠΑΙΘ για τον τρόπο που θα γίνει η προσμέτρηση της προυπηρεσίας

Προβληματισμός στο ΥΠΑΙΘ για τον τρόπο που θα γίνει η προσμέτρηση της προυπηρεσίας

Δημοσιεύτηκε: 1:53 μμ Ιούλιος 30th, 2014  


LOVERDOS

Σε 22.500 εκτιμούνται οι ανάγκες για αναπληρωτές το νέο σχολικό έτος, ενώ η πρώτη φάση των προσλήψεων θα πραγματοποιηθεί ως είθισται το πρώτο δεκαήμερο του Σεπτεμβρίου. Ο αριθμός των αναπληρωτών έχει γιγαντωθεί λόγω των χιλιάδων συνταξιοδοτήσεων που σημειώθηκαν τα τελευταία χρόνια και των ελάχιστων προσλήψεων, που έχουν ως αποτέλεσμα να μην τηρείται στην εκπαίδευση ο κανόνας 1/10, όπως επεσήμαναν πολλοί βουλευτές στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων.

Ένα θέμα που καίει τους αναπληρωτές και για το οποίο έγινε αρκετός λόγος στην Επιτροπή είναι αυτό του ξεκλειδώματος των πινάκων. Το Υπουργείο Παιδείας εξετάζει σοβαρά το ενδεχόμενο “ανοίγματος” των πινάκων λόγω και της μοριοδότησης των δυσπρόσιτων σχολείων, χωρίς όμως να έχει καταλήξει σε οριστική απόφαση. 

Συγκεκριμένα για το ζήτημα τοποθετήθηκε ο υφυπουργός Παιδείας κ. Δερμεντζόπουλος, ο οποίος ανέφερε ότι “δεν ξέρουμε εάν θα το εφαρμόσουμε αυτή τη χρονιά ή εάν θα δώσουμε μία μεταβατική περίοδο για την επόμενη. Είναι κάτι όμως το οποίο θα το απαντήσουμε, γιατί είμαστε ακριβώς στη φάση που το συζητάμε, μεθαύριο που θα κατατεθεί η τροπολογία”.

Ο υφυπουργός δήλωσε ότι υπάρχει προβληματισμός για το “αν θα ανοίξουν τώρα ή του χρόνου” και ανέφερε ότι δεν έχουν καταλήξει και ότι πρέπει να προηγηθούν συζητήσεις για το πώς θα γίνει. “Είναι πάντως στις σκέψεις μας και τις προθέσεις μας”, τόνισε μεταξύ των άλλων ο υφυπουργός Παιδείας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι δεν είναι η πρώτη φορά που έρχεται στο προσκήνιο το ζήτημα του “ανοίγματος” των πινάκων, καθώς και ο προηγούμενος υφυπουργός κ. Κεδίκογλου είχε αναφέρει ότι “σύντομα θα προσμετρηθεί η προϋπηρεσία που αποκτήθηκε τα χρόνια που οι πίνακες παρέμεναν κλειδωμένοι”. 

Τον προβληματισμό για την προσμέτρηση της προϋπηρεσίας εντείνει και η εγκύκλιος των αναπληρωτών, στην οποία αναφέρεται όπως και τα προηγούμενα χρόνια ότι δεν προσμετράται η προϋπηρεσία μετά τις 30-6-2010. Επίσης, όπως έχει γράψει το news.gr, ο Υπουργός Παιδείας σε γραπτή του απάντηση, μετά από σχετική ερώτηση, δεν αναφέρθηκε στο άνοιγμα των πινάκων των αναπληρωτών, ενώ στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων δεν τοποθετήθηκε επί του θέματος και δήλωσε ότι “σήμερα θα κατατεθεί ένα σχέδιο νόμου με λίγα άρθρα, το οποίο περιλαμβάνει θέματα, όπως είπα στην προηγούμενη συνεδρίαση, σχετιζόμενα με το Εθνικό Συμβούλιο Παιδείας, αλλά και με την μοριοδότηση δασκάλων και καθηγητών που πηγαίνουν σε περιοχές κατά το άρθρο 101 παράγραφος 4 του συντάγματος, δηλαδή, νησιωτικές ή δυσπρόσιτες ορεινές, και άλλα ειδικότερα θέματα”.

Πάντως, αυτό που έχει ξεκαθαρίσει είναι ότι δε θα εφαρμοστεί ο θεσμός της εντοπιότητας, καθώς προκρίνεται η γενναία μοριοδότηση όσων εκπαιδευτικών επιλέξουν να υπηρετήσουν σε συγκεκριμένα δυσπρόσιτα σχολεία. Άλλωστε, και στην εγκύκλιο των αναπληρωτών υπάρχει σχετική πρόβλεψη για συμπληρωματική εγκύκλιο, με την οποία αναμένεται ότι θα κληθούν οι εκπαιδευτικοί να δηλώσουν τα σχολεία αυτά.

Καλόγηρος Βασίλειος


 

Σχολιάστε το άρθρο

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί Required fields are marked *

*

Δημοφιλή άρθρα



Sorry. No data so far.

x

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΑΤΕ ?

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΓΙΑ ΑΠΟΣΠΑΣΗ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ 2023-2024

Το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων προκειμένου να προβεί στην έγκαιρη στελέχωση των ...