Home / HEADER-NEWS / ΟΔΗΓΟΣ ΥΠΟΤΡΟΦΙΩΝ – Οι 350 υποτροφίες για πανεπιστημιακές σπουδές. Δωρεάν σπουδές απο 9 φορείς

ΟΔΗΓΟΣ ΥΠΟΤΡΟΦΙΩΝ – Οι 350 υποτροφίες για πανεπιστημιακές σπουδές. Δωρεάν σπουδές απο 9 φορείς

Δημοσιεύτηκε: 4:39 μμ Ιούλιος 27th, 2014  


ptyxio

Ο ΠΛΗΡΗΣ ΟΔΗΓΟΣ ΥΠΟΤΡΟΦΙΩΝ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΕΔΩ

ΤΑ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΑ ΕΔΩ

Που θα βρείτε τις 350 υποτροφίες για πανεπιστημιακές σπουδές

Ευκαιρίες σπουδών σε δεκάδες γνωστικά αντικείμενα προσφέρουν οι 350 υποτροφίες που βρίσκονται αυτή την εποχή σε εξέλιξη. Πολλά από τα προσφερόμενα προγράμματα προβλέπουν μάλιστα και άμεση σύνδεση με την αγορά εργασίας

Που θα βρείτε τις 350 υποτροφίες για πανεπιστημιακές σπουδές

Σε αγώνα δρόμου αποδύονται όλο και περισσότεροι νέοι προκειμένου να αποκτήσουν μια υποτροφία. Σήμερα, λόγω της οικονομικής κρίσης, χιλιάδες νέοι και κυρίως οι «άριστοι» σε επίπεδο σπουδών ψάχνουν απεγνωσμένα προκειμένου να εντοπίσουν μια υποτροφία της αρεσκείας τους.

Η διαδικασία αυτή είναι συχνά πολύπλοκη με δεδομένο ότι δεν υπάρχει ένας και μόνο οργανισμός που να συγκεντρώνει τις σχετικές πληροφορίες. Και έτσι οι ενδιαφερόμενοι πρέπει να ψάχνουν αδιάκοπα ανάμεσα σε δεκάδες φορείς, αφού κάθε χρόνο παρέχονται χιλιάδες υποτροφίες.

Στη χώρα μας ο βασικός φορέας διαχείρισης των υποτροφιών, τις οποίες χορηγεί η ελληνική κυβέρνηση είναι το Ιδρυμα Κρατικών Υποτροφιών (ΙΚΥ), το οποίο προκηρύσσει ετησίως υποτροφίες για μεταπτυχιακές σπουδές στην Ελλάδα και το εξωτερικό, ενώ χορηγεί και χρηματικά ποσά για προπτυχιακές σπουδές. Ωστόσο, πέρα από το ΙΚΥ, υποτροφίες δίνουν και εκατοντάδες άλλοι φορείς: Υπουργεία, Πανεπιστήμια, το Συμβούλιο της Ευρώπης, η UNESCO, Κληροδοτήματα, Ιδρύματα, Κυβερνήσεις άλλων χωρών, ιδιώτες κ.ά.

Προϋποθέσεις

Που θα βρείτε τις 350 υποτροφίες για πανεπιστημιακές σπουδές

Εξαιρετικά μεγάλο αριθμό υποτροφιών δίνουν οι ιδιώτες, δηλαδή τα κληροδοτήματα, και συνήθως σε αυτές τις περιπτώσεις βασικό ρόλο παίζει η καταγωγή του φοιτητή και βέβαια η επιμέλεια που δείχνει στις σπουδές τους. Γενικότερα πάντως οι βασικοί παράγοντες που παίζουν ρόλο στην απονομή των υποτροφιών είναι: ο βαθμός πτυχίου, οι επιδόσεις σε μαθήματα σχετικά με τον τομέα εξειδίκευσης για τον οποίο προκηρύσσεται η υποτροφία, η καλή γνώση της ξένης γλώσσας, η καταγωγή από συγκεκριμένο τόπο και η οικονομική κατάσταση.

 

Οπως τονίζει στο «Εθνος» η πρόεδρος του ΙΚΥ, κ. Εφη Μπάσδρα, αυτή τη στιγμή υπάρχει «τρομακτικό ενδιαφέρον για υποτροφίες και κυρίως για μεταπτυχιακές σπουδές. Μεγάλο επίσης ενδιαφέρον υπάρχει για τις ανθρωπιστικές σπουδές, καθώς είναι υποτροφίες που δεν βρίσκουν εύκολα οι φοιτητές». Η τεράστια ζήτηση που υπάρχει για τις υποτροφίες αλλά και το γεγονός ότι μέχρι σήμερα δεν είχαν κάποια σύνδεση των υποτροφιών με την αγορά εργασίας οδήγησε από φέτος το ΙΚΥ να προχωρήσει σε μια καινοτόμο πρωτοβουλία, δηλαδή ένα νέο πρόγραμμα υποτροφιών με την ονομασία (2+2).

Οπως μας εξηγεί η κ. Μπάσδρα, «αφορά στη χορήγηση από το ΙΚΥ υποτροφιών πρώτου κύκλου σπουδών (μάστερ) με τη συνηθισμένη διαδικασία χορήγησης υποτροφιών.

Ομως στη διάρκεια των σπουδών τους, των δύο χρόνων, οι υπότροφοι για την απόκτηση εμπειρίας θα εργάζονται σε κάποια επιχείρηση με συνάφεια στο αντικείμενο σπουδών τους. Μετά το μάστερ η επιχείρηση αυτή θα είναι υποχρεωμένη να προσλάβει με θέση αποκλειστικής απασχόλησης τον μεταπτυχιακό υπότροφο για δύο χρόνια. Ετσι ο υπότροφος θα αποκτά εμπειρία, την οποία θα αξιοποιήσει στη δουλειά του, με πιθανότητες να συνεχίσει να δουλεύει σε ίδια επιχείρηση. Απο την άλλη πλευρά και η επιχείρηση θα έχει έναν άριστο εργαζόμενο και θα εμπλουτίσει το δυναμικό της. Ηδη έχουμε ξεκινήσει μια τέτοια συνεργασία με την Εθνική Τράπεζα, αλλά υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον από δημόσιες και ιδιωτικές επιχειρήσεις».

Στα σχέδια του ΙΚΥ είναι σύντομα να μπορέσει να προχωρήσει και στην παροχή φοιτητικών δανείων με χαμηλό ή μηδενικό επιτόκιο, τα οποία θα αρχίζουν ν΄αποπληρώνονται όταν ο φοιτητής ξεκινήσει να εργάζεται, κάτι που κάνουν εδώ και χρόνια πολλά μεγάλα πανεπιστήμια του εξωτερικού. Οπως χαρακτηριστικά λέει η πρόεδρος του ΙΚΥ, η Πολιτεία πρέπει να δώσει μεγάλη έμφαση στις υποτροφίες και να στηρίξει τη νεολαία της αριστείας, αφού αυτή είναι το μέλλον της χώρας μας. «Η παιδεία είναι η μόνη μας ελπίδα και ο εθνικός μας πλούτος.

ΝΙΚΟΛΙΤΣΑ ΤΡΙΓΚΑ

ΕΘΝΟΣ

……………………………..

Οι 350 θέσεις που ‘τρέχουν’ μέσα στο καλοκαίρι

Οι υποτροφίες που προσφέρονται κάθε χρόνο είναι πάρα πολλές. Το «Εθνος» παρουσιάζει σήμερα περίπου 350 υποτροφίες που βέβαια δεν έχουν λήξει οι προθεσμίες για τις αιτήσεις και οι ενδιαφερόμενοι έχουν χρόνο το επόμενο διάστημα να τις μελετήσουν και να καταθέσουν τα δικαιολογητικά τους.

Οι βασικοί παράγοντες που παίζουν ρόλο στην απονομή των υποτροφιών είναι: ο βαθμός πτυχίου, οι επιδόσεις σε μαθήματα σχετικά με τον τομέα εξειδίκευσης για τον οποίο προκηρύσσεται η υποτροφία, η καλή γ

Οι βασικοί παράγοντες που παίζουν ρόλο στην απονομή των υποτροφιών είναι: ο βαθμός πτυχίου, οι επιδόσεις σε μαθήματα σχετικά με τον τομέα εξειδίκευσης για τον οποίο προκηρύσσεται η υποτροφία, η καλή γνώση της ξένης γλώσσας, η καταγωγή από συγκεκριμένο τόπο και η οικονομική κατάσταση

Για όλες υπάρχουν διαφορετικές ημερομηνίες λήξης και καλό θα ήταν οι φοιτητές αλλά και όλοι οι υπόλοιποι υποψήφιοι, καθώς κάποιες απευθύνονται σε στελέχη της δημόσιας διοίκησης, να προσέξουν τις λεπτομέρειες και να έχουν άμεση επικοινωνία με τους παρόχους.

1 ΥΠΟΤΡΟΦΙΕΣ ΙΚΥ

Το Ιδρυμα Κρατικών Υποτροφιών ενημερώνει τους ενδιαφερόμενους υποψήφιους υποτρόφους ότι για το προσεχές διάστημα, και έως το τέλος Σεπτεμβρίου 2014, αναμένεται η προκήρυξη των ακόλουθων προγραμμάτων υποτροφιών:

  • 100 υποτροφίες για μεταπτυχιακές σπουδές α΄ κύκλου (μάστερ) στην Ελλάδα με ένταξη στην αγορά εργασίας – πρόγραμμα ΙΚΥ και Εθνική Τράπεζα της Ελλάδας ακαδ. έτους 2014-15. Οι υποτροφίες αφορούν τους τομείς: «Τραπεζική Διοικητική και Χρηματοοικονομικά», «Οργάνωση και Διοίκηση Επιχειρήσεων, Οικονομικές Σπουδές» και «Θετικές Επιστήμες». Οι εξειδικεύσεις θα αναφέρονται στο κείμενο της προκήρυξης. Η συνολική διάρκεια του προγράμματος είναι τέσσερα έτη.
  • εξειδικεύσεις των ανθρωπιστικών και κοινωνικών επιστήμων-πρόγραμμα ΙΚΥ και Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος ακαδ. έτους 2014-15. Οι υποτροφίες αφορούν τις εξειδικεύσεις: «Αρχαίος και Βυζαντινός Πολιτισμός», «Ιστορία και Φιλοσοφία των Επιστημών», «Φιλοσοφία και Παιδαγωγική», «Γλωσσολογία και Λογοτεχνία» και «Πολιτικές Επιστήμες» και η διάρκειά τους είναι τρία έτη.
  • 100 υποτροφίες Αριστείας για εκπόνηση μεταδιδακτορικής έρευνας στην Ελλάδα ακαδ. έτους 2014 -15, πρόγραμμα ΙΚΥ- Siemens. Οι υποτροφίες αφορούν τους τομείς: «Βιομηχανία», «Υγεία», «Υποδομές, Αστική Ανάπτυξη και Περιβάλλον» και «Ενέργεια» και η διάρκειά τους είναι έως δύο έτη.
  • 20 υποτροφίες για εκπόνηση μεταδιδακτορικής έρευνας, ή τμήματος διδακτορικής διατριβής στις δότριες χώρες του χρηματοδοτικού μηχανισμού του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου (ΕΟΧ) Νορβηγία, Ισλανδία, Λιχτενστάιν» ακαδ. έτους 2014-2015- Πρόγραμμα «Ολοκληρωμένη Διαχείριση Θαλάσσιων και Εσωτερικών Υδάτων», συγχρηματοδοτούμενο κατά 85% από πόρους του ΧΜ-ΕΟΧ περιόδου 2009-2014 και κατά 15% από το ΠΔΕ.
  • Χρηματοδότηση 80 ερευνητικών προγραμμάτων που θα διεξαχθούν σε ελληνικά AEI, στους τομείς «Βιομηχανία – Ενέργεια», «Υγεία», και «Υποδομές, Αστική Ανάπτυξη και Περιβάλλον» με διάρκεια έως δύο έτη. Το πρόγραμμα θα υλοποιηθεί στο πλαίσιο της συνεργασίας ΙΚΥ- Siemens.
  • 4 υποτροφίες για α) ομογενείς, κατόχους του τίτλου Master of Divinity της Θεολογικής Σχολής «Τίμιος Σταυρός» της Βοστώνης, και β) Ελληνες πτυχιούχους τμημάτων των θεολογικών σχολών της Ελλάδος- 12ο πρόγραμμα μεταπτυχιακών υποτροφιών ακαδ. έτους 2014-2015.
  • 10 υποτροφίες για α) ομογενείς φοιτητές του Ελληνικού Κολεγίου της Βοστώνης και της Θεολογικής Σχολής «Τίμιος Σταυρός» της Βοστώνης και β) Ελληνες φοιτητές α) Φιλολογίας, β) Ψυχολογίας, γ) Παιδαγωγικών Δημοτικής Εκπαίδευσης και δ) των Θεολογικών Τμημάτων του Παν. Αθηνών και Θεσσαλονίκης προκειμένου να διανύσουν μέρος των σπουδών τους στο Ελληνικό Κολλέγιο της Βοστώνης ή στη Θεολογική Σχολή «Τίμιος Σταυρός» της Βοστώνης- 22ο πρόγραμμα προπτυχιακών υποτροφιών ακαδ. έτους 2014-2015.
  • Το Ιδρυμα Κρατικών Υποτροφιών στο πλαίσιο χορηγικού προγράμματός του με την Εθνική Τράπεζα, ανέλαβε την πρωτοβουλία να στηρίξει οικονομικά από σήμερα και στο εξής φοιτητές που παίρνουν μέρος σε διεθνείς νομικούς διαγωνισμούς. Ετσι, το ΙΚΥ ενέταξε τη χρηματοδότηση τέτοιων διαγωνισμών, χρηματοδότηση η οποία προέρχεται από την Εθνική Τράπεζα μέσω του ΙΚΥ, για τα επόμενα τρία χρόνια, με το ποσό των 60.000 ευρώ.

Οι όροι, οι προϋποθέσεις και η διαδικασία απονομής όλων των υποτροφιών θα περιλαμβάνονται στις προκηρύξεις που θα δημοσιευτούν ευρέως από το ΙΚΥ. Aναφορικά με τα προγράμματα υποτροφιών για μεταπτυχιακές σπουδές στην Ελλάδα και το εξωτερικό, με διαδικασία εξατομικευμένης αξιολόγησης που χρηματοδοτούνται από το ΕΣΠΑ, οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να παρακολουθούν τις ανακοινώσεις του Ιδρύματος που αναρτώνται στην επίσημη ιστοσελίδα του.

2 Ακαδημία Αθηνών

    • Η Ακαδημία Αθηνών προκηρύσσει διαγωνισμό για τη χορήγηση μίας (1) υποτροφίας για μεταπτυχιακές σπουδές στο εσωτερικό, στον κλάδο της Φιλοσοφίας. Λήξη προθεσμίας υποβολής αιτήσεων: 03/10/2014.
    • H υποτροφία χορηγείται για δύο (2) συνεχή ακαδημαϊκά έτη με έναρξη το έτος 2014-2015, και μπορεί να παραταθεί μέχρι δύο (2) ακόμη έτη, κατά την ελεύθερη κρίση της Ακαδημίας Αθηνών. Το ποσό της υποτροφίας ανέρχεται σε τετρακόσια πενήντα ευρώ (450,00€) τον μήνα. Δεκτοί στον διαγωνισμό γίνονται Ελληνες υπήκοοι ή υπήκοοι κράτους-μέλους της Ευρωπαϊκής Ενωσης ή υπήκοοι άλλων κρατών ελληνικής καταγωγής, πτυχιούχοι Φιλοσοφικής Σχολής ή Φιλοσοφικού Τμήματος Ελληνικού Πανεπιστημίου ή ισοτίμου Πανεπιστημίου κράτους μέλους της Ευρωπαϊκής Ενωσης, με βαθμό πτυχίου τουλάχιστον «Λίαν Καλώς», εφόσον δεν έχουν υπερβεί το 36ο έτος της ηλικίας τους μέχρι την ημερομηνία έναρξης του διαγωνισμού. Πληροφορίες παρέχονται καθημερινά στην Ακαδημία Αθηνών ? Διεύθυνση Περιουσίας (δ/νση: Σόλωνος 84, 5oς όροφος, τηλ.: 210.3664736, 210.3664781). Ο διαγωνισμός θα διεξαχθεί στα Γραφεία του Μεγάρου της Ακαδημίας Αθηνών (δ/νση: Πανεπιστημίου 28) ενώπιον της αρμόδιας Επιτροπής. Ημέρα έναρξης του διαγωνισμού ορίζεται η 20ή Οκτωβρίου 2014 και ώρα η 10η πρωινή.
    • Xορήγηση 1 υποτροφίας για διδακτορικές σπουδές στο εσωτερικό, στον κλάδο των Ιατρικών Απεικονίσεων και Συναφών Τεχνολο-γιών. Λήξη προθεσμίας υποβολής αιτήσεων: 1/10/2014. Δεκτοί στον διαγωνισμό γίνονται Ελληνες υπήκοοι ή υπήκοοι κράτους-μέλους της Ευρωπαϊκής Ενωσης ή υπήκοοι άλλων κρατών ελληνικής καταγωγής, πτυχιούχοι ή διπλωματούχοι Σχολών Μηχανικής ή Φυσικής ή Πληροφορικής ελληνικών Πανεπιστημίων-Πολυτεχνείων ή ισοτίμων Πανεπιστημίων-Πολυτεχνείων κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης, με βαθμό πτυχίου τουλάχιστον «Λίαν Καλώς», κάτοχοι Μεταπτυχιακού τίτλου σπουδών συναφούς αντικειμένου, εφόσον δεν έχουν υπερβεί το 36ο έτος της ηλικίας τους μέχρι την ημερομηνία έναρξης του διαγωνισμού. Ο διαγωνισμός θα διεξαχθεί στα Γραφεία του Μεγάρου της Ακαδημίας Αθηνών (δ/νση: Πανεπιστημίου 28) ενώπιον της αρμόδιας Επιτροπής. Ημέρα έναρξης του διαγωνισμού ορίζεται η 17η Οκτωβρίου 2014 και ώρα η 10η πρωινή.
    • Χορήγηση 1 υποτροφίας για μεταπτυχιακές σπουδές στο εξωτερικό, στον κλάδο της Μοριακής Βιολογίας,

Λήξη προθεσμίας υποβολής αιτήσεων: 26/09/2014. Tο ποσό της υποτροφίας ανέρχεται σε χίλια πεντακόσια ευρώ (1.500,00€) τον μήνα. Επίσης, στον υπότροφο θα καταβληθούν τα έξοδα μετάβασής του στο εξωτερικό και, μετά τη λήξη της μετεκπαίδευσής του, τα έξοδα επιστροφής του. Δεκτοί στον διαγωνισμό γίνονται Ελληνες υπήκοοι ή υπήκοοι κράτους-μέλους της Ευρωπαϊκής Ενωσης ή υπήκοοι άλλων κρατών ελληνικής καταγωγής, πτυχιούχοι τμημάτων Βιολογίας, Ιατρικής και συναφών κλάδων των Βιοεπιστημών Ελληνικών Πανεπιστημίων ή ισοτίμων Πανεπιστημίων κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης, με βαθμό πτυχίου τουλάχιστον «Λίαν Καλώς». Ο διαγωνισμός θα διεξαχθεί στα Γραφεία του Μεγάρου της Ακαδημίας Αθηνών (δ/νση: Πανεπιστημίου 28) ενώπιον της αρμόδιας Επιτροπής. Ημέρα έναρξης του διαγωνισμού ορίζεται η 13η Οκτωβρίου 2014 και ώρα η 10η πρωινή.

  • Η Ακαδημία Αθηνών προκηρύσσει διαγωνισμό για τη χορήγηση μιας (1) υποτροφίας για μεταπτυχιακές σπουδές στην Ελλάδα ή το εξωτερικό, στον κλάδο του Αστικού Δικονομικού Δικαίου. Λήξη προθεσμίας υποβολής αιτήσεων: 12/09/2014. Το ποσό της υποτροφίας ανέρχεται σε τετρακόσια πενήντα ευρώ (450,00€) τον μήνα, εφόσον πρόκειται για υποτροφία εσωτερικού, και σε χίλια πεντακόσια ευρώ (1.500,00€) τον μήνα, εφόσον πρόκειται για υποτροφία εξωτερικού. Δεκτοί στον διαγωνισμό γίνονται Ελληνες υπήκοοι ή υπήκοοι κράτους-μέλους της Ευρωπαϊκής Ενωσης ή υπήκοοι άλλων κρατών ελληνικής καταγωγής, πτυχιούχοι Τμημάτων Νομικής Ελληνικών Πανεπιστημίων ή ισοτίμων Πανεπιστημίων κρατών – μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης, με βαθμό πτυχίου τουλάχιστον «Λίαν Καλώς». Ο διαγωνισμός θα διεξαχθεί στα Γραφεία του Μεγάρου της Ακαδημίας Αθηνών (δ/νση: Πανεπιστημίου 28), ενώπιον της αρμόδιας Επιτροπής. Ημέρα έναρξης του διαγωνισμού ορίζεται η 29η Σεπτεμβρίου 2014 και ώρα η 10η πρωινή.

3 ΚΛΗΡΟΔΟΤΗΜΑΤΑ

Υποτροφίες του Διεθνούς Ιδρύματος Matsumae σε Ελληνες υπηκόους. Στο πλαίσιο του προγράμματος υποτροφιών του «Διεθνούς Ιδρύματος Matsumae» αναμένεται να προσφερθούν υποτροφίες διάρκειας 3-6 μηνών που αφορούν στην περίοδο Απριλίου 2015 – Μαρτίου 2016. Πληροφορίες: https://www.mars.dti.ne.jp/mif. Υποβολή αιτήσεων: 31-8-2014

4 Ξένες χώρες

  • 2 υποτροφίες για μεταπτυχιακές σπουδές ή/και έρευνα χορηγεί η κυβέρνηση του Μεξικού. Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στην ακόλουθη ιστοσελίδα: https://amexcid.gob.mx/index.php/oferta-de-becas-para-extranjeros
  • Επίσης η κυβέρνηση του Μεξικού μέσω της πρεσβείας της στην Αθήνα ανακοίνωσε τη χορήγηση υποτροφιών, σε Ελληνες υπηκόους που επιθυμούν να παρακολουθήσουν κάποιο Ειδικό Πρόγραμμα στο Μεξικό κατά το ακαδημαϊκό έτος 2014. Οι ενδιαφερόμενοι παρακαλούνται να απευθύνονται για πληροφορίες που αφορούν στα Ειδικά Προγράμματα στην ακόλουθη ιστοσελίδα: https://amexcid.gob.mx/index.php/oferta-de-becas-para-extranjeros. Η καταληκτική ημερομηνία των αιτήσεων είναι η 29η Αυγούστου 2014, για την παροχή και την υποβολή των οποίων οι ενδιαφερόμενοι πρέπει να απευθύνονται στην πρεσβεία του Μεξικού στην Αθήνα.
  • Το Γαλλικό Ινστιτούτο Αθηνών και η γαλλική πρεσβεία στην Ελλάδα προσφέρουν υποτροφίες οι οποίες απευθύνονται σε Ελληνες Δημοσίους Υπαλλήλους για την παρακολούθηση στην Εθνική Σχολή Δημόσιας Διοίκησης της Γαλλίας (ΕΝΑ) 5 κύκλων σπουδών στα Γαλλικά και τα Αγγλικά. Περισσότερες λεπτομέρειες στον σύνδεσμο https://www.ena.fr/index.php?/en/formation/International-cycles/CISAP καθώς και από την Υπηρεσία επιστημονικής και πανεπιστημιακής συνεργασίας του Γαλλικού Ινστιτούτου Αθηνών, Σίνα 31.
  • Το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας ανακοίνωσε ότι προσφέρει συγκεκριμένο αριθμό υποτροφιών σε υποψήφιους φοιτητές από την Ελλάδα για τα προπτυχιακά προγράμματα σπουδών. Οι αιτήσεις των ενδιαφερομένων θα πρέπει να υποβληθούν ηλεκτρονικά μέχρι την Πέμπτη 31-7-2014 στην ελληνική ιστοσελίδα www.unic-greece.gr και αφορούν όλα τα προπτυχιακά προγράμματα του ακαδημαϊκού έτους 2014-2015 (πλην της Ιατρικής και της Φαρμακευτικής). Το ύψος της υποτροφίας αφορά σε όσους επιθυμούν να σπουδάσουν με φυσική παρουσία και ανέρχεται στα 4.000€ για κάθε έτος σπουδών. Πενήντα (50) υποτροφίες αφορούν σπουδές στη Νομική Ελληνικού Δικαίου και στην όλη διαδικασία θα τηρηθεί αυστηρή σειρά προτεραιότητας. Ειδικά για την Ιατρική, θα δοθούν με καθαρά οικονομικά κριτήρια δεκαπέντε (15) υποτροφίες το ύψος των οποίων μπορεί να φθάσει έως τα 3.600 € τα τρία πρώτα έτη και έως τα 4.400 € για τα τρία επόμενα.

ΕΘΝΟΣ

…………………………………………………………………………………..

Δωρεάν σπουδές από 9 φορείς

Βασικός πάροχος υποτροφιών στην Ελλάδα είναι το ΙΚΥ. Υπάρχουν όμως δεκάδες ακόμη φορείς που δίνουν υποτροφίες, όπως ξένες χώρες, κληροδοτήματα, πανεπιστήμια, υπουργεία κ.ά.

Δωρεάν σπουδές από 9 φορείς

Σήμερα παρουσιάζουμε μερικούς από τους βασικότερους φορείς, αλλά οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να αναζητούν κάθε χρόνο σχετικές πληροφορίες από όσες περισσότερες πηγές μπορούν.

Επίσης οι φοιτητές εκτός απο τις δικές τους έρευνες θα πρέπει να απευθύνονται και στα γραφεία σταδιοδρομίας των πανεπιστημίων και των ΤΕΙ, τα οποία έχουν ενημέρωση για το συγκεκριμένο θέμα και μπορούν να προσφέρουν σημαντική βοήθεια.

  • Ιδρυμα Κρατικών Υποτροφιών (ΙΚΥ). Λυσικράτους 14, Αθήνα, 105 58, τηλ. 210 3254385-9, www.iky.gr

Δίνει υποτροφίες σε όσους έχουν ελληνική εθνικότητα ή ιθαγένεια, πτυχίο/δίπλωμα ελληνικού ΑΕΙ ή ισότιμο πτυχίο/δίπλωμα ΑΕΙ της αλλοδαπής, σε όσους δεν διαθέτουν επαρκή οικονομικά μέσα και έχουν διακριθεί για την επίδοση στις σπουδές, τη χρηστότητα και το ήθος τους. Δεν γίνονται δεκτοί ως υποψήφιοι όσοι έχουν ήδη τύχει υποτροφίας του ΙΚΥ για μεταπτυχιακές σπουδές. Το Ιδρυμα χορηγεί τόσο στους υποψηφίους για σπουδές στο εξωτερικό όσο και στους υποτρόφους για σπουδές στην Ελλάδα οικονομικές παροχές το ύψος των οποίων καθορίζεται ανά κατηγορία σύμφωνα με τις κανονικές διατάξεις από το Διοικητικό Συμβούλιο του Ιδρύματος και με βάση τις οικονομικές δυνατότητές του.

Το Ιδρυμα από το 1978 χορηγεί υποτροφίες σε Ελληνες πτυχιούχους Ανώτατων και Ανώτερων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων για μεταπτυχιακές και διδακτορικές σπουδές στο εξωτερικό. Επιπλέον, το Ιδρυμα σε ένδειξη αναγνώρισης των υπηρεσιών που προσέφεραν ή προσφέρουν οι ναυτικοί και λοιποί εργαζόμενοι του Ομίλου Ωνάση, χορηγεί υποτροφίες για Ελληνες μέσω ειδικού προγράμματος στα παιδιά τους, τόσο για προπτυχιακές όσο και για μεταπτυχιακές σπουδές. Από το 1978 που λειτουργεί το πρόγραμμα μέχρι και το έτος 2013 έχουν χορηγηθεί 5.279 υποτροφίες, η συνολική δαπάνη των οποίων ανέρχεται περίπου σε 74 εκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ.

  • Ιδρυμα Fulbright. Βασιλίσσης Σοφίας 6, Αθήνα, www.fulbright.gr, τηλ.: 210 7241811-2, 210 7292023, 210 7292041

Αμερικανικό ίδρυμα το οποίο χορηγεί υποτροφίες για μεταπτυχιακές σπουδές σε αποφοίτους ελληνικών πανεπιστημίων.

Από 1ης Ιανουαρίου 2012 το Κοινωφελές Ιδρυμα Ιωάννη Σ. Λάτση, μετά την παύση των δραστηριοτήτων του Ιδρύματος Υποτροφιών Ηλείων Ιωάννη Σ. Λάτση, ανέλαβε την υλοποίηση του προγράμματος προπτυχιακών και μεταπτυχιακών υποτροφιών. Η χορήγηση νέων υποτροφιών για κάθε ακαδημαϊκό έτος θα γίνεται υπό όρους και προϋποθέσεις που θα ανακοινώνονται σε ετήσια βάση.

Το ίδρυμα προσφέρει πλήθος υποτροφιών για πάρα πολλές ειδικότητες και οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να έχουν συνεχή ενημέρωση καθώς διαρκώς ανανεώνονται.

  • Iδρυμα Λίλιαν Βουδούρη. Πληροφορίες: Νίκης 16, Σύνταγμα, τηλ. 210 3224127, www.lilianvoudouri.gr/  Μέχρι σήμερα έχει χορηγήσει περισσότερες από 600 υποτροφίες σε αριστούχους φοιτητές, διαθέτοντας πλέον των 3.700.000­ συνολικά.

Το φάσμα της θεματολογίας είναι ευρύτατο και καλύπτει τομείς όπως οι Νομικές Επιστήμες (Εμπορικό Δίκαιο, Φιλοσοφία του Δικαίου, Δίκαιο MME, Δίκαιο Περιβάλλοντος, Ιατρικό Δίκαιο), η Ιατρική, η Αρχιτεκτονική, η Συγκοινωνιολογία, η Λογοθεραπεία, η Ειδική Αγωγή, η Ψυχολογία, η Πληροφορική, η Οργάνωση και Διοίκηση Επιχειρήσεων, η Θεατρολογία, η Μουσική, οι Σπουδές Κινηματογράφου και Τηλεόρασης κ.λπ.

  • Ιδρυμα Μποδοσάκη. Πληροφορίες: Λ. Αμαλίας 20, Αθήνα, τηλ. 210 3223243, www.bodossaki.gr/

Οι υποτροφίες του ιδρύματος δίδονται για μεταπτυχιακές σπουδές στην Ελλάδα και το εξωτερικό σε πτυχιούχους ή τελειόφοιτους ΑΕΙ για θετικές επιστήμες, όπως π.χ. Διοίκηση Επιχειρήσεων, Περιβαλλοντικές Επιστήμες κ.ά.

Η ελληνική ιθαγένεια, η πολύ καλή γνώση της γλώσσας και ο βαθμός του πτυχίου (ορίζεται κάθε φορά στην προκήρυξη) είναι απαραίτητες προϋποθέσεις.

  • Εθνικό Ιδρυμα Ερευνών. Λεωφ. Βασ. Κων/νου 48, Αθήνα, τηλ.: 210 7229811-15, www.eie.gr

Τα ερευνητικά Ινστιτούτα του Ιδρύματος προκηρύσσουν θέσεις για μεταπτυχιακούς υποτρόφους προς εκπόνηση διδακτορικής διατριβής.

  • Ιδρυμα Κρατικών Υποτροφιών Κύπρου. www.cyscholarships.gov.cy/,  Φλωρίνης 7, GREG TOWER, Τ.Θ. 23949, 1687 Λευκωσία, Κύπρος, τηλ.: +357 22456433, e-mail: ikyk@ikyk.org.cy

Μεριμνά, σε συνεργασία με τις αρμόδιες Κρατικές Υπηρεσίες της Δημοκρατίας ή/και άλλους ημεδαπούς φορείς ή αρχές, για τη χορήγηση υποτροφιών τόσο σε πολίτες της Δημοκρατίας όσο και σε αλλοδαπούς για σπουδές στην Κύπρο ή στο εξωτερικό σε κλάδους και σε επίπεδα που είναι σύμφωνα με τα προγράμματά του.

ΕΘΝΟΣ

………………………………………………………………………………..

Ο ΠΛΗΡΗΣ ΟΔΗΓΟΣ ΥΠΟΤΡΟΦΙΩΝ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΕΔΩ

 ΤΑ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΑ ΕΔΩ


 

Σχολιάστε το άρθρο

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί Required fields are marked *

*

Δημοφιλή άρθρα



Sorry. No data so far.

x

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΑΤΕ ?

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΓΙΑ ΑΠΟΣΠΑΣΗ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ 2023-2024

Το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων προκειμένου να προβεί στην έγκαιρη στελέχωση των ...