Home / HEADER-NEWS / Συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης Α. Λοβέρδου

Συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης Α. Λοβέρδου

Δημοσιεύτηκε: 7:44 μμ Ιούνιος 25th, 2014  


 

loverdos

Αυξάνονται τα εισοδηματικά κριτήρια των δικαιούχων για μετεγγραφές μεταξύ πανεπιστημίων και ΤΕΙ που έχουν παιδιά τα οποία σπουδάζουν σε διαφορετικές πόλεις, ενώ ο υπουργός Παιδείας κ. Ανδρέας Λοβέρδος ανέφερε χαρακτηριστικά σήμερα, Τετάρτη, το ποσό των 25.000 ευρώ ετησίως το οποίο χαρακτηρίζει μια «κανονική» οικογένεια δημοσίων υπαλλήλων.

Δεν έχει ληφθεί ωστόσο καμία συγκεκριμένη απόφαση ακόμη, αλλά θα αναζητηθούν «στοιχεία και αριθμοί» και το ζήτημα θα τεθεί αύριο, Πέμπτη, στη Σύνοδο Πρυτάνεων στη Ρόδο, καθώς, όπως είπε ο κ. Λοβέρδος, ο νόμος ορίζει ότι η τελική απόφαση ανήκει στα τμήματα των ανωτάτων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων της χώρας.
«Τα εισοδηματικά όρια που είναι συνήθη για τα φορολογικά θέματα είναι σκληρά» είπε ο κ. Λοβέρδος. «Σκεφτείτε μια κανονική οικογένεια δυο εκπαιδευτικών που μένει στον Πειραιά και έχει ένα παιδί στην Κρήτη και ένα στη Θεσσαλονίκη. Μπορεί να ζήσει με 25.000 τον χρόνο; Σε αυτό θα ζητήσουμε να βοηθήσουν τα πανεπιστήμια».
Σε αυτό το θέμα ωστόσο οι ηγεσίες των πανεπιστημίων της χώρας έχουν ήδη εκφράσει αντιρρήσεις, καθώς τα κεντρικά πανεπιστήμια δέχονται κάθε χρόνο μεγάλο αριθμό μετεγγραφέντων που ανεβάζουν κατά πολύ τον αριθμό των πρωτοετών φοιτητών του.
Οι τελικές αποφάσεις του υπουργείου Παιδείας αναμένεται να ανακοινωθούν την ερχόμενη εβδομάδα.
Κανονικά ο νόμος για «αιώνιους φοιτητές»
Για το θέμα των «αιωνίων φοιτητών» ο υπουργός Παιδείας είπε ότι ο νόμος θα εφαρμοστεί κανονικά. Μετά την εξεταστική περίοδο του Σεπτεμβρίου τα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ της χώρας θα πρέπει να καθαρίσουν τα μητρώα τους. «Η νομοθεσία που ψηφίστηκε πριν από τρία χρόνια τελικά θα εφαρμοστεί» είπε χαρακτηριστικά.
Από την άλλη πλευρά, το θέμα των κινητοποιήσεων για τη διαθεσιμότητα των διοικητικών υπαλλήλων στην τριτοβάθμια εκπαίδευση σχολιάστηκε εκτενώς κατά την πρώτη συνέντευξη του υπουργού Παιδείας που δόθηκε σήμερα, Τετάρτη. «Κανένα ίδρυμα δεν πρέπει να είναι κλειστό, τα πανεπιστήμια, τα σχολεία και τα νοσοκομεία κλείνουν μόνο στον πόλεμο» επισήμανε ο κ. Λοβέρδος απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τις κινητοποιήσεις των διοικητικών υπαλλήλων στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, το οποίο παραμένει κλειστό.
Υπέρ των ανοικτών πανεπιστημίων
«Δεν κλείνει κανείς τα πανεπιστήμια γιατί έχει ένα σοβαρό πρόβλημα. Ξέρετε ότι η θέση μου είναι υπέρ των ανοικτών ιδρυμάτων. Υπάρχουν όμως ιδιαιτερότητες που δικαιολογούν τη δυσπιστία κάποιων διοικητικών υπαλλήλων και γι’ αυτό καλώ την εκπαιδευτική κοινότητα του Πολυτεχνείου να διευκολύνει τον κόσμο της ώστε να μην κινδυνεύσει και πάλι το εξάμηνο» σημείωσε.
Όπως είπε ο υπουργός Παιδείας συναντήθηκε και συνομίλησε με όλες τις πλευρές για το θέμα, δεν μπορεί να απαντήσει σε ερωτήματα για το αν θα μείνει κλειστό το ΕΜΠ επειδή δεν είναι δική του απόφαση, ενώ η διαδικασία προκήρυξης των 600 διοικητικών υπαλλήλων που μπαίνουν στο πρόγραμμα της διαϊδρυματικής κινητοποίησης προχωράει κανονικά.
Ο κ. Λοβέρδος δήλωσε ότι ήδη έχουν γίνει προσφορές για την επιλογή των εταιρειών που θα αξιολογήσουν τις διοικητικές ανάγκες των ΑΕΙ, η οποία αναμένεται ότι θα έχει ολοκληρωθεί μέσα στον Αύγουστο ώστε αν χρειαστεί, να προκηρυχθούν νέες θέσεις διοικητικών ανάλογα με ό,τι θα έχει προκύψει.
Οι βαθμολογίες την άλλη εβδομάδα
Την άλλη εβδομάδα και σίγουρα ως τις 3 Ιουλίου θα δοθούν από το υπουργείο Παιδείας οι βαθμολογίες των εφετινών υποψηφίων για την εισαγωγή στα πανεπιστήμια και στα ΤΕΙ της χώρας, ενώ το τελευταίο δεκαήμερο του Αυγούστου θα έχουν ανακοινωθεί οι εφετινές βάσεις εισαγωγής στην ανώτατη εκπαίδευση της χώρας.
Οι εξετάσεις εφέτος, όπως είπε αρμόδιος για τη διεξαγωγή τους γενικός γραμματέας του υπουργείου Παιδείας κ. Αθ. Κυριαζής, έγιναν χωρίς προβλήματα και αναμένεται να ολοκληρωθούν την ερχόμενη εβδομάδα.
«Θα αγωνιστούμε για να λειτουργήσουν εύρυθμα όλα τα τμήματα αυτού του υπουργείου. Όπως είπα ήδη, στόχος μας είναι απλώ να βοηθήσουμε. Για να ευδοκιμήσουν οι μεγάλες αλλαγές, θα πρέπει να έχουμε δύο γεμάτες κοινοβουλευτικές περιόδους, για να μπορέσουν να σχεδιαστούν, να εφαρμοστούν και να αξιολογηθούν. Εμείς δεν τον έχουμε αυτό τον χρόνο» δήλωσε ο κ. Λοβέρδος μιλώντας στους εκπαιδευτικούς συντάκτες για πρώτη φορά από την ανάληψη των καθηκόντων του και σκιαγραφώντας την πολιτική των επομένων μηνών.
Τράπεζα θεμάτων
Για το θέμα της Τράπεζας Θεμάτων που εφαρμόστηκε εφέτος στην Α΄ Λυκείου και των προβληματισμών που υπήρξαν για το επίπεδο δυσκολίας των θεμάτων της ο κ. Δερμετζόπουλος είπε ότι ο θεσμός είναι πολύ σημαντικός και θα αντιμετωπιστούν σύντομα όλες οι δυσλειτουργίες του. Ο υφυπουργός ωστόσο είπε ότι επί του παρόντος και πριν συγκεντρωθούν πανελλαδικά στοιχεία δεν υπάρχει καμία απόφαση για βαθμολογική οδηγία επί του θέματος.
Δίδακτρα για ξένους στα ξενόγλωσσα τμήματα
Ο υπουργός Παιδείας αναφέρθηκε με ιδιαίτερη έμφαση στο θέμα των ΑΕΙ και δήλωσε: «Έχουν πράγματι μεγάλα προβλήματα αλλά είναι λάθος να γίνεται ισοπεδωτική επίθεση εναντίον τους». Ανέφερε ότι πρέπει να ενισχυθεί η διεθνοποίησή τους και να στηριχθούν τα ξενόγλωσσα προγράμματά τους, ώστε να προσφέρονται σε ξένους φοιτητές με καταβολή διδάκτρων, και κάλεσε τις Φιλοσοφικές Σχολές της χώρας να καταθέσουν άμεσα προτάσεις για το θέμα αυτό.
Τόσο ο ίδιος όσο και οι δύο υφυπουργοί κκ. Αλ. Δερμετζόπουλος και Κ. Κουκοδήμος έθεσαν τις προτεραιότητές τους για τους επόμενους μήνες, μίλησαν με ιδιαίτερη έμφαση για την ανάγκη ενίσχυσης του σχολικού αθλητισμού, για την καταπολέμηση της ενδοσχολικής βίας, για τη σύνδεση των σχολείων με την κοινωνία σε θέματα τέχνης και για τη συνεργασία με φορείς όπως το Εθνικό Θέατρο, η Λυρική Σκηνή κτλ., για την αναβίωση της εκπαιδευτικής τηλεόρασης κ.ά.
Ανύψωση του ηθικού στα ΑΕΙ
Τέλος, ο κ. Λοβέρδος είπε ότι πρέπει η ανώτατη εκπαίδευση να συνδεθεί με την έρευνα και την ανάπτυξη με έμφαση στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, ενώ ανακοίνωσε ότι υπέγραψε μειοδοτικό διαγωνισμό 40 εκατ. ευρώ για την ψηφιοποίηση των σχολείων και την προμήθεια διαδραστικών πινάκων, έργο που ξεκίνησε επί υπουργίας της κυρίας Άννας Διαμαντοπούλου.
Για τα ιδιωτικά κολέγια, ο υπουργός Παιδείας ζήτησε να συμμορφωθούν με τις κτιριολογικές προϋποθέσεις που θέτει ο νόμος για να πάρουν νέες άδειες λειτουργίας
Τρία νομοσχέδια
Ο υπουργός Παιδείας είπε ότι θα δώσει όλες τις δυνάμεις του για να προστατευθεί ο θεσμός των μουσικών σχολείων που όπως δήλωσε χαρακτηριστικά κοσμεί την εκπαιδευτική κοινότητα και επανέλαβε ότι θα κατατεθούν για ψήφιση τρία νομοσχέδια που ήταν ήδη έτοιμα: για την έρευνα, για την ειδική αγωγή και για τη νομική υπόσταση των Εκκλησιών που εδρεύουν στη χώρα. Ανέφερε ότι υπάρχει μια εμπλοκή με τους εκπροσώπους της Καθολικής Εκκλησίας, οι εκπρόσωποι της οποίας ζητούν να διαφοροποιηθούν και να αντιμετωπιστούν με διμερή συμφωνία σε επίπεδο αρχηγών κρατών, κάτι όμως που δεν μπορεί να γίνει.

 

Σχολιάστε το άρθρο

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί Required fields are marked *

*

Δημοφιλή άρθρα



Sorry. No data so far.

x

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΑΤΕ ?

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΓΙΑ ΑΠΟΣΠΑΣΗ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ 2023-2024

Το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων προκειμένου να προβεί στην έγκαιρη στελέχωση των ...