Home / HEADER-NEWS / Stardoll – Έξι παιδόφιλοι ανάμεσα σε 312.000.000 παιδία

Stardoll – Έξι παιδόφιλοι ανάμεσα σε 312.000.000 παιδία

Δημοσιεύτηκε: 9:23 μμ Μάιος 8th, 2014  


10339131_10202505088206194_443120061_n

Stardoll: Κίνδυνος θάνατος για ανυποψίαστα παιδιά

Θύελλα έχει ξεσπάσει στα Μέσα ενημέρωσης και στο διαδίκτυο από την αποκάλυψη του ταξίαρχου Μανώλη Σφακιανάκη ότι έξι περιπτωσεις παιδόφιλων εντοπίστηκαν από τη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος στον ιστότοπο Stardoll. Σύμφωνα με τον Διοικητή της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, οι παιδόφιλοι – κρυμένοι πίσω από το ψεύτικο προφίλ-κούκλα προσπαθούσαν να αποπλανήσουν δεκάχρονα κορίτσια και να τα πείσουν να τους στείλουν γυμνές φωτογραφίες ή να κάνουν μαζί τους βίντεο κλήση για να τα βιντεοσκοπήσουν.

Τι είναι το Stardoll;

Θα μπορούσε να χαρακτηριστεί και ως ο προθάλαμος του Facebook, αφού αποτελεί μια σελίδα κοινωνικής δικτύωσης για μικρότερα παιδιά. Στο Stardoll, οι νεαροί χρήστες – κυρίως παιδιά Δημοτικού- δεν μπορούν να ανεβάσουν φωτογραφίες. Αντ’αυτού επιλέγουν ρούχα, χτένισμα, μακιγιάζ, τατουάζ για μια ψηφιακή κούκλα που θα αποτελεί το avatar, την γραφική απεικόνισή τους δηλαδή. Το Stardoll δεν προσφέρει επιλογή ανήλικων avatar, έτσι, ακόμα και αν ο χρήστης είναι 8 ετών, υποχρεωτικά ταυτίζεται με ενήλικο avatar.

Αν στο Facebook χρειάζεται κάποια προσπάθεια για να κατασκευάσει κανείς ένα πλαστό προφίλ, στο Stardoll όλα τα προφίλ είναι εξ’ορισμού πλαστά αφού κατά κανόνα οι χρήστες χρησιμοποιούν συνθηματικό όνομα (moroulini245, max_boy899 κλπ) και έχουν μια ψηφιακή κούκλα αντί για φωτογραφία.

Προτεινόμενοι φίλοι

Το ίδιο το Stardoll παροτρύνει τους χρήστες να ανεβάσουν προσωπικές πληροφορίες και προτείνει «φίλους». Με λίγα λόγια, ακριβώς τις αντίθετες συμβουλές απο αυτές που θα πρέπει να δίνουν οι γονείς στα παιδιά, ήτοι: «μην ανεβάζεις προσωπικές πληροφορίες και μην κάνεις φίλους άγνωστους». Η πολιτική αυτή του Stardoll θέτει σε κίνδυνο τα παιδιά διότι τα εκπαιδεύει στο να δέχονται άγνωστους ως φίλους κάτι που μπορεί να αποβεί μοιραίο.

Chatrooms

10335893_10202505421814534_2072190831_n

Το Stardoll δίνει την δυνατότητα στους χρήστες να επικοινωνούν μεταξύ τους, εκτός από το ιδιωτικό chat, και δημόσια μέσα στα εικονικά δωμάτια (chatrooms). Και εδώ αρχίζουν τα προβλήματα. Κατ’αρχάς τα chatrooms έχουν περιορισμένο χρόνο ζωής, μετά από ορισμένο διάστημα κλείνουν και εξαφανίζονται. Ετσι λοιπόν, αν σημειωθεί παραβατική συμπεριφορά από κάποιον χρήστη δεν είναι δυνατόν να βρεθούν τα στοιχεία.

Ένα άλλο πρόβλημα που εντοπίζουμε στα chatrooms είναι το γεγονός ότι ο χρήστης δεν βλέπει μόνο κείμενο. Αντίθετα, βλέπει και τα avatar των άλλων χρηστών και είναι εξαιρετικά εύκολο ο ανεκπαίδευτος χρήστης να παρασυρθεί από την εικόνα ενός πολύ ελκυστικού κοριτσιού ή αγοριού και να προχωρήσει σε αποκάλυψη προσωπικών δεδομένων πολύ πιο εύκολα.

Προσωπικά δεδομένα

Η φιλική προς τον ανήλικο χρήστη δομή/εμφάνιση του Stardoll δημιουργεί στα παιδιά μια πλασματική αίσθηση ασφάλειας, εμπιστοσύνης και οικειότητας. Ετσι είναι πολύ εύκολο να προχωρήσουν στην αποκάλυψη προσωπικών δεδομένων όπως αληθινό όνομα, ηλικία, σχολείο, τόπο κατοικίας κλπ. Οι πραγματικοί όμως λόγοι αυτής της αβίαστης προσφοράς πληροφοριών λίγο έχουν να κάνουν με την δομή της συγκεκριμένης ιστοσελίδας. Ο κύριος υπαίτιος είναι οι άγνοια των γονέων και η έλλειψη εκπαίδευσης των παιδιών.

«Ούτε στην Ιχθυόσκαλα»

Στα Chatrooms του Stardoll ο χρήστης εκτίθεται συχνά σε γλώσσα άκρως ακατάλληλη για μικρές ηλικίες. Τα παιδιά, ασφαλή πίσω από το avatar, εκφράζονται με ιδιαίτερη σκληρότητα είτε κατά φίλων στην πραγματική ζωή, είτε κατ’αγνώστων. Το Stardoll προσφέρει κάποια στοιχειώδη λογοκρισία και αποκλεισμό (ban) των χρηστών που βωμολοχούν, αλλά τα παιδιά βρίσκουν τρόπους να τα παρακάμψουν.

 

Χώρος κυνηγιού για παιδεραστές

Το Stardoll, όπως και το Facebook, ο ask.fm και τα διάφορα chatrooms αποτελούν πλέον τον ιδανικό χώρο όπου οι παιδεραστές όλου του κόσμου έρχονται σε επαφή με τα υποψήφια θύματά τους. Κρυμμένοι πίσω από ένα πλαστό προφίλ, πλησιάζουν τους ανήλικους και καλλιεργούν οικειότητα με στόχο ή να τα παρασύρουν σε μια μοιραία συνάντηση ή να τους αποσπάσουν οπτικό υλικό (φωτογραφίες ή βίντεο). Δεν είναι σπάνιο να τα παρασύρουν σε μονόπλευρη βίντεο κλήση (μέσω Skype για παράδειγμα) προφασιζόμενοι ότι π.χ. η κάμερά τους “έχει χαλάσει”.

Εκπαίδευση, καθοδήγηση, όρια, έλεγχος

Η μόνη λύση για την προστασία των παιδιών στο Stardoll και σε οποιοδήποτε μέσο κοινωνικής δικτύωσης είναι η διαρκής επαγρύπνηση από την πλευρά των γονέων. Όλα ξεκινούν με εντατική εκπαίδευση τους για τους τρόπους συμπεριφοράς (netiquette) στο διαδίκτυο ώστε να μην προσβάλλουν άλλους χρήστες αλλά και να μην δέχονται προσβλητικά σχόλια. Παράλληλα, είναι ζωτικής σημασίας η διαρκής εκπαίδευση για τους κινδύνους με συνεχή υπενθύμιση ακόμα και αν το παιδί αντιδρά.

Είναι πολύ σημαντικό οι γονείς να θέτουν όρια στη χρήση του διαδικτύου γενικότερα από πολύ μικρές ηλικίες. Ορια τα οποία θα τηρούνται με θρησκευτική ευλάβεια έτσι ώστε το παιδί μεγαλώνοντας να τα θεωρεί δεδομένα.

Από τη στιγμή που ο γονέας επιτρέπει στο παιδί να σερφάρει στο διαδίκτυο,  οφείλει να είναι ενημερωμένος ο ίδιος πάνω σε θέματα ασφάλειας έτσι ώστε να είναι σε θέση να καθοδηγήσει, να συμβουλέψει αλλά και να ελέγξει το παιδί.

 

Στέλλα Φλωρά

Εκπαιδευτικός, Εκπαιδεύτρια γονέων σε θέματα Ασφάλειας στο διαδίκτυο

Υπεύθυνη Τύπου Watchdogs Παιδί και Διαδίκτυο

https://www.facebook.com/WatchdogsPaidiKaiDiadiktyo

……………………………………………………………………………………………………………

www.xenesglosses.eu

ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

ΗΜΕΡΗΣΙΑ

Κόκκινος συναγερμός έχει σημάνει στη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, μετά από καταγγελίες έντρομων γονέων, ότι επικίνδυνοι παιδόφιλοι έχουν εισβάλει στο site κοινωνικής δικτύωσης για παιδιά Stardoll.

Προσοχή! Παιδόφιλοι εισέβαλαν στο παιδικό facebook - Τέσσερις συλλήψεις

Το Stardoll είναι ένα δημοφιλές μέσο κοινωνικής δικτύωσης κυρίως ανάμεσα σε κορίτσια ηλικίας 10 – 15 ετών και όπως αποδείχθηκε έχει γίνει και ο αγαπημένος δικτυακός τόπος παιδόφιλων.

Όπως ανακοίνωσε η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, τα αρρωστημένα αυτά μυαλά μπαίνουν στο site με ψεύτικα προφίλ και προσποιούμενα ότι είναι ανήλικες «ψαρεύουν» μικρά κοριτσάκια για να ικανοποιήσουν τα πιο ανώμαλα σεξουαλικά τους ένστικτα.

Ήδη η Δίωξη έχει καταφέρει να εντοπίσει έξι παιδόφιλους, οι τέσσερις από τους οποίους βρίσκονται στην επαρχία. Οι παιδόφιλοι αυτοί είχαν εμφανιστεί στο Stardoll ως ανήλικοι και είχαν καταφέρει να παρασύρουν κοριτσάκια ηλικίας 10 και 11 ετών, πείθοντάς τα να ανεβάσουν γυμνές τους φωτογραφίες.

Ευτυχώς, σε αρκετές περιπτώσεις οι μητέρες των κοριτσιών αντιλήφθηκαν τι συμβαίνει, αφού έπιασαν τα παιδιά τους να προσπαθούν να βγάλουν ημίγυμνες φωτογραφίες τους μέσα στο μπάνιο τους.

Σύμφωνα με τo ρεπορτάζ της Espresso όταν ρώτησαν τα παιδιά τους τι κάνουν, εκείνα τους είπαν, πως κάποιος «συνομήλικός» τους, τους είπε να βγάλουν τη φωτογραφία και να την ανεβάσουν στο Stardoll.

Οι γονείς έπειτα έκαναν για λίγο τους ντετέκτιβ και όταν αντιλήφθηκαν ότι ο… φίλος αυτός ήταν ενήλικας και μάλιστα από τους πιο επικίνδυνους παιδόφιλους, ειδοποίησαν την Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος.

Οι συγκεκριμένες υποθέσεις έχουν εντοπιστεί στην Αθήνα, ενώ οι παιδόφιλοι είχαν πείσει με διάφορα τεχνάσματα τα κοριτσάκια να βγάλουν τις γυμνές φωτογραφίες και μάλιστα τα είχαν δασκαλέψει ώστε να μην το καταλάβουν οι γονείς τους.

Η Δίωξη μετά τις καταγγελίες έχει εντοπίσει τέσσερα στίγματα στην επαρχία και δύο στην Αθήνα και στις αμέσως επόμενες μέρες θα προχωρήσει σε συλλήψεις.

ΗΜΕΡΗΣΙΑ On Line


 

2 Σχόλια

  1. εχεις μεγαλο δικιο…..εχει γινει και σε μενα μου ζητησε να το κανο0με μα εγω ελεγα κτ για να το αποφυγω,μετα τον εβαλα φραγη και τν εβγαλα απο φιλο..δν ξερω μα δν τον ειχα κανει φιλο.μαλλον ηταν δουλεια του χακερ

  2. to stardoll einai ena asfales paixnidi katarxas an kapios sou peikati kaneis anafora grafis ti sou ipa ktl kai mesa se liges ores ton exoun antipisei kai tou apenegopioun i diagrafoun tin koukla kai sou steloun minima euxaristontas gia ti diatirisei ti asfalias oson anafora tous xaker dn eiparxoun aplos mperdebese kai dexese alous filous pou mporeis na tou diagrapseis paneukola egw to xrisimopio os ena meso alliepikinonias exo pseftiko onoma dn leo pote alli8ino exo dimiourgisi enn allon an8ropo einai poli asfales

Σχολιάστε το άρθρο

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί Required fields are marked *

*

Δημοφιλή άρθρα



Sorry. No data so far.

x

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΑΤΕ ?

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΓΙΑ ΑΠΟΣΠΑΣΗ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ 2023-2024

Το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων προκειμένου να προβεί στην έγκαιρη στελέχωση των ...