Home / HEADER-NEWS / Και με τη βούλα μπακάλικα τα ιδιωτικά σχολεία με τις νέες ρυθμίσεις

Και με τη βούλα μπακάλικα τα ιδιωτικά σχολεία με τις νέες ρυθμίσεις

Δημοσιεύτηκε: 6:34 μμ Μάιος 4th, 2014  


lettuce-first

Συγκλονιστικές και ιστορικής σημασίας είναι οι εξελίξεις για την ιδιωτική εκπαίδευση.  Με τροπολογία που κατατέθηκε αιφνιδιαστικά και χωρίς διάλογο με τους  εκπαιδευτικούς, ο Υπουργός Παιδείας υπέγραψε τη ληξιαρχική πράξη θανάτου των ιδιωτικών σχολείων, αποσύροντας πλήρως την κρατική εποπτεία από  κάθε πτυχή της λειτουργίας τους και απελευθερώνοντας τις χρήσεις τους.  Πλέον οι διευθυντές εκπαίδευσης δεν θα μπορούν να ελέγχουν καμιά πτυχή  τόσο της υπηρεσιακής εξέλιξης των ιδιωτικών εκπαιδευτικών (διορισμοί,  απολύσεις) όσο και γενικότερα της λειτουργίας των ιδιωτικών σχολείων  (ωρολόγια προγράμματα, απουσιολόγια κ.λπ.). Με τη ρύθμιση αυτή  αφαιρείται η εποπτεία του κράτους και από τα φροντιστήρια! Η εξέλιξη  αυτή είναι μια βόμβα στα θεμέλια, όχι μόνο της ιδιωτικής εκπαίδευσης,  αλλά ολόκληρης της κοινωνίας, καθώς η απόσυρση και των τελευταίων  ψηγμάτων κρατικής εποπτείας από τα ιδιωτικά σχολεία θέτει ευθέως ζήτημα  ελέγχου της συνταγματικής επιταγής για την ιδιωτική εκπαίδευση και  ζήτημα νομιμότητας των ιδιωτικών σχολείων και των τίτλων που αυτά  εκδίδουν, ενώ είναι βέβαιο ότι θα προκαλέσει τις συντονισμένες ενέργειες γονέων μαθητών δημόσιων σχολείων που δικαιολογημένα θα αμφισβητήσουν το κύρος ακόμη και των Πανελλαδικών Εξετάσεων. Μετά από τις εξελίξεις αυτές η ΟΙΕΛΕ και ο ΣΙΕΛ αποφάσισαν την έκτακτη  και κοινή σύγκληση των ΔΣ τους σήμερα το πρωί. Τη συνεδρίαση άνοιξε ο  Πρόεδρος της ΟΙΕΛΕ που έκανε αναλυτική παρουσίαση των νέων νομοθετικών  ρυθμίσεων και των επιπτώσεών τους για το χώρο της εκπαίδευσης (δείτε την ανάλυση του Προέδρου της ΟΙΕΛΕ για τις επιπτώσεις της τροπολογίας σε ξεχωριστή ανάρτηση). Σε κλίμα ενότητας, ομοψυχίας και αποφασιστικότητας οι παρατάξεις και στα δύο ΔΣ αποφάσισαν ομόφωνα κοινό πλαίσιο δράσεων, ώστε να γίνει κάθε δυνατή πολιτική και νομική  ενέργεια που θα συντελέσει στην κατάργηση της προηγούμενης ρύθμισης του  πολυνομοσχεδίου για τις εργασιακές σχέσεις των ιδιωτικών εκπαιδευτικών  και στην απόσυρση της νέας εκτρωματικής τροπολογίας. Αποφασίστηκε:

  • Τη Δευτέρα, 5/5, κλιμάκιο της ΟΙΕΛΕ να βρεθεί στη Βουλή, ώστε να  ενημερωθούν κόμματα και βουλευτές για το νέο ανοσιούργημα Αρβανιτόπουλου που ναρκοθετεί συνολικά την εκπαίδευση στη χώρα.
  • Την Τρίτη, 6/5, θα υπογραφεί με την ΟΛΜΕ κοινό κείμενο σχετικά με τις  δραματικές εξελίξεις στο χώρο της εκπαίδευσης και θα συντονιστεί κοινό  διάβημα προς το Ευρωπαϊκό Συνδικάτο Εκπαίδευσης (ETUCE). Υπενθυμίζεται  εδώ ότι στις 19/5 η ΟΙΕΛΕ θα πραγματοποιήσει παράσταση στην Ευρωπαϊκή  Ένωση.
  • Την Πέμπτη, 8/5, θα πραγματοποιηθεί συνάντηση με την ΑΣΓΜΕ (Ανώτατη  Συνομοσπονδία Γονέων Μαθητών Ελλάδας), ώστε να ενημερωθούν για τις  δραματικές επιπτώσεις που θα προκαλέσει η ουσιαστική απονομιμοποίηση των ιδιωτικών σχολείων σε εκπαιδευτικούς θεσμούς, όπως οι Πανελλαδικές  Εξετάσεις.
  • Όλη την ερχόμενη εβδομάδα συνεργεία της ΟΙΕΛΕ θα ενημερώνουν τους  συναδέλφους σε όλα τα ιδιωτικά σχολεία τόσο για τη ρύθμιση του  πολυνομοσχεδίου, όσο και για τη νέα, θανατηφόρα για τα ιδιωτικά σχολεία  τροπολογία. Σκοπός των επισκέψεων η ανταλλαγή απόψεων και ο συντονισμός  των ενεργειών, ώστε η απεργία της 14/5 και η συγκέντρωση να έχουν τη  μέγιστη δυνατή επιτυχία.
  • Κατατέθηκε πρόταση στην κοινή συνεδρίαση για επανεξέταση της  συμμετοχής των ιδιωτικών εκπαιδευτικών ως επιτηρητών και βαθμολογητών  στις Πανελλαδικές Εξετάσεις. Η ΟΙΕΛΕ με αίσθημα ευθύνης θα καταθέσει την πρόταση στις συνεδριάσεις των συλλόγων των εκπαιδευτικών που θα  πραγματοποιηθούν στις στάσεις εργασίας της 21ης και 22ης Μάη και, με βάση τις προτάσεις των συναδέλφων, θα αποφασίσει.
  • Η ΟΙΕΛΕ σε νέο ΔΣ στις 26/5 θα αποφασίσει:
  1. Το θέμα της συμμετοχής ή όχι στις Πανελλαδικές Εξετάσεις
  2.   Τη στάση μας απέναντι στις ενδοσχολικές και εν γένει στη λειτουργία των ιδιωτικών
  3.   Τις δράσεις μέσα στον Ιούνιο

Συνάδελφοι, Θεωρούμε ότι πλέον δεν υπάρχει άλλος δρόμος. Πριν από λίγες ημέρες είχαμε τη ρύθμιση του πολυνομοσχεδίου που διέλυσε τις εργασιακές μας σχέσεις και μας μετέτρεψε από λειτουργούς της εκπαίδευσης σε αναλώσιμους  υπαλλήλους. Τώρα, με τη νέα (ν)τροπολογία έρχονται η ουσιαστική  κατάργηση των ιδιωτικών σχολείων ως παρόχων δημόσιου αγαθού και η πλήρης απελευθέρωση των υπηρεσιών τους, ανεξαρτήτως του διδακτικού έτους και  του επίσημου ωραρίου λειτουργίας, οι οποίες δεν αποτελούν μόνο βόμβα στα θεμέλια της εκπαίδευσης στη χώρα, αλλά νέο, καθοριστικό χτύπημα στις  εργασιακές μας σχέσεις. Πλέον ο ιδιωτικός εκπαιδευτικός θα εργάζεται από το πρωί έως το βράδυ, καλοκαίρια και αργίες, με τις στοιχειώδεις  αποδοχές και χωρίς η ιδιοκτησία του σχολείου να ελέγχεται από την  πολιτεία. Πλέον, μετά την οριστική κατάργηση της ιδιωτικής εκπαίδευσης  ως συνταγματικά κατοχυρωμένης παροχής δημόσιου αγαθού ανοίγει ο δρόμος  και για πιο δυσμενείς ακόμη εξελίξεις (μισθολογικές, βαθμολογικές,  συνταξιοδοτικές). Πρέπει να ακυρώσουμε ΕΔΩ ΚΑΙ ΤΩΡΑ τις συγκεκριμένες ρυθμίσεις. Μπορούμε  να τα καταφέρουμε. Οι ρυθμίσεις αυτές είναι προδήλως αντισυνταγματικές  και δεν μπορούν να σταθούν νομικά. Ωστόσο χρειάζεται και ο δικός μας  αγώνας. Η απεργία και η συγκέντρωση της 14/5 με τους εκπροσώπους των  κομμάτων και γονέων αποκτούν πλέον καθοριστική σημασία και πρέπει να  αποτελέσουν την απάντηση των ιδιωτικών εκπαιδευτικών στην πρόκληση και  στο συνταγματικό πραξικόπημα της σχολαρχόδουλης ηγεσίας του Υπουργείου  Παιδείας. Κανένα ιδιωτικό σχολείο ανοιχτό στις 14 του Μάη, γεμίζουμε  ασφυκτικά το θέατρο ΑΛΦΑ και κάνουμε τη φωνή μας να ακουστεί παντού, σε  ΜΜΕ, Βουλή, κυβέρνηση και κόμματα. Η μεγάλη ώρα του αγώνα έφτασε. Παλεύουμε για την εκπαίδευση στη χώρα,  για να παραμείνουν τα ιδιωτικά εκπαιδευτήρια πάροχοι του κοινωνικού  αγαθού της εκπαίδευσης, για να μπορούμε να έχουμε αξιοπρέπεια και να  εργαζόμαστε με ανθρώπινες συνθήκες. Η παραβίαση του Συντάγματος μας  αφαιρεί το δικαίωμα να είμαστε Δάσκαλοι και μας μετατρέπει σε είλωτες  στη «φυτεία» του σχολάρχη.

ΔΕΝ ΘΑ ΤΟ ΕΠΙΤΡΕΨΟΥΜΕ!
oiele.gr


 

Σχολιάστε το άρθρο

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί Required fields are marked *

*

Δημοφιλή άρθρα



Sorry. No data so far.

x

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΑΤΕ ?

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΓΙΑ ΑΠΟΣΠΑΣΗ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ 2023-2024

Το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων προκειμένου να προβεί στην έγκαιρη στελέχωση των ...