Home / HEADER-NEWS / Το τεστ δεξιοτήτων για τους υποψηφίους των πανελλαδικών

Το τεστ δεξιοτήτων για τους υποψηφίους των πανελλαδικών

Δημοσιεύτηκε: 9:54 πμ Απρίλιος 24th, 2014  


eoppep

Το τεστ δεξιοτήτων για τους υποψηφίους των πανελλαδικών

ΕΘΝΟΣ ΠΑΙΔΕΙΑ

Ανοιχτές πύλες e-παγγελματικού προσανατολισμού για νέους

Αυτή την εποχή οι μαθητές της Γ’ Λυκείου, εκτός από την αγωνία για τις Πανελλαδικές Εξετάσεις που φτάνουν, έχουν ν’ αντιμετωπίσουν και τον προβληματισμό για την επιλογή επαγγέλματος, με δεδομένο ότι η αγορά εργασίας αλλάζει με ταχύτατους ρυθμούς και η χάραξη της επαγγελματικής τους πορείας είναι μια εξαιρετικά σοβαρή απόφαση.

Οι περισσότεροι νέοι αναζητούν σχετικές πληροφορίες από διάφορους φορείς κυρίως ιδιωτικούς αλλά τώρα αυτό το κενό ήρθε να συμπληρώσει ο Εθνικός Οργανισμός Πιστοποίησης Προσόντων και Επαγγελματικού Προσανατολισμού (ΕΟΠΠΕΠ). Είναι Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου, εποπτευόμενο από το υπουργείο Παιδείας.

Ανοιχτές πύλες e-παγγελματικού προσανατολισμού για νέους

Ο οργανισμός έχει αναβαθμίσει τις υπηρεσίες συμβουλευτικής σταδιοδρομίας για τους πολίτες όλων των ηλικιών. Μια σημαντική προσφορά του Οργανισμού είναι η Διαδικτυακή Διαδραστική Πύλη Συμβουλευτικής Επαγγελματικού Προσανατολισμού για εφήβους και νέους μέσω της οποίας οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να κάνουν ειδικά ψηφιοποιημένα τεστ επαγγελματικού προσανατολισμού και επαγγελματικών ενδιαφερόντων, τα οποία βοηθούν στις κατάλληλες επιλογές σταδιοδρομίας ή να πλοηγηθούν στην Ελληνική Εθνική Βάση Δεδομένων Εκπαιδευτικών, που παρέχει πληροφορίες σχετικά με τις εκπαιδευτικές ευκαιρίες όλων των τύπων της εκπαίδευσης.

Σε δύο Διαδικτυακές Πύλες των εφήβων και των ενηλίκων μπορεί ο πολίτης να αναζητήσει πρόσφατες μελέτες (2012, 2013) που υλοποίησε ο ΕΟΠΠΕΠ για νέους ανερχόμενους επαγγελματικούς τομείς στην Ελλάδα αξιοποιώντας πορίσματα από άλλες διεθνείς έρευνες και με τη συμμετοχή εκπροσώπων από επαγγελματικούς κλάδους. Και στις δύο Πύλες υπάρχουν εύχρηστοι και περιεκτικοί ειδικοί θεματικοί ενημερωτικοί κατάλογοι, όπου ο πολίτης μπορεί να αναζητήσει πλούσια πληροφόρηση για θέματα όπως δυνατότητες συνέχισης σπουδών μετά το γυμνάσιο ή/και το λύκειο, ευκαιρίες δια βίου μάθησης, ενημέρωση για τις ευκαιρίες κινητικότητας στην ΕΕ για λόγους εκπαίδευσης ή απασχόλησης, πληροφορίες για την αγορά εργασίας και την επιχειρηματικότητα.

Μέσω των δύο Δικτυακών Πυλών (Εφήβων και Ενηλίκων) είναι διαθέσιμα για τον πολίτη ενημερωτικά έντυπα του ΕΟΠΠΕΠ σχετικά με τις Δεξιότητες δια βίου Διαχείρισης Σταδιοδρομίας. Πρόκειται για δεξιότητες που μας βοηθούν σε κάθε ηλικία να συλλέγουμε, να αναλύουμε, να συνθέτουμε και να οργανώνουμε τις πληροφορίες για τον εαυτό, την εκπαίδευση και τα επαγγέλματα, καθώς και δεξιότητες για τη λήψη αποφάσεων, την υλοποίηση μεταβάσεων, την ανάπτυξη πνεύματος ευελιξίας και προσαρμοστικότητας. Οι δεξιότητες αυτές θεωρούνται σημαντικά «εφόδια» για την αποτελεσματική διαχείριση της σταδιοδρομίας, και κάθε ενδιαφερόμενος έχει τη δυνατότητα να υποστηριχθεί στην ανάπτυξή τους μέσα από το ενημερωτικό υλικό που θα βρει στις δύο Πύλες.

Ανοιχτές πύλες e-παγγελματικού προσανατολισμού για νέους

Το έργο του ΕΟΠΠΕΠ Ο ΕΟΠΠΕΠ, ως ο αρμόδιος επιτελικός φορέας για τη Συμβουλευτική Επαγγελματικού Προσανατολισμού, υλοποιεί δράσεις που συμβάλλουν στην προώθηση της επαγγελματικής συμβουλευτικής στην Ελλάδα και στην αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών, σε συμφωνία με τις πιο πρόσφατες εξελίξεις στην επαγγελματική συμβουλευτική και τις ευρωπαϊκές προτεραιότητες και κατευθυντήριες γραμμές. Διοργανώνονται συστηματικά δράσεις για την επιμόρφωση συμβούλων επαγγελματικού προσανατολισμού και εκπονούνται μελέτες και επιστημονικό και πληροφοριακό υλικό για συμβούλους αλλά και άλλους ενδιαφερόμενους σε θέματα δια βίου ανάπτυξης σταδιοδρομίας και κινητικότητας.

Ιωάννης Γερ. Βουτσινάς Διευθύνων σύμβουλος του ΕΟΠΠΕΠ

Ιωάννης Γερ. Βουτσινάς Διευθύνων σύμβουλος του ΕΟΠΠΕΠ

ημαντικές δράσεις για την αναβάθμιση της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών συμβουλευτικής σταδιοδρομίας στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα έχουν υλοποιηθεί από τον ΕΟΠΠΕΠ, όπως η ανάπτυξη του Ελληνικού Κώδικα Δεοντολογίας Συμβούλων Επαγγελματικού Προσανατολισμού, ενώ παράλληλα προετοιμάζονται οι θεσμικές διαδικασίες για την Πιστοποίηση Συμβούλων Επαγγελματικού Προσανατολισμού και Σταδιοδρομίας. Αντίστοιχα αναπτύσσονται καινοτόμα εργαλεία με την αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών, και παράγεται συστηματικά πληροφοριακό υλικό για την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση όλων των πολιτών στη δια βίου ανάπτυξη σταδιοδρομίας και την ενημέρωσή τους για την αγορά εργασίας, το οποίο είναι προσβάσιμο στον δικτυακό τόπο του οργανισμού www.eoppep.gr. Περισσότερες πληροφορίες: Διεύθυνση Συμβουλευτικής Επαγγελματικού Προσανατολισμού του ΕΟΠΠΕΠ guidance@eoppep.gr, τηλ. 210 2709183, 210 2709175.

Η Διαδικτυακή Διαδραστική Πύλη Συμβουλευτικής Επαγγελματικού Προσανατολισμού για εφήβους και νέους www.eoppep.gr/teens

Φωτεινή Βλαχάκη Σύμβουλος σταδιοδρομίας του ΕΟΠΠΕΠ

Φωτεινή Βλαχάκη Σύμβουλος σταδιοδρομίας του ΕΟΠΠΕΠ

Η Διαδικτυακή Διαδραστική Πύλη Συμβουλευτικής Επαγγελματικού Προσανατολισμού για εφήβους και νέους www.eoppep.gr/teens  βοηθά τους έφηβους και τους νέους να ανακαλύψουν τις κλίσεις, τις αξίες και τα ενδιαφέροντά τους μέσα από ειδικά ψηφιοποιημένα τεστ επαγγελματικού προσανατολισμού, να φτιάξουν τον ατομικό τους φακέλο δεξιοτήτων με το ειδικό ψηφιακό εργαλείο (e-portfolio), να απευθύνουν ερωτήματα σε σύμβουλο σταδιοδρομίας και να προγραμματίσουν ατομική συνάντηση με Σύμβουλο των Κέντρων Συμβουλευτικής και Προσανατολισμού του υπουργείου Παιδείας προκειμένου να ενημερωθούν για θέματα εκπαίδευσης και απασχόλησης, ευκαιρίες κινητικότητας κ.λπ.

Πολύ σύντομα θα μπορούν να οραματιστούν το μέλλον τους παίζοντας το on line παιχνίδι σταδιοδρομίας Real Game και να παρακολουθήσουν βίντεο με παρουσίαση των κυριότερων επαγγελματικών τομέων. Στο άμεσο μέλλον θα υπάρχει η δυνατότητα για δωρεάν ηλεκτρονικές υπηρεσίες συμβουλευτικής σταδιοδρομίας.

ΤΕΣΤ ΣΤΑΔΙΟΔΡΟΜΙΑΣ Σχετικά με τα δωρεάν ειδικά ψηφιοποιημένα τεστ επαγγελματικού προσανατολισμού: αφού εγγραφεί ο ενδιαφερόμενος στο σύστημα και λάβει με email έναν προσωπικό κωδικό, έχει τη δυνατότητα να συμπληρώσει online τα εξής τεστ επαγγελματικού προσανατολισμού: Τεστ Επαγγελματικών Ενδιαφερόντων, Τεστ Εργασιακών Αξιών και Τεστ Επαγγελματικών Αποφάσεων. Η διαδικασία συμπλήρωσης είναι πολύ σύντομη και απλή.

Με την ολοκλήρωση κάθε τεστ ο ενδιαφερόμενος λαμβάνει μια σύντομη περιγραφή για τα ενδιαφέροντά του και άλλα προσωπικά χαρακτηριστικά, που θα τον βοηθήσει να προχωρήσει στις κατάλληλες για εκείνον επιλογές σταδιοδρομίας. Τα συγκεκριμένα τεστ αποτελούν τα πλέον επιστημονικά έγκυρα εργαλεία, τα οποία μέσα από ειδικές έρευνες του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου την περίοδο 2006-2007 έχει διασφαλιστεί ότι είναι κατάλληλα να χρησιμοποιούνται από εφήβους και νέους στην Ελλάδα.

Η πύλη Διά Βίου Ανάπτυξης Σταδιοδρομίας για ενηλίκους Η πύλη Διά Βίου Ανάπτυξης Σταδιοδρομίας για ενηλίκους https://e-stadiodromia.eoppep.gr  ξεκίνησε να λειτουργεί πρόσφατα στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων του ΕΟΠΠΕΠ ως Εθνικού Κέντρου Euroguidance στην Ελλάδα. Στόχος είναι να παρέχει καινοτόμες υπηρεσίες ανάπτυξης σταδιοδρομίας και πληροφορίες για ευκαιρίες μάθησης, σταδιοδρομίας και κινητικότητας στην Ελλάδα και την ΕΕ απευθυνόμενες σε ενήλικες όλων των ηλικιών. Μπορεί κανείς να βρει στην Πύλη δωρεάν ψηφιοποιημένα on line τεστ επαγγελματικού προσανατολισμού τα οποία βοηθούν στον επανασχεδιασμό της σταδιοδρομίας, καθώς και πληροφορίες και ασκήσεις που συμβάλλουν στην καλλιέργεια των δεξιοτήτων δια βίου διαχείρισης σταδιοδρομίας. Προσεχώς κάθε ενήλικας θα μπορεί να φτιάξει μέσω του ειδικού ψηφιακού εργαλείου e-portfolio τον ατομικό του φάκελο προσόντων. Παράλληλα θα αναρτώνται πληροφορίες για την αγορά εργασίας, την επιχειρηματικότητα και άλλα θέματα σταδιοδρομίας. Τέλος πολύ σύντομα μέσω της πύλης θα παρέχεται η δυνατότητα σε κάθε ενδιαφερόμενο για υπηρεσίες συμβουλευτικής σταδιοδρομίας εξ αποστάσεως μέσω ειδικής φόρμας συνομιλίας απευθείας με εξειδικευμένο σύμβουλο.

Εθνική Βάση Δεδομένων Εκπαιδευτικών Ευκαιριών «Πλοηγός» Η Ελληνική Εθνική Βάση Δεδομένων Εκπαιδευτικών Ευκαιριών «Πλοηγός» https://ploigos.eoppep.gr  λειτουργεί με επιτυχία από το 2009. Παρέχει πληροφορίες σε Ελληνες και Ευρωπαίους πολίτες (μαθητές, άτομα σε αναζήτηση εργασίας, γονείς, συμβούλους επαγγελματικού προσανατολισμού, καθηγητές κ.λπ.) σχετικά με τις εκπαιδευτικές ευκαιρίες όλων των τύπων εκπαίδευσης (Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, Επαγγελματική εκπαίδευση και Κατάρτιση κ.λπ.) και όλων των επιπέδων σε όλες τις γεωγραφικές περιοχές της Ελλάδας. Η βάση δεδομένων περιλαμβάνει περίπου 13.000 εκπαιδευτικές ευκαιρίες, που ενημερώνονται τακτικά με τη συμμετοχή φορέων παροχής εκπαιδευτικών ευκαιριών. Ο «Πλοηγός» συνδέεται με την Ευρωπαϊκή Διαδικτυακή Πύλη Πληροφόρησης PLOTEUS https://ec.europa.eu/ploteus  που προωθεί την εκπαιδευτική κινητικότητα στην Ευρώπη. Ο «Πλοηγός» βρίσκεται το διάστημα αυτό σε φάση επικαιροποίησης των πληροφοριών που περιέχει στο πλαίσιο των δράσεων του ΕΟΠΠΕΠ ως Κέντρου Eurogu-idance της Ελλάδας.

ΝΙΚΟΛΙΤΣΑ ΤΡΙΓΚΑ

 

ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ

Στήριγμα για τους πολίτες Ιωάννης Γερ. Βουτσινάς Διευθύνων σύμβουλος του ΕΟΠΠΕΠ

Oδιευθύνων σύμβουλος του ΕΟΠΠΕΠ κ. Ιωάννης Γερ. Βουτσινάς υπογραμμίζει τη σημασία της αξιοποίησης των νέων τεχνολογιών στην παροχή καινοτόμων υπηρεσιών ανάπτυξης σταδιοδρομίας από τον ΕΟΠΠΕΠ. «Στη σημερινή δύσκολη οικονομική και κοινωνική συγκυρία, είναι πιο σημαντικό από ποτέ να υποστηρίζουμε όλους τους πολίτες κάθε ηλικίας με δωρεάν υπηρεσίες επαγγελματικού προσανατολισμού υψηλού επιπέδου, ώστε να είναι σε θέση να λαμβάνουν τις πιο πρόσφορες αποφάσεις για τον επαγγελματικό τους βίο. Σε συνέχεια της ανάπτυξης της Πύλης Επαγγελματικού Προσανατολισμού για εφήβους και νέους που έχει ήδη ξεπεράσει τους 150.000 επισκέπτες, η νέα Δικτυακή Πύλη Διά Βίου Ανάπτυξης Σταδιοδρομίας Ενηλίκων https://e-stadiodromia.eoppep.gr/ που αναπτύξαμε ανταποκρίνεται με αξιώσεις στις αυξημένες απαιτήσεις των καιρών, υπογραμμίζει δε τη δέσμευσή μας για ανάπτυξη των προσόντων του ανθρώπινου δυναμικού της χώρας μας.

 

Επιλογές με γνώση… Φωτεινή Βλαχάκη Σύμβουλος σταδιοδρομίας του ΕΟΠΠΕΠ

Ηκ. Φωτεινή Βλαχάκη, σύμβουλος σταδιοδρομίας – προϊσταμένη διεύθυνσης συμβουλευτικής επαγγελματικού προσανατολισμού του ΕΟΠΠΕΠ τονίζει τη σημασία των δεξιοτήτων διαχείρισης της σταδιοδρομίας για τα άτομα κάθε ηλικίας. «Στη σημερινή αγορά εργασίας που συνεχώς αλλάζει, όλοι μας αντιμετωπίζουμε σοβαρές προκλήσεις όπως: το να κάνουμε επαγγελματικές επιλογές λαμβάνοντας υπόψη τα νέα δεδομένα μάθησης και εργασίας, να βρούμε αλλά και να διατηρήσουμε μια θέση εργασίας, να αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά τα ζητήματα της σταδιοδρομίας μας αλλά και της προσωπικής μας ζωής, να διαχειριστούμε τις συχνές εναλλαγές μεταξύ εκπαίδευσης, ανεργίας και εργασίας και να επανασχεδιάσουμε την επαγγελματική μας πορεία όταν χρειάζεται και να αξιοποιήσουμε τις ευκαιρίες που προσφέρονται σε ένα ευρύτερο γεωγραφικό πλαίσιο ως πολίτες της ΕΕ. Πέρα από τις βασικές γνώσεις, δεξιότητες και ικανότητες, οι σημερινοί νέοι και εργαζόμενοι καλούνται σε κάθε ηλικία να καλλιεργούν και δεξιότητες διαχείρισης σταδιοδρομίας, οι οποίες περιλαμβάνουν μια σειρά στάσεων-ενεργειών, όπως: αυτογνωσία, θετική στάση προς την εξέλιξη και την αλλαγή, ετοιμότητα στο τυχαίο, δημιουργία εναλλακτικών προοπτικών για τη σταδιοδρομία μας, επαγγελματική προσαρμοστικότητα και ανθεκτικότητα, αυτοαποτελεσματικότητα στον σχεδιασμό της σταδιοδρομίας».


 

Σχολιάστε το άρθρο

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί Required fields are marked *

*

Δημοφιλή άρθρα



Sorry. No data so far.

x

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΑΤΕ ?

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΓΙΑ ΑΠΟΣΠΑΣΗ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ 2023-2024

Το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων προκειμένου να προβεί στην έγκαιρη στελέχωση των ...