Home / HEADER-NEWS / Κυβερνοβασανισμός (cyberbullying): Ο εκπαιδευτικός στο στόχαστρο

Κυβερνοβασανισμός (cyberbullying): Ο εκπαιδευτικός στο στόχαστρο

Δημοσιεύτηκε: 8:16 μμ Φεβρουάριος 5th, 2014  


cyberbullying

Κυβερνοβασανισμός (cyberbullying) : Ο εκπαιδευτικός στο στόχαστρο

Στέλλα Φλωρά, εκπαιδευτικός, εκπαιδεύτρια,

1505257_618463524867443_650584303_n

Εκπρόσωπος Τύπου Ομάδας Watchdogs Παιδί και Διαδίκτυο

Αν και η μεγάλη πλειοψηφία των μαθητών χρησιμοποιεί την τεχνολογία για διασκέδαση, δικτύωση και εκπαίδευση, εν τούτοις τα κρούσματα κυβερνοβασανισμού (Cyberbullying) αυξάνονται μέρα με την ημέρα. Τα θύματα είναι κατά κύριο λόγο μαθητές αλλά και οι εκπαιδευτικοί κάθε άλλο παρά στο απυρόβλητο βρίσκονται. Αντιθέτως, η φύση του θεσμού καθιστά τον εκπαιδευτικό δελεαστικό στόχο για όποιον επιθυμεί να κάνει κατάχρηση των νέων τεχνολογιών για να στραφεί εναντίον τους.

Από το 2010, η βρετανική Ενωση Διδασκάλων και Λεκτόρων – Association of Teachers and Lecturers (ATL) – είχε δηλώσει ότι με βάση τα στοιχεία τους ένας στους επτά εκπαιδευτικούς έχει στοχοποιηθεί από μαθητές ή ακόμα και γονείς. Η τάση είναι ανησυχητικά αυξητική. Το 2012, έρευνα της NASUWT,  της μεγαλύτερης ένωση καθηγητών στην Αγγλία, αποκαλύπτει ότι το ποσοστό έχει ανέβει στο 25%. Αν και για τη χώρα μας δεν υπάρχουν στατιστικά στοιχεία, είναι ασφαλές να συμπεράνουμε ότι καλό θα είναι οι εκπαιδευτικοί να είναι ιδιαίτερα ευαισθητοποιημένοι και ενημερωμένοι μια και το φαινόμενο είναι πλέον παγκόσμιο.

Τι είναι ο κυβερνοβασανισμός;

Κυβερνοβασανισμός (Cyberbullying) ορίζεται ως η χρήση της τεχνολογίας με σκοπό να παρενοχληθεί, να εκφοβιστεί, να ταπεινωθεί, να δυσφημιστεί, να βλαφθεί ή να εξοργιστεί το θύμα.

Λαμβάνει χώρα μέσω κινητών τηλεφώνων, email, ιστοσελίδων και μέσων κοινωνικής δικτύωσης.

Τι μπορεί να προκαλέσει στο θύμα

Όπως ακριβώς και με τα παιδιά- θύματα, ο κυβερνοβασανισμός μπορεί να αποβεί εξαιρετικά βλαπτικός για τον οποιονδήποτε, πόσο μάλλον για έναν εκπαιδευτικό του οποίου η δημόσια εικόνα είναι εξαιρετικά σημαντική για την επαγγελματική του εξέλιξη. Ενδεικτικά:

  • Προκαλεί στρες και σοβαρά ψυχοσωματικά προβλήματα
  • Επηρρεάζει αρνητικά την αυτοεκτίμηση και την αυτοπεποίθηση του θύματος
  • Ακυρώνει κάθε αίσθηση ασφάλειας
  • Επηρρεάζει την επαγγελματική απόδοση
  • Μπορεί να προκαλέσει προβλήματα σε παρούσα και μελλοντική εργασία
  • Μπορεί να οδηγήσει σε κατάρρευση και κατάθλιψη

 

Πραγματικές ιστορίες τρόμου

Πως εκφράζεται ο κυβερνοβασανισμός κατά εκπαιδευτικών; Τα παρακάτω παραδείγματα είναι πραγματικά και αποτελούν χαρακτηριστικά δείγματα των μορφών κυβερνοβασανισμού με στόχο εκπαιδευτικούς:

Πλαστό προφίλ σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης: Ο δράστης χρησιμοποίησε πραγματικά στοιχεία του θύματος (όνομα, φωτογραφίες κλπ) για να δημιουργήσει πλαστό προφίλ καθηγήτριας στο Facebook. Κατόπιν προχώρησε σε ανακοινώσεις προσβλητικού περιεχομένου εξ’ονόματός της.

Σελίδα μίσους: Ο/οι μαθητής/τες δημιούργησαν Σελίδα Μίσους (Hate page) για καθηγητή που θεωρούσαν ότι είναι αυστηρός. Στην σελίδα δημοσίευαν απειλές και σοβαρές κατηγορίες κατά του θύματος.

Βίντεο στο Youtube: Ομάδα μαθητών, αφού εξώθησε τον καθηγητή σε έκρηξη θυμού με ανάρμοστη συμπεριφορά,  βιντεοσκόπησε μέσω κινητού τηλεφώνου το συμβάν και το ανέβασε στο Youtube. Η πρακτική αυτή λέγεται Cyberbaiting στα Αγγλικά (όπου bait=δόλωμα)  και είναι πολύ διαδεδομένη, μια απλή αναζήτηση στο Youtube θα σας αποκαλύψει χιλιάδες βίντεο τραβηγμένα σε τάξεις από όλο τον κόσμο. Αλλος ένας λόγος για να μην επιτρέπονται τα κινητά τηλέφωνα στην τάξη.

Photoshop: Μαθητές κατέβασαν φωτογραφίες της εκπαιδευτικού από το προφίλ της στο Facebook και χρησιμοποιώντας το Photoshop έφτιαξαν νέες με την καθηγήτρια να παρουσιάζεται σε αισθησιακές πόζες.

Το κλεμμένο email: Καθηγητής άρχισε να λαμβάνει στο email του αιτήματα φιλίας από άγνωστους μέσω ιστοσελίδα gay γνωριμιών. Αποκαλύφθηκε ότι μαθητής του είχε δημιουργήσει προφίλ στο όνομά του χρησιμοποιώντας το πραγματικό του email και στοιχεία για να δημιουργήσει βλαπτικό ίχνος στο Google.

Απειλητικά τηλεφωνήματα/μηνύματα: Ομάδα μαθητών παρενοχλούσε ανελέητα καθηγήτρια στο προσωπικό της κινητό με υβριστικά και απειλητικά τηλεφωνήματα.

 

Μέτρα πρόληψης και προστασίας

#1 Υπεύθυνη χρήση του διαδικτύου και των Μέσων Κοινωνικής Δικτύωσης

Η πρόληψη είναι η καλύτερη θεραπεία.

Όσο περισσότερα προσωπικά στοιχεία, πληροφορίες και φωτογραφίες ανεβάζει ο εκάστοτε χρήστης, τόσο αυξάνει τις πιθανότητες κατάχρησης αυτών από επίδοξους νταήδες κάθε ηλικίας. Ακόμα και αν έχετε κάνει τις απαραίτητες ρυθμίσεις για να είναι οι αναρτήσεις σας προστατευμένες, καλό θα είναι να τις αντιμετωπίζετε όλες σαν δημόσιες. Να θυμάστε, επίσης, ότι καλό θα είναι να ενημερώσετε τους φίλους σας έτσι ώστε να μην σας κάνουν tag σε φωτογραφίες.

 

«Φίλος»: η παρεξηγημένη λέξη

Αν διαθέτετε προφίλ στο Facebook, ρίξτε μια ματιά στον κατάλογο των «φίλων» σας. Πόσοι είναι πραγματικοί φίλοι χωρίς εισαγωγικά; Ενα είναι βέβαιο, οι μαθητές δεν είναι φίλοι και δεν θα πρέπει να είναι ούτε «φίλοι».  Κρατήστε, λοιπόν, την προσωπική και την επαγγελματική σας ζωή σε απόσταση, σε ΠΟΛΥ μεγάλη απόσταση.

 

#2 Η αναζήτηση είναι φίλος σου!

Κάντε συχνά αναζήτηση στο Google και στα Μέσα Κοινωνικής δικτύωσης  για να διαπιστώσετε εάν το όνομά σας χρησιμοποιείται από κάποιον άλλο και πως. Με την χρήση της Αντίστροφης Αναζήτησης Εικόνας (Reverse Image Search), μια υπηρεσία που προσφέρει το Google images και ιστοσελίδες όπως το tineye.com, μπορείτε να ελέγξετε με σχετική ακρίβεια εάν φωτογραφίες σας έχουν αναρτηθεί σε ιστοσελίδες εφ’όσον είναι δημόσια διαθέσιμες.

Εκτός από παράγοντας διάσπασης της προσοχής (iπερισπασμός), τα κινητά τηλέφωνα μπορούν

Μην ξεχνάτε!

  • Οτι ανεβαίνει στο διαδίκτυο:
  • Δεν κρύβεται
  • Αντιγράφεται
  • Είναι για πάντα

Εχει ένα τεράστιο, αόρατο ακροατήριο ακόμα και αν έχετε τις αυστηρότερες ρυθμίσεις ασφαλείας. Ποτέ δεν ξέρεις ποιός θα μοιραστεί τις πληροφορίες και με ποιον

https://www.facebook.com/WatchdogsPaidiKaiDiadiktyo?fref=ts

Ευχαριστούμε τη Στέλλα Φλωρά για το άρθρο της www.xenesglosses.eu


 

Σχολιάστε το άρθρο

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί Required fields are marked *

*

Δημοφιλή άρθρα



Sorry. No data so far.

x

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΑΤΕ ?

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΓΙΑ ΑΠΟΣΠΑΣΗ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ 2023-2024

Το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων προκειμένου να προβεί στην έγκαιρη στελέχωση των ...