Home / Featured / «Λευκή εβδομάδα» χωρίς σχολείο στις 4-7/3/2014

«Λευκή εβδομάδα» χωρίς σχολείο στις 4-7/3/2014

Δημοσιεύτηκε: 12:05 μμ Ιανουάριος 12th, 2014  


sxoleio

 

13/1/2014,  16.00 Οι τρεις ημέρες της Λευκής Εβδομάδας πιθανόν να γίνουν δύο

13/1/2014 Πως το Υπ. Παιδείας θα “καλύψει” το διδακτικό ωράριο της Λευκής Εβδομάδας

12/1/2014

«Λευκή εβδομάδα» ή αλλιώς «σχολική ανάπαυλα», τιτλοφορείται ο νέος τουριστικός θεσμός στη χώρα μας, που θα εφαρμοστεί από φέτος και συγκεκριμένα το χρονικό διάστημα μετά την Καθαρά Δευτέρα, στις 4-7 Μαρτίου, όπου για πρώτη φορά στην ιστορία θα κλείσουν τα σχολεία, για διακοπές.

Πρόκειται για μια κατάκτηση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων, που αποτελούσε χρόνιο αίτημά της, με σκοπό την επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου και μόλις πρόσφατα σε σύσκεψη των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου της με αρμόδιους υπουργούς και τον πρωθυπουργό κ. Αντώνη Σαμαρά, εγκρίθηκε η άμεση υλοποίησή του.

Σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο του Δ.Σ. της Ομοσπονδίας και πρόεδρο της Ένωσης Ξενοδόχων νομού Μαγνησίας, κ. Κώστα Λεβέντη, η πρόταση των ξενοδόχων βρήκε σύμφωνους τους υπουργούς Τουρισμού, Παιδείας και Εργασίας, οι οποίοι δρομολογούν αντίστοιχα στα υπουργεία τους, τις απαραίτητες διαδικασίες εφαρμογής της.

Όπως αναφέρει ο κ. Λεβέντης, ο εν λόγω θεσμός, υλοποιείται εδώ και χρόνια σε χώρες της Ευρώπης, με τον τίτλο «Λευκές εβδομάδες», κατά τις οποίες τα σχολεία κλείνουν για να δοθεί η δυνατότητα σε οικογένειες να εκδράμουν σε χιονισμένους ορεινούς προορισμούς, εξ ού και ο τίτλος «Λευκές».

Μια …πρώτη γεύση του θεσμού, είχε πάρει η χώρα μας το 2004, όπου για μοναδική φορά (μέχρι και σήμερα), στο πλαίσιο Ευρωπαϊκού προγράμματος, που αφορούσε στην παιδεία, τα σχολεία χρηματοδοτήθηκαν για την οργάνωση τετραήμερων και πενθήμερων ψυχαγωγικών εκδρομών, σε ορεινούς προορισμούς. Ο κ. Λεβέντης επισημαίνει δε ότι, καταλύματα του Πηλίου είχαν φιλοξενήσει τότε, 5.000 μαθητές.

«Σχολική ανάπαυλα», αποφασίστηκε να τιτλοφορείται επίσημα στη χώρα μας, η ετήσια πλέον εφαρμογή του θεσμού, από φέτος, που θα παρατείνει την περίοδο του χειμερινού τουρισμού και σύμφωνα με τα όσα προβλέπεται να γίνουν, ο κ. Λεβέντης, μας είπε: «Στις 4 με 7 Μαρτίου 2014, ( μετά την Καθαρά Δευτέρα στις 3 Μαρτίου), θα παραμείνουν κλειστά τα σχολεία, για να μπορούν οι οικογένειες να εκδράμουν σε ορεινούς προορισμούς και να απολαύσουν το πλούσιο φυσικό περιβάλλον των βουνών μας και τα χιονισμένα τοπία του.

Κίνητρο για τέτοιες εξορμήσεις θα δώσουν οι ειδικές χαμηλές τιμές, έως και 50% μειωμένες, στα καταλύματα, που θα οριστεί να ισχύσουν από τις κατά τόπους Ενώσεις Ξενοδόχων, για την περιοχή τους αντίστοιχα».

Αναλυτικότερα για τη σημασία του θεσμού, ο κ. Λεβέντης τονίζει: «Η πρωτοβουλία της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων, μόνο στη θετική κατεύθυνση για την ενίσχυση του εσωτερικού τουρισμού μπορεί και πρέπει να χαρακτηριστεί.

Η διαφοροποίηση των θετικών δεικτών του εισερχόμενου τουρισμού με τους αρνητικούς δείκτες του εσωτερικού τουρισμού, στην ουσία έχει οδηγήσει στην κατάρρευση της εσωτερικής αγοράς τουρισμού.

Όσο καλά και αν εξελίσσεται ο εισερχόμενος τουρισμός, δεν πρέπει ποτέ να ξεχνάμε ότι μεγάλος αριθμός επιχειρήσεων αλλά και προορισμών ολόκληρων σε πολλές περιοχές της Ελλάδας, βασίζεται στην εσωτερική μας αγορά, όπως χαρακτηριστικά δήλωσε ο πρόεδρός μας, κ. Γιάννης Ρέτσιος.

Η Θεσσαλία, κατ’ εξοχήν προορισμός εσωτερικού τουρισμού στην 12μηνη τουριστική περίοδό της με τον χειμερινό τουρισμό να έχει πληγεί λόγω της οικονομικής κρίσης που οι Έλληνες βιώνουν ,με το γνωστό αποτέλεσμα της μείωσης των εισοδημάτων τους, μόνο θετική επίδραση θα έχει στην υλοποίηση της «σχολικής ανάπαυλας».

Η θετική θέση του ίδιου του πρωθυπουργού ,ο οποίος έδωσε οδηγίες για την άμεση εφαρμογή στο 2014 και η σύμφωνη γνώμη της υπουργού κας Όλγας Κεφαλογιάνη μας δίδει την εφαρμογή της πρωτοβουλίας να υλοποιείται άμεσα.

Βασικό ρόλο θα παίξουν οι τοπικές ενώσεις ξενοδόχων, οι οποίες θα συντονίσουν τα μέλη τους για χαμηλές τιμολογιακές πολιτικές στην περίοδο της «σχολικής ανάπαυλας», που θα οριστεί από το υπουργείο παιδείας προκειμένου να έχει επιτυχία η δράση».

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΕΣ;  Πανελλήνιες 2022: Ο αριθμός εισακτέων ανά τμήμα και Πανεπιστήμιο

Η ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΗΣ Π.Ο.Ξ.

Μεταξύ των προτάσεων που είχε καταθέσει η ΠΟΞ, αυτή που αφορά στη «σχολική ανάπαυλα», έχει ως εξής: « Δημιουργία μιας περιόδου «σχολικής ανάπαυλας» διάρκειας μιας εβδομάδας, με επίκεντρο την Καθαρά Δευτέρα. Τούτο μπορεί να συμβεί εφόσον κλείσουν τα σχολεία τις 4 επόμενες της αργίας ημέρες. Πρόκειται για μια ενέργεια που λειτουργεί εδώ και χρόνια, με καλά αποτελέσματα, σε αρκετές χώρες του εξωτερικού (σκι για τις χώρες της Κεντρικής και Βόρειας Ευρώπης προκειμένου να ενισχυθούν τα χειμερινά θέρετρα) και που εφόσον συνδυαστεί με ενημερωτική καμπάνια από το Υπουργείο Τουρισμού και με δελεαστική τιμολογιακή πολιτική από τα μέλη της Π.Ο.Ξ, (π.χ. δωρεάν διαμονή για τα παιδιά εντός του δωματίου των γονέων ή/και έκπτωση έως και 50% σε ξεχωριστό δωμάτιο), θα δρούσε άκρως θετικά στην κατεύθυνση της τόνωσης του χειμερινού τουρισμού της χώρας μας. Σε περίπτωση που τίθεται ζήτημα απώλειας διδακτικών ωρών, τούτες κάλλιστα θα μπορούσαν να αναπληρωθούν είτε από την περικοπή των σχολικών περιπάτων που αριθμούνται σε πέντε στη διάρκεια του διδακτικού έτους, είτε με την επίσπευση της έναρξης της προσεχούς σχολικής χρονιάς κατά δύο μέρες, συνδυαστικά με την επιμήκυνσή της κατά δύο μέρες, είτε με συνδυασμό των ανωτέρω. Παρότι η επιτυχία του εγχειρήματος έχει αποδειχθεί από τη διεθνή πρακτική, αποδεχόμαστε την πιλοτική εφαρμογή για την προσεχή σχολική χρονιά, με το βασικό επιχείρημα ότι ο χειμώνας που θα διανύσουμε θα είναι καθοριστικός για τη χώρα και την οικονομία της, σε όλα τα επίπεδα».

ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ

pekp.gr

…………………………………………………………………………………………………………

ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ

«Εβδομάδα ανάπαυλας» και στην Ελλάδα; Η γρήγορη βίζα, η αλλαγή στο ωράριο των μουσείων, η στροφή σε ειδικές μορφές τουρισμού και η στρατηγική για επενδύσεις κυρίως στο παραλιακό μέτωπο της Αττικής, ήταν, σύμφωνα με πληροφορίες, τα θέματα που συζητήθηκαν χθες, κατά τη διάρκεια ευρείας σύσκεψης στο μέγαρο Μαξίμου, για τον τουρισμό, υπό την προεδρία του πρωθυπουργού, Αντώνη Σαμαρά, με στόχο να φέρουν και νέες θέσεις εργασίας.

Από τη συνάντηση του Αντ. Σαμαρά στο Μαξίμου με μέλη του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων και αρμόδιους υπουργούς (φωτ. ΑΠΕ)Από τη συνάντηση του Αντ. Σαμαρά στο Μαξίμου με μέλη του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων και αρμόδιους υπουργούς (φωτ. ΑΠΕ)Πληροφορίες αναφέρουν πως μάλλον υλοποιείται και το αίτημα της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων, για εμβόλιμη «κοντή εβδομάδα» ανάπαυλας, ώστε να ενισχυθεί ο ελληνικός εσωτερικός τουρισμός κατά τα πρότυπα της βόρειας Ευρώπης.

Πενθήμερη ανάπαυλα

Πρόκειται για την «εβδομάδα ανάπαυλας» που ισχύει και στη βόρεια αλλά και στην κεντρική Ευρώπη, σ’ άλλες χώρες τον Οκτώβρη και σ’ άλλες το Φλεβάρη, όπου τα σχολεία δεν θα λειτουργούν. Η διάρκεια της «εβδομάδας ανάπαυλας» αναμένεται να είναι μικρότερη μιας ολόκληρης εβδομάδας, δηλαδή πενθήμερο μαζί με το Σαββατοκύριακο, ώστε να ενισχυθεί ο εσωτερικός τουρισμός, κυρίως ο χειμερινός, με πολύ ειδικές τιμές. Πιθανότατα θα εφαρμόζεται κάθε Φλεβάρη.

Στη σύσκεψη μετείχαν οι υπουργοί Τουρισμού, Οικονομικών, Ανάπτυξης, Εργασίας, Πολιτισμού, Ναυτιλίας, Ολγα Κεφαλογιάννη, Γ. Στουρνάρας, Κ. Χατζηδάκης, Γ. Βρούτσης, Π. Παναγιωτόπουλος, Μ. Βαρβιτσιώτης, αντίστοιχα, παρουσία των προέδρων, των εμβληματικών φορέων του τουρισμού, Ανδρέα Ανδρεάδη (ΣΕΤΕ), Γιάννη Ρέτσου (ΠΟΞ) και Γιώργου Τσακίρη (ΞΕΕ).

Στη σύσκεψη ζητήθηκε να διατηρηθεί ο ΦΠΑ της εστίασης στο 13%. Παράλληλα, συζητήθηκαν τρόποι για την ενίσχυση του ελληνικού τουρισμού εν όψει του 2014, τα ωράρια των μουσείων, η χορήγηση βίζας Σένγκεν πολλαπλής χρήσης, το αλαλούμ με τα πνευματικά δικαιώματα, τα τέλη αεροδρομίου του «Ελ. Βενιζέλος» κ.ά.

Η κ. Κεφαλογιάννη ανέφερε πως το 2014 η Ελλάδα θέλει να προσελκύσει «επενδύσεις στον τουρισμό στη χώρα μας» και στοχεύει σε νέα προϊόντα και ειδικές μορφές τουρισμού, ιατρικό και θρησκευτικό τουρισμό αλλά και στην καταπολέμηση της μαύρης εργασίας και στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.

Βίζα Σένγκεν

Κατά τη διάρκεια της κυβερνητικής σύσκεψης αποφασίστηκε η περαιτέρω επιτάχυνση της χορήγησης βίζας Σένγκεν, ιδίως για όσους έχουν βγάλει έστω και μία φορά βίζα, αλλά και το άνοιγμα των 30 σημαντικότερων μουσείων και αρχαιολογικών χώρων απ’ τον Απρίλιο έως τον Οκτώβριο 2014 από τις οκτώ το πρωί έως τις οκτώ το βράδυ. Το αίτημα αυτό, που ήταν πάγιο, για φορείς του τουρισμού, αναμένεται να επιτευχθεί μέσω διαθεσιμότητας και μετακινήσεων σε πρώτη φάση 1.000 ατόμων αλλά και χρηματοδότησης μονάδων, μέσω ένταξης σε αναπτυξιακά προγράμματα κ.ά.

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΕΣ;  Συγκροτήθηκαν τα Συμβούλια Επιλογής των υποψηφίων Συμβούλων Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης

Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων Ανδρέας Ανδρεάδης ανέφερε το ρεκόρ των 17,8 εκατομμυρίων αφίξεων και τα 12,5 δισ. σε άμεσα έσοδα. Το 2014 τόνισε ότι με μετριοπαθείς εκτιμήσεις μπορούν να γίνουν 18 εκατομμύρια οι αφίξεις -ακόμη και 18,5- και 13 δισ. ευρώ. Ο ίδιος φάνηκε αισιόδοξος ότι μπορούν να δημιουργηθούν φέτος άλλες 50.000 μόνιμες θέσεις εργασίας.

Ο Γιώργος Τσακίρης, από το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδας, ζήτησε μεταξύ άλλων εμπλουτισμό του τουριστικού προϊόντος με δράσεις στα πρότυπα του ιατρικού τουρισμού και του ελληνικού πρωινού, αναβάθμιση των ξενοδοχειακών υπηρεσιών, στήριξη των ελληνικών ξενοδοχειακών καταλυμάτων και επένδυση περισσότερων πόρων στην τουριστική προβολή.

a.stergiou@eleftherotypia.net

……………………………………………………………………………………

ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

news.gr

«Λευκή εβδομάδα» ή αλλιώς «σχολική ανάπαυλα», τιτλοφορείται ο νέος τουριστικός θεσμός στη χώρα μας, όπως γράφει η εφημερίδα «Ελευθερία» της Λάρισας που θα εφαρμοστεί από φέτος και συγκεκριμένα το χρονικό διάστημα μετά την Καθαρά Δευτέρα, στις 4-7 Μαρτίου, όπου για πρώτη φορά στην ιστορία θα κλείσουν τα σχολεία, για διακοπές. Αν το άρθρο ευσταθεί, αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα οι μαθητές να αποκτήσουν αποκριάτικες διακοπές διάρκειας 9 ημερών αφού τα σχολεία θα κλείσουν την Παρασκευή 28 Φεβρουαρίου και θα ανοίξουν τη Δευτέρα 10 Μαρτίου.

Ο Μάρτιος όμως φαίνεται ότι θα συνεχίσει να αποτελεί περίοδο διακοπών καθώς λόγω του γεγονότος ότι η 25 Μαρτίου είναι φέτος Τρίτη οι γιορτές των σχολείων αναμένεται ότι θα πραγματοποιηθούν στις 24 Μαρτίου ημέρα Δευτέρα. Έτσι οι μαθητές μετά τις διακοπές της περιόδου 1-9 Μαρτίου θα έχουν και άλλο ένα τετραήμερο μέσα στο Μάρτιο και συγκεκριμένα από τις 22 έως και τις 25 Μαρτίου. Αν αφαιρέσει κανείς τα Σαββατοκύριακα οι μέρες όπου θα πραγματοποιηθούν μαθήματα είναι μόλις 14!

Δεν είναι η πρώτη φόρα όπου οι ξενοδόχοι υποβάλλουν ανάλογο αίτημα στο Υπουργείο Παιδείας. Τα προηγούμενα χρόνια είχαν καταθέσει αντίστοιχες προτάσεις που όμως τελικά δεν υιοθετήθηκαν από το Υπουργείο Παιδείας.

Η εφημερίδα φιλοξενεί δηλώσεις του Αντιπροέδρου της Ομοσπονδίας Ξενοδόχων και προέδρου της Ένωσης Μαγνησίας σύμφωνα με τον οποίο η πρόταση για τη «σχολική ανάπαυλα» βρήκε σύμφωνους τον πρωθυπουργό κ. Σαμαρά και τους Υπουργούς Τουρισμού, Παιδείας, Εργασίας οι οποίοι δρομολογούν τις απαραίτητες διαδικασίες εφαρμογής.

Όπως δήλωσε ο κ. Λεβέντης: «Στις 4 με 7 Μαρτίου 2014, ( μετά την Καθαρά Δευτέρα στις 3 Μαρτίου), θα παραμείνουν κλειστά τα σχολεία, για να μπορούν οι οικογένειες να εκδράμουν σε ορεινούς προορισμούς και να απολαύσουν το πλούσιο φυσικό περιβάλλον των βουνών μας και τα χιονισμένα τοπία του. Κίνητρο για τέτοιες εξορμήσεις θα δώσουν οι ειδικές χαμηλές τιμές, έως και 50% μειωμένες, στα καταλύματα, που θα οριστεί να ισχύσουν από τις κατά τόπους Ενώσεις Ξενοδόχων, για την περιοχή τους αντίστοιχα».

news.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ / ΙΣΤΟΡΙΚΟ
Θέμης Κοτσιφάκης – Σχόλιο για τη “Λευκή Εβδομάδα”
Οι τρεις ημέρες της Λευκής Εβδομάδας πιθανόν να γίνουν δύο
Πως το Υπ. Παιδείας θα “καλύψει” το διδακτικό ωράριο της Λευκής Εβδομάδας
Απίστευτο … οι ξενοδόχοι προτείνουν τον τρόπο αναπλήρωσης των διδακτικών ωρών. Δείτε έγγραφο τους
Θετικός ο Σαμαράς για τον χειμερινό τουρισμό. Αναμένουμε την απόφαση.
Το Υπουργείο Παιδείας ούτε επιβεβαιώνει ούτε διαψεύδει τα δημοσιεύματα περί “Λευκής Εβδομάδας”
“Λευκή εβδομάδα” χωρίς σχολείο στις 4-7/3/2014

 

Σχολιάστε το άρθρο

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί Required fields are marked *

*

Δημοφιλή άρθραSorry. No data so far.

x

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΑΤΕ ?

Εγκύκλιος για μετατάξεις εκπαιδευτικών

Πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για μετατάξεις εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας, Δευτεροβάθμιας Εκπ/σης και ΕΕΠ-ΕΒΠ σε ...