Home / HEADER-NEWS / Έκλεισε το Δημόσιο Ευρωπαϊκό Ελληνογερμανικό Σχολείο στο Βερολίνο

Έκλεισε το Δημόσιο Ευρωπαϊκό Ελληνογερμανικό Σχολείο στο Βερολίνο

Δημοσιεύτηκε: 12:23 μμ Ιανουάριος 29th, 2014  


german

Η απόφαση του υπουργείου Παιδείας του κρατιδίου του Βερολίνου να κλείσει το δημόσιο ευρωπαϊκό ελληνογερμανικό σχολείο την ώρα που καταφθάνουν νέοι έλληνες μετανάστες, προκαλεί αντιδράσεις, αναφέρει δημοσίευμα στη Deutsche Welle

Κυριακή μεσημέρι στη γερμανική πρωτεύουσα. Παρότι το θερμόμετρο δείχνει δέκα βαθμούς κάτω από το μηδέν, περίπου 50 γονείς και παιδιά έχουν συγκεντρωθεί μπροστά από το χώρο όπου διεξάγεται το συνέδριο του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος με αντικείμενο τις ευρωεκλογές. Με αφίσες, πανό, σφυρίχτρες και συνθήματα διαμαρτύρονται για την απόφασης της σοσιαλδημοκράτη υπουργού για θέματα Παιδείας του κρατιδίου του Βερολίνου να κλείσει το δημόσιο ευρωπαϊκό ελληνογερμανικό σχολείο το οποίο στεγάζεται στο κτήριο του σχολείου Όμηρος.

Ένας από τους διαμαρτυρόμενους είναι ο Ούβε Ντίπελτ, πατέρας μαθήτριας η οποία επισκέπτεται αυτό το σχολείο. “Η σημασία του σχολείου είναι ότι δίνει στα παιδιά την ευκαιρία να μάθουν δύο γλώσσες. Αυτό δίνει τη δυνατότητα στην κόρη μου αργότερα να σπουδάσει τόσο στη Γερμανία όσο και στην Ελλάδα, και αυτό επειδή θα είναι σε θέση και να μιλά και να γράφει σε αυτές τις δύο γλώσσες.”

Βασικό σκεπτικό των δημόσιων ευρωπαϊκών σχολείων στο Βερολίνο είναι οι μαθητές να διδάσκονται ισότιμα στα γερμανικά και σε μια άλλη γλώσσα. Μεταξύ των εννέα γλωσσών είναι και τα ελληνικά τα οποία διδάσκονται σε δύο ελληνογερμανικά σχολεία βασικής εκπαίδευσης ως την έκτη τάξη, και σε ένα όπου οι μαθητές μπορούν κατόπιν να τελειώσουν τη σχολική τους εκπαίδευση με το ελληνικό και το γερμανικό απολυτήριο του λυκείου. Το ένα από τα σχολεία βασικής εκπαίδευσης στεγάζεται στο κτήριο του σχολείου Όμηρος στο ανατολικό τμήμα του Βερολίνου, το άλλο, το Αθηνά, στο δυτικό.

Το κλείσιμο και η αύξηση της γεννητικότητας

Στις 27 Σεπτεμβρίου του 2013 οι γονείς του ελληνογερμανικού τμήματος στο Όμηρος ενημερώνονται με επιστολή από την αρμόδια για την εκπαίδευση υπηρεσία του Βερολίνου ότι οι 100 περίπου μαθητές που φοιτούν στο σχολείο μπορούν να παραμείνουν ως την έκτη τάξη, αλλά δεν πρόκειται να γίνονται πλέον δεκτοί νέοι μαθητές. Οι ενδιαφερόμενοι γονείς θα πρέπει να δηλώνουν μελλοντικά τα παιδιά τους στο άλλο ελληνογερμανικό ευρωπαϊκό σχολείο, το Αθηνά, σημειώνει το δημοσίευμα στη Deutsche Welle

Το μέτρο αυτό αιτιολογήθηκε με το επιχείρημα ότι η συγκέντρωση των μαθητών σε ένα σημείο θα είναι προς όφελος του ελληνικού στοιχείου της πόλης. Όπως όμως αποκαλύφθηκε στη συνέχεια, η πραγματική αιτία είναι άλλη: επειδή έχει αυξηθεί ο αριθμός των παιδιών στην περιοχή, οι τάξεις του ελληνογερμανικού ευρωπαϊκού σχολείου στο Όμηρος είναι αναγκαίες για τους μαθητές που επισκέπτονται τα «κανονικά» γερμανικά τμήματα. Το ειρωνικό στην όλη υπόθεση είναι ότι όταν το 1996 ξεκίνησε το ελληνογερμανικό τμήμα σε αυτό το σχολείο, τα πράγματα ήταν ακριβώς αντίθετα, θυμάται η Μαρία Απλαδά:

“Δημιουργήθηκε τότε για να βοηθήσουμε στη διάσωση του σχολείου επειδή κινδύνευε να κλείσει. Δεν υπήρχαν αρκετοί μαθητές για να γεμίσει το σχολείο. Έτσι προέκυψε η ιδέα να ιδρύσουν το ευρωπαϊκό – για να έρθουν καινούργιοι μαθητές. Και τώρα που υπάρχει το πρόβλημα να έχει πολλούς μαθητές, θέλουν να καταργήσουν το ευρωπαϊκό σχολείο.”

Η Μαρία Απλαδά είναι μέλος της ομάδας πρωτοβουλίας των γονέων για τη διάσωση του ελληνογερμανικού ευρωπαϊκού σχολείου στο Όμηρος. Το αίτημά τους δεν στηρίζεται μόνον από τους δασκάλους και τους γονείς του “κανονικού” γερμανικού τμήματος του σχολείου. Τη σχετική διαμαρτυρία προς τις αρχές έχουν υπογράψει ως τώρα πάνω από 2.500 άτομα.

Τέλος της εκμάθησης των ελληνικών στο ανατολικό Βερολίνο;

Βασική αιτία της διαμαρτυρίας δεν είναι ότι με το κλείσιμο του ελληνογερμανικού τμήματος στο Όμηρος θα χαθεί το μοναδικό ευρωπαϊκό σχολείο της περιοχής. Πολύ ποιο σημαντικές είναι οι πρακτικές συνέπειες για τις οικογένειες που θέλουν να μάθουν στα παιδιά τους ελληνικά, εξηγεί ο Πέτερ Τσέρνε ο οποίος έχει δύο κόρες, η μία έξι και η άλλη τεσσάρων ετών. Η πρώτη, η Ειρήνη, επισκέπτεται ήδη το σχολείο Όμηρος. Αυτό θα το ήθελε και η Νίκη. Απ΄ ότι φαίνεται όμως η επιθυμία της να μάθει ελληνικά θα μείνει ανεκπλήρωτη, επειδή θα έπρεπε να επισκεφτεί το άλλο σχολείο, το Αθηνά, στο δυτικό τμήμα του Βερολίνου. Λόγω της απόστασης κάτι τέτοιο είναι πρακτικά αδύνατο λέει ο Πέτερ Τσέρνε.

“Αυτή η επιλογή θα σήμαινε ότι τα παιδιά μας θα πήγαιναν σε δύο διαφορετικά σχολεία. Αν η Νίκη πήγαινε στο Αθηνά τότε θα χρειαζόμασταν για τη διαδρομή ως εκεί καθημερινά δύο ώρες. Κάτι τέτοιο δεν μπορώ να το απαιτήσω ούτε από εμάς τους γονείς και ούτε από τα παιδιά μας.”

Το πολύ το 10% των γονέων είναι διατιθέμενο να μετακομίσει για χάρη των παιδιών τους από το ανατολικό στο δυτικό τμήμα του Βερολίνου, εκτιμά ο Πέτερ Τσέρνε.

Η απόφαση του υπουργείου Παιδείας του κρατιδίου να κλείσει το ελληνογερμανικό τμήμα στο Όμηρος είναι άστοχη και για έναν ακόμη λόγο, επισημαίνει η Μαρία Απλαδά. Δεν λαμβάνει υπόψη το νέο κύμα μετανάστευσης από την Ελλάδα προς τη Γερμανία. “Η στιγμή δεν είναι καθόλου κατάλληλη γιατί έρχονται πάρα πολλοί Έλληνες από την Ελλάδα στη Γερμανία. Μεταξύ τους είναι πάρα πολλοί νέοι άνθρωποι που θα κάνουν οικογένειες και παιδιά. Επίσης έρχονται πάρα πολλές οικογένειες με παιδιά.”

Εφόσον οι γονείς εγκατασταθούν στο ανατολικό τμήμα του Βερολίνου, τα παιδιά δεν θα έχουν τη δυνατότητα να μάθουν ελληνικά. Εκτός βέβαια αν έχει επιτυχία η προσπάθεια που γίνεται για να διατηρηθεί στο Όμηρος το ελληνογερμανικό σχολείο.

Ελευθεροτυπία με πληροφορίες από Deutsche Welle

 


 

Σχολιάστε το άρθρο

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί Required fields are marked *

*

Δημοφιλή άρθρα



Sorry. No data so far.

x

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΑΤΕ ?

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΓΙΑ ΑΠΟΣΠΑΣΗ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ 2023-2024

Το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων προκειμένου να προβεί στην έγκαιρη στελέχωση των ...