Home / HEADER-NEWS / Κανένα βήμα φυγής από τη μετριότητα

Κανένα βήμα φυγής από τη μετριότητα

Δημοσιεύτηκε: 3:38 μμ Δεκέμβριος 4th, 2013  


pisa-testovi-featured

Κανένα βήμα φυγής από τη μετριότητα

Του Αποστολου Λακασα

Προβληματισμό για την ποιότητα του ελληνικού εκπαιδευτικού συστήματος προκαλούσαν πάντα -από την πρώτη χρονιά που έγινε ο διαγωνισμός PISA το 2000- οι κακές έως μέτριες επιδόσεις των Ελλήνων μαθητών, αλλά ουδέποτε έγινε σοβαρός διάλογος επ’ αυτών. Χαρακτηριστικά, στον διαγωνισμό του 2000 η Ελλάδα… πάτωσε. Η αρχική αντίδραση στην ελληνική εκπαιδευτική κοινότητα και στο υπουργείο Παιδείας ήταν μούδιασμα, αλλά ακολούθησαν οι συνήθεις δικαιολογίες που επιρρίπτουν την ευθύνη σε κάποιον τρίτο χωρίς ίχνος αυτοκριτικής.

Eιδικότερα, το 2000 η Eλλάδα σε σύνολο 31 χωρών του ΟΟΣΑ βρέθηκε στην 28η θέση στα Μαθηματικά και στην 25η θέση στη Γλώσσα και στις Φυσικές Επιστήμες. Oι θέσεις της Eλλάδας στις τρεις γνωστικές περιοχές κατέδειξαν την εικόνα της ελληνικής εκπαίδευσης, που στιγματίζεται από την «παπαγαλία» και την απουσία κριτικής σκέψης. Eικόνα, που εμμέσως πλην σαφώς παραδέχθηκε και η τότε (2001) ηγεσία του υπ. Παιδείας επιχειρώντας να μεταθέσει τις ευθύνες στην προηγούμενη ηγεσία. Από την άλλη, τα στοιχεία του PISΑ αμφισβητούνται στην Ελλάδα καθώς ο διαγωνισμός βασίζεται σε κριτήρια που διαμορφώθηκαν στα πρότυπα των αγγλοσαξονικών εκπαιδευτικών συστημάτων. Παρά λοιπόν το μούδιασμα και τον προβληματισμό για τις θέσεις της Ελλάδας, ουσιαστικός διάλογος δεν έγινε. Ετσι συνεχίστηκε η μετριότητα των επιδόσεων Ελλήνων μαθητών, οι οποίοι πάντως στον διαγωνισμό του 2009 βελτιώθηκαν.

Ειδικότερα, μετά το 2000, στους επόμενους διαγωνισμούς (2003, 2006, 2009) οι επιδόσεις των Ελλήνων μαθητών ήταν οι ακόλουθες:

– Το 2009 (σε σύνολο 65 χωρών) στα Μαθηματικά διατηρήσαμε την ίδια θέση -39η- με το 2006, αλλά η ελληνική επίδοση βελτιώθηκε φθάνοντας τους 466 βαθμούς από 459 βαθμούς το 2006 και 445 το 2003.

– Το 2009 στην κατανόηση κειμένου η Ελλάδα ανέβηκε στην 31η θέση με 483 βαθμούς, ισοβαθμώντας με τη Σλοβενία. Το 2006 ήταν στην 36η θέση με 460 βαθμούς, ενώ το 2003 ήταν στην 30ή θέση με 472 βαθμούς.

– Στις Φυσικές Επιστήμες η Ελλάδα το 2009 κατέλαβε την 40ή θέση με 470 βαθμούς, ενώ το 2006 ήταν 38η με 473 βαθμούς. Το 2003 ήταν 30ή με 481 βαθμούς.

Η κατανομή των πόρων

Μιλώντας στην «Κ» για τα φετινά αποτελέσματα, η κ. Χρύσα Σοφιανοπούλου, εθνική διαχειρίστρια στο πρόγραμμα PISA και επίκουρος καθηγήτρια στο Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο, παραδέχθηκε ότι το ύψος των κρατικών δαπανών για την παιδεία έχει αντίκτυπο στις επιδόσεις των μαθητών. «Δεν είναι όμως ο μοναδικός παράγοντας για την εξασφάλιση ποιοτικής εκπαίδευσης», τόνισε. Σύμφωνα με την κ. Σοφιανοπούλου, «ο τρόπος με τον οποίο κατανέμονται οι πόροι είναι εξίσου σημαντικός με τα ποσά που διατίθενται». Εκτός αυτού, «τα σχολεία με μεγαλύτερη αυτονομία όσον αφορά τα αναλυτικά προγράμματα και τον τρόπο αξιολόγησης των μαθητών τείνουν να έχουν καλύτερα αποτελέσματα από τα σχολεία με μικρότερη αυτονομία. Επίσης, έχουν καλύτερα αποτελέσματα τα σχολεία που ανήκουν σε εκπαιδευτικά συστήματα με περισσότερες πρακτικές κοινωνικής λογοδοσίας και μεγαλύτερη συνεργασία μεταξύ των καθηγητών και του διευθυντή για τη διαχείριση του σχολείου».

………………………………………………………………………………………………

Κατακόρυφη πτώση κατέγραψαν οι επιδόσεις των Ελλήνων μαθητών

Στη 42η θέση η χώρα μας επί 65 κρατών σε Μαθηματικά, Φυσικές Επιστήμες και Ανάγνωση

Του ανταποκριτή μας στις Βρυξέλλες Νικου Χρυσολωρα

Ανησυχητικά για την Ελλάδα είναι τα αποτελέσματα της τακτικής έκθεσης του ΟΟΣΑ για τις ικανότητες των 15χρονων μαθητών στα Μαθηματικά, στις Φυσικές Επιστήμες και στην Ανάγνωση, η οποία παρουσιάστηκε χθες στις Βρυξέλλες από τον αναπληρωτή γενικό γραμματέα του Οργανισμού, Ιβ Λεντέρμ.

Ειδικότερα, «το ποσοστό των Ελλήνων μαθητών με χαμηλές επιδόσεις είναι υψηλότερο από τον μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Eνωσης και στα τρία γνωστικά αντικείμενα και ειδικά στην ανάγνωση». Επιπλέον, οι επιδόσεις των μαθητών της χώρας μας «χειροτέρεψαν και στους τρεις τομείς την τελευταία τριετία, ενώ παραμένουν στάσιμες την τελευταία δεκαετία». Επίσης, ο ΟΟΣΑ διαπιστώνει «μεγάλο χάσμα ανάμεσα στις επιδόσεις των ντόπιων μαθητών στα ελληνικά σχολεία και στα παιδιά μεταναστών πρώτης και δεύτερης γενιάς».

Η Ελλάδα είναι μία από τις μόλις πέντε χώρες της Ε.Ε. όπου ο αριθμός των μαθητών με χαμηλές επιδόσεις αυξήθηκε την τελευταία τριετία. Η χώρα μας έχει το υψηλότερο ποσοστό μαθητών (πάνω από 35% επί του συνόλου) στην Ε.Ε., οι οποίοι αντιμετωπίζουν δυσκολίες κατανόησης των μαθηματικών, μετά τη Βουλγαρία, την Κύπρο και τη Ρουμανία. Σε ό,τι αφορά τον μέσο όρο των μαθηματικών επιδόσεων, οι Eλληνες μαθητές βρίσκονται πολύ κάτω από τον μέσο όρο του ΟΟΣΑ και καταλαμβάνουν στην Ευρώπη την τρίτη θέση από το τέλος, μετά τη Βουλγαρία και την Κύπρο.

Ανάλογη κατάσταση επικρατεί και στην κατανόηση των φυσικών επιστημών, αφού μόνο οι Κύπριοι, οι Βούλγαροι και οι Ρουμάνοι μαθητές υπολείπονται των Ελλήνων στην Ε.Ε. Τέλος, σε ό,τι αφορά την ανάγνωση, και πάλι οι Ελληνες μαθητές έχουν κατά μέσον όρο τις χειρότερες επιδόσεις στην Ε.Ε μετά την Κύπρο και τη Βουλγαρία. Σημειωτέον ότι ο μέσος όρος των επιδόσεων των Ελλήνων μαθητών μειώθηκε και στα τρία γνωστικά αντικείμενα και βρίσκεται και στα τρία κάτω από τον μέσο όρο των ανεπτυγμένων κρατών. Εξ ου και η έκθεση του ΟΟΣΑ συμπεραίνει ότι η Ελλάδα απέχει πολύ από τον πανευρωπαϊκό στόχο να μειωθεί το ποσοστό των μαθητών με χαμηλές επιδόσεις κάτω από το 15% του συνόλου, ειδικά στα Μαθηματικά, ενώ και στις Φυσικές Επιστήμες διαπιστώνεται «ελάχιστη έως μηδαμινή πρόοδος μεταξύ 2009 και 2012».

Σε ό,τι αφορά τις επιμέρους κατηγορίες μαθητών, τα κορίτσια 15 ετών έχουν κατά μέσον όρο καλύτερες επιδόσεις από τα αγόρια και η Ελλάδα συγκαταλέγεται μεταξύ των κρατών όπου το χάσμα στις επιδόσεις των δύο φύλων διευρύνεται, καθώς το ποσοστό των αγοριών με χαμηλές επιδόσεις αυξάνεται πολύ ταχύτερα. Επίσης, το ποσοστό των παιδιών με γονείς μετανάστες που αντιμετωπίζουν μαθησιακές δυσκολίες είναι πολύ μεγαλύτερο από το αντίστοιχο των παιδιών με γονείς Eλληνες. Αξίζει να σημειωθεί πως η έκθεση του ΟΟΣΑ δίνει ιδιαίτερη έμφαση στην προσχολική εκπαίδευση, αφού το ποσοστό των παιδιών που αντιμετωπίζουν δυσκολίες στην κατανόηση των Μαθηματικών είναι υπερδιπλάσιο στη χώρα μας μεταξύ όσων δεν πήγαν νηπιαγωγείο και παιδικό σταθμό.

Εν ολίγοις, η εικόνα της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στην Ελλάδα είναι απογοητευτική. Με βάση τις συνολικές επιδόσεις των μαθητών της και στα τρία γνωστικά αντικείμενα που εξετάστηκαν, η χώρα μας καταλαμβάνει τη 42η θέση επί 65 χωρών συνολικά και την τέταρτη χειρότερη θέση στην Ε.Ε.

Πάντως, και τα γενικότερα αποτελέσματα για την Ευρώπη δεν είναι ενθαρρυντικά, αφού οι επιδόσεις των μαθητών της ηπείρου μας είναι σημαντικά υποδεέστερες από τις αντίστοιχες των Ασιατών και ειδικά των Κινέζων, των Κορεατών και των Ιαπώνων.

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

………………………………………………………………………………..

Έλληνες μαθητές, οι πιο δυστυχισμένοι του πλανήτη

Όλα τα στοιχεία της έκθεσης PISA 2012 για τη χώρα μας

Άσχημα ήταν τα νέα που επιφύλασσε η έκθεση του ΟΟΣΑ για τις επιδόσεις των Ελλήνων μαθητών στους τομείς των μαθηματικών, της ανάγνωσης και των φυσικών επιστημών. Για την εκτενέστερη ενημέρωση των αναγνωστών παρουσιάζονται και άλλα ευρήματα σχετικά με τους Έλληνες μαθητές που δεν αναδείχθηκαν μέσα από τα μέχρι στιγμής δημοσιεύματα ενώ ενδιαφέρον έχει να δει κανείς ποιων χωρών οι μαθητές τους έχουν τις ίδιες περίπου επιδόσεις με τους Έλληνες.

Χαρακτηριστικά αναφέρουμε ότι η Ελλάδα βρίσκεται μέσα στις εννέα τελευταίες χώρες με βάση το ποσοστό των μαθητών που δηλώνουν χαρούμενοι στο σχολείο ενώ και στα ερωτήματα αν η προσπάθεια στο σχολείο βοηθά στο να βρει κανείς μία «καλή» θέση εργασίας ή να εισαχθεί σε ένα καλό πανεπιστήμιο πάλι η Ελλάδα είναι στις τελευταίες τρεις θέσεις με βάση τις απαντήσεις των μαθητών. Επίσης υψηλό είναι το ποσοστό των Ελλήνων μαθητών που κάνουν «κοπάνες».

Πάντως μέσα από την αναλυτική παρουσίαση των στοιχείων διαπιστώνει κανείς ότι Ελλάδα και Τουρκία έχουν παραπλήσιες επιδόσεις με τους Τούρκους να υστερούν ελαφρά ενώ καθόλου καλά δεν τα πήγαν οι Κύπριοι μαθητές.

Συγκριτικό αποτελεσμάτων Ελλάδας 2009 – 2012

Έτος Μαθηματικά

Βαθμολογία

Θέση Ανάγνωση

βαθμολόγια

Θέση Επιστήμες Θέση
2009 466 39η 483 32η 470 40η
2012 453 42η 477 39η 467 42η

Μαθηματικά: 42η η Ελλάδα σε σύνολο 65 χωρών

Όσον αφορά τον τομέα των μαθηματικών το σκορ των Ελλήνων μαθητών ήταν 453 βαθμολογία που κατατάσσει τη χώρα μας στην 42η θέση. Στην 40 και 41 θέση είναι η Κροατία και το Ισραήλ ενώ λίγο πιο κάτω από την Ελλάδα είναι η Σερβία, η Τουρκία και η Βουλγαρία. Η Κύπρος βρίσκεται στην 46η θέση. Αξίζει να σημειωθεί ότι στην έκθεση του 2009 η Ελλάδα στον τομέα των μαθηματικών είχε σκορ 466 και βρισκόταν στην 39ηθέση.

Μαθηματικά

  1. Croatia
471
  1. Israel
466
  1. Greece
453
  1. Serbia
449
  1. Turkey
448
  1. Romania
445
  1. Cyprus
440
  1. Bulgaria
439

Ανάγνωση: 39η η Ελλάδα

Λίγο καλύτερα τα πηγαίνουν οι Έλληνες μαθητές στην ανάγνωση συγκριτικά με τα μαθηματικά καθώς το σκορ είναι 477 αποτέλεσμα που κατατάσσει τη χώρα μας στην 39η. Στα ίδια επίπεδα με τους Έλληνες μαθητές είναι οι Ρώσοι, οι Λιθουανοί και οι Τούρκοι. Η Κύπρος και σε αυτόν τον τομέα βρίσκεται χαμηλά κατακτώντας την 44η θέση. Το 2009 το σκορ των Ελλήνων μαθητών ήταν 483 και η χώρα μας κατατάχθηκε 32η.

Ανάγνωση

  1. Greece

477

  1. Lithuania

477

  1. Russia

475

  1. Turkey

475

  1. Slovak

463

  1. Cyprus

449

  1. Bulgaria

436

  1. United Arab Emirates

442

  1. Costa Rica

441

  1. Chile

441

  1. Malaysia

441

Φυσικές επιστήμες: 42η η Ελλάδα

Στον τομέα των φυσικών επιστημών το 467 που ήταν η επίδοση των Ελλήνων μαθητών κατατάσσει την Ελλάδα στην 42η θέση. Δεν τα πήγε καλά η Κύπρος και σε αυτόν τον τομέα καθώς το σκορ ήταν 438. Και στον τομέα αυτό παρατηρούμε ότι οι επιδόσεις των Ελλήνων μαθητών είναι παραπλήσιες με αυτές των Τούρκων. Στην έκθεση του 2009 η Ελλάδα είχε καταταχθεί στην 40η θέση με σκορ 470.

Επιστήμες

  1. Slovak

471
  1. Israel
470
  1. Greece
467
  1. Turkey

463

  1. United Arab Emirates

448
  1. Bulgaria

446

  1. Serbia

445

  1. Chile

445

  1. Romania

439

  1. Cyprus

438

«Κοπανατζήδες» οι Έλληνες μαθητές 9η θέση ανάμεσα σε 65 χώρες

Υψηλό ήταν το ποσοστό των μαθητών που δήλωσαν ότι απουσίασαν κάποιες ώρες και μέρες από τα μαθήματά τους. Συγκεκριμένα το ποσοστό των Ελλήνων που δήλωσε ότι απουσίαζε έφθανε το 48% έναντι του 25% του μέσου όρου. Πάνω από την Ελλάδα βρίσκονται η Λετονία με 67%, η Αργεντινή με 66%, Τουρκία 65%, Ιταλία 61%, Ρουμανία, Κόστα Ρίκα, Ιορδανία, Ουρουγουάη. Η Ελλάδα καταλαμβάνει την 9η θέση σε σύνολο 65 χωρών.

Χώρα Ποσοστό μαθητών που δήλωσαν ότι απουσίαζαν
  1. Λετονία
67%
  1. Αργεντινή
66%
  1. Τουρκία
65%
  1. Ιταλία
61%
  1. Ρουμανία
58%
  1. Ιορδανία
57%
  1. Κόστα Ρίκα
57%
  1. Ουρουγουάη
50%
  1. Ελλάδα
48%
  1. Ισραήλ
47%

Ποσοστό μαθητών που δηλώνουν χαρούμενοι στο σχολείο: Στις τελευταίες θέσεις η Ελλάδα

Άλλη μια αρνητική επίδοση καταγράφει η χώρα μας και στο ποσοστό των μαθητών που δηλώνουν ότι είναι χαρούμενοι κατά τη διάρκεια των σχολείου. Συγκεκριμένα οι Έλληνες μαθητές βρίσκονται κάτω από τον μέσο όρο του 80% περίπου καθώς περίπου το 75% δήλωσε ευτυχισμένο ποσοστό που φέρνει την Ελλάδα στην 57η θέση.

Στις τελευταίες χώρες η Ελλάδα όσον αφορά τη συμβολή της σκληρής προσπάθειας στην απόκτηση μιας καλής εργασίας ή στην είσοδο σε ένα «καλό» πανεπιστήμιο

Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι οι Έλληνες μαθητές εμφανίζουν τα χαμηλότερα ποσοστά στο ερώτημα αν πιστεύουν ότι μέσα από την σκληρή προσπάθεια στο σχολείο θα καταφέρουν να βρουν μια θέση εργασίας καθώς το ποσοστό τους είναι 81%. Το ίδιο επίσης συμβαίνει και στο ερώτημα αν η σκληρή προσπάθεια βοηθά στον να εισαχθούν σε ένα «καλό» πανεπιστήμιο όπου για ακόμη μια φορά κατατάσσεται στις τρεις τελευταίες χώρες.

Ερώτηση 1: Το να προσπαθείς σκληρά στο σχολείο θα βοηθήσει για μια καλύτερη δουλειά – Οι τρεις χώρες που το πιστεύουν λιγότερο

Τρεις τελευταίες χώρες βάση ποσοστού Ποσοστό μαθητών που συμφωνούν

Greece

81%

Macao-China

81%

Poland

81%

Ερώτηση 2: Το να προσπαθείς σκληρά στο σχολείο θα βοηθήσει για μια καλή ακαδημαϊκή μόρφωση – Οι τρεις χώρες που το πιστεύουν λιγότερο

Τρεις τελευταίες χώρες βάση ποσοστού Ποσοστό μαθητών που συμφωνούν

Greece

87%

Germany

86%

Liechtenstein

86%

Καλόγηρος Βασίλειος

news.gr


 

Σχολιάστε το άρθρο

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί Required fields are marked *

*

Δημοφιλή άρθρα



Sorry. No data so far.

x

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΑΤΕ ?

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΓΙΑ ΑΠΟΣΠΑΣΗ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ 2023-2024

Το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων προκειμένου να προβεί στην έγκαιρη στελέχωση των ...