Home / Γερμανικά / Goethe Institut / «Δεν ήξερα ότι μπορώ να γράφω τόσο καλά!» Προαγωγή της γραπτής έκφρασης με τη βοήθεια της μεθόδου «Generatives Schreiben»

«Δεν ήξερα ότι μπορώ να γράφω τόσο καλά!» Προαγωγή της γραπτής έκφρασης με τη βοήθεια της μεθόδου «Generatives Schreiben»

Δημοσιεύτηκε: 7:19 μμ Σεπτέμβριος 21st, 2013  


Russian lessons

Επιμόρφωση για καθηγητές δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης

Επιμόρφωση 03/11/2013, 09:00–17:30
Πολιτιστικό Κέντρο Φιλαδέλφεια, Μονεμβασίας και Κριεζή 62-64, Μαρούσι
Σε γερμανική γλώσσα
Είσοδος ελεύθερη, απαραίτητη η δήλωση συμμετοχής
Τηλ.: + 30 210 3661 000

Εισηγήτρια:: Barbara Ziebell, Brühl / Deutschland Ελεύθερη Επαγγελματίας Επιμορφωτής του Goethe-Institut καθώς και άλλων δημόσιων και ιδιωτικών φορέων στη Γερμανία και στο εξωτερικό: Εκδηλώσεις επιμόρφωσης για καθηγητές καθώς και για πολλαπλασιαστές στην εκπαίδευση και στην επιμόρφωση.

Η επιμόρφωση επικεντρώνεται στην «Παραγωγική Γραπτή Έκφραση» (σύμφωνα με την Gerlind Belke). Μέσα από πρακτικά παραδείγματα διδασκαλίας θα αναδειχθεί, πώς με τη βοήθεια της παραγωγικής γραπτής έκφρασης μπορεί στοχευμένα να αυξάνεται η διάθεση για γράψιμο και η δεξιότητα γραπτής επικοινωνίας.
Ο ελεύθερος γραπτός λόγος υπερβαίνει πολλές φορές τις ικανότητες των μαθητών γερμανικής γλώσσας. Για αυτό το λόγο θα έπρεπε να προετοιμάζεται και να συμπληρώνεται με κατευθυνόμενη γραπτή έκφραση, κατά την οποία οι μαθητές προσανατολίζονται σε «Πρότυπα» και μπορούν να «πιαστούν» από κάποιο κείμενο στερέωμα – στήριγμα. Κάτι τέτοιο μειώνει στους μαθητές το «φόβο της λευκής κόλλας!».

Η παραγωγική γραπτή έκφραση είναι γραπτός λόγος βασιζόμενος σε προκαθορισμένα κείμενα (συνήθως ποίηση). Τα αρχικά αυτά κείμενα που χρησιμοποιούνται θα πρέπει να εμπεριέχουν δομές επανάληψης, οι οποίες θέτουν στο επίκεντρο ένα γραμματικό φαινόμενο. Με αυτόν τον τρόπο στρέφουν την προσοχή τόσο στο περιεχόμενο όσο και στη γλώσσα. Οι δομές επανάληψης καλούν στην αλλαγή των κειμένων σύμφωνα με το προκαθορισμένο σχήμα και στην περεταίρω ανάπτυξή τους. Έτσι δίνεται στους μαθητές η δυνατότητα να εκφράσουν τις προσωπικές τους ιδέες και απόψεις. Διότι «Δημιουργικότητα και Δομή δεν είναι αντικρουόμενοι όροι  – Η Δημιουργικότητα προϋποθέτει Δομή!»
Η παραγωγική γραπτή έκφραση ενδείκνυται απόλυτα για διαφοροποιημένη διδασκαλία και καθιστά δυνατό για όλους τους μαθητές να γράφουν κείμενα γλωσσικά σωστά και ιδιαίτερα καλαίσθητα. Για αυτό και αποτελεί ένα σημαντικό μέσον για την αύξηση του κινήτρου και της ικανότητας γραπτής έκφρασης.
Βιβλιογραφία Gerlind Belke (2007): Poesie und Grammatik. Schneider Verlag Hohengehren, Baltmannsweiler Gerlind Belke (Hrsg.) (2007): Mit Sprache(n) spielen. Textsammlung. Baltmannsweiler Gerngroß, Günter / Krenn, Wilfried / Puchta, Herbert (1999): Grammatik kreativ. Materialien für einen lernerzentrierten Grammatikunterricht. Langenscheidt, Berlin / München
Κατεβάστε εδώ το πρόγραμμα:
Απαραίτητη η δήλωση συμμετοχής:
Tel.: +30 210 3661 017 bk@athen.goethe.org

 

Σχολιάστε το άρθρο

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί Required fields are marked *

*

Δημοφιλή άρθρα



Sorry. No data so far.

x

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΑΤΕ ?

Έκθεση Γερμανικών Πανεπιστημίων-Διαδικτυακά

Έκθεση Γερμανικών Πανεπιστημίων-Διαδικτυακά Στις 25 και 26 Μαρτίου 2020 θα πραγματοποιηθεί μία ...