Home / HEADER-NEWS / Αλλαγές στις αναρρωτικές άδειες δημοσίων υπαλλήλων

Αλλαγές στις αναρρωτικές άδειες δημοσίων υπαλλήλων

Δημοσιεύτηκε: 7:12 πμ Σεπτέμβριος 23rd, 2013  


9f98cba4fe34d770046a2c85647a90a0

Αλλαγές στις αναρρωτικές άδειες δημοσίων υπαλλήλων

Aλλαγές δρομολογούνται για τις αναρρωτικές άδειες των δημοσίων υπαλλήλων  με νομοθετική ρύθμιση που προωθεί το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης , που επιδιώκει να κάνει πιο σφικτές τις εργασικές σχέσεις στον δημόσιο τομέα.

Είναι αξιοσημείωτο ότι το ηγετικό επιτελείο του υπουργείου έχει επιδοθεί σε υπολογισμούς στη βάση των 44 ημερών συνολικά που θα μπορούσε να λάβει ένας δημόσιος υπάλληλος από άδειες ετησίως, εφόσον πληρούνται οι προϋποθέσεις χορήγησης. Αυτό επιμερίζεται στις 25 ημέρες κανονικής άδειας (που δεν υπάρχει δηλωμένη πρόθεση του υπουργείου να θιγούν) , 6 ημέρες μηχανογραφικής άδειας (καταργείται), 10 ημέρες βραχυχρόνιας αναρρωτικής άδειας (περιορισμός) και 2 ημέρες άδειας για αιμοδοσία.  Όπως έχει υπολογισθεί από το επιτελείο του κ. Μητσοτάκη μόνο η αντιστοιχιση των 6 ημερών μηχανογραφικής άδειας με τους περίπου 250.000-300.000 διοικητικούς υπαλλήλους στους οποίους χορηγείται ισοδυναμεί με 5.000 «προσλήψεις», υπό την έννοια της μεγάλης εξοικονόμησης  από περικοπές στις άδειες…

Σύμφωνα με το ΒΗΜΑ ο υπουργός Δοικητικής Μεταρρύθμισης προωθεί την νομοθετική πρωτοβουλία για την αυστηροποίηση  της χορήγησης αναρρωτικών αδειών, προβάλλοντας τόσο τον περιορισμό του φαινομένου της κατάχρησής τους αλλά και την αύξηση της παραγωγικότητας.

Ήδη το επιτελείο του βρίσκεται στην τελική επεξεργασία της θεσμικής παρέμβασης για την αναμόρφωση του πλαισίου χορήγησης των αναρρωτικών, εστιάζοντας μεταξύ άλλων στις βραχυχρόνιες άδειες, με ανοιχτό το ενδεχόμενο να μην επιτρέπεται πλέον να χορηγούνται με υπεύθυνη δήλωση του υπαλλήλου οι 4 ημέρες το χρόνο (χωρίς γνωμάτευση ιατρού).  Οι συνολικά 10 ημέρες βραχυχρόνιων αδειών  το χρόνο που δικαιούνται οι δημόσιοι υπάλληλοι αναμένεται να περιοριστούν ποσοτικά αλλά και να αλλάξουν οι προϋποθέσεις χορήγησής τους, με έμφαση στις ιατρικές γνωματεύσεις.

Ωστόσο, το ζήτημα των αναρρωτικών αδειών είχε τεθεί ήδη από τον περασμένο Μάιο επί υπουργίας κ. Αντώνη Μανιτάκη , με ρυθμίσεις οι οποίες περιλαμβάνονταν στο υπό διαβούλευση τότε νομοσχέδιο για την αναδιοργάνωση της δημόσιας διοίκησης, το οποίο τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση αλλά δεν κατατέθηκε στη Βουλή, -μεσολάβησε η αλλαγή υπουργικής σκυτάλης τον Ιούνιο με την αποχώρηση από την κυβέρνηση της ΔΗΜΑΡ. Υπήρχε σε αυτό πρόβλεψη αναμόρφωσης του πλαισίου αναρρωτικών αδειών και της λειτουργίας των υγειονομικών επιτροπών, για αυστηροποίηση της χορήγησής τους και «εξορθολογισμό» των διαδικασιών,  «με απάλειψη των σχετικών διοικητικών βαρών».

ΔΕΙΤΕ ΤΗΝ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΕΔΩ

dikaiologitika.gr


 

Σχολιάστε το άρθρο

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί Required fields are marked *

*

Δημοφιλή άρθρα



Sorry. No data so far.

x

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΑΤΕ ?

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΓΙΑ ΑΠΟΣΠΑΣΗ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ 2023-2024

Το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων προκειμένου να προβεί στην έγκαιρη στελέχωση των ...