Home / Αρθρα γενικού ενδιαφέροντος / Εκπαιδευτικοί / Ψήφισμα του Συλλόγου Μεταπτυχιακών Φοιτητών Ιταλικής Φιλολογίας ΕΚΠΑ ΠΜΣ

Ψήφισμα του Συλλόγου Μεταπτυχιακών Φοιτητών Ιταλικής Φιλολογίας ΕΚΠΑ ΠΜΣ

Δημοσιεύτηκε: 8:10 μμ Ιούλιος 15th, 2013  


Italian_Flag ΨΗΦΙΣΜΑ Όσο πιο πολλές γλώσσες ξέρεις, τόσο πιο άνθρωπος είσαι. (σλοβάκικη παροιμία)

Τον Μάρτιο του 2002 οι αρχηγοί των Κρατών – Μελών της ΕΕ, ζήτησαν κατά τη Σύνοδό τους στη Βαρκελώνη, τη διδασκαλία δύο τουλάχιστον ξένων γλωσσών από πολύ νεαρή ηλικία. Μακροπρόθεσμος στόχος ήταν να αυξηθεί η πολυγλωσσία σε βαθμό που ο κάθε πολίτης να έχει πρακτικές δεξιότητες χειρισμού τουλάχιστον δύο γλωσσών πέρα από τη μητρική του.

Η Επιτροπή ανέπτυξε και προώθησε μια σειρά από πολυγλωσσικές πρωτοβουλίες προκειμένου οι πολίτες της ΕΕ να καταλάβουν πόσο σημαντική είναι η εκμάθηση των ξένων γλωσσών για τη επικοινωνία των Ευρωπαίων Πολιτών. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο το ΥΠΕΠΘ αποφάσισε την εισαγωγή της Ιταλικής και της Ισπανικής Γλώσσας στην Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση .

Η ενέργεια του Υπουργού Παιδείας κ. Κων/νου Αρβανιτόπουλου, να καταργήσει αιφνιδιαστικά τη διδασκαλία της Ιταλικής και της Ισπανικής Γλώσσας από την συνταγματικά κατοχυρωμένη δημόσια εκπαίδευση, στερεί από τους μαθητές την ευκαιρία να αποφασίσουν ποιες ξένες γλώσσες επιθυμούν να σπουδάσουν.

Είναι ζημιογόνος η απόφασή του να θέσει στο περιθώριο την εκμάθηση της Ιταλικής Γλώσσας χωρίς να λάβει υπόψη του το κοινό ιστορικό παρελθόν και τις ιδιαίτερες πολιτιστικές σχέσεις που έχουν αναπτύξει οι δύο λαοί, ιδίως στην περιοχή των Επτανήσων και της Κάτω Ιταλίας.

Παραγκωνίζει το γεγονός ότι η Ιταλία είναι από τους πιο σημαντικούς εμπορικούς μας εταίρους και η απόφαση του 1.100.000 Ιταλών τουριστών να μας επιλέξουν ως τουριστικό προορισμό αποφέρει σημαντικά κέρδη στα ταμεία των επιχειρήσεων. Ζητούμε να ανακληθεί το άρθρο του Νομοσχεδίου που καταργεί στην πράξη την πολυγλωσσία και ωθεί στην ιδιωτική εκπαίδευση τους μαθητές που επιθυμούν να μιλήσουν Ιταλικά και Ισπανικά, είτε γιατί επιδιώκουν να φοιτήσουν στις αντίστοιχες Φιλολογίες των Ελληνικών ΑΕΙ, είτε επειδή θα τους είναι χρήσιμο εφόδιο στον μελλοντικό εργασιακό τους βίο.

pde.gr

 


 

Σχολιάστε το άρθρο

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί Required fields are marked *

*

Δημοφιλή άρθρα



Sorry. No data so far.

x

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΑΤΕ ?

Διαθέσεις εκπαιδευτικών των Πρότυπων και Πειραματικών Σχολείων για συμπλήρωση του ωραρίου τους

Απόφαση σχετικά με τις διαθέσεις εκπαιδευτικών των Πρότυπων και Πειραματικών Σχολείων σε ...