Home / Featured / Με προεδρικό διάταγμα οι καταργήσεις οργανικών θέσεων

Με προεδρικό διάταγμα οι καταργήσεις οργανικών θέσεων

Δημοσιεύτηκε: 10:33 πμ Ιούλιος 27th, 2013  


delete

SKAI.GR

Την κατάργηση ή συγχώνευση υπηρεσιών ή οργανικών θέσεων, με ένα προεδρικό διάταγμα, προβλέπει τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή από τους κύριους Στουρνάρα και Μητσοτάκη.

Επειδή δε η τροπολογία κατατέθηκε στο νομοσχέδιο για την αυθαίρετη δόμηση, φέρει την υπογραφή και του αναπληρωτή υπουργού Περιβάλλοντος Σταύρου Καλαφάτη.

Σύμφωνα με αυτήν μπορεί ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης και ο εκάστοτε αρμόδιος υπουργός εισηγούμενοι ένα Προεδρικό Διάταγμα, που θα υπογράφεται από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να καταρτίζουν, να αντικαθιστούν ή να τροποποιούν Οργανισμούς Υπουργείων, αυτοτελών δημόσιων υπηρεσιών, αποκεντρωμένων διοικήσεων και Νομικών προσώπων Δημοσίου Δικαίου.

Αναλυτικότερα, η κατάρτιση των Οργανισμών θα βασίζεται σε εκθέσεις αξιολόγησης των οργανικών μονάδων τους που συνοδεύονται από περιγράμματα αποστολής και θέσεων καθώς και από σχέδια στελέχωσης, τα οποία έχουν εγκριθεί από το Κυβερνητικό Συμβούλιο Μεταρρύθμισης. Ανάμεσα στα όσα θα προβλέπουν οι Οργανισμοί μπορεί να είναι και η σύσταση νέων θέσεων προσωπικού, καθώς και η κατάργηση, κατά κατηγορία και κλάδο, υφιστάμενων θέσεων που πλεονάζουν ή ακόμα και η μεταφορά θέσεων προσωπικού σε άλλους κλάδους.

Πρόκειται ουσιαστικά για την καθιέρωση των Προεδρικών Διαταγμάτων ως πάγιας πρακτικής για την οργάνωση και λειτουργία του στενού δημόσιου τομέα και των ΝΠΔΔ, χωρίς να απαιτείται προηγούμενη έγκριση της Βουλής. Παρά την ευελιξία που παρέχει στην κυβέρνηση η έκδοση Προεδρικών Διαταγμάτων, πρέπει να σημειωθεί ότι η διαδικασία της έκδοσης τους προϋποθέτει ότι γνωμοδοτεί προηγούμενως το ΣτΕ για τη συνταγματικότητα των προβλεπομένων.

Όπως αναφέρεται στην αιτιολογική έκθεση, στόχος της τροπολογίας είναι η ορθολογική και αποτελεσματική αναδιοργάνωση των δημοσίων πολιτικών υπηρεσιών ώστε να παρέχουν τις καλύτερες δυνατές υπηρεσίες στους πολίτες.

Ο νέος χάρτης της ελληνικής δημόσιας διοίκησης θα αποτυπωθεί κανονιστικά με τα προεδρικά διατάγματα στα οποία θα καθοριστεί το περιεχόμενο, η έγκριση και η τροποποίηση των οργανισμών των δημοσίων υπηρεσιών, αναφέρεται στην έκθεση τονίζεται όμως ότι «προηγουμένως θα έχει ελεγχθεί διοικητικά και πρακτικά ως προς την εφαρμοσιμότητά του, καθώς θα έχει προκύψει με βάση υλικοτεχνικές μελέτες, σύμφωνα με τις μεθόδους της σύγχρονης διοικητικής επιστήμης».

Η επέκταση της έκδοσης Προεδρικών Διαταγμάτων ως πάγια πρακτική για το νέο χάρτη της δημόσιας διοίκησης αποτυπώνεται ουσιαστικά στην επισήμανση της αιτιολογικής έκθεσης σύμφωνα με την οποία «η επιλογή του νομικού εργαλείου του προεδρικού διατάγματος για τη θέση σε ισχύ των νέων οργανισμών υπαγορεύεται από την ανάγκη της ευελιξίας και της ύπαρξης διακριτικής ευχέρειας της διοίκησης ως προς την οργάνωσή της αλλά και από τη δικαιοκρατική εγγύηση προηγούμενου ελέγχου των Προεδρικών Διαταγμάτων από το Συμβούλιο της Επικρατείας».

Αντιδράσεις αντιπολίτευσης

Σε ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ αναφέρει οτι «η κυβέρνηση υπαναχώρησε από την αρχική της θέση να καταργεί φορείς του ευρύτερου δημόσιου τομέα με απλές διυπουργικές αποφάσεις και επιχειρεί να εμπλέξει στην πολιτική του ακρωτηριασμού και τη δικαιοσύνη… Η πρόσφατη εμπειρία της ένταξης στη διαδικασία διαθεσιμότητας – απόλυσης, ακόμη και κατόχων διδακτορικών διπλωμάτων και μεταπτυχιακών τίτλων των λειτουργών του υπουργείου Παιδείας, καταδεικνύει ότι η τριαρχία των δανειστών και η μνημονιακή κυβέρνηση δεν έχουν αναστολές».

Είτε με Προεδρικά Διατάγματα είτε με Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου, η κυβέρνηση επιχειρεί προκλητικά να «λύσει τα χέρια της» για να υλοποιήσει πιο γρήγορα τα αντιλαϊκά μέτρα, να καταργήσει φορείς του δημοσίου και να απολύσει δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενους στο δημόσιο, αναφέρει σε ανακοινωση του το ΚΚΕ. Προσθέτει ότι «η πολιτική της κυβέρνησης βρίσκεται σε πλήρη σύμπνοια με τις εκθέσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΔΝΤ, που ζητούν περισσότερους ανέργους, περισσότερους απασχολήσιμους με μισθούς πείνας, περισσότερους εργαζόμενους χωρίς δικαιώματα».


 

Σχολιάστε το άρθρο

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί Required fields are marked *

*

Δημοφιλή άρθρα



Sorry. No data so far.

x

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΑΤΕ ?

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΓΙΑ ΑΠΟΣΠΑΣΗ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ 2023-2024

Το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων προκειμένου να προβεί στην έγκαιρη στελέχωση των ...