Home / Featured / Πανελλαδικές: Οι «παγίδες» του μηχανογραφικού. Έκτο επιστημονικό πεδίο από τη νέα χρονιά

Πανελλαδικές: Οι «παγίδες» του μηχανογραφικού. Έκτο επιστημονικό πεδίο από τη νέα χρονιά

Δημοσιεύτηκε: 6:35 μμ Ιούνιος 6th, 2013  


PANELLADIKES

Μετά τις εξετάσεις, η συμπλήρωση των σχολών προτίμησης είναι μια αγχώδης διαδικασία που χρειάζεται καλή προετοιμασία ώστε να αποφευχθούν οι «κακοτοπιές»

Η συμπλήρωση του μηχανογραφικού δελτίου για την εισαγωγή στις πανεπιστημιακές σχολές αποτελεί για τους υποψηφίους την πιο σημαντική και για πολλούς αγχωτική κατάσταση που έχουν περάσει. Πρόκειται για το «τέλος του τούνελ» σε μια μεγάλη περίοδο προετοιμασίας, διαγωνισμών και στρες. Και εφέτος η συμπλήρωση του μηχανογραφικού θα γίνει ηλεκτρονικά, οπότε οι επαγγελματικές συμβουλές για την επιτυχή ολοκλήρωση της διαδικασίας για πολλούς υποψηφίους αποδεικνύονται πολύτιμες. Η συμπλήρωση του μηχανογραφικού γίνεται τα τελευταία χρόνια αφού ανακοινωθούν οι βαθμολογίες των υποψηφίων για τα ιδρύματα της ανώτατης εκπαίδευσης, σε ημερομηνίες που ανακοινώνονται εγκαίρως από το υπουργείο Παιδείας.
Οι σύμβουλοι σταδιοδρομίας κκ. Σπ. Μιχαλούλης και Ν. Παυλάκος μιλώντας στο «Βήμα» αναφέρουν ότι οι υποψήφιοι για τα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ της χώρας καλό είναι να γνωρίζουν από νωρίς τη σχετική διαδικασία και να είναι προετοιμασμένοι για να αντιμετωπίσουν τις «παγίδες» και τις δυσκολίες του συστήματος. Συγκεκριμένα, όπως αναφέρουν, η διαδικασία της συμπλήρωσης του μηχανογραφικού αποτελείται από δύο μέρη: α) το τεχνικό και β) το ουσιαστικό, τη σειρά προτίμησης δηλαδή με την οποία θα δηλώσουν οι υποψήφιοι τα τμήματα επιλογής τους.
Τα πρώτα βήματα που πρέπει να κάνετε
Για να είστε σε θέση να χειρίζεστε εύκολα τα τμήματα που θέλετε να δηλώσετε και τη σειρά με την οποία θέλετε να τα δηλώσετε, πρέπει να έχετε όλα τα τμήματα (ή τουλάχιστον τα τμήματα των επιστημονικών πεδίων που σας ενδιαφέρουν) σε ένα αρχείο ηλεκτρονικής μορφής. Αυτό μπορεί να είναι ένα αρχείο Excel με όλα τα τμήματα ή η σελίδα του υπουργείου στο ηλεκτρονικό μηχανογραφικό. Για την καλύτερη κατανόηση των οδηγιών που ακολουθούν, ας υποθέσουμε ότι ο υποψήφιος έχει μπροστά του ένα Excel αρχείο, όπως τους πίνακες που βλέπετε στην αρχή κάθε επιστημονικού πεδίου στο βιβλίο αυτό.
1. Η επιλογή των κατάλληλων τμημάτων
Το πρώτο βήμα της διαδικασίας είναι η επιλογή των τμημάτων που θα δηλώσει ο υποψήφιος στο μηχανογραφικό του. Σύμφωνα με μια σειρά κριτηρίων που έχει ο κάθε υποψήφιος, όπως π.χ. την πόλη στην οποία βρίσκεται το τμήμα, τον βαθμό ενδιαφέροντός του για το πρόγραμμα σπουδών του τμήματος, τα επαγγελματικά δικαιώματα κτλ., επιλέγει τα τμήματα που θέλει να δηλώσει και τα συγκεντρώνει σε ένα ξεχωριστό φύλλο (ή στην επόμενη σελίδα του ηλεκτρονικού μηχανογραφικού, όπου εμφανίζονται μόνο τα τμήματα στα οποία έχει σημειώσει αριθμό προτίμησης ο υποψήφιος). Στη φάση αυτή ο υποψήφιος δεν πρέπει να ασχοληθεί καθόλου με τη σειρά προτίμησής του για το κάθε τμήμα. Πρέπει απλά να επιλέξει ποια τμήματα θα δηλώσει τελικά στο μηχανογραφικό του. Το σημαντικότερο στοιχείο σε αυτή τη φάση είναι να δηλώσει ο υποψήφιος όσο περισσότερα τμήματα μπορεί (ακόμη και όλα από τα δύο επιστημονικά πεδία που του δίνεται η δυνατότητα από το σύστημα), έστω και αν στο επόμενο βήμα αφαιρέσει κάποια.
2. Σειρά προτίμησης των τμημάτων
Το δεύτερο βήμα της διαδικασίας είναι η ταξινόμηση των τμημάτων βάσει της σειράς προτίμησης του υποψηφίου. Αυτό είναι και το πιο σημαντικό μέρος της όλης διαδικασίας συμπλήρωσης του μηχανογραφικού δελτίου. Οπως λένε οι κκ. Μιχαλούλης και Παυλάκος, στο σημείο αυτό η σειρά προτίμησης του υποψηφίου πρέπει να καθορίζεται αυστηρά από το τμήμα και την πόλη στην οποία βρίσκεται αυτό και όχι από τη βάση του τμήματος. Στην ουσία, ο υποψήφιος πρέπει να είναι σίγουρος ότι το τμήμα που έχει δηλώσει στην επάνω σειρά τού αρέσει περισσότερο (λαμβάνοντας υπόψη όλα τα κριτήρια που είναι σημαντικά για αυτόν) από το τμήμα που έχει δηλώσει από κάτω. Με αυτόν τον τρόπο ταξινομεί όλα τα τμήματα που έχει επιλέξει στο πρώτο βήμα. Ο υποψήφιος δεν πρέπει να επηρεάζεται καθόλου από τις βάσεις των τμημάτων. Θυμηθείτε ότι μπορείτε να δηλώσετε όλα τα τμήματα που περιλαμβάνονται στα δύο επιστημονικά πεδία που έχετε επιλέξει.
3. Ολοκλήρωση της συμπλήρωσης
Στο τρίτο και τελευταίο βήμα η μοναδική προσαρμογή που πρέπει να κάνει ο υποψήφιος είναι στα τμήματα των οποίων η βάση βρίσκεται κοντά στα μόρια που έχει ο ίδιος συγκεντρώσει (ή που υπολογίζει ότι έχει συγκεντρώσει, αν συμπληρώσει το μηχανογραφικό του προτού ανακοινωθούν οι βαθμοί του). Οταν λέμε κοντά, εννοούμε στην ουσία πάνω-κάτω 3.000 μόρια από τα μόρια του υποψηφίου. Στο βήμα αυτό εξετάζει με μεγαλύτερη προσοχή ότι η σειρά των τμημάτων που έχει δηλώσει σε αυτό το φάσμα των μορίων είναι όντως αυτή που επιθυμεί. Τονίζουμε εδώ ότι το μεγαλύτερο λάθος που μπορούν να κάνουν οι υποψήφιοι είναι η προσπάθειά τους να προβλέψουν τις βάσεις και με αυτή την υπόθεση να βάλουν τη σειρά των τμημάτων. Η εμπειρία μάς έχει αποδείξει ότι σε τέτοια περίπτωση είναι σίγουρο πως ο υποψήφιος θα καταλήξει σε λανθασμένη συμπλήρωση μηχανογραφικού. Με την ολοκλήρωση του τρίτου βήματος, ο υποψήφιος είναι έτοιμος να μπει στο σύστημα ηλεκτρονικής υποβολής του υπουργείου Παιδείας και να οριστικοποιήσει τη διαδικασία.
Επιλογή με τρία κριτήρια
Οπως εξηγούν οι κκ. Μιχαλούλης και Παυλάκος, τα βασικά κριτήρια για την επιλογή των τμημάτων που θα δηλώσει ο υποψήφιος στο μηχανογραφικό του είναι τρία: α) Το πόσο ταιριάζει το πρόγραμμα σπουδών του τμήματος με τα επαγγελματικά ενδιαφέροντα του υποψηφίου (στο σημείο αυτό είναι απαραίτητο ο υποψήφιος να γνωρίζει με ακρίβεια τα επαγγελματικά του ενδιαφέροντα, αξιοποιώντας και τη βοήθεια του Τεστ Επαγγελματικών Ενδιαφερόντων Horizon, αν χρειάζεται). β) Η πόλη στην οποία βρίσκεται το τμήμα. Πολλοί υποψήφιοι δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να σπουδάσουν μακριά από την πόλη κατοικίας τους, οπότε σε αυτή την περίπτωση το κριτήριο της πόλης μπορεί να είναι και το πιο σημαντικό. γ) Οι επαγγελματικές διέξοδοι που προσφέρει το πτυχίο του συγκεκριμένου τμήματος στην αγορά εργασίας. Καλό θα είναι οι υποψήφιοι να γνωρίζουν τα επαγγελματικά δικαιώματα και τις προοπτικές στην αγορά εργασίας που προσφέρει το κάθε τμήμα μετά και την αναδιάρθρωση της ανώτατης εκπαίδευσης με τη συγχώνευση, δημιουργία και κατάργηση σχολών και τμημάτων με το σχέδιο «Αθηνά». Πάντως, για να είναι ασφαλής ένας υποψήφιος, στη δήλωση του μηχανογραφικού του, ανεξάρτητα από την αυξομείωση των βάσεων, την οποία εξάλλου δεν μπορεί να προβλέψει, πρέπει να δηλώσει τμήματα τα οποία την προηγούμενη χρονιά είχαν βάσεις τουλάχιστον 3.000 μόρια περισσότερα ή λιγότερα από τα δικά του. Με τον τρόπο αυτόν ο υποψήφιος δεν υπάρχει περίπτωση να μείνει εκτός κάποιου πανεπιστημιακού τμήματος ή ΤΕΙ (αν ανέβουν οι βάσεις) και, επίσης, δεν υπάρχει περίπτωση να χάσει την εισαγωγή του σε κάποιο τμήμα που επιθυμεί πραγματικά (αν πέσουν οι βάσεις), επειδή δεν το δήλωσε στο μηχανογραφικό του θεωρώντας ότι η βάση του δεν θα πέσει αρκετά. Με μια σύντομη ματιά στις βάσεις των τμημάτων τα τελευταία χρόνια είναι εμφανής η μεγάλη αυξομείωσή τους από χρονιά σε χρονιά.
Τέλος, υπενθυμίζεται ότι ο βαθμός των ειδικών μαθημάτων (αγγλικά, γαλλικά, ιταλικά, γερμανικά, ισπανικά, αρμονία, έλεγχος ακουστικών ικανοτήτων, ελεύθερο και γραμμικό σχέδιο, αθλήματα) είναι μόνο προσθετικός. Αυτό σημαίνει ότι αν ένας υποψήφιος γράψει πάνω από τη βάση (10) σε ένα ειδικό μάθημα ο βαθμός του προστίθεται στα γενικά μόριά του (μόνο για τα τμήματα που απαιτούν ειδικό μάθημα), ενώ αν γράψει κάτω από τη βάση απλώς δεν μπορεί να περάσει σε κάποιο τμήμα που απαιτεί ειδικό μάθημα, ενώ αυτό δεν επηρεάζει καθόλου τα γενικά μόριά του.
TO BHMA
………………………………………………………………………
Και 6ο επιστημονικό πεδίο από τη νέα σχολική χρονιά
Θα περιλαμβάνει τις Στρατιωτικές και Αστυνομικές Σχολές και την Πυροσβεστική Ακαδημία
Ενα νέο επιστημονικό πεδίο θα δημιουργηθεί από την ερχόμενη σχολική χρονιά, στο οποίο θα περιλαμβάνονται οι στρατιωτικές σχολές, οι αστυνομικές και η πυροσβεστική ακαδημία. Αυτό ανακοίνωσε σήμερα, Τετάρτη, ο υπουργός Παιδείας κ. Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος, σε συνέντευξή του στον ραδιοφωνικό σταθμό «Αθήνα 9,84». Ακόμη, όπως έγινε σήμερα γνωστό, εφέτος στις Σχολές αξιωματικών και αστυφυλάκων της Ελληνικής Αστυνομίας θα εισαχθούν συνολικά 580 άτομα, που όμως δεν θα φοιτήσουν από την νέα ακαδημαϊκή χρονιά, αλλά το 2015-16.
«Εχουμε εκπονήσει μελέτη και πρόθεση μας αποτελεί η συγκρότηση ενός πεδίου  που θα συμπεριλάβει όλες τις στρατιωτικές σχολές, καθώς και τις αστυνομικές και την πυροσβεστική ακαδημία» δήλωσε συγκεκριμένα ο κ. Αρβανιτόπουλος σχετικά με την δημιουργία του νέου επιστημονικού πεδίου.
«Από το επόμενο σχολικό έτος, οι μαθητές θα μπορούν να επιλέξουν τις στρατιωτικές σχολές από ένα πεδίο. Διότι, αυτό το σχέδιο ικανοποιεί το αίτημα, οι υποψήφιοι για αυτές τις συγκεκριμένες σχολές να είναι στοχοπροσηλωμένοι σε αυτή την επιλογή, δηλαδή να είναι συνειδητοποιημένοι για την επιλογή τους και να μην εισάγονται μόνο και μόνο επειδή έχουν τα απαραίτητα μόρια» τόνισε.
Ο υπουργός Παιδείας ρωτήθηκε στο μεταξύ και για το ενδεχόμενο επαναφοράς της βάσης του δέκα για την εισαγωγή στα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ της χώρας. «Σε πρώτη φάση το αποκλείσαμε» απάντησε. «Το εξετάσαμε, αλλά το απορρίψαμε διότι ήταν ένα οριζόντιο μέτρο, το οποίο δεν επέφερε κάποιον εξορθολογισμό όσον αφορά στην εισαγωγή στις σχολές»!
Αλλωστε ο κ. Αρβανιτόπουλος εκτιμά ότι «με το σχέδιο «Αθηνά», αυτό θα διορθωθεί. Θα δούμε πως θα κυλήσει η πρώτη χρονιά και θα πάρουμε οριστικές αποφάσεις».Οπως είπε «αν από εκεί και πέρα δούμε -με την εμπειρία της φετινής χρονιάς- ότι υπάρχουν αυτά τα ζητήματα, θα το ξαναμελετήσουμε».
Σχετικά με το θέμα του σχεδιασμού της «Αθηνάς» ο υπουργός Παιδείας παρατήρησε: «Δώσαμε τη φιλοσοφία του σχεδίου «Αθηνά» και αυτό που προσπαθήσαμε σε πρώτη φάση, ήταν να πετύχουμε τον απαραίτητο εξορθολογισμό του ακαδημαϊκού χάρτη της χώρας. Συζητήσαμε με όλους τους φορείς και τα κόμματα και εξηγήσαμε τις παθογένειες των τελευταίων δεκαετιών καθώς και τους λόγους που οδήγησαν στην αναγκαιότητα αυτών των αλλαγών. Εγινε ένα γενναίο πρώτο βήμα».
Σύμφωνα με τον κ. Αρβανιτόπουλο, «υπάρχει ήδη ένας εξορθολογισμός του ακαδημαϊκού χάρτη της χώρας, σε πολύ μεγάλο βαθμό, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά στην τεχνολογική εκπαίδευση. Οι αλλαγές στην ανώτατη εκπαίδευση δεν σταματούν. Η διαδικασία των αλλαγών, της μεταρρύθμισης, της αξιολόγησης, της προσαρμογής στα νέα δεδομένα στο χώρο της Παιδείας πρέπει να είναι συνεχής».
Σε ερώτηση σχετικά με τις συγχωνεύσεις, το «πάγωμα» των προσλήψεων και τις υποχρεωτικές μεταθέσεις, ο κ. Αρβανιτόπουλος σημείωσε: «Το περίφημο προεδρικό διάταγμα ήταν ήδη νομοθετημένο από το Νοέμβριο, όσον αφορά στο θέμα των μεταθέσεων. Αρα, ήταν όψιμη η ανησυχία και η έκφραση του συνδικαλιστικού οργάνου των εκπαιδευτικών. Θέσπισε κοινωνικά κριτήρια, ούτως ώστε να μην έχουμε άκριτα, υποχρεωτικές μεταρρυθμίσεις. Ετσι, μόνο οι νεοδιόριστοι μπορούν να μετατεθούν. Εχουμε κοινωνικά κριτήρια πλέον. Αυτό είναι ένα έσχατο μέτρο, το οποίο θα χρησιμοποιηθεί, μόνο εάν χρειαστεί στο τέλος«.
TO BHMA
……………………………………………………………………………
Ο φετινός αγώνας των μαθητών για μια θέση στα ΑΕΙ και τα ΤΕΙ τελείωσε, ωστόσο οι εκπλήξεις για τα παιδιά που θα δώσουν Πανελλήνιες το 2014 τώρα ξεκινούνΈκπληξη 1η: –>. Από την ερχόμενη σχολική χρονιά θα δημιουργηθεί ένα νέο επιστημονικό πεδίο στο οποίο θα περιλαμβάνονται οι στρατιωτικές σχολές, οι αστυνομικές και η πυροσβεστική ακαδημία.

«Έχουμε εκπονήσει μελέτη και πρόθεση μας αποτελεί η συγκρότηση ενός πεδίου που θα συμπεριλάβει όλες τις στρατιωτικές σχολές, καθώς και τις αστυνομικές και την πυροσβεστική ακαδημία» δήλωσε ο υπουργός Παιδείας κ. Αρβανιτόπουλος σχετικά με την δημιουργία του νέου επιστημονικού πεδίου.«Αυτό το σχέδιο ικανοποιεί το αίτημα, οι υποψήφιοι για αυτές τις συγκεκριμένες σχολές να είναι προσηλωμένοι σε αυτή την επιλογή, δηλαδή να είναι συνειδητοποιημένοι για την επιλογή τους και να μην εισάγονται μόνο και μόνο επειδή έχουν τα απαραίτητα μόρια» πρόσθεσε ο κ.Αρβανιτόπουλος.

Με λίγα λόγια…. αυτό το πεδίο γίνεται για αυτούς που από μικρά παιδιά κοιμούνται και ξυπνούν με το όνειρο μια ημέρα να φορέσουν τη στολή είτε του αστυνομικού είτε του πυροσβέστη !!!

Έκπληξη 2η :  Θα ξαναρθεί η βάση του 10;

Αν και σε πρώτη φάση ο υπουργός Παιδείας απέκλεισε το σενάριο επαναφοράς της βάσης του 10, χαρακτηρίζοντας «το οριζόντιο μέτρο, το οποίο δεν επέφερε κάποιον εξορθολογισμό όσον αφορά στην εισαγωγή στις σχολές», ωστόσο στη χώρα μας όλα είναι πιθανά!

Άλλωστε ο κ. Αρβανιτόπουλος εκτιμά ότι «με το σχέδιο ‘Αθηνά’, αυτό θα διορθωθεί. Θα δούμε πώς θα κυλήσει η πρώτη χρονιά και θα πάρουμε οριστικές αποφάσεις».

Όπως είπε «αν από εκεί και πέρα δούμε – με την εμπειρία της φετινής χρονιάς – ότι υπάρχουν αυτά τα ζητήματα, θα το ξαναμελετήσουμε».

Έκπληξη 3η και φαρμακερή:  Το σχέδιο Αθηνά δεν σταματά!

«Δώσαμε τη φιλοσοφία του σχεδίου ‘Αθηνά’, και αυτό που προσπαθήσαμε σε πρώτη φάση ήταν να πετύχουμε τον απαραίτητο εξορθολογισμό του ακαδημαϊκού χάρτη της χώρας. Έγινε ένα γενναίο πρώτο βήμα»  είπε ο κ.Αρβανιτόπουλος, τονίζοντας  πως  «η διαδικασία των αλλαγών, της μεταρρύθμισης, της αξιολόγησης, της προσαρμογής στα νέα δεδομένα στο χώρο της Παιδείας πρέπει να είναι συνεχής».

Μετάφραση: Μην ξαφνιαστείτε αν από τα επιστημονικά πεδία και τις κατευθύνσεις γυρίσουμε στις δέσμες στη μέση της νέας σχολικής χρονιάς…


 

Σχολιάστε το άρθρο

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί Required fields are marked *

*

Δημοφιλή άρθρα



Sorry. No data so far.

x

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΑΤΕ ?

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΓΙΑ ΑΠΟΣΠΑΣΗ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ 2023-2024

Το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων προκειμένου να προβεί στην έγκαιρη στελέχωση των ...