Home / Αρθρα γενικού ενδιαφέροντος / Αλλα άρθρα γενικού ενδιαφέροντος / Trade School: Ένα σχολείο που βασίζεται στην ανταλλαγή γνώσεων!

Trade School: Ένα σχολείο που βασίζεται στην ανταλλαγή γνώσεων!

Δημοσιεύτηκε: 9:48 μμ Μάιος 24th, 2013  


TradeSchoolAthens

Ένα διαφορετικό σχολείο άνοιξε διάπλατα τις «πύλες» του, με μαθήματα για ενήλικες και δασκάλους, επαγγελματίες ή και μη, που θέλουν να μεταδώσουν την τέχνη τους! Το Trade School Athens (tradeschool.coop/athens) ξεφεύγει από τη… νοοτροπία του κλασσικού σχολείου. Μέσα στις «τάξεις» του ανταλλάσσονται γνώσεις εθελοντικά και χωρίς χρήματα, με τους πολίτες, είτε να κάθονται ξανά στα θρανία, είτε να παίζουν το ρόλο του καθηγητή. Μπορεί η ιδέα να έφτασε στην Αθήνα τον Μάρτιο του 2013, αλλά το πρώτο Trade School ξεκίνησε στη Νέα Υόρκη το 2010… και συνεχίστηκε σε ακόμα 30 πόλεις του πλανήτη! Η Ανθή Μουριάδου, συντονίστρια του Trade School Athens (TSA), μιλά στο flowmagazine.gr. για τη σημασία της δια βίου μάθησης και της προσφοράς Άλλοι παρακολουθούν μαθήματα yoga, cupcakes και ψυχολογίας, ενώ μερικοί προτιμούν να διδάσκουν τον κλασσικό Ινδικό χορό, ζωγραφική ή ακόμα και να ενημερώνουν γύρω από το φόβο της δημόσιας ομιλίας.

«Ναι» το σχολείο προωθεί την ελεύθερη γνώση και προχωρά με τη φιλοσοφία: «Όλοι έχουν να διδάξουν κάτι, άσχετα εάν διαθέτουν πτυχίο ή απλά εμπειρία». Απλά ο δάσκαλος γράφει μια λίστα με τα «δώρα» που ζητά ως αντάλλαγμα, αφήνοντας τον μαθητή να προσφέρει π.χ. μια ξύλινη κατασκευή, λίγη βοήθεια στην εύρεση δουλειάς ή ένα μπουκάλι λάδι από το χωριό. Όπως σχολιάζει η κ. Μουριάδου του Trade School στο flowmagazine.gr.: «Τυχαία πέσαμε πάνω στην ιδέα ενός τέτοιου σχολείου μαζί με τη Φαίδρα Σίμιτσεκ και σκεφτήκαμε ότι θα “έπιανε” τόπο στην Ελλάδα, όχι μόνο λόγω της κρίσης, αλλά και της ανάγκης μας για προσφορά και επικοινωνία πρόσωπο με πρόσωπο».

trade1

Από το Λονδίνο, το Μιλάνο και το Παρίσι μέχρι το Σαν Φρανσίσκο, το Μεξικό και το Βερολίνο, το Trade School διαθέτει χιλιάδες μαθητές, υπερασπίζοντας τη δια βίου μάθηση και τον εθελοντισμό. Ωστόσο, δεν πρόκειται για ένα σχολείο με αίθουσες ή στάνταρ χώρους, αφού κάθε δάσκαλος ορίζει το δικό του χώρο- τάξη ανάλογα με τις απαιτήσεις του μαθήματος. Συνήθως το TSA φιλοξενείται στο loft2work (co-working χώρος στο Γκάζι) και τελικώς, φέρνει περίπου 20 άτομα τη φορά… πιο κοντά στη μάθηση! Μέχρι στιγμής, έχουν πραγματοποιηθεί 11 μαθήματα, με το budget να βρίσκεται στο μηδέν! «Σε κάθε μάθημα βλέπεις διαφορετικά άτομα. Φοιτητές, άνεργους, πολίτες με διδακτορικά! Έρχονται ακόμα και καθηγητές χωρίς προϋπηρεσία, που θέλουν να ζήσουν την εμπειρία μιας διαφορετικής τάξης και να πάρουν feedback για το μάθημα τους», εξηγεί η συντονίστρια του Trade School Athens στο flowmagazine.gr.

Η συμμετοχή ενός δασκάλου ή μαθητή… για μια ξεχωριστή εμπειρία!

Κάθε ενδιαφερόμενος, από τη θέση του δασκάλου μπορεί να στείλει μια σύντομη περιγραφή του μαθήματος του, μια λίστα με τα ανταλλάγματα που ζητά και προαιρετικά ένα link με το προσωπικό site, blog ή προφίλ του στα social media. Παράλληλα, κάθε μαθητής έχει την ευκαιρία να ενημερωθεί για το πρόγραμμα των μαθημάτων από το site του Trade School Athens, να τσεκάρει το κουτάκι με το αντάλλαγμα που επιθυμεί να προσφέρει και να δηλώσει συμμετοχή, πατώντας απλά το κουμπί “join”. Σύμφωνα με την Ανθή Μουριάδου, σημασία στο Trade School Athens έχει η διαφορετική λογική απέναντι στη γνώση και εκπαίδευση. «Οι μαθητές ανοίγουν το φάσμα των ενδιαφερόντων τους, ενώ οι δάσκαλοι νιώθουν ότι προσφέρουν στην πράξη, με αποτέλεσμα να δημιουργείται ένα δίκτυο γεμάτο με ανταλλαγές και χαμόγελα! Σε αυτό το σχολείο όλοι περνάμε καλά, αφού κανένα μάθημα δεν είναι αναγκαστικό…», συνεχίζει η ίδια στο flowmagazine.gr.

*Στις 30 Μαΐου θα πραγματοποιηθεί το μάθημα «Φυσική, ολιστική αισθητική προσώπου» στην Ιερά Οδό 38, ώρα 18:00-20:00, από την Αμαλία Μολέ, απόφοιτη των ΤΕΙ Νοσηλευτικής και Αισθητικής και εναλλακτική θεραπεύτρια. Αντάλλαγμα: αιθέρια έλαια (π.χ. πορτοκάλι, λεβάντας, κανέλα). Το σχολείο κλείνει τέλη Μαΐου και θα ανοίξει ξανά από Σεπτέμβρη.

Tromaktiko


 

Σχολιάστε το άρθρο

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί Required fields are marked *

*

Δημοφιλή άρθρα



Sorry. No data so far.

x

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΑΤΕ ?

Διαθέσεις εκπαιδευτικών των Πρότυπων και Πειραματικών Σχολείων για συμπλήρωση του ωραρίου τους

Απόφαση σχετικά με τις διαθέσεις εκπαιδευτικών των Πρότυπων και Πειραματικών Σχολείων σε ...