Home / Αρθρα γενικού ενδιαφέροντος / Αλλα άρθρα γενικού ενδιαφέροντος / Το πρώτο «ναι» του ΣτΕ για την «Αθηνά»

Το πρώτο «ναι» του ΣτΕ για την «Αθηνά»

Δημοσιεύτηκε: 11:54 μμ Μάιος 7th, 2013  


athina

Κρίθηκαν νόμιμα τέσσερα προεδρικά διατάγματα για τη συγκρότηση Σχολών

Αθήνα         

Το πρώτο «ναι» πήρε από το Συμβούλιο της Επικρατείας το υπουργείο Παιδείας σχετικά με το σχέδιο «Αθηνά» για την αναδιάρθρωση της ανώτατης εκπαίδευσης της χώρας, καθώς νόμιμα κρίθηκαν τα πρώτα τέσσερα προεδρικά διατάγματα που αφορούν τη συγκρότηση σχολών στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο, στο Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο και στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών.

Ωστόσο εκκρεμεί ακόμη η έκδοση 32 ακόμη προεδρικών διαταγμάτων για να ολοκληρωθεί η «νομιμοποίηση» του σχεδίου «Αθηνά» από το Συμβούλιο της Επικρατείας.
Με την ολοκλήρωση της διαδικασίας αυτής το υπουργείο Παιδείας αναμένεται να νακοινώσει και τον εφετινό αριθμό των εισακτέων στα πανεπιστήμια και στα ΤΕΙ της χώρας.
Οι ανώτατοι δικαστικοί πάντως αναφέρουν στις γνωμοδοτήσεις τους ότι το υπουργείο Παιδείας απέστειλε καθυστερημένα τα σχέδια των ΠΔ στο ΣτΕ και ενώ αναμένεται η έναρξη των εφετινών πανελλαδικών εξετάσεων. Αν και επικρίνουν την τακτική αυτή, ωστόσο αναφέρουν ότι δεν συνιστά λόγο μη αποδοχής του περιεχομένου των προεδρικών διαταγμάτων, καθώς το υπουργείο Παιδείας διευκρινίζει ότι αυτά υπήρξαν προϊόν μακράς διαβούλευσης με τους φορείς της ανώτατης εκπαίδευσης και οι παρεμβάσεις που γίνονται είναι περιορισμένες.
Τα ΠΔ που κρίθηκαν νόμιμα αφορούν τη συγκρότηση σχολών στα τέσσερα ανώτατα ιδρύματα:
– Στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο θα λειτουργούν εννέα Σχολές: Πολιτικών Μηχανικών, Μηχανολόγων Μηχανικών, Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Ηλεκτρολόγων Υπολογιστών, Αρχιτεκτόνων Μηχανικών, Χημικών Μηχανικών, Αγρονόμων και Τοπογράφων Μηχανικών, Μηχανικών Μεταλλείων Μεταλλουργών, Ναυπηγών Μηχανολόγων Μηχανικών και Εφαρμοσμένων Μαθηματικών και Φυσικών Επιστημών.
– Στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών θα λειτουργούν τρεις Σχολές: Οικονομικών Επιστημών (με Τμήματα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Οικονομικών Σπουδών, Οικονομικής Επιστήμης), Διοίκησης Επιχειρήσεων (με Τμήματα Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας, Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων, Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής, Μάρκετινγκ και Επικοινωνίας), Επιστημών και Τεχνολογίας της Πληροφορίας (με Τμήματα Πληροφορικής και Στατιστικής).
– Στο Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο θα λειτουργούν τρεις Σχολές: Περιβάλλοντος, Γεωγραφίας και Εφαρμοσμένων Οικονομικών (με Τμήματα Οικιακής Οικονομίας και Οικολογίας, Γεωγραφίας), Επιστημών Υγείας και Αγωγής (με το Τμήμα Επιστήμης Διαιτολογίας – Διατροφής) Ψηφιακής Τεχνολογίας (με το Τμήμα Πληροφορικής και Τηλεματικής).
– Στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών θα λειτουργεί η Σχολή Καλών Τεχνών (με Τμήματα Θεωρίας και Ιστορίας της Τέχνης, Εικαστικών Τεχνών).
TO BHMA

 

Σχολιάστε το άρθρο

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί Required fields are marked *

*

Δημοφιλή άρθρα



Sorry. No data so far.

x

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΑΤΕ ?

Πιθανή η επιβολή ενός lockdown τύπου του περασμένου Μαρτίου

Την απόφασή του να προτείνει στην Επιτροπή εμπειρογνωμόνων να συζητήσει, ακόμα και ...