Home / Αρθρα γενικού ενδιαφέροντος / Γονείς / Επτά αλήθειες που μου έμαθαν οι Πανελλήνιες

Επτά αλήθειες που μου έμαθαν οι Πανελλήνιες

Δημοσιεύτηκε: 1:16 μμ Μάιος 18th, 2013  


panel

Ως ψυχολόγος θα μπορούσα να γράψω για την σημασία του ύπνου και της καλής διατροφής, τις θετικές σκέψεις που νικούν το άγχος, την οργάνωση της μελέτης, την σωστή διαχείριση του χρόνου των εξετάσεων, μπλα μπλα μπλα… Καλά όλα αυτά που προασπίζομαι ο ίδιος και πολλοί συνάδελφοί μου αλλά μην κοροϊδευόμαστε, είναι χρήσιμα όταν τα εφαρμόζουμε κάτι μήνες πριν, γιατί τελευταία στιγμή περισσότερο θα μας φορτίσει η προσπάθεια εφαρμογής όλων αυτών των συμβουλών. Οι αλήθειες για την περίοδο των εξετάσεων είναι:

Αγωνία. Αυτό το συναίσθημα που σε κυριεύει την παραμονή της πρώτης μέρας των εξετάσεων και εκτοπίζει κάθε άλλη σκέψη από το μυαλό σου. Την έχεις ξανανιώσει πριν το πρώτο σου ραντεβού, πριν την πρώτη πολυήμερη εκδρομή με το σχολείο ή το φροντιστήριο, πριν τις πρώτες εξετάσεις σε ξένη γλώσσα. Τώρα την νιώθεις επειδή σκέφτεσαι το μέλλον σου, την επιτυχία ή αποτυχία, το πόσο μέσα θα πέσει η φιλόλογος με τα SOS θέματα που σε έχει πρήξει και εσύ δεν διάβασες και τόσο καλά.

Tip: Σκέψου ότι δεν είσαι το μόνο πρόσωπο που αγωνιά. Μοιράσου την αγωνία σου με την καλύτερη φίλη, τον σύντροφο, τα αδέρφια σου.

Αϋπνία. Συχνά συνδυάζεται με την αγωνία της παραμονής αλλά ίσως δεν σε συντροφεύσει μόνο για ένα βράδυ, καθώς όσο περνούν οι εξετάσεις θα διαπιστώσεις ότι τις νύχτες θα έχεις κάποια βιβλία και σημειώσεις ανάμεσα στα χέρια σου και ένα ενοχλητικό φωτιστικό μες στο σκοτάδι να σου υπενθυμίζει ότι δεν θα το κλείσεις αν δεν νιώσεις σίγουρος για το μάθημα που γράφεις σε λίγες ώρες.

Tip: Αν σε δυσκολεύει ο βραδινός ύπνος, εκμεταλλεύσου τις μεσημεριανές ώρες για αναπλήρωση δυνάμεων. Σίγουρα δεν είναι το ίδιο ποιοτικός με τον βραδινό ύπνο, όμως θα σε γεμίσει με λίγη ενέργεια και όρεξη για την συνέχεια.

Απογοήτευση. Συναίσθημα που νιώθεις μετά από κάποιο μάθημα γιατί δεν πρόλαβες να απαντήσεις όλα τα θέματα, είδες τις λύσεις και διαπίστωσες ότι είχες κάνει λάθη, έπεσε εκείνη η παράγραφος που δεν της είχες δώσει σημασία.

Tip: Όπως και την αγωνία, την απογοήτευση την βρίσκεις στα ερωτικά σου ή στους τσακωμούς με τους φίλους σου. Κράτα την απογοήτευση μόνο ως παράδειγμα προς αποφυγή και σχεδίασε κατάλληλα τις επόμενες κινήσεις σου. Αν δεν έγραψες καλά στο ένα μάθημα, σκέψου ότι στο επόμενο θα τα πας καλύτερα. Απλούστευσε τις θετικές σκέψεις σου και θα δεις άμεσα αποτελέσματα.

Βουλιμία ή ανορεξία. Σε πιάσανε οι λιγούρες και καταφεύγεις στο ψυγείο για επιδρομή στο 1ο ράφι! Λογικό, καθώς έχουν πέσει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα σου. Από την άλλη, ίσως νιώσεις το στομάχι να κλείνει και αυτό εξηγείται στη βάση του άγχους των εξετάσεων. Σε κάθε περίπτωση, τα συναισθήματά σου δίνουν λάθος εντολές στο μυαλό και το στομάχι σου που επηρεάζουν κάθε διατροφική επιλογή των ημερών. Είναι, μάλιστα, η περίοδος εκείνη που η μητέρα θα σου ετοιμάσει πρωινό δίχως γκρίνιες και εσύ θα δοκιμάσεις την καφεΐνη σε κάθε της μορφή για να νιώθεις ζωηρός και γεμάτος ενέργεια.

Tip: Εφόσον εγκαταλείψεις την ισορροπημένη διατροφή και βρεις καταφύγιο σε λιχουδιές, τουλάχιστον ετοίμασέ τις μόνος σου. Έχει άλλη χάρη να φτιάχνεις την δικιά σου κρέπα με σοκολάτα και θα σου πάρει λίγο χρόνο προετοιμασίας και λίγα δευτερόλεπτα να την φτιάξεις (συνταγές θα βρεις στο ίντερνετ).

Κούραση. Συναισθηματική κούραση ίσως νιώσεις εξ αρχής. Σωματική, όμως, θα αρχίσεις να καταλαβαίνεις ότι σε πιάνει 1-2 μαθήματα πριν ολοκληρώσεις τις εξετάσεις και είναι τότε που θα ξεφωνίσεις πότε θα τελειώσει αυτό το μαρτύριο!

Tip: Μέσα στην πίεση των ημερών βρες λίγο χρόνο για τον εαυτό σου. Χάζεψε στο ίντερνετ (όχι παραπάνω από μια ώρα), δες τον τελικό του Champions League ή της Eurovision, βγες στην καφετέρια της γειτονιάς για έναν σύντομο καφέ.

Ξενέρωμα: Το νιώθεις όταν έχει τελειώσει το βασικό πρόγραμμα των εξετάσεων και βλέπεις ότι σου απομένει εκείνο το διαολεμένο ειδικό μάθημα 10-15 μέρες μετά! Οι φίλοι ξεκινούν τα μπάνια και εσύ αντιμέτωπος στο δίλημμα: «Να συνεχίσω ή να τα βροντήξω όλα;».

Tip: Πάλι αφορά τις σκέψεις. Τι είναι 10-15 μέρες μπροστά στην «αιωνιότητα» της φοιτικής ζωής που έρχεται;

Ανακούφιση. Ναι, υπάρχει και δεν χρειάζονται περιγραφές ή tips. Απλά αφέσου για ένα μικρό διάστημα μετά το τέλος των εξετάσεων και αξιοποίησε τον χρόνο τόσο ανέμελα όσο δεν το έκανες στα παιδικά σου χρόνια!

Του Θανάση Ηλιόπουλου

Ψυχολόγος

infospoudes.gr


 

Σχολιάστε το άρθρο

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί Required fields are marked *

*

Δημοφιλή άρθρα



Sorry. No data so far.

x

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΑΤΕ ?

Διαθέσεις εκπαιδευτικών των Πρότυπων και Πειραματικών Σχολείων για συμπλήρωση του ωραρίου τους

Απόφαση σχετικά με τις διαθέσεις εκπαιδευτικών των Πρότυπων και Πειραματικών Σχολείων σε ...