Home / Featured / Απελευθέρωση του επαγγέλματος των ξεναγών. Η ίδρυση Κ.Ξ.Γ. στα επαγγέλματα με μεγάλους περιορισμούς στην αδειοδότηση

Απελευθέρωση του επαγγέλματος των ξεναγών. Η ίδρυση Κ.Ξ.Γ. στα επαγγέλματα με μεγάλους περιορισμούς στην αδειοδότηση

Δημοσιεύτηκε: 5:16 μμ Μάιος 9th, 2013  


xenagosΕντολή να προχωρήσει άμεσα η συγκρότηση του φορολογικού  νομοσχεδίου και να ξεκινήσει η εφαρμογή των όσων προβλέπονται στο  πολυνομοσχέδιο, που ψηφίστηκε πρόσφατα, σε ό,τι αφορά την απελευθέρωση αγορών  και επαγγελμάτων, έδωσε ο Αντ. Σαμαράς και σήμερα αναμένονται σχετικές  ανακοινώσεις από τους Γ. Στουρνάρα και Κ. Χατζηδάκη. Η εντολή του πρωθυπουργού  δόθηκε στη σύσκεψη της Τρίτης αφενός για να υπερκεραστούν οι εντάσεις του ΔΝΤ, το οποίο στην έκθεσή του υπογράμμισε την αδυναμία να πέσουν οι τιμές, εξαιτίας  της αποτυχίας να ανοίξουν τα κλειστά επαγγέλματα και να λειτουργήσει ο  ανταγωνισμός και αφετέρου γιατί εκτιμάται από το άνοιγμα και άλλων επαγγελμάτων  θα δημιουργηθούν νέες θέσεις απασχόλησης.
Οι υπουργοί Οικονομικών και Ανάπτυξης σήμερα αναμένεται  να ανακοινώσουν τις ρυθμίσεις που θα γίνουν προκειμένου για την απελευθέρωση  αγορών και 17 ακόμη επαγγελμάτων, μεταξύ των οποίων και κάποια για τα οποία θα  υπάρξουν ορισμένες βελτιωτικές ρυθμίσεις, καθώς το «άνοιγμα» που υπήρξε σε  προγενέστερο χρόνο γι’ αυτά δεν απέδωσε τα αναμενόμενα.
Στο πλαίσιο αυτό το υπουργείο Οικονομικών προχωρεί τώρα, με βάση τα όσα προβλέπονται στο τελευταίο πολυνομοσχέδιο,σε νέο γύρο  απελευθέρωσης και άρσης περιορισμών σε 17 ακόμη επαγγέλματα, στους κλάδους  ορκωτών εκτιμητών, φοροτεχνικών, των λαϊκών αγορών, αρτοποιείων, κτηνιάτρων, ξεναγών και των ΚΤΕΛ. Ταυτόχρονα για λόγους δημοσίου συμφέροντος καθιερώνονται  περιορισμοί σε κλάδους, όπως οι αρχαιοπώλες, συλλέκτες και συντηρητές έργων  τέχνης, ενώ ρυθμίσεις προς την κατεύθυνση της απελευθέρωσης θα υπάρξουν για τις  αγορές μεταφοράς, διακίνησης και εμπορίας πετρελαιοειδών, για τα προνοιακά  ιδρύματα του ιδιωτικού τομέα, τους κρεοπώλες, εμπόρους όπλων και  ναυαγοσώστες.
Οι ρυθμίσεις στις οποίες προχωρεί το υπουργείο γίνονται  υπό το βάρος, όχι μόνο της έκθεσης του ΔΝΤ, αλλά και με βάση πρόσφατη μελέτη του  ΚΕΠΕ που καταγράφει τις αδυναμίες στην πρώτη φάση του ανοίγματος κλειστών  επαγγελμάτων, επισημαίνοντας ότι οι κλάδοι με τη μικρότερη άρση περιορισμών  είναι αυτοί των συμβολαιογράφων, των μηχανικών, των δικηγόρων, των ιδιωτικών  κλινικών, των κέντρων αποθεραπείας και των ταξί. Σύμφωνα με το ΚΕΠΕ οι  περιορισμοί στα επαγγέλματα συνεπάγονταν μεγάλες στρεβλώσεις που, υπό το βάρος  των δυσμενών εξελίξεων των τελευταίων ετών, έθεταν μεγάλα εμπόδια στην  ανάπτυξη.
Ανάλογη, εξάλλου, είναι και η αναφορά του του ΔΝΤ, που  σημειώνει την αδυναμία να ανοίξουν πραγματικά αγορές και επαγγέλματα ώστε να  λειτουργήσει ο ανταγωνισμός και να πέσουν οι τιμές, αλλά υποδεικνύει και  συγκεκριμένους χώρους, όπως δικηγόροι, συμβολαιογράφοι, ιδιωτικές κλινικές, λογιστές και εκτιμητές.
Στην κυβέρνηση πιστεύουν πως η απελευθέρωση αγορών και  επαγγελμάτων και εφόσον μειωθούν οι τιμές κυρίως στην παροχή υπηρεσιών, θα  βοηθήσει και στην προσέλκυση επενδύσεων, κάτι που επισήμανε χθες ο Κ. Χατζηδάκης, σημειώνοντας πως «προσπαθούμε με σύστημα και μεθοδικότητα να κάνουμε  τη χώρα φιλική στην επιχειρηματικότητα και τις επενδύσεις».
Επαγγέλματα με μεγάλους περιορισμούς στην  αδειοδότηση
Δικηγόροι
Δικηγορικές εταιρείες
Συμβολαιογράφοι – Συμβολαιογραφικές Εταιρείες
Δικαστικοί επιμελητές
Μηχανικοί – Αρχιτέκτονες
Εταιρείες μηχανικών
Ιατροί – Οδοντίατροι
Ιδιωτικές κλινικές
Κέντρα αποθεραπείας και αποκατάστασης
Οδηγοί ταξί
Επιβατηγά ταξί δημόσιας χρήσης
Δημόσιες επιβατικές μεταφορές με λεωφορεία
Ιδιωτικά σχολεία
Ίδρυση φροντιστηρίου
Ίδρυση Κέντρου Ξένων Γλωσσών
Ιδιωτικά Ινστιτούτα Επαγγελματικής Κατάρτισης
Κέντρα μεταλυκειακής εκπαίδευσης
Εργαστήρια Ελευθέρων Σπουδών (ΕΕΣ)
Κέντρα Επαγγελματικής Κατάρτισης (ΚΕΚ)
Αρτοποιοί
Παραγωγοί πωλητές λαϊκών αγορών
Πηγή: ΚΕΠΕ (Φεβρουάριος 2013)
……………………………………………………………………………….
 Tα 20 επαγγέλματα που ανοίγουν με διαδικασίες – εξπρές ( και τα Κ.Ξ.Γ. )
Με διαδικασίες – εξπρές το οικονομικό επιτελείο προχωρεί σε πλήρες άνοιγμα κλειστών επαγγελμάτων και απελευθέρωση αγορών με στόχο την τόνωση της απασχόλησης και τη μείωση των τιμών.
Μέχρι τον Ιούλιο θα είναι έτοιμη νέα μελέτη του ΚΕΠΕ και θα ακολουθήσει νομοθετική παρέμβαση για να αρθούν όλοι οι περιορισμοί σε 20 δημοφιλή επαγγέλματα και υπηρεσίες, μεταξύ των οποίων δικηγόροι, συμβολαιογράφοι, μηχανικοί, ιατρικά επαγγέλματα, λογιστές, ιδιωτική εκπαίδευση κ.ά.

Σύμφωνα με το «Έθνος», στο μέτωπο των αγορών προωθείται μεταξύ των άλλων η μερική απελευθέρωση της κυριακάτικης λειτουργίας των καταστημάτων, η απελευθέρωση των υπεραστικών οδικών μεταφορών (ΚΤΕΛ), η κατάργηση του ελάχιστου μετοχικού κεφαλαίου ίδρυσης ΕΠΕ και ο περιορισμός των διαδικασιών έκδοσης οικοδομικής άδειας.

Συγκεκριμένα:
1. Δικηγόροι 2. Συμβολαιογράφοι 3. Ορκωτοί λογιστές 4. Λογιστές 5. Μηχανικοί 6. Ενεργειακοί επιθεωρητές 7. Ιδιωτική Εκπαίδευση 8. Φροντιστήρια ξένων γλωσσών 9. Ιατρικά Επαγγέλματα 10. Ταξί 11. Φυσικοθεραπευτές 12. Οδοντίατροι 13. Ξεναγοί 14 Φορτοεκφορτωτές 15. Ταξιδιωτικοί Πράκτορες 16. Εταιρείες Συμβούλων 17. Καπνοπώλες 18. Διανομή Τύπου 19. Εκτελωνιστές 20. Γραφεία Ευρέσεως Εργασίας.

 

Σχολιάστε το άρθρο

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί Required fields are marked *

*

Δημοφιλή άρθρα



Sorry. No data so far.

x

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΑΤΕ ?

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΓΙΑ ΑΠΟΣΠΑΣΗ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ 2023-2024

Το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων προκειμένου να προβεί στην έγκαιρη στελέχωση των ...