Home / Αρθρα γενικού ενδιαφέροντος / Αλλα άρθρα γενικού ενδιαφέροντος / Τριπλασιάστηκαν οι Έλληνες φοιτητές στην Ολλανδία

Τριπλασιάστηκαν οι Έλληνες φοιτητές στην Ολλανδία

Δημοσιεύτηκε: 9:38 μμ Μάρτιος 12th, 2013  


holland

Σχεδόν τριπλασιάστηκε, μέσα σε μία 6ετία, ο αριθμός των Ελλήνων φοιτητών που σπουδάζουν στα 14 πανεπιστήμια της Ολλανδίας, γεγονός που οφείλεται κυρίως στην αύξηση των αγγλόφωνων προγραμμάτων σπουδών που προσφέρουν, αλλά και στο επίπεδο σπουδών και το μικρότερο κόστος σε σχέση με πανεπιστήμια άλλων χωρών.

Η ολλανδική πρεσβεία στην Αθήνα και το Ολλανδικό Ινστιτούτο πραγματοποίησαν ενημερωτική εκδήλωση στο ΑΠΘ για τις σπουδές και την έρευνα στην Ολλανδία, με τη συμμετοχή πανεπιστημίων και πολυτεχνείων της χώρας, που παρείχαν συμβουλές σε προπτυχιακούς και μεταπτυχιακούς φοιτητές, υποψήφιους διδάκτορες και ερευνητές για προγράμματα σπουδών και δυνατότητες εκπόνησης διδακτορικής διατριβής στα Πανεπιστήμια τους.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ολλανδικής πρεσβείας στην Αθήνα, η Ολλανδία παρέχει περισσότερα από 1.500 αγγλόφωνα προγράμματα με χαμηλό κόστος διδάκτρων, συγκριτικά με άλλα ευρωπαϊκά πανεπιστήμια (ο μέσος όρος υπολογίζεται στα 1.800 ευρώ ετησίως για προπτυχιακά και μεταπτυχιακά).

Οι Έλληνες φοιτητές είναι η τρίτη πολυπληθέστερη ομάδα σπουδαστών στη χώρα, μετά τους Γερμανούς και τους Κινέζους. Το 2006 υπολογίζονταν στους 450, ενώ το 2011 – 2012 ανήλθαν σε περισσότερους από 1.500, χωρίς στον αριθμό αυτό να λαμβάνονται υπόψη όσοι κάνουν διδακτορικό, όσοι συμμετέχουν σε προγράμματα ανταλλαγής, όσοι έχουν διπλή υπηκοότητα κ.λπ.

Οι σχολές προτίμησης είναι κυρίως Πολυτεχνεία, οικονομικά πανεπιστήμια, αλλά και θεωρητικές σχολές, όπως Νομική, Ψυχολογία, ή Σχολές Καλών Τεχνών και ωδεία. «Πριν από τρία χρόνια, το μεγαλύτερο ενδιαφέρον υπήρχε για τις μεταπτυχιακές σπουδές, αλλά τώρα αναζητούν και προπτυχιακές σπουδές, πιθανώς επειδή υπάρχουν περισσότερα αγγλόφωνα τμήματα» εξήγησε στο ΑΠΕ – ΜΠΕ η εκπαιδευτική και πολιτιστική ακόλουθος της ολλανδικής πρεσβείας στην Ελλάδα Μάρθα Τριανταφύλλου.

Η διαδικασία αποδοχής των φοιτητών εξαρτάται από τις προϋποθέσεις που ζητά το κάθε πανεπιστήμιο, πάντως είναι σταθερά προαπαιτούμενα το απολυτήριο λυκείου και πτυχίο καλής γνώσης των αγγλικών. Για ακριβέστερα κριτήρια, οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να ανατρέχουν στις ιστοσελίδες των πανεπιστημίων. Τα προγράμματα σπουδών ξεκινούν το Σεπτέμβριο και οι αιτήσεις γίνονται δεκτές από τον Μάρτιο έως τον Μάιο.

Για τη διαμονή του μπορεί κανείς να επιλέξει την ελεύθερη αγορά ή τις εστίες των πανεπιστήμιων, έναντι αμοιβής. Πάντως, στην πρώτη περίπτωση, θα πρέπει να ξεκινήσει την αναζήτηση πολύ νωρίς, αφού η διαθεσιμότητα στέγασης είναι μικρή. Το κόστος ζωής διαφέρει από πόλη σε πόλη, με το κόστος του ενοικίου να παίζει βασικό ρόλο. Κατά μέσο όρο, ένας φοιτητής θα πρέπει να υπολογίζει ότι χρειάζεται από 900 – 1.200 ευρώ το μήνα για να καλύψει όλα του τα έξοδα (μαζί με το ενοίκιο).

https://www.ethnos.gr

ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

Ποιες χώρες διαλέγουν οι νέοι για τις σπουδές τους;

ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

ΤΑ ΝΕΑ

Πάνω από 1.600 έλληνες φοιτητές παρακολουθούν τα αγγλόφωνα προγράμματα των 14 ΑΕΙ

Τα πρωτεία στην «εισαγωγή» ελλήνων φοιτητών φαίνεται να κατακτά η Ολλανδία, την οποία επιλέγουν όλο και περισσότεροι νέοι, κυρίως για μεταπτυχιακές σπουδές. Ο μεγάλος αριθμός των αγγλόφωνων προγραμμάτων σε συνδυασμό με το χαμηλό κόστος των διδάκτρων και τις δυνατότητες για υποτροφίες προσελκύουν τους έλληνες φοιτητές, που έχουν τριπλασιαστεί από το 2006, κάνοντας την ελληνική «παροικία» την τρίτη μεγαλύτερη φοιτητική κοινότητα της χώρας.

Το αυξημένο ενδιαφέρον επιβεβαιώθηκε στη χθεσινή Εκθεση Ολλανδικών ΑΕΙ, που διοργανώθηκε για τέταρτη συνεχή χρονιά στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης από το Γραφείο Διασύνδεσης του Πανεπιστημίου σε συνεργασία με την ολλανδική πρεσβεία και το Ολλανδικό Ινστιτούτο Αθηνών. Περισσότεροι από 800 νέοι έσπευσαν να ενημερωθούν για τις
δυνατότητες και τις προοπτικές προπτυχιακών, μεταπτυχιακών και διδακτορικών σπουδών στη χώρα και να πάρουν πληροφοριακό υλικό για τα εκπαιδευτικά και ερευνητικά προγράμματα των επτά πανεπιστημίων της Ολλανδίας που συμμετείχαν με σταντ στην έκθεση.

Η Ολλανδία ήταν η πρώτη ευρωπαϊκή χώρα που παρείχε αγγλόφωνα προγράμματα σπουδών. Σήμερα, στα 14 πανεπιστήμια της χώρας παρέχονται περισσότερα από 1.500 αντίστοιχα προγράμματα σε διάφορους τομείς και ειδικότητες, τα οποία έχουν μέσο όρο διδάκτρων 1.800 ευρώ. Το χαμηλό κόστος, αλλά και το γεγονός ότι τα πανεπιστημιακά ιδρύματα είναι υψηλού επιπέδου, καταλαμβάνοντας πολύ καλές θέσεις στις ευρωπαϊκές και στις παγκόσμιες λίστες αξιολόγησης, έχουν φέρει στα έδρανα περισσότερους από 80.000 ξένους φοιτητές, ακόμη και από τη Βρετανία, όπου τα δίδακτρα είναι πολλαπλάσια.

Οι έλληνές φοιτητές.Μέχρι το 2006 οι έλληνες φοιτητές υπολογίζονταν στους 450. Σήμερα, σύμφωνα με τα στοιχεία της ολλανδικής πρεσβείας, ξεπερνούν τους 1.600, έχοντας γίνει η τρίτη μεγαλύτερη φοιτητική ομάδα μετά τους Γερμανούς και τους Κινέζους. Οπως ανέφερε η εκπαιδευτική και πολιτιστική ακόλουθος της ολλανδικής πρεσβείας στην Ελλάδα Μάρθα Τριανταφύλλου, μέχρι πριν από τρία χρόνια το μεγαλύτερο ενδιαφέρον υπήρχε για μεταπτυχιακές σπουδές, ωστόσο η δημιουργία νέων αγγλόφωνων προγραμμάτων ανέβασε τον αριθμό και των προπτυχιακών σπουδαστών. Οσο για τις σχολές που είναι ψηλά στις προτιμήσεις των νέων, ξεχωρίζουν τα Πολυτεχνεία και τα Οικονομικά Πανεπιστήμια, αλλά και οι σχολές Ανθρωπιστικών Σπουδών και Καλών Τεχνών.

Οι Σπουδές.Τα προγράμματα σπουδών των πανεπιστημίων ξεκινούν τον Σεπτέμβριο και οι αιτήσεις γίνονται δεκτές από τον Μάρτιο έως τον Μάιο. Μεγάλο πλεονέκτημα είναι οι δυνατότητες για να πάρει κανείς υποτροφία.

Εκτός από το γνωστό Erasmus, υπάρχουν οι τακτικές υποτροφίες του ολλανδικού κράτους, καθώς επίσης το πρόγραμμα Tempus, που δίνει υποτροφίες σε εργαζόμενους φοιτητές της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Επίσης, φοιτητές της ΕΕ μπορούν να ζητήσουν δάνειο από το ολλαν-δικό κράτος για την κάλυψη των διδάκτρων.

Σε ό,τι αφορά το κόστος διαμονής, εξαρτάται από κάθε πόλη, με το Αμστερνταμ να παραμένει το πιο ακριβό. Το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι η στέγαση, δεδομένου ότι η Ολλανδία είναι μια από τις πιο πυκνοκατοικημένες χώρες.

Σημαντική βοήθεια στους νεοεισαχθέντες προσφέρει ο Σύνδεσμος Ελλήνων Φοιτητών Ολλανδίας, που εκτός από την ενημέρωση που παρέχει, διοργανώνει εκδηλώσεις και διάφορες δραστηριότητες. Ο σύνδεσμος έχει υπολογίσει ότι τα χρήματα που χρειάζεται ένας φοιτητής είναι από 800 έως 1.100 ευρώ τον μήνα μαζί με το ενοίκιο.
Φωτεινή Στεφανοπούλού
εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ


 

Σχολιάστε το άρθρο

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί Required fields are marked *

*

Δημοφιλή άρθρα



Sorry. No data so far.

x

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΑΤΕ ?

Πιθανή η επιβολή ενός lockdown τύπου του περασμένου Μαρτίου

Την απόφασή του να προτείνει στην Επιτροπή εμπειρογνωμόνων να συζητήσει, ακόμα και ...