Τελευταία Νέα

Πέμπτη, 25/02/2021, 06:20


Home / Featured / Τέσσερις βασικές αλλαγές στο Σχέδιο Αθηνά

Τέσσερις βασικές αλλαγές στο Σχέδιο Αθηνά

Δημοσιεύτηκε: 2:10 μμ Μάρτιος 3rd, 2013  


athina

Προβλέπονται περισσότερες συγχωνεύσεις εντός των ιδρυμάτων και λιγότερες μετακινήσεις Τμημάτων σε άλλα ιδρύματα

Πάνω από 100 συγχωνεύσεις Τμημάτων, αλλά λιγότερες από 50 μετακινήσεις, προβλέπει το «νέο» σχέδιο «Αθηνά». Την ίδια στιγμή, τα πέντε πανεπιστήμια της Αττικής θα οδηγηθούν σε κοινοπραξία αντί της ομοσπονδιοποίησής τους, όπως προτάθηκε αρχικά. Ασφαλείς πληροφορίες της «Κ» αναφέρουν ότι η ηγεσία του υπ. Παιδείας έχει αποκρυσταλλώσει βασικές αλλαγές στο σχέδιο της αναδιάρθρωσης της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, οι οποίες ικανοποιούν τα αιτήματα πολλών εξ όσων έχουν αντιδράσει. Αλλωστε, υπάρχουν ανοιχτά μέτωπα στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, όπως η εφαρμογή του νέου νόμου-πλαισίου. Ενδεικτικά χθες, φοιτητές κράτησαν για μία ώρα ομήρους τους πανεπιστημιακούς -μέλη του Συμβουλίου του Παν. Αθηνών- που συνεδρίαζαν στο Κέντρο Λειτουργίας και Διαχείρισης Δικτύου της Πανεπιστημιούπολης στου Ζωγράφου μέσω τηλεδιάσκεψης με τα εξωτερικά μέλη, που είναι πανεπιστημιακοί σε ξένα ΑΕΙ. Ετσι, οι καθηγητές από το MIT, το Paris VII, το Harvard, το Princetoκαι το Παν. του Cincinnati είχαν την… ευκαιρία να δουν μια θλιβερή πτυχή της λειτουργίας των ελληνικών ΑΕΙ.

Ως προς την «Αθηνά», την προσεχή εβδομάδα η ηγεσία του υπουργείου θα ενημερώσει σχετικά την Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής. Σήμερα η «Κ» παρουσιάζει ορισμένες από τις αλλαγές στον αρχικό σχεδιασμό, οι οποίες είναι πολύ κοντά στο… πράσινο φως:

– Ο αρχικός σχεδιασμός έκανε λόγο για διαγραφή από τον χάρτη της τριτοβάθμιας, μέσω συγχωνεύσεων, 94 Τμημάτων πανεπιστημίων και ΤΕΙ (74 και 20 αντιστοίχως, από τα συνολικά 480 σήμερα). Τώρα ο αριθμός των Τμημάτων ΤΕΙ που θα συγχωνευθούν με άλλα, εντός του ίδιου του ιδρύματος και με δική τους πρωτοβουλία, θα αυξηθεί με στόχο την αξιοποίηση του υπάρχοντος προσωπικού.

– Αντίθετα, οι μετακινήσεις Τμημάτων από πόλη σε πόλη -συνολικά 52 προέβλεπε το αρχικό σχέδιο- θα μειωθούν. Αυτό θα περιορίσει τις αντιδράσεις και θα μειώσει το κόστος της μετακίνησης. Συγκεκριμένα, συνολικά 31.528 φοιτητές είναι εγγεγραμμένοι στα 52 Τμήματα τα οποία αλλάζουν έδρα με βάση την αρχική «Αθηνά».

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΕΣ;  Τα σχολεία που κλείνουν λόγω κακοκαιρίας

– Αυτό θα ισχύσει στο ΤΕΙ Θεσσαλονίκης, από το οποίο με βάση την αρχική πρόταση 8 Τμήματα -με 6.133 εγγεγραμμένους φοιτητές- μετακινούνταν στις Σέρρες και 2 (με 1.099 εγγεγραμμένους) στη Φλώρινα. Δηλαδή, θα συγχωνευθούν Τμήματα εντός του ΤΕΙ και είναι πιθανό να μη γίνει καμία μετακίνηση.

– Το ίδιο θα συμβεί για το ΤΕΙ Μεσολογγίου, στο οποίο η αρχική πρόταση «έδινε» 4 Τμήματα από το ΤΕΙ Πάτρας και 4 από το Ιονίων Νήσων. Μετά τις αντιδράσεις θα μειωθεί ο αριθμός των Τμημάτων που θα μεταφερθούν από την Πάτρα στο Μεσολόγγι.

– Υιοθετείται η πρόταση των πέντε ΑΕΙ -Οικονομικό Αθηνών, Πάντειο, Γεωπονικό, Πειραιώς και Χαροκόπειο- για κοινοπραξία αντί της προτεινόμενης ομοσπονδιοποίησης. Κάθε ΑΕΙ θα έχει αυτόνομο προϋπολογισμό.

– Δεν θα υπάρξουν αλλαγές σε Τμήματα με μοναδικό αντικείμενο. Ενδεικτικά αναφέρεται το Τμήμα Οινολογίας και Τεχνολογίας Ποτών ΤΕΙ Αθήνας για το οποίο προτάθηκε η απορρόφησή του από το Τεχνολογίας Τροφίμων.

Του Αποστολου Λακασα

καθημερινη

ΝΕΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ

226513_555722444460774_427091850_n

Δίκτυο Πανεπιστημιακών: Όχι στο σχέδιο Αθηνά!

Σύλλογος Διδακτικού Προσωπικού Φιλοσοφικής ΕΚΠΑ – 5/3/2013, στις 12.00, διαμαρτυρία για το Σχέδιο Αθηνά στα Προπύλαια

Την Τετάρτη η συζήτηση για το Σχέδιο Αθηνά

Συντονισμός Ξενόγλωσσων ενάντια στο Σχέδιο Αθηνά – Kάλεσμα για πανελλαδική διαδήλωση στις 14/3 στο υπουργείο παιδείας

Οι νέοι αντιστέκονται … εμείς;

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΣΧΕΔΙΟ ΑΘΗΝΑ

ΑΛΛΕΣ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ ΠΟΥ ΑΦΟΡΟΥΝ ΤΑ ΞΕΝΟΓΛΩΣΣΑ ΤΜΗΜΑΤΑ

Τμήμα Γαλλικής ΑΠΘ – Επιστολή Συντονιστικής Επιτροπής προς Υπ. Παιδείας και άλλους φορείς

Τι είπαν στον Αλέξη Τσίπρα για το σχέδιο «Αθηνά» τα τμήματα Ξένων Φιλολογιών

Εισήγηση του Φοιτητικού Συλλόγου του τμήματος Αγγλικής του ΑΠΘ ενάντια στο Σχέδιο Αθηνά

Σχέδιο Αθηνά – Σε κατάληψη και το τμήμα Γερμανικής Α.Π.Θ., τι αποφάσισε το συντονιστικό.

Απόφαση που αφορά τον εσωτερικό εξορθολογισμό του ΑΠΘ σε σχέση με το προτεινόμενο από το Υ.ΠΑΙ.Θ.Π.Α. “Σχέδιο «ΑΘΗΝΑ» … για την αναδιάρθρωση των Ιδρυμάτων Ανώτατης Εκπαίδευσης”

Σχέδιο Αθηνά – Σε κατάληψη και το τμήμα Γερμανικής Α.Π.Θ., τι αποφάσισε το συντονιστικό.

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΕΣ;  Το ΦΕΚ του νόμου που αφορά την Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής, το Ανώτατο Όριο Φοίτησης και την Πανεπιστημιακή Αστυνομία 

ΟΧΙ στη συγχώνευση των Ξενόγλωσσων Τμημάτων (Video)

Δελτίο Τύπου της εκδήλωσης για το σχέδιο “Αθηνά” του συλλόγου διδακτικού προσωπικού της Φιλοσοφικής σχολής ΕΚΠΑ

Ωδινεν υπουργός και έτεκεν «Αθηνά»

Υπόμνημα του Συμβουλίου της Κοσμητείας της Φιλοσοφικής του ΕΚΠΑ επί των προτάσεων του Σχεδίου “Αθηνά”

Παρέμβαση της Προέδρου του Τμήματος Γαλλικής ΕΚΠΑ για το σχέδιο Αθηνά

Προς τις 10.000 υπογραφές ενάντια στη συγχώνευση των ξενόγλωσσων τμημάτων. Ανοιχτή επιστολή μελών ΔΕΠ Τ.Γ.Γ.Φ. ΕΚΠΑ. Όλες οι εξελίξεις.

Σχέδιο Αθηνά : 34 ερωτήσεις και 34 απαντήσεις

Σχέδιο Αθηνά – Ψήφισμα Κοσμητείας Φιλοσοφικής Σχολής


 

Σχολιάστε το άρθρο

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί Required fields are marked *

*

Δημοφιλή άρθραSorry. No data so far.

x

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΑΤΕ ?

Δεν θα ξαναλειτουργήσουν δια ζώσης τα Πανεπιστήμια όλο το εαρινό εξάμηνο

Κατόπιν εισήγησης της επιτροπής των Ειδικών, η εκπαιδευτική διαδικασία των προπτυχιακών και ...