Home / Featured / Σχέδιο Αθηνά – ΣΥΡΙΖΑ / ΔΗΜΑΡ: Να αποσυρθεί. ΠΑΣΟΚ: Να επανασχεδιαστεί

Σχέδιο Αθηνά – ΣΥΡΙΖΑ / ΔΗΜΑΡ: Να αποσυρθεί. ΠΑΣΟΚ: Να επανασχεδιαστεί

Δημοσιεύτηκε: 11:24 μμ Μάρτιος 6th, 2013  


AULAATHINA

ΣΥΡΙΖΑ

«Μόνη λύση η απόσυρση του σχεδίου “Αθηνά” αναφέρει σημερινή ανακοίνωση του τομέα Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ , στην οποία σημειώνονται και τα εξής:
Α.Το σχέδιο Αθηνά εντάσσεται απόλυτα στο γενικότερο πλαίσιο των επιδιώξεων του νεοφιλελευθερισμού και των μνημονιακών πολιτικών της κυβέρνησης για τη Δημόσια Παιδεία. Στόχος του είναι η μετάλλαξη του δημόσιου, ακαδημαϊκού και δημοκρατικού πανεπιστημίου.
Β.Πρόκειται για κατάργηση και συγχώνευση Πανεπιστημίων και ΤΕΙ μέσα σε ασφυκτικές προθεσμίες, με προσχηματικό διάλογο και με αποκλειστικό στόχο να επιτευχθεί με κάθε κόστος η δραστική συρρίκνωση της Ανώτατης Εκπαίδευσης για να επιτευχθούν οι προκρούστιοι στόχοι του Μνημονίου, όπως φαίνεται από την επικαιτροποίηση του μεσοπρόθεμου. Συγγράφει το τέλος του μαζικού πανεπιστημίου με τη μείωση του αριθμού των εισακτέων κατά 25%, την περιθωριοποίηση αρχικά των κοινωνικών και ανθρωπιστικών σπουδών υπέρ μιας αποτυχημένης γενικευμένης αγοραίας προσαρμογής της επιστημονικής γνώσης και των τίτλων σπουδών, τη διάσπαση των πτυχίων και τη διάλυση των επαγγελματικών δικαιωμάτων των αποφοίτων. Ειδικότερα στον κλάδο των ΤΕΙ μεθοδεύεται μια ισοπεδωτική κατάργηση και συγχώνευση Τμημάτων και Σχολών, καταργώντας ολόκληρα γνωστικά αντικείμενα.
Γ.Γι όλους αυτούς τους λόγους ο ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ θεωρεί ότι η μόνη λύση είναι η άμεση απόσυρση του σχεδίου «Αθηνά» και το Υπουργείο Παιδείας να προβεί στον αναγκαίο και όχι προσχηματικό διάλογο για την αναβάθμιση και τον εξορθολογισμό της Ανώτατης Εκπαίδευσης με ακαδημαϊκά, κοινωνικά και επιστημονικά κριτήρια στην κατεύθυνση της περιφερειακής αποκέντρωσης, αλλά και της διατήρησης του ακαδημαϊκού χαρακτήρα των Ιδρυμάτων.
Δ.Οι μέχρι σήμερα μαζικές κινητοποιήσεις της ακαδημαϊκής κοινότητας είναι αυτές που επέβαλαν στο Υπουργείο Παιδείας την υιοθέτηση του μεταβατικού διαστήματος και απότρεψαν την άμεση εφαρμογή του σχεδίου Αθηνά από το 2013-14, όπως προβλεπόταν αρχικά.
Ε.Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ θα στηρίξει τους αγώνες υπέρ της αναβάθμισης της Ανώτατης Παιδείας, υπέρ του δημόσιου, δωρεάν και δημοκρατικού πανεπιστήμιου, θα συνεχίζει να αγωνίζεται μαζί με όσες και όσους διεκδικούν την οικοδόμηση ενός διαφορετικού δημόσιου Πανεπιστήμιου, όπου η έγνοια για την ολόπλευρη μόρφωση της νέας γενιάς θα συνδέεται με το όραμα μιας άλλης κοινωνίας, δεσμευμένης στη δημοκρατία, την ισότητα και την κοινωνική δικαιοσύνη.

ΔΗΜΑΡ

Την απόσυρση του Σχεδίου Αθηνά ζήτησε από τον υπουργό Παιδείας Κ. Αρβανιτόπουλο η τομεάρχης παιδείας της Δημοκρατικής Αριστεράς Μαρία Ρεπούση κατά τη σημερινή συζήτηση στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων.
Η κ. Ρεπούση κάλεσε τον κ. υπουργό να ενεργοποιήσει τα θεσμοθετημένα όργανα , όπως είναι η ΑΔΙΠ, και ο εξορθολογισμός των ΑΕΙ να γίνει με ακαδημαϊκά κριτήρια.
Θυμίζουμε πως το πρωί πριν ξεκινήσει η συνεδρίαση της Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων η ΔΗΜΑΡ με ανακοίνωσή της κατήγγειλε ότι «Η πρόταση του υπουργείου Παιδείας δεν διέπεται από ακαδημαϊκή λογική και δημιουργεί τελικά πολλά προβλήματα στα Ιδρύματα, στους σπουδαστές και στις οικογένειές τους».
Δυστυχώς η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας δεν μας άκουσε, σημειώνει η ΔΑΜΑΡ και υπογραμμίζει ότι ο υπουργός Παιδείας:
Α. Δεν έθεσε σε λειτουργία τα θεσμοθετημένα όργανα της πολιτείας, δεν έλαβε υπόψη της την πρόταση του Τομέα Παιδείας και Έρευνας της ΔΗΜΑΡ που επιχειρούσε μια ουσιαστική αναδιάρθρωση με την δημιουργία κοινοπραξίας Πανεπιστημίων, Τεχνολογικών Ιδρυμάτων και Ερευνητικών κέντρων ανά περιφέρεια και την Ίδρυση μεγάλων σχολών στη βάση διεθνών προτύπων.
Β.Η χώρα χάνει άλλη μία ευκαιρία να μεταρρυθμίσει την ανώτατη εκπαίδευσή της, να την συγχρονίσει με βάση τις διεθνείς επιστημολογικές εξελίξεις, να την κάνει μοχλό για την ανάπτυξη της χώρας.

Αναβολή εκδήλωσης

Η εκδήλωση των Φοιτητών της ΔΗΜΑΡ για το σχέδιο «Αθηνά» δεν θα γίνει αύριο, Πέμπτη 7 Μαρτίου 2013, γιατί ενημερωθήκαμε πριν από λίγο ότι η σχολή θα παραμείνει κλειστή Πέμπτη και Παρασκευή για λόγους ασφαλείας. Κατά πάσα πιθανότητα η νέα ημερομήνια είναι η Πέμπτη 21 Μαρτίου.

ΠΑΣΟΚ

Τον επανασχεδιασμό το ταχύτερο δυνατό του Σχεδίου Αθηνά, έτσι ώστε όλες οι συγχωνεύσεις να υπακούουν στα κριτήρια και τις γενικές αρχές που συμφωνήθηκαν, ζήτησε από τον υπουργό Παιδείας Κ. Αρβανιτόπουλο η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, Εύη Χριστοφιλοπούλου , κατά τη συζήτηση στην Επιτροπή Μορφωτικών Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής .
Η κ. Χριστοφιλοπούλου διατύπωσε σοβαρές ενστάσεις και επιφυλάξεις και τόνισε «η αναδιάρθρωση, πρέπει να έχει ακαδημαϊκά και αναπτυξιακά κριτήρια». Ο στρατηγικός σχεδιασμός πρέπει να έχει αξιολογηθεί από την ΑΔΙΠ και σύμφωνα με το νόμο χρειάζεται τεκμηρίωση για κάθε περίπτωση», υπογράμμισε. «Και ενώ στη διάγνωση των χρόνιων παθογενειών και στην υιοθέτηση των γενικών αρχών και κριτηρίων συμφωνούμε σε μεγάλο βαθμό, το συγκεκριμένο Σχέδιο ΑΘΗΝΑ που κατέθεσε ο Υπουργός δεν δείχνει να τηρεί τα κριτήρια αυτά με ακριβοδίκαιο τρόπο».
Τονίζοντας τη μεγάλη σημασία της διαβούλευσης στα θέματα Παιδείας, η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, ανέφερε πως «υπάρχει η αίσθηση ότι τηρούνται δύο διαφορετικά μέτρα και σταθμά στις επιμέρους περιπτώσεις συγχωνεύσεων» και ανέφερε συγκεκριμένα παραδείγματα. «Γιατί σε ίδιες περιπτώσεις έχουμε διαφορετική αντιμετώπιση;», αναρωτήθηκε. «Ασφαλώς, οι εξαιρέσεις μπορεί να υπάρχουν, αλλά απαιτείται ειδική τεκμηρίωση».
Η κα Χριστοφιλοπούλου παρατήρησε ότι «η ομοσπονδοποίηση είναι καλή όταν βοηθά σε συνέργειες και συνεργασίες, όταν υπάρχει δηλαδή ουσιαστικό ακαδημαϊκό όφελος και όχι όταν προστίθεται ένα επιπλέον γραφειοκρατικό βάρος». Έκρινε θετικό το γεγονός ότι σε περίοδο κρίσης, μετακινούνται λιγότεροι φοιτητές, αλλά ζήτησε να προβλεφθεί άμεσα στήριξη και για όσους μετακινηθούν.
Ακόμη ζήτησε να υπάρξει συμφωνία σε ένα σχέδιο απορρόφησης των νέων επιστημόνων, λεκτόρων και καθηγητών, που έχουν ήδη εκλεγεί, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «θα είναι σήμα ότι στην Ελλάδα της κρίσης δίνουμε κάποιες προτεραιότητες για το ποιους προσλαμβάνουμε».

esos.gr

Αθήνα
  •  Πυρά εναντίον του σχεδίου «Αθηνά», επιφυλάξεις και από ΠΑΣΟΚ, ΔΗΜΑΡ

Πυρά από το κόμματα της αντιπολίτευσης, αλλά και με τις σοβαρές επιφυλάξεις του ΠΑΣΟΚ και τις έντονες διαφωνίες της ΔΗΜΑΡ, ολοκληρώθηκε την Τετάρτη στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής, η συζήτηση του σχεδίου «Αθηνά» με το οποίο αναδιατάσσεται ο ακαδημαϊκός χάρτης της χώρας. Η συζήτηση θα συνεχιστεί και την Πέμπτη.
Ο εκπρόσωπος της ΝΔ Σπύρος Ταλιαδούρος ανέφερε ότι τα κριτήρια που θέτει το σχέδιο «Αθηνά» είναι προς τη σωστή κατεύθυνση. Ωστόσο, ζήτησε να επανεξεταστεί η κατάργηση του τμήματος δασοπονίας στην ΚαρδίτσαΟ εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Τάσος Κουράκης, έκανε λόγο για κουτσουρεμένη διαβούλευση, για ρυθμίσεις που δεν αντέχουν σε λογική ενώ αμφισβήτησε ότι θα εξοικονομηθούν χρήματα. Σε ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ ξεκαθαρίζει ότι «μόνη λύση η απόσυρση του σχεδίου ‘Αθηνά’» προσθέτοντας: «Το σχέδιο Αθηνά εντάσσεται απόλυτα στο γενικότερο πλαίσιο των επιδιώξεων του νεοφιλελευθερισμού και των μνημονιακών πολιτικών της κυβέρνησης για τη Δημόσια Παιδεία.

Στόχος του είναι η μετάλλαξη του δημόσιου, ακαδημαϊκού και δημοκρατικού πανεπιστημίου.»
Ενστάσεις και επιφυλάξεις εξέφρασε η εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Εύη Χριστοφιλοπούλου, σημειώνοντας ότι «η αναδιάρθρωση πρέπει να έχει ακαδημαϊκά και αναπτυξιακά κριτήρια». «Ενώ στη διάγνωση των χρόνιων παθογενειών και στην υιοθέτηση των γενικών αρχών και κριτηρίων συμφωνούμε σε μεγάλο βαθμό, το συγκεκριμένο σχέδιο «Αθηνά» που κατέθεσε ο υπουργός δεν δείχνει να τηρεί τα κριτήρια αυτά με ακριβοδίκαιο τρόπο», υπογράμμισε.

Κάθετα αντίθετη με το σχέδιο «Αθηνά», εμφανίστηκε η εκπρόσωπος της ΔΗΜΑΡ Μαρία Ρεπούση, υποστηρίζοντας ότι «το υπουργείο Παιδείας σχεδίασε τον ακαδημαϊκό χάρτη με κλειστές τις πόρτες». «Η ΔΗΜΑΡ στηρίζει τον επανασχεδιασμό του ακαδημαϊκού χάρτη στο βαθμό που θα γίνει με επιστημονικά και αναπτυξιακά κριτήρια και δεν θα υπακούουν σε τοπικές και μικροπολιτικές σκοπιμότητες», ανέφερε η κ. Ρεπούση.

Ταυτόχρονα επέκρινε έντονα το γεγονός ότι το υπουργείο Παιδείας ανέθεσε σε μία ιδιωτική εταιρία την καταγραφή των στοιχείων. Ακόμα, η κ. Ρεπούση ανέφερε ότι δεν ορίζεται με σαφήνεια στο νόμο με ποιες προϋποθέσεις συγχωνεύονται τμήματα.

«Εμείς πιστεύουμε στη ριζική αναδιάρθρωση της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, με την δημιουργία μεγάλων κοινοπραξιών πανεπιστημίων, τεχνολογικών ιδρυμάτων και ερευνητικών κέντρων ανά περιφέρεια. Εμείς λέμε, επικαιροποίηση γνωστικών αντικειμένων και δημιουργία μεγάλων σχολών. Το σχέδιο Αθηνά δεν ανταποκρίνεται σε καμία ανάγκη. Πρέπει το υπουργείο να δει ξανά την διαδικασία και να φέρει καινούργιο προεδρικό διάταγμα με διαφανή και αντικειμενικά κριτήρια», υπογράμμισε η κ. Ρεπούση.

Αντίθετο δήλωσε ότι είναι το κόμμα της με το σχέδιο «Αθηνά», η εκπρόσωπος των Ανεξάρτητων Ελλήνων Σταυρούλα Ξουλίδου. Ο εκπρόσωπος της Χρυσής Αυγής Παναγιώτης Ηλιόπουλος, μίλησε για «σχέδιο της συγκυβέρνησης που είναι για τα πανηγύρια». Την πλήρη διαφωνία του κόμματος του με το σχέδιο Αθηνά εξέφρασε και ο εκπρόσωπος του ΚΚΕ Γιώργος Λαμπρούλης.

Ο υπουργός Παιδείας Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος, αντικρούοντας τις κατηγορίες είπε ότι «δεν κάνουμε κοπτοραπτική αλλά μία πολύπαραγοντική μελέτη» και έκανε λόγο για ανάγκη εξορθολογισμού.

«Δεν μπορεί να ευελπιστούμε ότι θα έρθει ανάκαμψη της χώρας εάν δεν προχωρήσουμε στην αναγέννηση του εκπαιδευτικού συστήματος. Στόχος μας είναι να ενισχύσουμε τη διαδικασία, να πολλαπλασιάσουμε τους θύλακες αριστείας και να ενδυναμώσουμε τα πανεπιστημιακά ιδρύματα. Προχωράμε στην αξιολόγηση μετά από διαβούλευση. Δεν έχει τιμωρητικό χαρακτήρα, αλλά πρέπει να δούμε που υπάρχουν προβλήματα και να τα βελτιώσουμε» είπε.

Την αντίθεσή τους με το σχέδιο «Αθηνά» και συγκεκριμένα με το νέο Πανεπιστήμιο «Αδαμάντιος Κοραής» εκφράζουν, με ανακοίνωσή τους, οι πρυτάνεις των πέντε Πανεπιστημίων που περιλαμβάνονται στο νέο «ομοσπονδιακό» Πανεπιστήμιο, και συγκεκριμένα Χαροκόπειο, Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Πάντειο Πανεπιστήμιο, Πανεπιστήμιο Πειραιώς και Γεωπονικό Πανεπιστήμιο.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Τα ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΝΕΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ

Τμήμα Αγγλικής ΑΠΘ – Τα προβλήματα που θα φέρει το Σχέδιο Αθηνά

Μεγάλη μείωση πρωτοετών στις ξένες γλώσσες σύμφωνα με το “βελτιωμένο” σχέδιο “Αθηνά”

Τετάρτη 6/3/2013 νέο συλλαλητήριο στα Προπύλαια

Το τελικό σχέδιο “Αθηνά”

Πολύγλωσση Διαμαρτυρία

ΑΠΘ: Δράσεις ενάντια στο σχέδιο Αθηνά

ΕΚΠΑ – Κοσμητεία Φιλοσοφικής – Αναστολή λειτουργίας της Σχολής 5/3/2013

Δ.Σ. ΠΕΚΑΓΕΠΕ: Όλοι την Τρίτη 5 Μαρτίου στις 12.00 στα Προπύλαια στην εκδήλωση διαμαρτυρίας κατά του σχεδίου Αθηνά

Τέσσερις βασικές αλλαγές στο Σχέδιο Αθηνά

Δίκτυο Πανεπιστημιακών: Όχι στο σχέδιο Αθηνά!

Σύλλογος Διδακτικού Προσωπικού Φιλοσοφικής ΕΚΠΑ – 5/3/2013, στις 12.00, διαμαρτυρία για το Σχέδιο Αθηνά στα Προπύλαια

Την Τετάρτη η συζήτηση για το Σχέδιο Αθηνά

Συντονισμός Ξενόγλωσσων ενάντια στο Σχέδιο Αθηνά – Kάλεσμα για πανελλαδική διαδήλωση στις 14/3 στο υπουργείο παιδείας

Οι νέοι αντιστέκονται … εμείς;

ΣΧΕΔΙΟ ΑΘΗΝΑ

ΑΛΛΕΣ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ ΠΟΥ ΑΦΟΡΟΥΝ ΤΑ ΞΕΝΟΓΛΩΣΣΑ ΤΜΗΜΑΤΑ

Τμήμα Γαλλικής ΑΠΘ – Επιστολή Συντονιστικής Επιτροπής προς Υπ. Παιδείας και άλλους φορείς

Τι είπαν στον Αλέξη Τσίπρα για το σχέδιο «Αθηνά» τα τμήματα Ξένων Φιλολογιών

Εισήγηση του Φοιτητικού Συλλόγου του τμήματος Αγγλικής του ΑΠΘ ενάντια στο Σχέδιο Αθηνά

Σχέδιο Αθηνά – Σε κατάληψη και το τμήμα Γερμανικής Α.Π.Θ., τι αποφάσισε το συντονιστικό.

Απόφαση που αφορά τον εσωτερικό εξορθολογισμό του ΑΠΘ σε σχέση με το προτεινόμενο από το Υ.ΠΑΙ.Θ.Π.Α. “Σχέδιο «ΑΘΗΝΑ» … για την αναδιάρθρωση των Ιδρυμάτων Ανώτατης Εκπαίδευσης”

Σχέδιο Αθηνά – Σε κατάληψη και το τμήμα Γερμανικής Α.Π.Θ., τι αποφάσισε το συντονιστικό.

ΟΧΙ στη συγχώνευση των Ξενόγλωσσων Τμημάτων (Video)

Δελτίο Τύπου της εκδήλωσης για το σχέδιο “Αθηνά” του συλλόγου διδακτικού προσωπικού της Φιλοσοφικής σχολής ΕΚΠΑ

Ωδινεν υπουργός και έτεκεν «Αθηνά»

Υπόμνημα του Συμβουλίου της Κοσμητείας της Φιλοσοφικής του ΕΚΠΑ επί των προτάσεων του Σχεδίου “Αθηνά”

Παρέμβαση της Προέδρου του Τμήματος Γαλλικής ΕΚΠΑ για το σχέδιο Αθηνά

Προς τις 10.000 υπογραφές ενάντια στη συγχώνευση των ξενόγλωσσων τμημάτων. Ανοιχτή επιστολή μελών ΔΕΠ Τ.Γ.Γ.Φ. ΕΚΠΑ. Όλες οι εξελίξεις.

Σχέδιο Αθηνά : 34 ερωτήσεις και 34 απαντήσεις

Σχέδιο Αθηνά – Ψήφισμα Κοσμητείας Φιλοσοφικής Σχολής


 

Σχολιάστε το άρθρο

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί Required fields are marked *

*

Δημοφιλή άρθρα



Sorry. No data so far.

x

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΑΤΕ ?

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΓΙΑ ΑΠΟΣΠΑΣΗ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ 2023-2024

Το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων προκειμένου να προβεί στην έγκαιρη στελέχωση των ...