Τελευταία Νέα

Πέμπτη, 25/02/2021, 07:34


Home / Αγγλικά / Νέα από τις σχολές / Πολύγλωσση Διαμαρτυρία

Πολύγλωσση Διαμαρτυρία

Δημοσιεύτηκε: 4:45 μμ Μάρτιος 5th, 2013  


8748B877BAC6A5BEE450046D9767434B
Πολύγλωσση διαμαρτυρία κατά του σχεδίου «Αθηνά»
Διαδήλωσαν φοιτητές ξενόγλωσσων τμημάτων
Την αντίθεσή τους στο σχέδιο «Αθηνά» που προβλέπει ενοποίηση των τμημάτων τους διαδήλωσαν σήμερα (Τρίτη) το μεσημέρι στα Προπύλαια φοιτητές και καθηγητές των ξενόγλωσσων τμημάτων του Πανεπιστημίου Αθηνών, οι οποίοι ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του Συλλόγου Διδακτικού Προσωπικού της Φιλοσοφικής Σχολής.
Οι φοιτητές κρατούσαν αφίσες σε διάφορες γλώσσες με συνθήματα εναντίον της συγχώνευσης των τμημάτων τους, ενώ οι εκπρόσωποι της Φιλοσοφικής Σχολής που μίλησαν, υποστήριξαν ότι με την εφαρμογή του σχεδίου «Αθηνά» θα υποβαθμιστούν οι σπουδές και τα πτυχία.
Παρών στην κινητοποίηση ήταν ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Θεοδ. Πελεγρίνης που δήλωσε ότι βρίσκεται στο πλευρό των διαμαρτυρομένων.
Αύριο (Τετάρτη) το μεσημέρι, φοιτητές και σπουδαστές προγραμματίζουν συλλαλητήριο στα Προπύλαια, καθώς στη Βουλή παρουσιάζεται το σχέδιο «Αθηνά» από τον υπουργό Παιδείας κ. Κ. Αρβανιτόπουλο
ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ
esos.gr
Ο Σύλλογος Διδακτικού Προσωπικού της Φιλοσοφικής Σχολής του Ε.Κ.Π.Α. πραγματοποίησε σήμερα με εξαιρετική επιτυχία στα Προπύλαια του Πανεπιστημίου Αθηνών εκδήλωση διαμαρτυρίας για το σχέδιο «Αθηνά». Ένα πολύ μεγάλο πλήθος αποτελούμενο από φοιτητές και φοιτήτριες της Σχολής, μέλη Δ.Ε.Π., Ε.Τ.Ε.Π., Ε.Ε.ΔΙ.Π. και διοικητικούς υπαλλήλους του Πανεπιστημίου Αθηνών δήλωσε αποφασισμένο να αγωνιστεί για να αποσυρθεί η αντιακαδημαϊκή, αντιεπιστημονική, παράλογη και αστήρικτη πρόταση του σχεδίου «Αθηνά», που προβλέπει τη συγχώνευση των «ξενόγλωσσων» Τμημάτων της Φιλοσοφικής Σχολής Ε.Κ.Π.Α.
Όλες οι συνιστώσες της πανεπιστημιακής κοινότητας αξίωσαν τη διατήρηση της αυτοτέλειας και αυτονομίας των Τμημάτων της Σχολής και της ακεραιότητας της δομής της, με βάση τα ακράδαντα επιστημονικά και ακαδημαϊκά επιχειρήματα που έχουν καταθέσει στο Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού. Απέρριψαν και την αρχική και την πιο πρόσφατη πρόταση του Υπουργείου για συγχώνευση των πέντε Τμημάτων σε ένα Τμήμα είτε εντός της Φιλοσοφικής Σχολής είτε εντός μιας ξεχωριστής Σχολής Ξένων Γλωσσών. Επίσης, διαμαρτυρήθηκαν έντονα και για την αιφνιδιαστική πρόταση για κατάργηση του Προγράμματος Ψυχολογίας που λειτουργεί με ιδιαίτερη επιτυχία εδώ και χρόνια στη Φιλοσοφική Σχολή.
Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης μίλησαν ο Πρύτανης του Ε.Κ.Π.Α., η Κοσμήτωρ της Φιλοσοφικής Σχολής, η Πρόεδρος του Συλλόγου Διδακτικού Προσωπικού της Φιλοσοφικής Σχολής και Πρόεδρος του Τμήματος Φιλολογίας, οι Πρόεδροι των Τμημάτων Ξένων Γλωσσών και Φιλολογιών, εκπρόσωποι φοιτητών, ενώ αναγνώστηκαν και τα σχόλια που κατέθεσαν εξέχοντες επιστήμονες από την Ελλάδα και το εξωτερικό, οι οποίοι υπέγραψαν ενάντια στην προτεινόμενη συγχώνευση των «ξενόγλωσσων» Τμημάτων της Σχολής (https://www.change.org/petitions/professor-konstantinos-arvanitopoulos-greek-minister-of-education-save-the-departments-of-english-french-german-italian-and-spanish). Οι υπογραφές έχουν ήδη ξεπεράσει τις 13.000. Επίσης, διανεμήθηκε πλούσιο ενημερωτικό υλικό με τις θέσεις και τα επιχειρήματα του Συλλόγου και των Τμημάτων. Εντύπωση προκάλεσαν οι αφίσες με τις οποίες οι φοιτητές δήλωναν την αντίθεσή τους στο σχέδιο «Αθηνά» σε όλες τις γλώσσες.
Η εκδήλωση πλαισιώθηκε από ζωντανή μουσική και τραγούδι από χώρες, των οποίων τα γράμματα και ο
πολιτισμός θεραπεύονται στη Φιλοσοφική Σχολή. Ακορντεόν έπαιξε η Επίκουρη Καθηγήτρια του Τμήματος Μουσικών Σπουδών, κυρία Αναστασία Γεωργάκη, και τραγούδησε η υποψήφια διδάκτωρ του ίδιου Τμήματος, κυρία Ειρήνη Δασκαλάκη
ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΕΣ ΣΕ ΑΘΗΝΑ ΚΑΙ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

ΑΘΗΝΑ

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας πραγματοποίησαν στα Προπύλαια φοιτητές και καθηγητές των ξενόγλωσσων τμημάτων του Πανεπιστημίου Αθηνών, για το σχέδιο «Αθηνά».

Οι διαδηλωτές ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του Συλλόγου Διδακτικού Προσωπικού της Φιλοσοφικής Σχολής, υποστηρίζοντας ότι με την εφαρμογή

του σχεδίου «Αθηνά» θα υποβαθμιστούν οι σπουδές και τα πτυχία. Οι φοιτητές κρατούσαν αφίσες με συνθήματα εναντίον της συγχώνευσης των τμημάτων, σε διάφορες γλώσσες.
Το «παρών» έδωσε και ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών, Θεοδ. Πελεγρίνης, ο οποίος δήλωσε ότι βρίσκεται στο πλευρό των διαμαρτυρόμενων.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Τον Λευκό Πύργο στον οποίο ανάρτησαν και τη σημαία του Ιδρύματος, περικύκλωσαν συμβολικά το μεσημέρι, φοιτητές και καθηγητές του ΑΤΕΙΘ διαμαρτυρόμενοι για το σχέδιο «Αθηνά».

Οι συγκεντρωθέντες κρατώντας δάδες προχώρησαν σε ολιγόλεπτο κλείσιμο της Λεωφόρου Νίκης φωνάζοντας συνθήματα κατά των σχεδιαζόμενων αλλαγών του υπουργείου Παιδείας.

Σύμφωνα με απόφαση των διοικητικών του ΑΤΕΙΘ, την Παρασκευή 8 Μαρτίου θα λειτουργήσουν οι γραμματείες των Τμημάτων, από τις 11 π.μ. έως τη 1 μ.μ., για την αντιμετώπιση έκτακτων αναγκών των φοιτητών ενώ αύριο θα καλέσουν τους καταστηματάρχες της Σίνδου, σε συνεργασία με το συνδικαλιστικό τους όργανο, να κλείσουν τα καταστήματά τους τη Δευτέρα 11 Μαρτίου.

newsbomb.gr
…………………………………………………………………..
Το Ψυχολογικό του Καποδιστριακού κατά της «Αθηνάς»
Επιστολή ενάντια στην απορρόφηση του προγράμματος από Τμήμα της Φιλοσοφικής
Να παραμείνουν αυτοτελή και αυτόνομα τα τμήματα της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών ζήτησαν την Τρίτη φοιτητές και καθηγητές της Σχολής που αντιτίθενται στο σχέδιο «Αθηνά» του υπουργείου Παιδείας, το οποίο παρουσιάζεται την Τετάρτη 6 Μαρτίου, στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής.

Αντιδράσεις όμως ξέσπασαν στο Ίδρυμα και από την απορρόφηση του προγράμματος Ψυχολογίας από το Τμήμα Φιλοσοφίας, Παιδαγωγικής και Ψυχολογίας (ΦΠΨ) της Φιλοσοφικής Σχολής. «Πρόκειται για ρύθμιση που δεν ανταποκρίνεται ούτε στο ακαδημαϊκό ούτε στο κοινωνικό ούτε στο λειτουργικό κριτήριο, αφού το Πρόγραμμα Ψυχολογίας του ΦΠΨ χορηγεί από το 1983 πτυχίο αυτόνομο στην Ψυχολογία, ισότιμο των πτυχίων Ψυχολογίας που χορηγούν τα Πανεπιστήμια Θεσσαλονίκης, το Πάντειο Πανεπιστήμιο και το Πανεπιστήμιο Κρήτης» αναφέρουν σε επιστολή τους προς τον πρύτανη του Ιδρύματος κ. Θεοδόση Πελεγρίνη (τη διαβίβασε στο υπουργείο Παιδείας) ο πρόεδρος του Τμήματος κ. Γεώργιος Σπανός και ο διευθυντής του προγράμματος Ψυχολογίας κ. Κλήμης Ναυρίδης.
«Από εδώ ξεκίνησε η συστηματική διδασκαλία της ψυχολογίας»
«Οι εισαγόμενοι στο πρόγραμμα έχουν βαθμό εισαγωγής άνω των 17.250 μονάδων και ως εκ τούτου η ελκυστικότητά του είναι ιδιαίτερα υψηλή, το ποσοστό των φοιτητών που αποφοιτούν δε υπερβαίνει το 85% των εισαγομένων» αναφέρουν.
Τονίζουν ακόμη ότι «το οικονομικό κριτήριο που θεωρείται σημαντικό για τις προτεινόμενες αλλαγές είναι απολύτως αβάσιμο ως προς τη διαφοροποίηση της λειτουργίας του προγράμματος, καθώς εξυπηρετείται επί μια εικοσαετία διοικητικά από την ίδια γραμματεία, τους ίδιους διοικητικούς υπαλλήλους και χρησιμοποιεί την ίδια υλικοτεχνική υποδομή του ΦΠΨ».
Και καταλήγουν: «Θεωρούμε δε σημαντικό να επισημάνουμε ότι το Πρόγραμμα Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών αντιστοιχεί εκ των πραγμάτων σε τμήμα Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών που είναι το αρχαιότερο ακαδημαϊκό Ίδρυμα στη χώρα και εκείνο από το οποίο ξεκίνησε ιστορικά η συστηματική διδασκαλία της ψυχολογίας στη χώρα μας».
«Να μείνουν αυτοτελή τα ξενόγλωσσα τμήματα»
Από την πλευρά τους οι εκπρόσωποι της Φιλοσοφικής Σχολής Αθηνών έχουν συγκεντρώσει ήδη πάνω από 13.000 υπογραφές εντός και εκτός της Ελλάδας κατά της ενοποίησης των τμημάτων ξένων γλωσσών.
Όπως αναφέρουν σε ανακοίνωση τους, «όλες οι συνιστώσες της πανεπιστημιακής κοινότητας αξίωσαν τη διατήρηση της αυτοτέλειας και αυτονομίας των Τμημάτων της Σχολής και της ακεραιότητας της δομής της, με βάση τα ακράδαντα επιστημονικά και ακαδημαϊκά επιχειρήματα που έχουν καταθέσει στο υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού. Απέρριψαν και την αρχική και την πιο πρόσφατη πρόταση του υπουργείου για συγχώνευση των πέντε Τμημάτων σε ένα Τμήμα είτε εντός της Φιλοσοφικής Σχολής είτε εντός μιας ξεχωριστής Σχολής Ξένων Γλωσσών. Επίσης, διαμαρτυρήθηκαν έντονα και για την αιφνιδιαστική πρόταση για κατάργηση του Προγράμματος Ψυχολογίας που λειτουργεί με ιδιαίτερη επιτυχία εδώ και χρόνια στη Φιλοσοφική Σχολή».

ΝΕΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ

ΑΠΘ: Δράσεις ενάντια στο σχέδιο Αθηνά

ΕΚΠΑ – Κοσμητεία Φιλοσοφικής – Αναστολή λειτουργίας της Σχολής 5/3/2013

Δ.Σ. ΠΕΚΑΓΕΠΕ: Όλοι την Τρίτη 5 Μαρτίου στις 12.00 στα Προπύλαια στην εκδήλωση διαμαρτυρίας κατά του σχεδίου Αθηνά

Τέσσερις βασικές αλλαγές στο Σχέδιο Αθηνά

Δίκτυο Πανεπιστημιακών: Όχι στο σχέδιο Αθηνά!

Σύλλογος Διδακτικού Προσωπικού Φιλοσοφικής ΕΚΠΑ – 5/3/2013, στις 12.00, διαμαρτυρία για το Σχέδιο Αθηνά στα Προπύλαια

Την Τετάρτη η συζήτηση για το Σχέδιο Αθηνά

Συντονισμός Ξενόγλωσσων ενάντια στο Σχέδιο Αθηνά – Kάλεσμα για πανελλαδική διαδήλωση στις 14/3 στο υπουργείο παιδείας

Οι νέοι αντιστέκονται … εμείς;

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΣΧΕΔΙΟ ΑΘΗΝΑ

ΑΛΛΕΣ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ ΠΟΥ ΑΦΟΡΟΥΝ ΤΑ ΞΕΝΟΓΛΩΣΣΑ ΤΜΗΜΑΤΑ

Τμήμα Γαλλικής ΑΠΘ – Επιστολή Συντονιστικής Επιτροπής προς Υπ. Παιδείας και άλλους φορείς

Τι είπαν στον Αλέξη Τσίπρα για το σχέδιο «Αθηνά» τα τμήματα Ξένων Φιλολογιών

Εισήγηση του Φοιτητικού Συλλόγου του τμήματος Αγγλικής του ΑΠΘ ενάντια στο Σχέδιο Αθηνά

Σχέδιο Αθηνά – Σε κατάληψη και το τμήμα Γερμανικής Α.Π.Θ., τι αποφάσισε το συντονιστικό.

Απόφαση που αφορά τον εσωτερικό εξορθολογισμό του ΑΠΘ σε σχέση με το προτεινόμενο από το Υ.ΠΑΙ.Θ.Π.Α. “Σχέδιο «ΑΘΗΝΑ» … για την αναδιάρθρωση των Ιδρυμάτων Ανώτατης Εκπαίδευσης”

Σχέδιο Αθηνά – Σε κατάληψη και το τμήμα Γερμανικής Α.Π.Θ., τι αποφάσισε το συντονιστικό.

ΟΧΙ στη συγχώνευση των Ξενόγλωσσων Τμημάτων (Video)

Δελτίο Τύπου της εκδήλωσης για το σχέδιο “Αθηνά” του συλλόγου διδακτικού προσωπικού της Φιλοσοφικής σχολής ΕΚΠΑ

Ωδινεν υπουργός και έτεκεν «Αθηνά»

Υπόμνημα του Συμβουλίου της Κοσμητείας της Φιλοσοφικής του ΕΚΠΑ επί των προτάσεων του Σχεδίου “Αθηνά”

Παρέμβαση της Προέδρου του Τμήματος Γαλλικής ΕΚΠΑ για το σχέδιο Αθηνά

Προς τις 10.000 υπογραφές ενάντια στη συγχώνευση των ξενόγλωσσων τμημάτων. Ανοιχτή επιστολή μελών ΔΕΠ Τ.Γ.Γ.Φ. ΕΚΠΑ. Όλες οι εξελίξεις.

Σχέδιο Αθηνά : 34 ερωτήσεις και 34 απαντήσεις

Σχέδιο Αθηνά – Ψήφισμα Κοσμητείας Φιλοσοφικής Σχολής


 

Σχολιάστε το άρθρο

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί Required fields are marked *

*

Δημοφιλή άρθραSorry. No data so far.

x

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΑΤΕ ?

Παρουσίαση στο Υπουργικό Συμβούλιο μεταρρυθμίσεων στην Παιδεία

Παρουσίαση στο Υπουργικό Συμβούλιο μεταρρυθμίσεων στην Παιδεία Αλλαγές στο σχολείο που αποτελούν ...