Home / Αρθρα γενικού ενδιαφέροντος / Αλλα άρθρα γενικού ενδιαφέροντος / Γιατί το λέμε έτσι; ΜΑΤΖΕΝΤΑ (MAGENTA), ΤΡΙΠΑΚΙ

Γιατί το λέμε έτσι; ΜΑΤΖΕΝΤΑ (MAGENTA), ΤΡΙΠΑΚΙ

Δημοσιεύτηκε: 9:51 πμ Μάρτιος 2nd, 2013  


magenta

Στις 4 Ιουνίου του 1859, τα Γαλλο-πιεμοντέζικα στρατεύματα του Ναπολέοντα Γ’ υπό την διοίκησιν του στρατηγού  Patrice McMahon, νίκησε τις αυστριακές δυνάμεις σε μια μεγάλη μάχη στην ιταλική πόλη της Magenta, αναγκάζοντάς τους να εγκαταλείψουν τη Λομβαρδία.

Στον  στρατηγό McMahon απενεμήθη ο τίτλος του  Δούκα της Magenta, χάρις σε  αυτή τη νίκη. Αργότερα έγινε πρόεδρος της Τέταρτης Γαλλικής Δημοκρατίας. Η Μάχη της Magenta, η οποία άφησε 9700 νεκρούς και 4600 αγνοούμενους, ήταν ένα σημαντικό βήμα προς την ενοποίηση της Ιταλίας.

Το όνομα της πόλης είναι πολύ παλιά Lombard: προέρχεται από το Ρωμαίο στρατηγό Μάρκο Μαξέντιο (Marcus Maxentius), ο οποίος,  τον τέταρτο αιώνα π. Χ. ,εγκατέστησε εκεί το επιτελείο του με την ονομασία  Castra Maxentia.

Λίγο μετά τη μάχη της Ματζέντα, ανακαλύφθηκε μια χρωστική ουσία την ανιλίνη. Παρόλο που το γεγονός αυτό δεν είχε καμία σχέση με την πολεμική εκείνη αναμέτρηση  και μόνον λόγω του ότι αυτό συνέβη σχεδόν ταυτόχρονα,  και δεδομένου ότι η νίκη σε εκείνη τη μάχη σχολιαζόταν α πολύ καιρό, έδωσε το όνομά της στο  πορφυρό χρώμα της νέας χρωστικής ουσίας, της ανιλίνης . Ωστόσο, πολλοί προτίμησαν να αποκαλούν αυτό το χρώμα ως φούξια, αντί για magenta, κάνοντας αναφορά στο λουλούδι με το ίδιο όνομα και χρώμα, που ονομάστηκε έτσι προς τιμήν του Γερμανού  βοτανολόγου  Leonhard Fuchs (1501-1566), που το ανακάλυψε.

Το  ματζέντα ή φούξια δεν είναι  φασματικό χρώμα, δηλαδή  δεν ορίζεται από ένα μοναδικό μήκος κύματος, αλλά αποτελείται από ένα μίγμα ίσων μερών από κόκκινο και μπλε, είναι επομένως συμπληρωματικό του πράσινου.

……………………………………………………………

Τριπάκι στην λυσεργική αποκαλείται η δόση παραισθησιογόνου αλλά και το συνεπαγόμενο ψυχεδελικό άκουσμα.

Το τριπάκι έχει όμως καθιερωθεί και με την ευρύτερη έννοια της καλώς ή κακώς ευνοούμενης ρουτίνας ή ενασχόλησης με οποιοδήποτε αντικείμενο ή υποκείμενο.

Μπορείς να μπεις σε τριπάκι του εγώ, σε τριπάκι ενοχής, σε τριπάκι φιλοτελισμού, σε τριπάκι οιουδήποτε ονείρου που τρίζει ωσάν το ξύλινο ποδάρι της γιαγιάς μας (βλ. παραδείγματα). Η αρνητική διατύπωση «μη μπαίνεις στο τριπάκι» είναι βεβαίως-βεβαίως συνώνυμη του ξεκόλλα.

Εκ των αγγλικών trip και trippin’ που όμως έχουν πιο περιορισμένο πεδίο χρήσης.

πηγή: www.slang.gr

Περισσότερα….

Κωνσταντῖνος Φαρίδης
ΜΕΤΑΦΡΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΜΑΘΗΜΑΤΑ
Ἰταλικῆς & Ἱσπανικῆς Γλῶσσας

Λ. Πορφύρα, 3 T.K. 546 46 Θεσσαλονίκη
τηλ, 2310 416 968
κιν. 6977 826 467 (Cosmote) & κιν. 6940 815986 (Vodafone)


 

Σχολιάστε το άρθρο

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί Required fields are marked *

*

Δημοφιλή άρθρα



Sorry. No data so far.

x

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΑΤΕ ?

Πιθανή η επιβολή ενός lockdown τύπου του περασμένου Μαρτίου

Την απόφασή του να προτείνει στην Επιτροπή εμπειρογνωμόνων να συζητήσει, ακόμα και ...