Home / Γαλλικά / Συνδικαλιστικά / Newsletter No3 του APF fu

Newsletter No3 του APF fu

Δημοσιεύτηκε: 9:44 μμ Φεβρουάριος 7th, 2013  


apf

Μάρτιος  2012 – Φεβρουάριος 2013 :

Μια ακόμη εποικοδομητική και αγωνιστική χρονιά

 

Αγαπητοί συνάδελφοι,

Συνεχίζοντας την προσπάθεια της άμεσης ενημέρωσής σας σχετικά με τις δράσεις του Συνδέσμου σε κάθε τομέα που αφορά τον κλάδο μας- επιμόρφωση, διαφύλαξη εργασιακών δικαιωμάτων, προώθηση της γαλλικής γλώσσας- παρουσιάζουμε συνοπτικά την διαρκή και ποικίλης μορφή δραστηριοποίηση του Συμβουλίου τους τελευταίους μήνες.

Το χρονικό διάστημα αυτό από την άνοιξη έως και σήμερα, την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς, ήταν – όπως βιώσαμε όλοι- αρκετά έντονο από πλευράς κοινωνικών και πολιτικών εξελίξεων που άγγιξαν εν γένει το χώρο της παιδείας αλλά και ιδιαιτέρως τον κλάδο μας.

Εργαστήκαμε με ζήλο και προς πάσα κατεύθυνση, ώστε όχι μόνο να διαφυλάξουμε τα εργασιακά κεκτημένα αλλά και να εξασφαλίσουμε την προώθηση των ήδη συμφωνηθέντων από την προηγούμενη ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας. Κινηθήκαμε άμεσα ώστε να ενημερωθούν οι νέοι ιθύνοντες για τα ζητήματα που εκκρεμούσαν, μεταξύ των οποίων και το φλέγον θέμα των μετατάξεων, που δυστυχώς εκκρεμεί ακόμα και δε φαίνεται να δρομολογείται πριν το μέσον της χρονιάς, λόγω έλλειψης-σύμφωνα με το Υπουργείο- επαρκούς νομικού πλαισίου.

Πιο συγκεκριμένα και για να έχουμε όλη μια σαφή εικόνα της δράσης του Συνδέσμου μας επισημαίνουμε τα εξής:

ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ :

  • Πραγματοποιήσαμε αλλεπάλληλες  συναντήσεις με την προηγούμενη αλλά και την τωρινή ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας σχετικά με  το θέμα εξέτασης της ξένης γλώσσας στα πιλοτικά σχολεία και τη βεβιασμένη αλλαγή της. Ο  τότε ειδικός γραμματέας, κος Μ. Κοντογιάννης απάντησε άμεσα με σχετικό έγγραφο που καθησύχαζε τους συναδέλφους και τους καθοδηγούσε ως προς το σχεδιασμό της εξέτασης.
  • Μετά από συνεχείς επιστολές , πιέσεις και συναντήσεις, ανακοινώθηκαν επισήμως τον Μάιο οι οργανικές θέσεις ΠΕ05 στην πρωτοβάθμια και δημοσιεύθηκε η σχετική υπουργική απόφαση.
  • Αμέσως μετά τη σύσταση κλάδου στην πρωτοβάθμια, πιέσαμε- μέσω συναντήσεων και σχετικών εγγράφων το θέμα των αποσπάσεων και των μετατάξεων. Ενώ αρχικά, στην πρώτη εγκύκλιο για τις αποσπάσεις δεν είχε δοθεί το δικαίωμα αίτησης στον κλάδο μας, ο νέος Υφυπουργός Παιδείας, κος Παπαθεοδώρου, σε συνάντηση που είχαμε μαζί του στα μέσα Ιουλίου, προχώρησε στη δημοσίευση διορθωτικής εγκυκλίου που μας έδινε το δικαίωμα απόσπασης στην πρωτοβάθμια.
  • Στις αρχές Μαΐου εκδικάστηκε επιτέλους η προσφυγή των επιστημονικών ενώσεων γαλλικής και γερμανικής γλώσσας στο Συμβούλιο Επικρατείας  για την αφαίρεση του 3ωρου και αναμένεται η σχετική απόφαση .
  • Κατά την περίοδο επιλογής της β’ ξένης γλώσσας από τους μαθητές του δημοτικού και εν μέσω των καταιγιστικών για τον κλάδο εξελίξεων, δημιουργήσαμε το σχετικό υλικό προώθησης της γαλλικής γλώσσας (σε ηλεκτρονική μορφή), το οποίο διατέθηκε άμεσα σε όλους τους συναδέλφους ανά την Ελλάδα.
  • Μετά από αλλεπάλληλες συναντήσεις στο Υπουργείο Παιδείας, διοργανώσαμε σε συνεργασία με τους συναδέλφους της γερμανικής, έκτακτη  Συνέλευση στις 22/10, στο ξενοδοχείο Τιτάνια, από όπου προέκυψε το κοινό ψήφισμα που επιδώσαμε στη συνέχεια στον Υφυπουργό. Βασικά θέματα που τέθηκαν, η κάλυψη των κενών γαλλικής/ γερμανικής στα σχολεία, οι αποσπάσεις και οι μετατάξεις.
  • Με σκοπό την άσκηση πίεσης στο Υπουργείο, οργανώθηκε πανελλαδικό συλλαλητήριο, με τη στήριξη της ΟΛΜΕ, από κοινού με τους κλάδους γερμανικής, καλλιτεχνικών, πληροφορικής, θεατρικών σπουδών στις 2 Νοεμβρίου 2012, στον απόηχο του οποίου πραγματοποιήθηκε συνάντηση με τον Υφυπουργό .
  • Εστάλησαν επανειλημμένως από την πλευρά μας επιστολές διαμαρτυρίας σχετικά με απαράδεκτες για τη διδασκαλία της β’ ξένης γλώσσας στα δημοτικά συνθήκες, στις οποίες το Υπουργείο αναγκάστηκε να απαντήσει άμεσα και αναιρώντας τα ανακοινωθέντα, ώστε να αντιστρέψει το αρνητικό εις βάρος του κλίμα.
  • Στα τέλη Γενάρη του 2013, πραγματοποιήσαμε συνάντηση με τις υπουργικές αρχές, με σκοπό τη διερεύνηση του θέματος των μετατάξεων, που αν και φλέγον, φαίνεται να έχει «παγώσει» εδώ και καιρό. Σύμφωνα με τις  ομολογουμένως αποπροσανατολιστικές δηλώσεις των αρμοδίων, «γίνεται προσπάθεια να προωθηθούν οι μετατάξεις χωρίς να ερημώσουν οι απομακρυσμένες περιοχές από καθηγητές  ΠΕ 05 και ΠΕ07»

ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗ – ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ :

  • Ο APF οργάνωσε με μεγάλη επιτυχία το διαγωνισμό της CEO “Je dis non”, όπου είχαμε τη χαρά να βραβεύουμε τον Ιούλιο, τις διακρίσεις  συναδέλφων μας και των μαθητών τους, από το δημόσιο αλλά και τον ιδιωτικό τομέα, από την Αθήνα αλλά και τα μακρινά Μεσοβούνια της Κεφαλονιάς
  • Ένας ακόμη διαγωνισμός που εξασφάλισε να προωθήσει ο APF στην Ελλάδα και μάλιστα με έπαθλο 2 υποτροφίες για 2 συναδέλφους που συμμετείχαν, ήταν ο διαγωνισμός “ Bonjour de France”!  Στο πλαίσιο αυτό, ο σύνδεσμος θα προωθεί κάθε χρόνο το σχετικό projet  και θα πραγματοποιεί μετά το πέρας του την κλήρωση, που θα εξασφαλίζει μια υποτροφία για θερινό επιμορφωτικό σεμινάριο στη σχολή Azurlingua για ένα μέλος του Συνδέσμου που θα λάβει επιτυχώς μέρος στο διαγωνισμό.
  • Στο πλαίσιο αυτό, υπεγράφη μέσα στο καλοκαίρι, σύμφωνο συνεργασίας  μεταξύ του Συνδέσμου και της επιμορφωτικής σχολής Azurlingua, που εξασφαλίζει πολλά προνόμια για τους συναδέλφους- μέλη του Συνδέσμου, που επιθυμούν να συμμετέχουν σε κάποιο από τα ενδιαφέροντα, κοινά παιδαγωγικά projets  που ήδη δρομολογούνται.
  • Πραγματοποιήσαμε την καθιερωμένη επιμορφωτική ημερίδα και γενική Συνέλευση, στα τέλη Ιουνίου, με βάση τις παιδαγωγικές και διδακτικές ανάγκες των συναδέλφων.
  • Στην ίδια κατεύθυνση, διοργανώσαμε με απόλυτη επιτυχία το 9ο ετήσιο επιμορφωτικό σεμινάριο καθηγητών γαλλικής, υπό την αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας και με τη στήριξη του μορφωτικού τμήματος της γαλλικής πρεσβείας, με κεντρικό άξονα το προφίλ του σύγχρονου εκπαιδευτικού γαλλικής γλώσσας, όπως αυτό φαίνεται στον τίτλο: «L’enseignant de Fle en Grèce  : créateur, innovateur, efficace» ! Μετά το πέρας του σεμιναρίου, έλαβε χώρα η καθιερωμένη έκθεση γαλλικού διδακτικού βιβλίου, που είχε εξίσου μεγάλη απήχηση σε όλους τους συναδέλφους.
  • Δημοσιεύθηκαν 3 εξαιρετικού περιεχομένου και δομής τεύχη του επιστημονικού περιοδικού  Contact+, με δημοσιεύσεις που κίνησαν την προσοχή και το ενδιαφέρον των συναδέλφων.

Διοργανώσαμε επιτυχώς τις 4 επόμενες φάσεις του προγράμματος “ Formation des personnes ressources ΑPF”, σε απόλυτη συνεργασία με το μορφωτικό τμήμα της γαλλικής πρεσβείας και τη συμμετοχή διακεκριμένων Γάλλων εισηγητών.


 

Σχολιάστε το άρθρο

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί Required fields are marked *

*

Δημοφιλή άρθρα



Sorry. No data so far.

x

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΑΤΕ ?

Διδασκαλία Β Ξένης Γλώσσας σε 4/θέσια και άνω Δημοτικά Σχολεία σε 8 Περιφερειακές Διευθύνσεις

Διδασκαλία Β Ξένης Γλώσσας στα 4/θέσια και άνω Δημοτικά Σχολεία όλης της ...