Home / Featured / Ημέρες αργίας για ιδιωτικούς εκπαιδευτικούς φροντιστηρίων και Κ.Ξ.Γ. (Τι ισχύει για την εορτή των 3 Ιεραρχών)

Ημέρες αργίας για ιδιωτικούς εκπαιδευτικούς φροντιστηρίων και Κ.Ξ.Γ. (Τι ισχύει για την εορτή των 3 Ιεραρχών)

Δημοσιεύτηκε: 1:37 μμ Ιανουάριος 29th, 2013  


kleiston
Επειδή δεχόμαστε ερωτήσεις για την εορτή των Τριών Ιεραρχών (αν είναι αργία και πως θα πληρωθεί η αργία αν κάποιος εργαστεί) παραθέτουμε το παρακάτω από τον Σύλλογο Μισθωτών Εκπαιδευτικών Θεσσαλονίκης
Τα παρακάτω αναφέρονται και στους νόμους Αποφ.Δ5/5500/83 Υπ. Εθν.Παιδειας «Ημερες αργιας φροντιστηριων Ξενων Γλωσσων»  ΦΕΚ 652  τευχος Β της 16  11  83 (ΠΗΓΗ pde.gr)
Κατεβάστε το ΦΕΚ ΕΔΩ argies
Αργίες

Α. Τις επίσημες αργίες δεν δουλεύουμε και πρέπει να τις πληρωθούμε κανονικά είτε εργαζόμαστε σαν ωρομίσθιοι είτε σαν μισθωτοί. Οι αποδοχές των ημερών αυτών εντάσσονται κανονικά στις ασφαλιστικές εισφορές του Ι.Κ.Α και μετρούν στις ημέρες ασφάλισης του εργαζόμενου. Στην περίπτωση που κατά τις ημέρες αυτές εργαστούμε αμοιβή μας προσαυξάνεται κατά 75%.

Επίσημες αργίες (υποχρεωτικές)

1. 25η Μαρτίου

2. Δεύτερη μέρα του Πάσχα

3. 1η Μάη

4. 15 Αυγούστου

5. 28η Οκτωβρίου

6. Πρώτη μέρα των Χριστουγέννων (25 Δεκεμβρίου)

Β. Στις κατ’ έθιμο αργίες δεν δουλεύουμε και ο εργοδότης δεν είναι υποχρεωμένος να μας πληρώσει εκτός αν υπάρχει αντίθετη συμφωνία.
Σε περίπτωση όμως που εργαστούμε κάποιες από αυτές τις ημέρες, δικαιούμαστε προσαύξηση 75%,όπως συμβαίνει και στις επίσημες αργίες.

Κατ’ έθιμο αργίες
1. 17 Νοέμβρη
2. Πρωτοχρονιά
3. Θεοφάνια (6 Ιανουαρίου)
4. Καθαρά Δευτέρα
5. Τοπικές γιορτές (Αγ. Δημητρίου για το Δήμο Θες/νίκης)
6. Τριών Ιεραρχών
7. Αγίου Πνεύματος

Προσοχή: Για τα φροντιστήρια Μέσης Εκπαίδευσης τα Ι.Ι.Ε.Κ καθώς και τα φροντιστήρια Ξένων Γλωσσών, οι παραπάνω ημέρες χαρακτηρίζονται ως υποχρεωτικές αργίες βάση της σύμβασης εργασίας (ΠΡΟΣΟΧΗ ΔΕΙΤΕ ΤΗΝ ΣΥΜΒΑΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΣΑΣ)

Γ. Τις Κυριακές δεν δουλεύουμε. Αν δουλέψουμε θεωρείται εργασία σε μέρα αργίας και η αμοιβή μας προσαυξάνεται κατά 75%.

xenesglosses.eu

…………………………………………………….

Τι ισχύει για τους εκπαιδευτικούς στον δημόσιο τομέα (ΑΘΜΙΑ και ΒΘΜΙΑ)

1.Το Π.Δ.

201/1998, σύμφωνα με το οποίο την 30ή Ιανουαρίου γίνεται εκκλησιασμός και πραγματοποιούνται εκδηλώσεις με παρουσία όλου του διδακτικού προσωπικού, αφορά μόνο τα σχολεία της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης.

Ως εκ τούτου οι εκπαιδευτικοί της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης δεν έχουν την υποχρέωση συμμετοχής σε εκδηλώσεις ή εκκλησιασμό.

Σας παραθέτουμε και την κείμενη νομοθεσία για του λόγου το αληθές:

Σύμφωνα με το Π.Δ. 104/1979, η γιορτή των Τριών Ιεραρχών, την 30ή Ιανουαρίου, είναι μέρα αργίας για τα Γυμνάσια και τα Λύκεια.

Άρθρον 2.

∆ιακοπαί – Αργίαι

3. Ηµέραι αργίας των Γυµνασίων και Λυκείων ορίζονται :

α) Άπασαι  αι Κυριακαί, β) αι θρησκευτικαί  εορταί των Τριών Ιεραρχών  και του Αγίου Πνεύµατος, γ) αι εθνικαί επέτειοι της28ης Οκτωβρίου και 25ης Μαρτίου, δ) η Καθαρά ∆ευτέρα, ε) η 1η Μαϊου και στ) η κατά τας κειµένας διατάξεις ηµέρα αργίας διά την έδραν εκάστου σχολείου λόγω τοπικής θρησκευτικής ή εθνικής εορτής.

4. Κατά την παραµονήν των εθνικών επετείων της 28ης Οκτωβρίου και της 25ης Μαρτίου πραγµατοποιούνται εις ταΓυµνάσια και Λύκεια εορταστικαί εκδηλώσεις. Εάν  η  παραµονή   συµπίπτη  µε  ηµέραν αργίας,  αι  ανωτέρω εκδηλώσειςπραγµατοποιούνται την προηγουµένην της αργίας ταύτης.

5. Την 26ην Οκτωβρίου πραγµατοποιείται η εορτή της Σηµαίας.

 

Το Π.Δ. 201/1998, σύμφωνα με το οποίο την 30ή Ιανουαρίου γίνεται εκκλησιασμός και πραγματοποιούνται εκδηλώσεις με παρουσία όλου του διδακτικού προσωπικού, αφορά μόνο τα σχολεία της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης.

Άρθρο 4
Διακοπές- αργίες- εορταστικές εκδηλώσεις

1. Τα σχολεία Πρωτοβάθμιας Εκπ/σης δεν λειτουργούν:

…….

ε. Την 30η Ιανουαρίου, εορτή των Τριών Ιεραρχών. Την ημέρα αυτή γίνεται εκκλησιασμός και πραγματοποιούνται σχετικές εκδηλώσεις, στις οποίες παίρνει μέρος όλο το διδακτικό προσωπικό. Σε περίπτωση που η 30η Ιανουαρίου είναι Σάββατο ή Κυριακή οι εκδηλώσεις γίνονται την προηγούμενη Παρασκευή τις δύο πρώτες ώρες και το θέμα του εκκλησιασμού ρυθμίζεται μετά από συνεννόηση με τους υπεύθυνους του ιερού ναού, σύμφωνα με την παρ. 9 του άρθρου 13, του παρόντος Π.Δ.

………..

Άρθρο 15
Τελικές διατάξεις

1. Κάθε διάταξη που ρυθμίζει διαφορετικά τα θέματα αυτού του Προεδρικού Διατάγματος καταργείται.

2.Θέματα που δεν ρυθμίζονται από αυτό το Προεδρικό Διάταγμα εξακολουθούν να διέπονται από τις κείμενες διατάξεις.

3. Από τη δημοσίευση του παρόντος παύουν να ισχύουν:

i.            Τα Προεδρικά Διατάγματα 483/77, 497/81 και 322/88.

ii.            Οι διατάξεις του Προεδρικού Διατάγματος 155/78 και του Ν.Δ. 1197Π2, που αναφέρονται σε κατατακτήριες εξετάσεις μαθητών δημοτικού σχολείου.

iii.            Οι διατάξεις του Προεδρικού Διατάγματος 79/73 που αναφέρονται στις κατατακτήριες εξετάσεις όσων συμπλήρωσαν το όριο ηλικίας της υποχρεωτικής φοίτησης.

iv.            Οι διατάξεις του Π.Δ. 297/78 και Ν.Δ. 154/73 που αφορούν τις εγγραφές μαθητών δημοτικού σχολείου.

v.            Οι διατάξεις του Π.Δ. 155/78 που αφορά την αντιστοιχία των τίτλων, τις εγγραφές και κατατακτήριες εξετάσεις μαθητών δημοτικού σχολείου.

4. Η ισχύς του παρόντος Προεδρικού Διατάγματος αρχίζει από τη δημοσίευσή του στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως

paideia-ergasia.gr


 

Σχολιάστε το άρθρο

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί Required fields are marked *

*

Δημοφιλή άρθρα



Sorry. No data so far.

x

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΑΤΕ ?

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΓΙΑ ΑΠΟΣΠΑΣΗ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ 2023-2024

Το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων προκειμένου να προβεί στην έγκαιρη στελέχωση των ...