Home / Αρθρα γενικού ενδιαφέροντος / Αλλα άρθρα γενικού ενδιαφέροντος / Γιατί το λέμε έτσι; Λάθη σε ξένες λέξεις που γίνονται εξαιτίας μονόπλευρης διδασκαλίας της αγγλικής

Γιατί το λέμε έτσι; Λάθη σε ξένες λέξεις που γίνονται εξαιτίας μονόπλευρης διδασκαλίας της αγγλικής

Δημοσιεύτηκε: 5:31 μμ Ιανουάριος 21st, 2013  


graffiti

ΓΙΑΤΙ ΤΟ ΛΕΜΕ ΕΤΣΙ

ΛΑΘΗ ΣΕ ΞΕΝΕΣ ΛΕΞΕΙΣ ΠΟΥ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΕΞ ΑΙΤΙΑΣ ΜΟΝΟΠΛΕΥΡΗΣ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ ΤΗΣ ΑΓΓΛΙΚΗΣ

  1. GRAFFITI. Εσφαλμένα προφέρεται στην Ελλάδα ως γκράφιτι. Επί πλέον δε, έτυχε να το δω και ανορθόγραφα ως …graffity και, ακόμη χειρότερα, να το δω  και με ανύπαρκτο βεβαίως πληθυντικό (α λα αγγλικά) ως «τα graffities»!! Βεβαίως η λέξη είναι ιταλική και όχι αγγλική και αποτελεί ήδη πληθυντικό αριθμό της λέξεως il graffito εκ του ρήματοςgraffiare.
  2. ZARA. Τα Ισπανικά πολυκαταστήματα Θάρα που στην Ελλάδα είναι γνωστά, εσφαλμένα, ως Ζάρα. Σημειωτέον ότι το ζ στα Ισπανικά προφέρεται ως θ ή σ. Οι Ισπανοί δεν μπορούν να προφέρουν με τίποτα το φθόγγο ζ.
  3. Piranhas. Εσφαλμένα στην Ελλάδα είναι γνωστά ως πιράνχας, ενώ η σωστή προφορά των σαρκοβόρων αυτών ιχθύων του Αμαζονίου είναι πιράνιας. Το nh στα πορτογαλικά (η λέξη είναι πορτογαλική) αντιστοιχεί στο φθόγγο νι όπως προφέρεται και το ñ στα Ισπανικά ή το  gn στα Ιταλικά και γαλλικά.
  4. Coelho. Κάτι παρόμοιο συμβαίνει και με το όνομα του Βραζιλιάνουτ συγγραφέα Παόλο Κοέλιο, που εσφαλμένα αναφέρεται συχνά ως… Κοέλο. Ίδια και η περίπτωση καφετερίας στη Σίνδο με το όνομαEspelho (εσπέλιο σημαίνει καθρέπτης στα Πορτογαλικά) που την αποκαλούν, εσφαλμένα, εσπέλο.

Κωνσταντῖνος Φαρίδης
ΜΕΤΑΦΡΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΜΑΘΗΜΑΤΑ
Ἰταλικῆς & Ἱσπανικῆς Γλῶσσας

Λ. Πορφύρα, 3 T.K. 546 46 Θεσσαλονίκη
τηλ, 2310 416 968
κιν. 6977 826 467 (Cosmote) & κιν. 6940 815986 (Vodafone)


 

Σχολιάστε το άρθρο

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί Required fields are marked *

*

Δημοφιλή άρθρα



Sorry. No data so far.

x

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΑΤΕ ?

Δε θα λειτουργήσει το 50% των διευρυμένων ολοήμερων σχολείων

Ολοκληρώθηκε προχθές Δευτέρα η διαδικασία δηλώσεων των γονέων για συμμετοχή των παιδιών ...