Home / Featured / Ψήφισμα της έκτακτης κοινής γενικής συνέλευσης των καθηγητών Γαλλικής και Γερμανικής Γλώσσας

Ψήφισμα της έκτακτης κοινής γενικής συνέλευσης των καθηγητών Γαλλικής και Γερμανικής Γλώσσας

Δημοσιεύτηκε: 7:37 μμ Οκτώβριος 21st, 2012  


ΦΩΤΟ: Έκτακτη κοινή γενική συνέλευση των εκπαιδευτικών Γερμανικής και Γαλλικής Φιλολογίας (Αθήνα – 20.10.2012)
ΨΗΦΙΣΜΑ ΤΗΣ Γ.Σ. ΤΩΝ ΚΑΘΗΓΗΤΩΝ ΓΑΛΛΙΚΗΣ ΚΑΙ ΓΕΡΜΑΝΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ

Η Έκτακτη Γενική Συνέλευση των καθηγητών Γαλλικής και Γερμανικής γλώσσας και Φιλολογίας έλαβε χώρα το Σάββατο 20-10-2012 σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας. Συμμετείχαν εκπρόσωποι των Δ.Σ. της ΟΛΜΕ, του ΚΕΜΕΤΕ της ΟΛΜΕ, της ΔΟΕ και της ΠΕΑΕ.

Στη Γενική Συνέλευση συμμετείχε μεγάλος αριθμός καθηγητών, οι οποίοι εξέφρασαν την αγανάκτησή τους για την κατάσταση η οποία επικρατεί στα Δημοτικά, Γυμνάσια, Γενικά και Επαγγελματικά Λύκεια της χώρας όσον αφορά τη διδασκαλία της β’ ξένης γλώσσας.

Συζητήθηκαν τα εξής:

•Ένα και πλέον μήνα μετά την έναρξη του σχολικού έτους χιλιάδες μαθητές και μαθήτριες όλων των βαθμίδων της εκπαίδευσης στερούνται του δικαιώματος διδασκαλίας της ξένης γλώσσας την οποία έχουν επιλέξει να διδαχθούν.

Σε πολλά σχολεία της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης παρατηρείται το φαινόμενο οι Διευθυντές να πιέζουν τους μαθητές και τις μαθήτριες να παρακολουθήσουν άλλη γλώσσα από αυτήν την οποία έχουν επιλέξει ή και διδαχθεί τη περσινή σχολική χρονιά.

Σημειώθηκαν πλήθος παρατυπιών και παρεκκλίσεων στη δημιουργία τμημάτων γαλλικής και γερμανικής γλώσσας στα Λύκεια της χώρας.

Παρατηρήθηκαν επίσης παρατυπίες και πιέσεις από πλευράς Δ/ντων Εκπ/σης όσον αφορά στον ανώτερο αριθμό μαθητών ανά τμήμα β΄ ξένης γλώσσας με αποτέλεσμα τη δημιουργία υπερμεγεθών τμημάτων στα Δημοτικά και Γυμνάσια της χώρας.

Τα παραπάνω ευνοούν την όξυνση των εκπαιδευτικών ανισοτήτων και οι γονείς δικαιολογημένα διαμαρτύρονται έντονα και αγανακτούν, αφού λόγω των αυξημένων οικονομικών προβλημάτων των οικογενειών το Δημόσιο σχολείο καλείται, και οφείλει για να επιτελέσει σωστά το ρόλο του και να καλύψει την ανάγκη εκμάθησης ξένων γλωσσών.

Εκατοντάδες συνάδελφοι ΠΕ05 και ΠΕ07 παραμένουν εγκλωβισμένοι αν και πλεονάζοντες σε περιοχές μακριά από τα σπίτια τους, διότι οι αιτήσεις τους για απόσπαση δεν ικανοποιήθηκαν με προσωπικό, οικογενειακό και οικονομικό κόστος.
Oι στόχοι για εξοικονόμηση οικονομικών πόρων, απέτυχαν, αφού με τις λανθασμένες του ΥΠΑΙΘΠΑ δεν αξιοποιείται το υπάρχον προσωπικό. Σε καμία περίπτωση αυτό δεν μπορεί να θεωρηθεί εξοικονόμηση οικονομικών πόρων.
Μεγάλος αριθμός διοριστέων και αναπληρωτών συναδέλφων, οι οποίοι επί σειρά ετών στελέχωναν τα σχολεία της χώρας, περιμένουν με αγωνία την πρόσληψή τους. Η δικαιολογία ότι ο τρόπος πρόσληψης είναι γραφειοκρατικός δεν στέκει αφού ήδη έχουν προσληφθεί αναπληρωτές άλλων ειδικοτήτων.

Γνωρίζοντας ότι έχουν εγκριθεί οι πιστώσεις για την πρόσληψη 12.500 αναπληρωτών αναρωτιόμαστε με δικαιολογημένη ανησυχία γιατί δεν έχει προσληφθεί έως και σήμερα κανείς εκπαιδευτικός των κλάδων ΠΕ05 και ΠΕ07. Οι Υπηρεσίες του ΥΠΑΙΘΠΑ υπεύθυνες για τον προσδιορισμό και την ιεράρχηση των αναγκών πρόσληψης αναπληρωτών δε θεωρούν άμεση ανάγκη την κάλυψη με καθηγητές των κενών της β’ ξένης γλώσσας;

•Για το θέμα των μετατάξεων η Γενική Συνέλευση διαπιστώνει ότι το όλο θέμα συνιστά εμπαιγμό και το θεωρούν πλέον δικαιολογημένα προεκλογικό πυροτέχνημα, την υλοποίηση του οποίου προσπαθείτε να αποφύγετε με πρόσχημα πρώτα την ανάγκη νομοθετικής ρύθμισης και τώρα την τρόικα, η οποία δήθεν δεν επιτρέπει τις μετατάξεις αφού θεωρούνται διορισμοί. Αντίθετα γνωρίζουμε πως η τρόικα πιέζει για μετατάξεις του υπεράριθμου προσωπικού των άλλων Υπηρεσιών του Δημοσίου. Η επιχειρηματολογία των Επιστημονικών φορέων των υπό μετάταξη ειδικοτήτων, η οποία καταρρίπτει τα παραπάνω προσχήματα και τεκμηριώνει νομικά το αίτημα της μετάταξης, έχει επανειλημμένα κατατεθεί στο ΥΠΑΙΘΠΑ.

Με βάση τα παραπάνω η Γ.Σ. διαπίστωσε ότι:

Αποτέλεσμα όλων των παραπάνω είναι να κινδυνεύει να χαθεί η δυνατότητα διδασκαλίας της Γαλλικής και Γερμανικής γλώσσας.

Η Γενική Συνέλευση ομόφωνα ρωτά την ηγεσία του ΥΠΑΙΘΠΑ και αναμένει απάντηση στο χρονικό πλαίσιο το οποίο ορίζεται από το νόμο:

Μπορείτε να μας διαβεβαιώσετε ότι οι καθηγητές ΠΕ05 και ΠΕ07 και κατά συνέπεια η διδασκαλία της Γαλλικής και Γερμανικής γλώσσας δε βρίσκονται «υπό διωγμόν» όπως υπάρχει η αίσθηση στην εκπαιδευτική κοινότητα και η οποία προκύπτει από την άνιση αντιμετώπιση τους σε σχέση με τους συναδέλφους άλλων ειδικοτήτων;

Θα φροντίσετε να καλυφθούν άμεσα τα κενά και όλοι οι μαθητές να αρχίσουν επιτέλους να διδάσκονται τη β΄ξένη γλώσσα την οποία έχουν επιλέξει;

Θα φροντίσετε να επισπευστούν οι διαδικασίες ώστε να μπορεί να προχωρήσει η διαδικασία των μετατάξεων το τρέχον σχολικό έτος;

Θα ανακοινώσετε συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα ενεργειών υλοποίησης της Κοινής Υπουργικής Απόφασης «Σύσταση κλάδων Γαλλικής Γλώσσας, Γερμανικής Γλώσσας, Καλλιτεχνικών μαθημάτων, Πληροφορικής, Δραματικής Τέχνης και Θεατρικών Σπουδών εκπαιδευτικού προσωπικού Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης» (ΦΕΚ, αρ. φύλλου 1493, τ. Β, 4 Μαΐου 2012), ώστε να αποκατασταθεί το απαραίτητο κλίμα εμπιστοσύνης ανάμεσα στην Πολιτεία και τους εκπαιδευτικούς λειτουργούς της;

Στο «επανασχεδιασμό» της εκπαίδευσης, ο οποίος όπως μας ανακοινώθηκε ετοιμάζεται, η διδασκαλία της Γαλλικής και Γερμανικής γλώσσας θα αναβαθμιστεί με τη σύνδεσή της με Πιστοποίηση Γλωσσομάθειας ή από τις μεγαλόστομες αναγγελίες για τη ξενόγλωσση εκπαίδευση θα μείνει μόνο η αλλαγή του τρόπου εξέτασης της ξένης γλώσσας στα Πιλοτικά Γυμνάσια;

Θα καλέσετε τους πολιτικούς και διοικητικούς υφισταμένους σας σεβόμενοι τις υποχρεώσεις τους να συνεργαστούν ώστε να διαπιστωθούν άμεσα οι πραγματικές ανάγκες και να προωθηθούν οι διαδικασίες αποσπάσεων, πρόσληψης αναπληρωτών και μετατάξεων;

Η Γ.Σ. κατόπιν τούτων αποφάσισε ομόφωνα, στην περίπτωση που δεν απαντηθούν άμεσα τα παραπάνω καίρια ερωτήματα, σε συνεργασία με τοπικούς φορείς, τους συνδικαλιστικούς και συλλογικούς φορείς των γονέων και των εκπαιδευτικών να προσφύγει σε κάθε συνδικαλιστικό, μαζικό, νόμιμο ακόμα και ένδικο μέσο, για την προάσπιση της διδασκαλίας της Γαλλικής και Γερμανικής γλώσσας στη Δημόσια εκπαίδευση και των δικαιωμάτων μας.
Η ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ

 

ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΚΑΘΗΓΗΤΩΝ ΓΑΛΛΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ (ΣΚΓ ΠΕ)
info@apf.gr www.apf.gr
ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΚΑΘΗΓΗΤΩΝ ΓΑΛΛΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ & ΦΙΛΟΛΟΓΙΑΣ ΠΤΥΧΙΟΥΧΩΝ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ (ΣΚΓΓΦ ΠΠ)
aplf@otenet.gr www.aplf.gr
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΚΑΘΗΓΗΤΩΝ ΓΑΛΛΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ ΚΑΙ ΦΙΛΟΛΟΓΙΑΣ ΑΠΟΦΟΙΤΩΝ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ (ΠΑΣΥΚΑΓΑ)
apelf@hotmail.com www.pasykaga.gr
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΕΝΩΣΗ ΚΑΘΗΓΗΤΩΝ ΓΕΡΜΑΝΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ (ΠΕΚΑΓΕΠΕ)
info@deutsch.gr www.deutsch.gr


 

Σχολιάστε το άρθρο

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί Required fields are marked *

*

Δημοφιλή άρθρα



Sorry. No data so far.

x

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΑΤΕ ?

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΓΙΑ ΑΠΟΣΠΑΣΗ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ 2023-2024

Το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων προκειμένου να προβεί στην έγκαιρη στελέχωση των ...