Home / Γερμανικά / Δημόσια Εκπαίδευση / ΠΕ.ΚΑ.ΓΕ.ΠΕ. Τ.Ε. Ροδόπης και Αιτωλοακαρνανίας για την άμεση κάλυψη των κενών ΠΕ07 σε Αθμια και Βθμια

ΠΕ.ΚΑ.ΓΕ.ΠΕ. Τ.Ε. Ροδόπης και Αιτωλοακαρνανίας για την άμεση κάλυψη των κενών ΠΕ07 σε Αθμια και Βθμια

Δημοσιεύτηκε: 3:01 μμ Οκτώβριος 24th, 2012  


Τοπική Επιτροπή Ροδόπης: Άμεση κάλυψη των κενών στην Α/θμια και Β/θμια

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΕΝΩΣΗ ΚΑΘΗΓΗΤΩΝ ΓΕΡΜΑΝΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ Π.Ε.
Τοπική Επιτροπή Ροδόπης
rodopi@deutsch.gr
Κομοτηνή, 22.10.12

ΠΡΟΣ: ΥΠΟΥΡΓΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ:
ΥΦΥΠΟΥΡΓΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ κ. ΘΕΟΔΩΡΟ ΠΑΠΑΘΕΟΔΩΡΟΥ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΑΚΗΣ
ΔΙΕΥΘΥΝΤΕΣ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΚΑΙ ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ
ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΡΟΔΟΠΗΣ
ΕΛΜΕ ΡΟΔΟΠΗΣ
Στην απαρχή της νέας σχολικής χρονιάς, είμαστε μάρτυρες καταστάσεων που δεν είναι ενδεικτικές της ποιότητας της εκπαίδευσης την οποία όλοι μας, λειτουργοί της εκπαίδευσης και πολιτική ηγεσία, καλούμαστε να εξυπηρετήσουμε. Αποκτά δε ιδιαίτερη σημασία αυτή η επισήμανση, δεδομένου ότι τα σημεία γραφής προς μια απρόσκοπτη διεκπεραίωση των απαιτούμενων διοικητικών διαδικασιών για την ομαλή έναρξη της σχολικής χρονιάς ήταν άκρως ενθαρρυντικά, με την έγκαιρη παράδοση των βιβλίων και τον κύριο Υπουργό να διαβεβαιώνει πως εντός ολίγων εβδομάδων θα είχαν καλυφθεί όλα τα κενά σε θέσεις εκπαιδευτικών προς πλήρωση.

Βρισκόμαστε ωστόσο πέραν του μηνός μετά την έναρξη της σχολικής χρονιάς στην δυσάρεστη θέση να διαπιστώνουμε για τον κλάδο μας (ΠΕ07 γερμανικής) μια μεγάλη καθυστέρηση στην έναρξη της διδασκαλίας του μαθήματος των Γερμανικών ως Δεύτερης Ξένης Γλώσσας, η οποία παρατηρείται σε όλα τα Δημοτικά Σχολεία της Κομοτηνής, στο τέταρτο Γυμνάσιο Κομοτηνής, καθώς επίσης και σε όλα τα Δημοτικά Σχολεία και Γυμνάσια των υπόλοιπων δήμων της Ροδόπης. Ως αποτέλεσμα χιλιάδες διδακτικές ώρες χάνονται καθημερινά και τα κενά που προκύπτουν στο ωρολόγιο πρόγραμμα οι διευθυντές των εκπαιδευτικών μονάδων αδυνατούν να τα καλύψουν.

Με γνώμονα την παροχή κατά το δυνατόν πληρέστερης γλωσσικής εκπαίδευσης στους μαθητές και χωρίς καμία διάθεση αντέγκλησης με συναδέλφους άλλων ξενόγλωσσων κλάδων, μας προβληματίζει ιδιαίτερα το γεγονός, ότι σε μια σειρά από Δημοτικά Σχολεία έχει ξεκινήσει ήδη η διδασκαλία στο μάθημα των Γαλλικών από μόνιμους εκπαιδευτικούς της Β/θμιας Εκπ/σης, με μερική ή ολική διάθεση στην Α/θμια.

Αυτό έχει προκαλέσει μεγάλη αναστάτωση στις σχολικές μονάδες με τους μαθητές είτε να παραμένουν στο προαύλιο, είτε να αναγκάζονται να παρακολουθούν Γαλλικά, ενώ έχουν επιλέξει από το προηγούμενο σχολικό έτος να διδαχθούν Γερμανικά!

Με την πεποίθηση ότι η εκμάθηση μιας δεύτερης ξένης γλώσσας είναι σημαντικότατο εφόδιο για τη νέα γενιά, καθώς αποτελεί εργαλείο και βασική δεξιότητα στην άκρως ανταγωνιστική εποχή της γνώσης που διανύουμε, καλούμε το Υπουργείο Παιδείας να αναλάβει τις ευθύνες που του αναλογούν και να πράξει το καθήκον του ως οφείλει.
Απαιτούμε την άμεση πρόσληψη Αναπληρωτών για την κάλυψη των διδακτικών ωρών της Δεύτερης Ξένης Γλώσσας στην Α/θμια και Β/θμια Εκπ/ση.

Τοπική Eπιτροπή Ροδόπης
rodopi@deutsch.gr
…………………………………

Τοπική Επιτροπή Αιτ/νίας: Ανάγκη άμεσης κάλυψης των σχολείων του νομού με αναπληρωτές ΠΕ07

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΕΝΩΣΗ ΚΑΘΗΓΗΤΩΝ ΓΕΡΜΑΝΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ
ΤΟΠΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ
E-mail: agrinio [at] deutsch.gr
Αγρίνιο, 24-10-2012
Αρ. Πρωτοκόλλου: 3

ΠΡΟΣ:
Υπουργό ΠΑΙ.Θ.Π.Α. κ. Κων/νο Αρβανιτόπουλο
Υφυπουργό ΠΑΙ.Θ.Π.Α. κ. Θεόδωρο Παπαθεοδώρου
ΚΟΙΝ.:
Διευθυντή Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ν. Αιτωλοακαρνανίας κ. Συμεών Γκοργκόλη
Διευθυντή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ν. Αιτωλοακαρνανίας κ. Ιάκωβο Παλαιολόγο
Περιφερειακό Διευθυντή Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Δυτικής Ελλάδος κ. Παναγιωτόπουλο Γεώργιο
Πανελλήνια Ένωση Καθηγητών Γερμανικής Γλώσσας Π.Ε.
Δ.Ο.Ε.
Α΄ Ε.Λ.Μ.Ε. Αιτωλ/νίας, Β΄ Ε.Λ.Μ.Ε. Αιτωλ/νίας
Μ.Μ.Ε.

ΘΕΜΑ: «Ανάγκη άμεσης κάλυψης των σχολείων του νομού με αναπληρωτές ΠΕ07 προκειμένου να ξεκινήσει η διδασκαλία του μαθήματος των γερμανικών»

Με το παρόν έγγραφο θα θέλαμε να σας πληροφορήσουμε για τις τεράστιες ελλείψεις εκπαιδευτικών γερμανικής γλώσσας, που αντιμετωπίζει ο νομός μας και να σας επιστήσουμε την προσοχή στο ορατό πλέον ενδεχόμενο της μη πραγματοποίησης του μαθήματος των γερμανικών κατά τη σχολική χρονιά 2012-2013 στη συντριπτική πλειοψηφία των δημοτικών σχολείων και σε κάποια γυμνάσια του νομού.

Οδεύοντας, πλέον, στα τέλη Οκτωβρίου μπορείτε να φανταστείτε την τεράστια ανησυχία πρωτίστως των μαθητών και των κηδεμόνων τους, οι οποίοι βλέπουν να χάνονται αμέτρητες διδακτικές ώρες λόγω έλλειψης καθηγητών και να ακυρώνεται έτσι στην πράξη το δικαίωμά τους στην επιλογή της β’ ξένης γλώσσας που επιθυμούν να διδαχθούν. Ευνόητη είναι, από την άλλη πλευρά, και η μεγάλη αναστάτωση που δημιουργείται στις ίδιες τις σχολικές μονάδες με τα εκατοντάδες κενά σε όλο το νομό ή με την επιβάρυνση συναδέλφων, οι οποίοι αναλαμβάνουν το ρόλο της φύλαξης των μαθητών κατά την προγραμματισμένη ώρα διδασκαλίας της β’ ξένης γλώσσας.

Την κάλυψη των κενών στην Α/θμια Εκπαίδευση δυσχεραίνει όχι μόνο η παντελής απουσία αναπληρωτών ΠΕ07 στα δημοτικά σχολεία, αλλά και η αδυναμία διάθεσης εκπαιδευτικών από τη Β΄/θμια, καθώς ο αριθμός των μόνιμα διορισμένων ΠΕ07 στο νομό μας είναι σχετικά μικρός και εξαιρετικά δυσανάλογος ως προς τον αριθμό των μονίμων καθηγητών γαλλικής, πράγμα που αποτυπώνεται και στην κάλυψη των διδακτικών ωρών του μαθήματος της β’ ξένης γλώσσας. Ενδεικτικά αναφέρουμε το παράδειγμα της πόλης του Αγρινίου, όπου σε σύνολο 22 δημοτικών σχολείων καλύπτονται όλες οι ανάγκες σε καθηγητές ΠΕ05, ενώ καθηγητής γερμανικών διατίθεται σε μόνο 4 από αυτές τις σχολικές μονάδες.

Όπως είναι φυσικό, η ακύρωση στην πράξη του μαθήματος των γερμανικών στο δημοτικό σχολείο συμπαρασύρει και τη ζήτηση στον ιδιωτικό τομέα, όπου αναφέρεται μείωση στις εγγραφές με ό,τι αυτό συνεπάγεται για το μέλλον της γλώσσας και των συναδέλφων που εργάζονται στα κέντρα ξένων γλωσσών. Φυσικά, η μείωση της ζήτησης λόγω αδυναμίας από πλευράς του υπουργείου να καλύψει τις ανάγκες σε καθηγητές, δεν μπορεί παρά να προκαλεί ανησυχία και στους μόνιμους καθηγητές ΠΕ07 της Β΄/θμιας Εκπαίδευσης, οι οποίοι διαβλέπουν στην τακτική της μη πρόσληψης αναπληρωτών για τα δημοτικά σχολεία το σοβαρότατο κίνδυνο της μη συνέχισης της γερμανικής γλώσσας στο γυμνάσιο και τον σταδιακό αφανισμό της από τη Β΄/θμια Εκπαίδευση.

Επειδή, λοιπόν, ο αριθμός των μονίμων εκπαιδευτικών ΠΕ 07 στο νομό δεν επαρκεί ούτε στο ελάχιστο να καλύψει τις τεράστιες ανάγκες που υπάρχουν κυρίως στα σχολεία της Α΄/θμιας, κι επειδή η πρακτική που ακολουθείται σε κάποιες περιπτώσεις ως ύστατη λύση, να υποχρεώνονται οι μαθητές να παρακολουθήσουν το μάθημα των γαλλικών, σίγουρα δεν αποτελεί τρόπο προάσπισης, αλλά μάλλον άμεση καταστρατήγηση της ελεύθερης βούλησής τους, ζητούμε την άμεση πρόσληψη αναπληρωτών για την κάλυψη των διδακτικών ωρών της δεύτερης ξένης γλώσσας στην Α΄/θμια Εκπαίδευση και στα εναπομείναντα κενά της Β΄/θμιας. Η αίσθηση της παραμέλησης ενός τόσο σημαντικού μαθήματος πρέπει, επιτέλους, να ανατραπεί και η ελλιπής υποστήριξη των εκπαιδευτικών της δεύτερης ξένης γλώσσας δεν πρέπει να αφήσουμε να γίνει πρακτική.

Αναμένουμε άμεσα τις δικές σας ενέργειες.
Με εκτίμηση εκ μέρους της Τ.Ε. Αιτωλ/νίας

Κούτσικου Βασιλική Οικονόμου Κων/νος

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΕ.ΚΑ.ΓΕ.Π.Ε. Ανακοινώσεις τοπικών επιτροπών για τα κενά στα Δημοτικά Σχολεία (T.E. Χίου, Χανίων, Φλώρινας, Καστοριάς, Σάμου, Δωδεκανήσου)

ΠΕ.ΚΑ.ΓΕ.ΠΕ.- Τ.Ε. Λάρισας: 50 Δημοτικά σχολεία του νομού χωρίς καθηγητή Γερμανικών – Υπόμνημα στον Υπουργό Παιδείας

deutsch.gr


 

Σχολιάστε το άρθρο

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί Required fields are marked *

*

Δημοφιλή άρθρα



Sorry. No data so far.

x

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΑΤΕ ?

Πρώτος Μαθητικός Διαγωνισμός «ΕΡΜΗΣ» για μαθητές Γ’ Λυκείου

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ Το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΟΠΑ), στο πλαίσιο εορτασμού των ...