Home / Χωρίς κατηγορία / Σύλλογος Δασκάλων Νηπιαγωγών Ν.Χανίων – Σχολικές διακοπές και αργίες

Σύλλογος Δασκάλων Νηπιαγωγών Ν.Χανίων – Σχολικές διακοπές και αργίες

Δημοσιεύτηκε: 8:17 μμ Αύγουστος 3rd, 2012  


ΘΕΜΑ: ΣΧΟΛΙΚΕΣ ΔΙΑΚΟΠΕΣ ΚΑΙ ΑΡΓΙΕΣ
Στη λογική της τρόικας και του μνημονίου είναι και η κατάργηση αργιών και διακοπών και η αύξηση των ωρών εργασίας των εργαζομένων, οι περικοπές στη δημόσια δωρεάν Παιδεία και Υγεία. Έτσι, οργιάζει η σκόπιμη παραπληροφόρηση και η κατασυκοφάντηση των εκπαιδευτικών και της δημόσιας εκπαίδευσης στα πλαίσια της καλλιέργειας του «κοινωνικού αυτοματισμού», δηλαδή της πανάρχαιας συνταγής του «Διαίρει και βασίλευε» (πώς να στρέφεις την μια καταπιεσμένη κοινωνική ομάδα εναντίον της άλλης, ούτως ώστε να μένει στο απυρόβλητο η εκάστοτε κυβέρνηση και η οικονομική και πολιτική ελίτ που εξυπηρετεί).
Το ΔΣ του Συλλόγου Δασκάλων και Νηπιαγωγών Ν. Χανίων δίνει και με συνημμένο πίνακα, αποκαλυπτικά στοιχεία για τις διακοπές και τις αργίες στα σχολεία της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης της Ευρώπης.
Όπως αποδεικνύεται από τα στοιχεία για την Οργάνωση του σχολικού χρόνου στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση της Ευρώπης, η Ελλάδα δεν έχει τις μεγαλύτερες διακοπές και αργίες. Οκτώ (8) τουλάχιστον ευρωπαϊκές χώρες έχουν περισσότερες ημέρες διακοπών και αργιών ως σύνολο, ανάμεσά τους η Γερμανία, η Γαλλία, η Ιταλία, η Πορτογαλία, η Ρουμανία, η Λετονία, η Εσθονία, η Ελβετία.
Περίπου τον ίδιο με την Ελλάδα αριθμό ημερών διακοπών και αργιών ως σύνολο έχουν η Φινλανδία, η Σουηδία, η Κύπρος, η Ουγγαρία.
Σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες υπάρχει ο θεσμός των ολιγοήμερων ή εβδομαδιαίων διακοπών στο τέλος κάθε σχολικού τριμήνου, διακοπές για τις Απόκριες κ.ο.κ. Έτσι π.χ. η Γερμανία που έχει μόνο 6 εβδομάδες καλοκαιρινών διακοπών, έχει όμως 33 ημέρες διακοπών συνολικά για Χριστούγεννα – Πάσχα και άλλες 37 ημέρες διακοπών στο τέλος των τριμήνων και για τις Απόκριες.
Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι στις αργίες (εθνικές και θρησκευτικές γιορτές) η Γερμανία και η Κύπρος ξεπερνάνε την Ελλάδα, ενώ ίδιο περίπου αριθμό αργιών έχουν Ιρλανδία, Βέλγιο, Ισπανία, Πορτογαλία, Αυστρία, Ολλανδία.
Για το ΔΣ
Ο Πρόεδρος Ο Γενικός Γραμματέας
Φώτης Ποντικάκης Αθανάσιος Σακελλαρίδης

 

alfavita.gr

ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ (ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΤΟΥ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟΥ)

Χανιά,8/8/2012
Προς
ΜΜΕ
Κοινοποίηση
• ΔΣ ΔΟΕ
• Εκπαιδευτικοί ΠΕ Χανίων
ΘΕΜΑ: ΨΕΥΔΗ ΓΙΑ ΤΟ ΩΡΑΡΙΟ ΤΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ
Όπως αναφέραμε και σε προηγούμενο κείμενό μας, στη λογική της τρόικας και του μνημονίου είναι και η κατάργηση αργιών και διακοπών και η αύξηση των ωρών εργασίας των εργαζομένων, οι περικοπές στη δημόσια δωρεάν Παιδεία και Υγεία. Έτσι, οργιάζει η σκόπιμη παραπληροφόρηση και η κατασυκοφάντηση των εκπαιδευτικών και της δημόσιας εκπαίδευσης στα πλαίσια της καλλιέργειας του «κοινωνικού αυτοματισμού», δηλαδή της πανάρχαιας συνταγής του «Διαίρει και βασίλευε» (πώς να στρέφεις την μια καταπιεσμένη κοινωνική ομάδα εναντίον της άλλης, ούτως ώστε να μένει στο απυρόβλητο η εκάστοτε κυβέρνηση και η οικονομική και πολιτική ελίτ που εξυπηρετεί).Μετά τα αποκαλυπτικά στοιχεία που δώσαμε στη δημοσιότητα για τις διακοπές και τις αργίες (των μαθητών) στα σχολεία της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης της Ευρώπης, όπου φάνηκε ότι 8 τουλάχιστον ευρωπαϊκές χώρες έχουν περισσότερες ημέρες διακοπών και αργιών ως σύνολο (Γερμανία, η Γαλλία, η Ιταλία, η Πορτογαλία, η Ρουμανία, η Λετονία, η Εσθονία, η Ελβετία), τώρα καταρρίπτεται και ο άλλος μύθος που προσπαθεί να καλλιεργήσει η κυβέρνηση, ότι, υποτίθεται, οι Έλληνες εκπαιδευτικοί εργάζονται λιγότερο από τους υπόλοιπους στην Ευρώπη.Αντίθετα, όπως δείχνει μελέτη της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Εκπαιδευτικών Συνδικάτων (Comparative study of teachers’ pay in Europe, 2008, σελ. 12), οι Έλληνες εκπαιδευτικοί της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης είναι από αυτούς που έχουν το μεγαλύτερο ωράριο εργασίας στην Ευρώπη! Συγκεκριμένα, σε 30 ευρωπαϊκές χώρες που περιλαμβάνει η μελέτη, μεγαλύτερο ωράριο από τους Έλληνες εκπαιδευτικούς της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης έχουν οι συνάδελφοί τους 4 μόνο χωρών: της Μάλτας, της Γερμανίας, της Ιρλανδίας και της Γεωργίας. Ίδιο περίπου ωράριο έχουν Ισπανία, Αγγλία, Σκωτία, Φινλανδία, Ιταλία, Πορτογαλία, Αλβανία, Τσεχία, Σλοβακία. Μικρότερο ωράριο έχουν οι εκπαιδευτικοί της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης σε 12 άλλες χώρες.

Η κυβέρνηση επιχειρεί να παραπληροφορήσει με μεθοδευμένες διαρροές στον Τύπο και με την πληρωμένη με πάνω από 127.000 ευρώ κατά παραγγελία της κ. Διαμαντοπούλου μελέτη του ΟΟΣΑ (Education Policy Advice for Greece, OECD, 2011) για το ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα σε σχέση με άλλα. Έτσι, στη διαβόητη αυτή μελέτη (σελ. 23-24), οι Έλληνες εκπαιδευτικοί της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης εμφανίζονται να διδάσκουν λιγότερες από 600 ώρες το χρόνο, κάτι που αποτελεί ψεύδος:
Εάν αφαιρεθούν οι 17 εβδομάδες των διακοπών και αργιών (12 καλοκαίρι, 4 Πάσχα- Χριστούγεννα, 1 αργίες), και οι 2 εβδομάδες (αρχή και τέλος της σχολικής χρονιάς που οι Έλληνες εκπαιδευτικοί της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης εργάζονται στα σχολεία πριν και μετά τη λήξη των μαθημάτων, από τις 52 που έχει ο χρόνος, μας μένουν 33 εβδομάδες. 33 εβδομάδες επί 24 ώρες την εβδομάδα για τους νέους εκπαιδευτικούς μας κάνει 792 ώρες διδασκαλίας ετησίως (αντίστοιχα για τους παλιότερους 33 εβδομάδες επί 21 ώρες= 693 ώρες). Ο μέσος όρος ετήσιας διδασκαλίας των Ελλήνων εκπαιδευτικών της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης δηλαδή είναι 742 ώρες τουλάχιστον!
Με τέτοια χάλκευση στοιχείων και παραπληροφόρηση, επιχειρούν να κατασυκοφαντήσουν τους εκπαιδευτικούς και να στρέψουν τη μια ομάδα εργαζομένων εναντίον της άλλης, για να μείνουν στο απυρόβλητο οι τράπεζες που χρηματοδοτούνται αφειδώς εν μέσω κρίσης, το μεγάλο κεφάλαιο που απαξιοί να πληρώσει φόρους ή απαλλάσσεται από φόρους.

Για το ΔΣ
Ο Πρόεδρος           Ο Γενικός Γραμματέας

Φώτης Ποντικάκης  Αθανάσιος Σακελλαρίδης

alfavita.gr


 

3 Σχόλια

  1. ksexnate moy fainetai kai eseis na anaferete toys oysiastikoys logoys poy dhmioyrgh8hkan oi sxolikes diakopes………..basikotero htan h aparaithth anapayla twn ma8itwn analoga me tis kairikes syn8hkes poy epikratoyn ana xwra kai ayto einai to spoydaio. yperaspisteite loipon toys ma8ites kai arnh8hte thn mhxanopoihsh toys , poy hdh exei syntelestei me polloys apo toys synadelfoys sas na mhn toys kaigetai karfi gia ayto. kai fysika ta paidia poy proswpika me endiaferoyn einai ta paidia twn ergatikwn oikogeneiwn poy tsakizontai kai bgainoyn sto peri8wrio nwris nwris mesa sto systhma poy yphreteite dystyxws.
    den eimai ka8hghtria , 8a sas sthriksw , alla na blepete ka8ara kai na sthrizete kai eseis ta dikaiwmata olwn mas , me oti kostos kai an xreiastei!!!!!

    • Παρακαλούμε σε επόμενο σχόλιο σας να γράψετε στα Ελληνικά διότι τα greeklish εκτός από αντιαισθητικά είναι καταστροφικά για την ελληνική γλώσσα και τους μαθητές. Ευχαριστουμε για το σχόλιο σας.

  2. Στα μαθηματικά είστε αστέρια!

    Γιατί δεν το υπολογίζετε σε μέρες για όλες τις χώρες ώστε να έχουμε τον ακριβή αριθμό;
    Κ αν δεν το θυμάστε, μόνο στην Ελλάδα πριν από κάθε αργία έχουμε ημιαργία ή γίνεται πάρτι ή φεύγουν τα παιδιά γιατι την επόμενη είναι αργία. Μόνο στην Ελλάδα σταματούν τα μαθήματα 2-3 βδομάδες πριν τις διακοπές, ακριβώς επειδή πλησιάζουν οι διακοπές κ ξεκινούν μια βδομάδα μετά, επειδή είχαμε διακοπές!

Σχολιάστε το άρθρο

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί Required fields are marked *

*

Δημοφιλή άρθρα



Sorry. No data so far.

x

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΑΤΕ ?

Μετάταξη εκπαιδευτικών από κλάδο σε κλάδο της Αθμιας και από κλάδο της Βθμιας σε κλάδο της Αθμιας

Δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως απόφαση για τη μετάταξη εκπαιδευτικών από κλάδο ...