Home / Αρθρα γενικού ενδιαφέροντος / Αλλα άρθρα γενικού ενδιαφέροντος / Ξένοι φοιτητές με πάθος για τις ελληνικές σπουδές

Ξένοι φοιτητές με πάθος για τις ελληνικές σπουδές

Δημοσιεύτηκε: 4:01 μμ Ιούλιος 18th, 2012  


Ξένοι φοιτητές με πάθος για τις ελληνικές σπουδές

Του Αποστολου Λακασα

Είναι παράξενο να ακούς την 21χρονη Κατερίνα Μιλόσεβιτς από τη Σερβία (απλή συνωνυμία για όσους σκέφτονται τον πρώην πρόεδρο της χώρας), την 23χρονη Σεσίλια Ρέγες από το Μεξικό και την 27χρονη Βασαπόρν Νιραπάι από την Ιαπωνία να μιλούν με πάθος για τα ελληνικά…

Νέοι άνθρωποι με διαφορετικές κουλτούρες από τα τελείως αντίθετα σημεία του πλανήτη συνεννοούνται στα ελληνικά, θαυμάζουν τον ελληνικό πολιτισμό, την ελληνική λογοτεχνία! «Διάβασα στα αγγλικά τα βιβλία του Καζαντζάκη και του Σεφέρη και ήθελα να μπορώ να τα διαβάσω στο πρωτότυπο. Σπουδάζω φιλοσοφία και θα ήθελα να γνωρίσω το μέρος που γεννήθηκε η Δημοκρατία. Αγαπώ την Ελλάδα», λέει στην «Κ» η Σεσίλια. «Δεν ήθελα να σπουδάσω αγγλικά ή γαλλικά, όπως πολλοί συνομήλικοί μου. Αλλωστε, πολλές ελληνικές επιχειρήσεις δραστηριοποιούνται στη Βουλγαρία και γνωρίζοντας ελληνικά μπορεί κάποιος να βρει δουλειά», μας λέει η Βικτόρια από τη Σόφια.

Οι τέσσερις κοπέλες βρέθηκαν στην Αθήνα τις προηγούμενες ημέρες μαζί με άλλους 247 συνομηλίκους τους και καθηγητές από 36 χώρες, φιλοξενούμενοι από το Πανεπιστήμιο Αθηνών, στο πλαίσιο των θερινών υποτροφιών ελληνικών σπουδών του Ιδρύματος (ΘΥΕΣΠΑ, όπως ονομάζεται το πρόγραμμα). Αποτέλεσαν μια μικρή «Κοινωνία των Εθνών», την «Κοινωνία των ΘΥΕΣΠΑ», όπως ανέφερε στην «Κ» ο κ. Παναγιώτης Κοντός και ομότιμος καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών και «ψυχή» του προγράμματος.

Από το 1988

Ειδικότερα, το πρόγραμμα ΘΥΕΣΠΑ ξεκίνησε το 1988, με την ευκαιρία του εορτασμού των 150 χρόνων από την ίδρυση του Πανεπιστημίου Αθηνών και έχει σκοπό την εξοικείωση ξένων ελληνιστών με τον Νεοελληνικό Πολιτισμό, τη Νέα Ελληνική Γλώσσα, τη Λογοτεχνία, την Ιστορία και την Τέχνη. Απευθύνεται σε προπτυχιακούς ή μεταπτυχιακούς φοιτητές και μέλη του διδακτικού προσωπικού των τμημάτων ξένων πανεπιστημίων, στα οποία διδάσκονται γνωστικά αντικείμενα που έχουν σχέση με τις ελληνικές σπουδές.

Φέτος στο πρόγραμμα μετείχαν 251 άτομα -φοιτητές και διδάσκοντες σε τμήματα νεοελληνικών σπουδών 88 ξένων πανεπιστημίων και ερευνητικών ιδρυμάτων- από 36 χώρες, οι οποίοι χωρίστηκαν σε οκτώ τμήματα (αρχαρίων, μέσων και προχωρημένων), στα οποία μελέτησαν για τέσσερις ώρες καθημερινά τη Νέα Ελληνική Γλώσσα.

Επίσης, όσοι μιλούσαν καλύτερα Ελληνικά παρακολούθησαν διαλέξεις Λογοτεχνίας, Ιστορίας και Τέχνης, καθώς και διαλέξεις πάνω σε θέματα γενικότερου ενδιαφέροντος (π.χ. Το Μακεδονικό Ζήτημα, Η Κύπρος στον Ελληνικό Πολιτισμό, Τι έκαναν οι Αρχαίοι Ελληνες και τι κάνουν οι Νεοέλληνες, Ελληνοτουρκικές Σχέσεις, Γλώσσα και Πολιτισμός, Ιστορία της Ελληνικής Γλώσσας κ.ά.).

Οι φοιτητές επισκέφθηκαν μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους, όπως η Ακρόπολη, το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, το Βυζαντινό Μουσείο, η Αρχαία Αγορά και το Μουσείο Κεραμεικού, όπου πραγματοποιήθηκαν ξεναγήσεις και μαθήματα από ειδικούς αρχαιολόγους.

Αίγυπτος, Αρμενία, Αυστρία, Βοσνία – Ερζεγοβίνη, Βουλγαρία, Βραζιλία, Γαλλία, Γερμανία, Γεωργία, ΗΠΑ, Ιαπωνία, Ισπανία, Ιταλία, Καναδάς, Κίνα, Κύπρος, Λεττονία, Λευκορωσία, Λιθουανία, Μαυροβούνιο, Μεξικό, Μολδαβία, Ουγγαρία, Ουζμπεκιστάν, Ουκρανία, Πολωνία, ΠΓΔΜ, Ρουμανία, Ρωσία, Σερβία, Σλοβακία, Σλοβενία, Ταϊλάνδη, Τουρκία, Τσεχία και Τυνησία ήταν οι χώρες που έστειλαν φέτος φοιτητές στο ΘΥΕΣΠΑ.

Πριν από λίγες ημέρες οι φετινοί φιλοξενούμενοι του προγράμματος βρέθηκαν στη Μεγάλη Αίθουσα Τελετών του Πανεπιστημίου Αθηνών για την τελετή ολοκλήρωσής του.

Εκτός από το δυνατό χειροκρότημα για τους ξένους νέους και μεγαλύτερους Ελληνιστές, εκείνο που ξεχώριζε ήταν η θέρμη όλων εκείνων -και ήταν πολλοί- που έσπευσαν να σφίξουν το χέρι του Μιχάλη Σταθόπουλου. Ηταν εκείνος που, από τη θέση του πρύτανη, έκανε την πρόταση το 1988 για να ξεκινήσει το πρόγραμμα ΘΥΕΣΠΑ.

Απολογισμός

Ο απολογισμός εντυπωσιακός. Τα 25 χρόνια λειτουργίας του προγράμματος έχουν παρακολουθήσει τα μαθήματα 5.483 σπουδαστές από 75 χώρες, αρκετοί από τους οποίους διδάσκουν σήμερα σε τμήματα σχετικά με τις ελληνικές σπουδές σε πανεπιστήμια των χωρών τους. Επίσης, το πρόγραμμα έχουν παρακολουθήσει στελέχη πρεσβειών διαφόρων χωρών.

Η Ελλάδα, η Ιστορία της, η γλώσσα της, ο πολιτισμός της αποτελούν ισχυρά θεμέλια ενός δέντρου που γοητεύει τους ξένους. Εστω κι αν πολλοί είναι οι Ελληνες που το έχουν πληγώσει και συνεχίζουν να το πληγώνουν…

καθημερινη


 

Σχολιάστε το άρθρο

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί Required fields are marked *

*

Δημοφιλή άρθρα



Sorry. No data so far.

x

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΑΤΕ ?

Πιθανή η επιβολή ενός lockdown τύπου του περασμένου Μαρτίου

Την απόφασή του να προτείνει στην Επιτροπή εμπειρογνωμόνων να συζητήσει, ακόμα και ...