Home / Ιταλικά / Άλλα άρθρα / Μυτιλήνη – Δύο Χώρες – Μία Ιστορία: Διακρατικό Συνέδριο 5-9 Ιουλίου

Μυτιλήνη – Δύο Χώρες – Μία Ιστορία: Διακρατικό Συνέδριο 5-9 Ιουλίου

Δημοσιεύτηκε: 7:10 μμ Ιούνιος 22nd, 2012  


Διακρατικό Συνέδριο θα πραγματοποιηθεί στη Μυτιλήνη από 5 έως 9 Ιουλίου 2012, με συνδιοργάνωση του Δήμου Λέσβου, της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου και του Πανεπιστημίου Mediterranea της Ιταλικής Καλαβρίας, με θέμα «Διαχείριση και Ανάδειξη Μνημείων Πολιτιστικής και Περιβαλλοντικής Κληρονομιάς στο Β.Α. Αιγαίο και στη Μεγάλη Ελλάδα Καλαβρία, Σικελία και Βενετία. Δύο Χώρες-Μία Ιστορία». Το συνέδριο εντάσσεται στις πολιτιστικές δράσεις του Δήμου, για τον εορτασμό των 100 χρόνων της απελευθέρωσης της Λέσβου.

Η διοργάνωση του συνεδρίου έχει ως εφαλτήριο τα έργα αναστήλωσης και ανάδειξης που συντελέστηκαν την τελευταία 15ετία (1998-2012), με ποικίλες χρηματοδοτήσεις στα Μνημεία των νήσων Λέσβου, Χίου, Ψαρών και Λήμνου, από Ελληνικής πλευράς και στις Περιφέρειες της Καλαβρίας, Σικελίας και Βενετίας, από Ιταλικής πλευράς και θα μετέχουν με ανακοίνωση οι επίτιμοι έφοροι αρχαιοτήτων των νησιών, όπως και οι Διευθυντές των Εφορειών Αρχαιοτήτων των τριών περιοχών της Ιταλίας. Τα αναφερόμενα ελληνικά νησιά αποτελούν τμήμα του κύριου κορμού της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου, με ιστορία που χάνεται στα βάθη των χιλιετιών και αδιάλειπτη κατοίκηση από το 3.200 π.Χ. μέχρι και σήμερα. Οι αρχαιολογικοί χώροι των τεσσάρων ελληνικών νησιών έχουν αποτελέσει αντικείμενο αρχαιολογικής ανάδειξης και επεμβάσεων, που έχουν σωστικό χαρακτήρα, με σκοπό την μετεξέλιξή τους σε σύγχρονο πόλο έλξης επισκεπτών.

Κατά τη διάρκεια του Συνεδρίου, θα υπάρξουν οργανωμένες επισκέψεις, ώστε να γνωρίσουν οι επίσημοι καλεσμένοι μας τα Μνημεία και την ομορφιές του τόπου μας. Η συγκεκριμένη συνάντηση εργασίας θα αποτελέσει αφετηρία ανταλλαγής επιστημονικής γνώσης, τεχνογνωσίας και πολιτιστικών δρώμενων.

Στο πλαίσιο του Συνεδρίου, θα γίνει η αδελφοποίηση του Δήμου Λέσβου, με αντίστοιχες ελληνόφωνες περιοχές της Κάτω Ιταλίας, κίνηση που στοχεύει στη σύνδεση δύο λαών με κοινή ιστορία, γλώσσα και πολιτισμό, που διαδραμάτισαν καθοριστικό ρόλο στην εξέλιξη της Ευρώπης. Συνεπώς, η σύσφιξη ουσιαστικών σχέσεων μεταξύ τους στοχεύει και σε ακόλουθες διαρκείς πολιτιστικές ανταλλαγές μεταξύ των δύο Χωρών.

Πηγή: https://www.lesvosreport.gr


 

Σχολιάστε το άρθρο

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί Required fields are marked *

*

Δημοφιλή άρθρα



Sorry. No data so far.

x

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΑΤΕ ?

Νέες ημερομηνίες για τις εκθέσεις 37th THESSALONIKI & ATHENS IP EXHIBITIONS

Νέες ημερομηνίες για τις εκθέσεις 37th THESSALONIKI & ATHENS IP EXHIBITIONS Σε ...