Home / Αρθρα γενικού ενδιαφέροντος / Αλλα άρθρα γενικού ενδιαφέροντος / Unicef για Ελλάδα: Λόγω κρίσης αυξήθηκε η παραβατικότητα ανηλίκων και μειώθηκε η εκπαιδευτική τους επίδοση

Unicef για Ελλάδα: Λόγω κρίσης αυξήθηκε η παραβατικότητα ανηλίκων και μειώθηκε η εκπαιδευτική τους επίδοση

Δημοσιεύτηκε: 3:52 πμ Απρίλιος 20th, 2012  


Ο εφιάλτης της φτώχειας στην Ελλάδα ζωντανεύει για 439.000 παιδιά. Σύμφωνα με τον τελευταία έρευνα της Unicef, το τελευταίο έτος παρατηρείται αύξηση της παραβατικότητας των ανηλίκων, αλλά και μείωση των εκπαιδευτικών επιδόσεων λόγω της κρίσης.

 

Πιο αναλυτικά, τα αποτελέσματα – σοκ της έρευνας αποδεικνύουν ότι τα παιδιά στην Ελλάδα ζουν σε τραγικές συνθήκες, με περισσότερα από 439.000 Ελληνόπουλα να ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας, ενώ περίπου 100.000 ανήλικα παιδιά εργάζονται.

Δεν έχουν ούτε να φάνε

Η υποβάθμιση του βιοτικού επιπέδου των Ελλήνων εν μέσω κρίσης έχει άμεσο αντίκτυπο στην ποιότητα ζωής, εκπαίδευσης και σίτισης των παιδιών τους, καθώς το ποσοστό της παιδικής φτώχειας αγγίζει στη χώρα μας το 23% όταν στην υπόλοιπη Ευρώπη διαμορφώνεται σε ποσοστό 20,5%.
Τελευταία στην κατάταξη βρίσκεται η Βουλγαρία με ποσοστό 26,8%.
Οι κοινωνικές δαπάνες για την προστασία των οικογενειών και των παιδιών παρέμειναν σταθερές από το 2000 ως το 2009 και είναι χαμηλότερες από τον μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η κρίση ωθεί στην εγκληματικότητα

Την ίδια στιγμή, τα παιδιά στην Ελλάδα ζουν σε ένα βιαιότερο περιβάλλον. Από το 2008 ως το 2010 η εγκληματικότητα στη χώρα αυξήθηκε κατά 40%, ενώ μεγαλύτερη άνοδος αναμένεται να καταγραφεί για το 2011.
Η έκθεση καταγράφει, επίσης, τα περιστατικά λιποθυμίας μαθητών λόγω υποσιτισμού σε σχολικές μονάδες που οδήγησαν στην παροχή δωρεάν μικρογευμάτων και τα χαρακτηρίζει ως σύμπτωμα των συνθηκών απόλυτης φτώχειας που βιώνουν κάποια παιδιά.
Στις συνθήκες αυτές η UNICEF διαπιστώνει αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης ψυχοσωματικών συμπτωμάτων που οφείλονται στο στρες και το άγχος.

Το 94% των παιδιών φοιτά σε δημόσια σχολεία

Το 94% των παιδιών στην Ελλάδα φοιτά σε δημόσια σχολεία, ενώ ως προς τις εκπαιδευτικές επιδόσεις, σύμφωνα με τα αποτελέσματα διεθνούς αξιολόγησης, η χώρα μας και στα τρία επίπεδα (αναγνωστικός, μαθηματικός και επιστημονικός εγγραμματισμός) επιτυγχάνει αποτελέσματα κάτω της μέσης επίδοσης των υπόλοιπων χωρών του ΟΟΣΑ. Σημειώνεται επίσης ότι τα ποσοστά των ανηλίκων που πηγαίνουν σε παιδικούς σταθμούς πριν από την ηλικία των 4 ετών είναι σημαντικά χαμηλότερα από τον μέσο όρο της Ευρωπαϊκής ένωσης.
Αύξηση παρουσιάζει η παραβατικότητα των παιδιών, με τις παραβιάσεις αυτοκινήτων και την παράνομη είσοδο και διαμονή στη χώρα να συνιστούν το 84% των αδικημάτων για τα οποία καταδικάστηκαν ανήλικοι.

Σήμερα 582 ανήλικοι κρατούνται σε σωφρονιστικά ιδρύματα με το 80% αυτών να είναι αλλοδαποί. Για τα παιδιά των μεταναστών, άλλωστε, όπως προκύπτει από την έκθεση, οι δείκτες διαβίωσης είναι πολύ χειρότεροι. Περίπου 200.000 παιδιά στην Ελλάδα προέρχονται από οικογένειες μεταναστών, ενώ από 1.000 έως 6.000 παιδιά τον χρόνο είναι ασυνόδευτα ή χωρισμένα από τις οικογένειές τους.

www.paideia-news.com


 

Σχολιάστε το άρθρο

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί Required fields are marked *

*

Δημοφιλή άρθρα



Sorry. No data so far.

x

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΑΤΕ ?

Διαθέσεις εκπαιδευτικών των Πρότυπων και Πειραματικών Σχολείων για συμπλήρωση του ωραρίου τους

Απόφαση σχετικά με τις διαθέσεις εκπαιδευτικών των Πρότυπων και Πειραματικών Σχολείων σε ...