Home / Αρθρα γενικού ενδιαφέροντος / Εκπαιδευτικοί / Ο τρόπος εξέτασης των μαθητών με αναπηρία και ειδικές ανάγκες

Ο τρόπος εξέτασης των μαθητών με αναπηρία και ειδικές ανάγκες

Δημοσιεύτηκε: 9:20 πμ Απρίλιος 14th, 2012  


Με απόφαση της Υφυπουργού Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων, Εύης Χριστοφιλοπούλου με θέμα: «Ενδοσχολικές (προαγωγικές, πτυχιακές/απολυτήριες) εξετάσεις, ενδιάμεσες γραπτές εξετάσεις κατά τη διάρκεια των τετραμήνων των μαθητών των ΕΠΑ.Λ., των ΕΠΑ.Σ. με αναπηρία και με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες», καθορίζεται ο τρόπος εξέτασης των μαθητών με αναπηρία και με ειδικές ανάγκες.

Οι μαθητές με αναπηρία και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες που αναφέρονται στο Ν.3699/2008 (ΦΕΚ 199 Α΄) εξετάζονται προφορικά ή γραπτά, κατά περίπτωση, ανάλογα με τις δυνατότητές τους. Ειδικότερα:

α) Εξετάζονται προφορικά, κατόπιν αίτησής τους, οι μαθητές που αδυνατούν να υποστούν γραπτή εξέταση, επειδή:

i) Είναι τυφλοί, σύμφωνα με τον Ν.958/79 (ΦΕΚ 191 Α΄) ή έχουν ποσοστό αναπηρίας στην όρασή τους τουλάχιστον 67% ή είναι αμβλύωπες με ποσοστό αναπηρίας στην όρασή τους τουλάχιστον 67%,

ii) Έχουν κινητική αναπηρία τουλάχιστον 67% μόνιμη ή προσωρινή, που συνδέεται με τα άνω άκρα,

iii) Πάσχουν από σπαστικότητα των άνω άκρων,

iν) Πάσχουν από κάταγμα ή άλλη προσωρινή βλάβη των άνω άκρων, που καθιστά αδύνατη τη χρήση τους για γραφή,

v) Παρουσιάζουν ειδικές μαθησιακές δυσκολίες όπως δυσλεξία, δυσγραφία, δυσαριθμησία, δυσαναγνωσία, δυσορθογραφία. Όταν ο μαθητής της περίπτωσης αυτής επιθυμεί να απαντήσει και γραπτά σε κάποια ερωτήματα, αυτά αξιολογούνται κατά τη βαθμολόγηση.
β) Οι μαθητές με φάσμα αυτισμού εξετάζονται:

i)γραπτά ή

ii) προφορικά
γ) Εξετάζονται γραπτά οι μαθητές που έχουν ιδιαίτερα σοβαρά προβλήματα ακοής (κωφοί, βαρήκοοι) σε ποσοστό 67% και πάνω και όσοι παρουσιάζουν προβλήματα λόγου και ομιλίας (δυσαρθρία, τραυλισμός) καθώς και προβλήματα επιληψίας

                                                                          Η ΑΠΟΦΑΣΗ

 
ΘΕΜΑ: «Ενδοσχολικές (προαγωγικές, πτυχιακές/απολυτήριες) εξετάσεις, ενδιάμεσες γραπτές εξετάσεις κατά τη διάρκεια των τετραμήνων των μαθητών των ΕΠΑ.Λ. , των ΕΠΑ.Σ. με αναπηρία και με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες»

Έχοντας υπόψη :

1.Τις διατάξεις του εδαφίου ια, της παρ.6 του άρθρου 34 του Ν.3699/2008 (ΦΕΚ 199 Α΄) «Ειδική Αγωγή και Εκπαίδευση ατόμων με αναπηρία ή με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες».
2.Τις διατάξεις του άρθρου 19 του π.δ. 50/2008 (ΦΕΚ 81 Α΄) «Εξέταση των μαθητών με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες».
3.Τις διατάξεις του άρθρου 17 του π.δ. 51/2008 (ΦΕΚ 82 Α΄) «Εξέταση των μαθητών με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες».
4.Τη γνώμη του Τμήματος Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου, που διατυπώθηκε με το με αρ.2/16-02-2009 Πρακτικό του.
5.Τις υπ’αριθμ.208/2009 και 209/2009 Γνωμοδοτήσεις του Σ.τ.Ε.
6.Τις διατάξεις της με αρ. πρωτ. 1120/Η/7-1-2010 Απόφασης (ΦΕΚ 1 Β΄) «Καθορισμός αρμοδιοτήτων Υφυπουργών του Υπουργείου Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων, Παρασκευής Χριστοφιλοπούλου και Ιωάννη Πανάρετου».
7.Τις διατάξεις του άρθρου 90 του Κώδικα Νομοθεσίας για την Κυβέρνηση και τα Κυβερνητικά Όργανα, που κυρώθηκε με το άρθρο πρώτο του π.δ. 63/2005 (ΦΕΚ 98 Α΄), κατ’ εφαρμογή των οποίων βεβαιώνεται ότι από τις διατάξεις της παρούσας δεν προκαλείται δαπάνη σε βάρος του Κρατικού Προϋπολογισμού.

 

Α Π Ο Φ Α Σ Ι Ζ Ο Υ Μ Ε

Καθορίζουμε τον τρόπο εξέτασης των μαθητών με αναπηρία και με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες ως ακολούθως:

 
ΑΡΘΡΟ ΜΟΝΟ

1. Οι μαθητές με αναπηρία και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες που αναφέρονται στο Ν.3699/2008 (ΦΕΚ 199 Α΄) εξετάζονται προφορικά ή γραπτά, κατά περίπτωση, ανάλογα με τις δυνατότητές τους. Ειδικότερα:

α) Εξετάζονται προφορικά, κατόπιν αίτησής τους, οι μαθητές που αδυνατούν να υποστούν γραπτή εξέταση, επειδή:

i) είναι τυφλοί, σύμφωνα με τον Ν.958/79 (ΦΕΚ 191 Α΄) ή έχουν ποσοστό αναπηρίας στην όρασή τους τουλάχιστον 67% ή είναι αμβλύωπες με ποσοστό αναπηρίας στην όρασή τους τουλάχιστον 67%,

ii) έχουν κινητική αναπηρία τουλάχιστον 67% μόνιμη ή προσωρινή, που συνδέεται με τα άνω άκρα,

iii) πάσχουν από σπαστικότητα των άνω άκρων,

iν) πάσχουν από κάταγμα ή άλλη προσωρινή βλάβη των άνω άκρων, που καθιστά αδύνατη τη χρήση τους για γραφή,

v) παρουσιάζουν ειδικές μαθησιακές δυσκολίες όπως δυσλεξία, δυσγραφία, δυσαριθμησία, δυσαναγνωσία, δυσορθογραφία. Όταν ο μαθητής της περίπτωσης αυτής επιθυμεί να απαντήσει και γραπτά σε κάποια ερωτήματα, αυτά αξιολογούνται κατά τη βαθμολόγηση.

Η σχετική αίτηση υποβάλλεται στο Επαγγελματικό Λύκειο ή την Επαγγελματική Σχολή που φοιτούν συνοδευόμενη από τη γνωμάτευση, σύμφωνα με το ισχύον κάθε φορά σύστημα πιστοποίησης αναπηρίας της οικείας υγειονομικής επιτροπής για τις περιπτώσεις i έως iν, από την οποία να προκύπτει ότι η επίδοσή τους στα μαθήματα δεν είναι δυνατόν να ελεγχθεί με γραπτές εξετάσεις.

Για την περίπτωση (v) απαιτείται γνωμάτευση από τα οικεία Κέντρα Διαφοροδιάγνωσης, Διάγνωσης και Υποστήριξης Ειδικών Εκπαιδευτικών Αναγκών (ΚΕΔΔΥ), που λειτουργούν στις έδρες των Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων και των Νομαρχιακών Διαμερισμάτων της παραγράφου 2 του άρθρου 12 του Ν. 3699/2008 ή από τα πιστοποιημένα από το Υπουργείο Παιδείας Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων Ιατροπαιδαγωγικά Κέντρα (ΙΠΔ), στην οποία θα αναγράφεται η ειδική μαθησιακή δυσκολία του μαθητή καθώς και ο χρόνος επαναξιολόγησής του.

β) Οι μαθητές με φάσμα αυτισμού εξετάζονται:

i)γραπτά ή ii) προφορικά

Για τις περιπτώσεις αυτές απαιτείται γνωμάτευση από τα οικεία ΚΕΔΔΥ, που λειτουργούν στις έδρες των Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων και των Νομαρχιακών Διαμερισμάτων της παραγράφου 2 του άρθρου 12 του Ν. 3699/2008 ή τα πιστοποιημένα από το Υπουργείο Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων Ιατροπαιδαγωγικά Κέντρα (ΙΠΔ), στην οποία θα αναγράφεται η ειδική μαθησιακή δυσκολία του μαθητή, ο προφορικός ή ο γραπτός τρόπος εξέτασης καθώς και ο χρόνος επαναξιολόγησής του. Η σχετική αίτηση υποβάλλεται στο Επαγγελματικό Λύκειο ή την Επαγγελματική Σχολή συνοδευόμενη από τη γνωμάτευση των αναφερομένων Κέντρων.

 
γ) Εξετάζονται γραπτά οι μαθητές που έχουν ιδιαίτερα σοβαρά προβλήματα ακοής (κωφοί, βαρήκοοι) σε ποσοστό 67% και πάνω και όσοι παρουσιάζουν προβλήματα λόγου και ομιλίας (δυσαρθρία, τραυλισμός) καθώς και προβλήματα επιληψίας, τα οποία πιστοποιούνται από την οικεία υγειονομική Επιτροπή, ύστερα από αίτηση του ενδιαφερόμενου. Η σχετική αίτηση υποβάλλεται στο Επαγγελματικό Λύκειο ή την Επαγγελματική Σχολή συνοδευόμενη από τη γνωμάτευση, σύμφωνα με το ισχύον κάθε φορά σύστημα πιστοποίησης αναπηρίας.

 
δ) Ειδικά για τους μαθητές που είναι τυφλοί, σύμφωνα με τον Ν. 958/1979 (ΦΕΚ 191 Α΄) ή έχουν ποσοστό αναπηρίας στην όρασή τους τουλάχιστον 67% ή είναι αμβλύωπες με ποσοστό αναπηρίας στην όρασή τους τουλάχιστον 67% ή παρουσιάζουν σοβαρά προβλήματα ακοής (κωφός, βαρήκοος), γνωματεύσεις χορηγούνται και από τις Ιατροπαιδαγωγικές Υπηρεσίες του Κέντρου Εκπαίδευσης και Αποκατάστασης Τυφλών (ΚΕΑΤ) και του Εθνικού Κέντρου Κωφών, εφόσον πιστοποιηθούν από το Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Πολιτικής ως Ιατροπαιδαγωγικές Υπηρεσίες.

 
ε) Όταν υπάρχει διάσταση απόψεων μεταξύ των γνωματεύσεων των ΚΕΔΔΥ και ΙΠΔ για τον ίδιο μαθητή, δίδεται το δικαίωμα προσφυγής σε πενταμελή Δευτεροβάθμια Ειδική Διαγνωστική Επιτροπή Αξιολόγησης (ΕΔΕΑ) η οποία συγκροτείται με απόφαση του Περιφερειακού Διευθυντή Εκπαίδευσης. Η απόφαση της δευτεροβάθμιας ΕΔΕΑ είναι οριστική. Στην περίπτωση που υπάρχει διάσταση απόψεων μεταξύ των γνωματεύσεων των ΚΕΔΔΥ και των ΙΠΔ για τον ίδιο μαθητή, και δεν έχει γίνει προσφυγή στην πενταμελή Δευτεροβάθμια ΕΔΕΑ, υπερισχύει η γνωμάτευση του ΚΕΔΔΥ. Σε περίπτωση προσφυγής στην ΕΔΕΑ, η σχετική αίτηση και η γνωμάτευση υποβάλλεται στο Διευθυντή του οικείου Επαγγελματικού Λυκείου ή της Επαγγελματικής Σχολής το αργότερο μέχρι 31 Μαρτίου εκάστου έτους.

στ)Τυχόν γνωματεύσεις ή διαγνωστικές εκθέσεις των ΚΔΑΥ ή των Ιατροπαιδαγωγικών Κέντρων, που έχουν εκδοθεί πριν από την ισχύ της παρούσης Απόφασης, εξακολουθούν να ισχύουν, εφόσον μέχρι την ημερομηνία λήξης της προθεσμίας υποβολής της σχετικής αίτησης δεν έχει παρέλθει τριετία από την έκδοσή τoυς.

ζ) Δεν γίνονται δεκτές οι γνωματεύσεις οι οποίες αναφέρουν αναπηρίες ή μαθησιακές δυσκολίες διαφορετικές από εκείνες που αναγράφονται στην παράγραφο 1 του παρόντος άρθρου. Οι γνωματεύσεις των υγειονομικών επιτροπών, των ΚΕΔΔΥ, των Ιατροπαιδαγωγικών Κέντρων (ΙΠΔ) εκδίδονται κατά προτεραιότητα μετά από σχετική αίτηση του ενδιαφερομένου.

 
2. Οι μαθητές του άρθρου αυτού οποιασδήποτε τάξης του Επαγγελματικού Λυκείου ή Επαγγελματικής Σχολής εξετάζονται ταυτόχρονα με τους μαθητές της τάξης στην οποία ανήκουν και στα ίδια θέματα, σύμφωνα με τις διατάξεις της παρούσης. Ειδικά, στην περίπτωση που εξετάζονται προφορικά οι μαθητές των εδαφίων α και βii της παραγράφου 1 του παρόντος άρθρου, η εξέταση γίνεται ενώπιον επιτροπής, την οποία συγκροτεί για το σκοπό αυτό ο Διευθυντής του Επαγγελματικού Λυκείου ή της Επαγγελματικής Σχολής και την αποτελούν ο ίδιος ή ο Υποδιευθυντής, ως Πρόεδρος, και δύο (02) καθηγητές της ίδιας ή συναφούς με τα εξεταζόμενα μαθήματα ειδικότητας, ως μέλη. Ο μέσος όρος (Μ.Ο.) των βαθμών των δύο (02) καθηγητών είναι ο βαθμός του μαθητή στο εξεταζόμενο μάθημα.

Κατά τις ολιγόλεπτες ή ωριαίες δοκιμασίες των τετραμήνων η προφορική εξέταση των μαθητών αυτών γίνεται από τον οικείο καθηγητή.

 
3. Οι μαθητές της περίπτωσης i του εδαφίου β και του εδαφίου γ της παραγράφου 1 του παρόντος άρθρου εξετάζονται γραπτά ταυτόχρονα με τους μαθητές της τάξης που φοιτούν στην ίδια αίθουσα.

4. Οι αιτήσεις και οι γνωματεύσεις που αναφέρονται στο άρθρο αυτό υποβάλλονται στο Διευθυντή του οικείου Επαγγελματικού Λυκείου ή της Επαγγελματικής Σχολής το αργότερο μέχρι 20 Φεβρουαρίου εκάστου έτους. Σε έκτακτες και απρόβλεπτες περιπτώσεις μπορούν να υποβάλλονται και αργότερα. Ειδικά για το σχολικό έτος 2009-2010 οι αιτήσεις και οι γνωματεύσεις που αναφέρονται στο άρθρο αυτό υποβάλλονται στο Διευθυντή του οικείου Επαγγελματικού Λυκείου ή της Επαγγελματικής Σχολής το αργότερο μέχρι τις 26 Μαρτίου 2010.

Από τη δημοσίευση της παρούσας, καταργείται κάθε διάταξη η οποία ρυθμίζει με διαφορετικό τρόπο θέματα που περιλαμβάνονται στην παρούσα απόφαση.

Η απόφαση αυτή να δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης.

H ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ

ΣΧΕΤΙΚΟ

ΘΕΜΑ:  Υποβολή δικαιολογητικών για προφορική ή γραπτή εξέταση  µαθητών και αποφοίτων  µε αναπηρία και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες ή ειδικές µαθησιακές δυσκολίες,  βάσει του Ν.3699/2008,  στις πανελλαδικές εξετάσεις έτους  2011, για εισαγωγή στην τριτοβάθµια εκπαίδευση. 

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ∆ΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

Μαρούσι    9-2-2011

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙ∆ΕΙΑΣ  ∆ΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ                                    

Αρ.Πρωτ.               

Βαθµός Προτερ

Φ.251/16888 /B6       ΕΞ.  ΕΠΕΙΓΟΝ
 —–                    
∆ΙΕΥΘΥΝΣΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ KAI
∆ΙΕΞΑΓΩΓΗΣ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ                                 
ΤΜΗΜΑΤΑ Α΄και Β’    
.                                            
Ταχ. ∆/νση: Α. ΠΑΠΑΝ∆ΡΕΟΥ 37
Τ.Κ. – Πόλη: 151 80 ΜΑΡΟΥΣΙ
Ιστοσελίδα: www.minedu.gov.gr
email: t01ode2@minedu.gov.gr

Πληροφορίες: Πετροπούλου-Κολλαϊτη
Τηλέφωνο: 210- 3442099-3442101
FAX: 210-3442098
                                                       

ΠΡΟΣ:

1. Περιφερειακούς ∆ιευθυντές Εκπαίδευσης Έδρες τους    
2.∆ιευθυντές των ∆/νσεων ∆.Ε.( Έδρες τους)
3.Προϊσταµένους Γραφείων ∆.Ε.( Έδρες τους)
4.Προϊσταµένους Γραφείων Ε.Ε.( Έδρες τους)
5.΄Ολα τα Γενικά Λύκεια, ΕΠΑ.Λ. και τα Λύκεια Ειδικής Αγωγής  και Εκπαίδευσης (δια των ∆/νσεων ∆.Ε.)                          
6. ΚΕ∆∆Υ   (πρώην Κ∆ΑΥ) (δια των ∆/νσεων ∆.Ε.) 
7. ΚΕΣΥΠ (δια των ∆/νσεων ∆.Ε.)
ΘΕΜΑ:  Υποβολή δικαιολογητικών για προφορική ή γραπτή εξέταση  µαθητών και αποφοίτων  µε αναπηρία και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες ή ειδικές µαθησιακές δυσκολίες,  βάσει του Ν.3699/2008,  στις πανελλαδικές εξετάσεις έτους  2011, για εισαγωγή στην τριτοβάθµια εκπαίδευση. 
    

Α.  ΝΟΜΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ – ΠΕ∆ΙΟ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ
           

Με τις διατάξεις του Ν.3699/2008 (ΦΕΚ.199 Α΄) ρυθµίζονται τα θέµατα Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης των  µαθητών  µε αναπηρία και  µε ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες ή ειδικές µαθησιακές δυσκολίες.
           

Κατ΄ εξουσιοδότηση των διατάξεων του νόµου εκδόθηκαν οι αριθ. Φ.253/155439/Β6/16.12.2009 (ΦΕΚ.2544  Β΄)  και Φ151/2996/Β6/13-1-2010 (ΦΕΚ.55 Β΄)  Υπουργικές Αποφάσεις, µε τις οποίες καθορίζεται ο τρόπος εξέτασης των µαθητών  µε αναπηρία και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες ή ειδικές  µαθησιακές δυσκολίες.

Σε εφαρµογή αυτών, µε την παρούσα εγκύκλιο    σας ενηµερώνουµε για τον τρόπο εξέτασης των πανελλαδικά εξεταζοµένων  µαθηµάτων, καθώς και τη διαδικασία χορήγησης των γνωµατεύσεων που αφορούν: 

α)     στους µαθητές    της τελευταίας τάξης των Γενικών Λυκείων  (Ηµερήσιων-Εσπερινών)  οι οποίοι θα συµµετάσχουν στις εξετάσεις των πανελλαδικά εξεταζοµένων  µαθηµάτων για απόκτηση απολυτηρίου και για εισαγωγή στις σχολές ή τα τµήµατα της Τριτοβάθµιας Εκπαίδευσης.

β)    στους αποφοίτους των Γενικών Λυκείων  (Ηµερήσιων-Εσπερινών)  ή άλλου Σχολείου ∆ευτεροβάθµιας Εκπαίδευσης διαφορετικού τύπου από αυτόν του Γενικού Λυκείου οι οποίοι θα συµµετάσχουν στις εξετάσεις των  µαθηµάτων της τελευταίας τάξης του   Γενικού Λυκείου   για εισαγωγή στις σχολές ή τα τµήµατα της Τριτοβάθµιας Εκπαίδευσης.

γ)    στους υποψηφίους (µαθητές και αποφοίτους)  των ηµερησίων και εσπερινών ΕΠΑΛ  (οµάδα Β) οι οποίοι θα συµµετάσχουν στις πανελλαδικές εξετάσεις των µαθηµάτων της τελευταίας τάξης του ηµερήσιου ή εσπερινού Γενικού Λυκείου αντίστοιχα και των  µαθηµάτων ειδικότητας,  για εισαγωγή σε σχολές ή τµήµατα της Τριτοβάθµιας Εκπαίδευσης.

δ)     στους υποψηφίους (µαθητές και αποφοίτους)  των ηµερησίων και εσπερινών ΕΠΑΛ  (οµάδα Α), στους αποφοίτους Β΄ Κύκλου ηµερησίων και εσπερινών ΤΕΕ, ΤΕΛ και Ναυτικών Λυκείων οι οποίοι θα συµµετάσχουν στις πανελλαδικές εξετάσεις για εισαγωγή σε σχολές ή τµήµατα της Τριτοβάθµιας Εκπαίδευσης (ΤΕΙ κ.λ.π.).

ε)    στους  µαθητές της τελευταίας τάξης των Λυκείων της Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης οι οποίοι επιθυµούν να συµµετάσχουν στις εξετάσεις των πανελλαδικά εξεταζοµένων  µαθηµάτων για απόκτηση απολυτηρίου και για εισαγωγή στις σχολές ή τα τµήµατα της Τριτοβάθµιας Εκπαίδευσης.

Β.  ΤΡΟΠΟΣ ΕΞΕΤΑΣΗΣ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ – ∆ΙΑ∆ΙΚΑΣΙΑ ΧΟΡΗΓΗΣΗΣ και ΚΑΤΑΘΕΣΗΣ ΓΝΩΜΑΤΕΥΣΕΩΝ

Οι ειδικές  µαθησιακές δυσκολίες των  µαθητών και αποφοίτων διερευνώνται και διαπιστώνονται από τα Κέντρα ∆ιαφοροδιάγνωσης,  ∆ιάγνωσης και Υποστήριξης Ειδικών Εκπαιδευτικών Αναγκών  (ΚΕ∆∆Υ)  και από τα πιστοποιηµένα από το Υπουργείο  Παιδείας ∆ιά Βίου Μάθησης και Θρησκευµάτων Ιατροπαιδαγωγικά Κέντρα (ΙΠ∆).
• Τα    ΚΕ∆∆Υ αξιολογούν µαθητές που δεν έχουν συµπληρώσει το εικοστό δεύτερο (22) έτος της ηλικίας τους.
• Τα    ΚΕ∆∆Υ αξιολογούν τους αποφοίτους  µε ειδικές  µαθησιακές δυσκολίες, που επιθυµούν να λάβουν µέρος στις εισαγωγικές εξετάσεις για την τριτοβάθµια εκπαίδευση των οποίων οι γνωµατεύσεις, που είχαν αποκτήσει από τα  ΚΕ∆∆Υ (πρώην Κ∆ΑΥ), έχουν λήξει λόγω παρέλευσης τριετίας από την έκδοσή τους. 
• Τα ΚΕ∆∆Υ δεν αξιολογούν τους  αποφοίτους άνω των δεκαοκτώ (18) ετών, αν αυτοί δεν έχουν αξιολογηθεί ως άτοµα  µε ειδικές  µαθησιακές δυσκολίες κατά την διάρκεια της φοίτησής τους στο Λύκειο.  Η αξιολόγησή τους γίνεται    µόνο από τα Ιατροπαιδαγωγικά Κέντρα.
• Τα Ιατροπαιδαγωγικά Κέντρα (ΙΠ∆) αξιολογούν :
            α) µαθητές και 
            β) αποφοίτους άνω των δέκα οκτώ (18)  ετών  (τµήµατα ενηλίκων),  οι οποίοι κατά τη διάρκεια της φοίτησής τους στο Λύκειο δεν είχαν αξιολογηθεί.                                 
          
Γ.   ∆ΙΑ∆ΙΚΑΣΙΑ ΧΟΡΗΓΗΣΗΣ ΓΝΩΜΑΤΕΥΣΕΩΝ ΚΕ∆∆Υ  ΚΑΙ  ΙΑΤΡΟΠΑΙ∆ΑΓΩΓΙΚΩΝ ΚΕΝΤΡΩΝ ΓΙΑ ΠΡΟΦΟΡΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ
        
  1.   Τα ΚΕ∆∆Υ γνωµατεύουν τις ειδικές  µαθησιακές δυσκολίες  (δυσλεξία, δυσαριθµησία,  δυσγραφία,  δυσαναγνωσία και δυσορθογραφία)  όσων επιθυµούν να εξετασθούν προφορικά και οι οποίοι είναι:

α) µαθητές

β)απόφοιτοι,  των οποίων οι γνωµατεύσεις που είχαν αποκτήσει από τα Κ∆ΑΥ έχουν λήξει.
          

Τα ΚΕ∆∆Υ γνωµατεύουν και εισηγούνται επίσης τον τρόπο εξέτασης  µαθητών και αποφοίτων µε φάσµα αυτισµού, ο οποίος µπορεί να είναι προφορικός ή γραπτός.

Εφόσον εισηγηθούν τον προφορικό τρόπο εξέτασης οι  µαθητές και οι απόφοιτοι εξετάζονται µόνο προφορικά.
Τα ΚΕ∆∆Υ,  τα οποία χορηγούν τις γνωµατεύσεις των προαναφεροµένων µαθησιακών δυσκολιών,  λειτουργούν στην Περιφέρεια της οικείας ∆ιεύθυνσης ∆ευτεροβάθµιας Εκπαίδευσης στην οποία υπάγεται το Λύκειο φοίτησης του  µαθητή καθώς και στην οικεία Περιφερειακή ∆ιεύθυνση Εκπαίδευσης.

2.    Τα Ιατροπαιδαγωγικά Κέντρα,  των οποίων οι γνωµατεύσεις για τις προαναφερόµενες ειδικές  µαθησιακές δυσκολίες,  εξακολουθούν να ισχύουν για το σχολικό έτος 2010-2011, περιλαµβάνονται στον επικαιροποιηµένο πίνακα της αριθµ. 153506/Γ6/3-12-2010  εγκυκλίου της ∆ιεύθυνσης Ειδικής Αγωγής,  η οποία σας έχει αποσταλεί. 

Επισηµαίνεται ότι οι απόφοιτοι µε ειδικές µαθησιακές δυσκολίες, εφόσον τους είχε χορηγηθεί η προηγούµενη γνωµάτευση από τα ΚΕ∆∆Υ  (πρώην Κ∆ΑΥ), η οποία έχει λήξει λόγω παρέλευσης τριετίας από την έκδοσή της, επαναξιολογούνται από τα ΚΕ∆∆Υ ή από τα Ιατροπαιδαγωγικά Κέντρα  (ΙΠ∆).  Η γνωµάτευση η οποία θα χορηγείται από τα οικεία ΚΕ∆∆Υ ή ΙΠ∆ σε καµία περίπτωση δεν θα παραπέµπει σε παλαιότερη χορηγηθείσα γνωµάτευση αλλά πρέπει να εκδίδεται νέα µετά από εξέταση από τον οικείο φορέα κατά το χρόνο της παραποµπής του υποψηφίου. 

Στην περίπτωση που ο απόφοιτος κατά τη διάρκεια της φοίτησης του στο Λύκειο δεν έχει αξιολογηθεί από το ΚΕ∆∆Υ  (πρώην Κ∆ΑΥ),  τότε θα πρέπει να απευθυνθεί σε Ιατροπαιδαγωγικό Κέντρο  (ΙΠ∆),  το οποίο αξιολογεί ενήλικες  (άνω των 18 ετών).
Επισηµαίνεται ότι σε κάθε εκδοθείσα γνωµάτευση των παραπάνω περιπτώσεων αναγράφεται η ισχύς της γνωµάτευσης ή ο χρόνος επαναξιολόγησης των µαθητών και αποφοίτων.
         
 3.       Σύµφωνα  µε τις διατάξεις της παραγράφου 4 του άρθρου 5 του Ν. 3699/2008 , όταν υπάρχει διάσταση απόψεων  µεταξύ των γνωµατεύσεων των ΚΕ∆∆Υ και των Ιατροπαιδαγωγικών Κέντρων (ΙΠ∆) για τον µαθητή, δίδεται το δικαίωµα προσφυγής σε ∆ευτεροβάθµια Ειδική ∆ιαγνωστική Επιτροπή Αξιολόγησης  (Ε∆ΕΑ).  Η απόφαση της ∆ευτεροβάθµιας Ε∆ΕΑ είναι οριστική. Η ∆ευτεροβάθµια Ειδική ∆ιαγνωστική Επιτροπή Αξιολόγησης (Ε∆ΕΑ)  εδρεύει σε κάθε Περιφερειακή ∆ιεύθυνση Εκπαίδευσης.  
         

Στην περίπτωση όµως που υπάρχει διάσταση απόψεων  µεταξύ των γνωµατεύσεων των ΚΕ∆∆Υ  (πρώην Κ∆ΑΥ)  και των Ιατροπαιδαγωγικών Κέντρων (ΙΠ∆)  για τον  µαθητή και δεν έχει γίνει προσφυγή στη δευτεροβάθµια    Ε∆ΕΑ,  τότε υπερισχύει η γνωµάτευση των ΚΕ∆∆Υ (πρώην Κ∆ΑΥ).

∆.     ∆ΙΑ∆ΙΚΑΣΙΑ ΧΟΡΗΓΗΣΗΣ ΓΝΩΜΑΤΕΥΣΕΩΝ ΑΠΟ ΤΙΣ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΕΣ ΕΠΙΤΡΟΠΕΣ ΓΙΑ ΠΡΟΦΟΡΙΚΗ ΕΞΕΤΑΣΗ

Οι  µαθητές και οι απόφοιτοι  µε τις παρακάτω αναπηρίες εξετάζονται προφορικά. Οι αναφερόµενες αναπηρίες πιστοποιούνται από τις οικείες

Υγειονοµικές Επιτροπές (Πρωτοβάθµιες ή ∆ευτεροβάθµιες). 
Συγκεκριµένα εξετάζονται προφορικά οι  µαθητές και οι απόφοιτοι οι οποίοι αδυνατούν να υποστούν γραπτή εξέταση επειδή:
ι) είναι τυφλοί, σύµφωνα µε το Ν. 958/79 (ΦΕΚ 191 τ. Α) ή έχουν ποσοστό αναπηρίας στην όρασή τους τουλάχιστον 67% ή είναι   αµβλύωπες  µε ποσοστό αναπηρίας στην όρασή τους τουλάχιστον 67% .
ιι) έχουν κινητική αναπηρία τουλάχιστον  67% µόνιµη ή προσωρινή, που συνδέεται µε τα άνω άκρα,
ιιι) πάσχουν από σπαστικότητα των άνω άκρων,
ιν)  πάσχουν από κάταγµα ή άλλη προσωρινή βλάβη των άνω άκρων που καθιστά αδύνατη τη χρήση τους για γραφή.

Ε.       ∆ΙΑ∆ΙΚΑΣΙΑ ΧΟΡΗΓΗΣΗΣ ΓΝΩΜΑΤΕΥΣΕΩΝ ΑΠΟ ΤΙΣ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΕΣ ΕΠΙΤΡΟΠΕΣ, ΤΑ ΚΕ∆∆Υ Η΄ ΤΑ ΙΑΤΡΟΠΑΙ∆ΑΓΩΓΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ ΓΙΑ ΓΡΑΠΤΗ ΕΞΕΤΑΣΗ

Οι  µαθητές και οι απόφοιτοι που    παρουσιάζουν σοβαρά προβλήµατα ακοής (κωφοί,  βαρήκοοι),  σε ποσοστό 67%  και πάνω και όσοι παρουσιάζουν προβλήµατα λόγου και οµιλίας  (δυσαρθρία,  τραυλισµό)  καθώς και προβλήµατα επιληψίας, εξετάζονται γραπτά. Τα προβλήµατα αυτά πιστοποιούνται από τις οικείες Υγειονοµικές Επιτροπές (Πρωτοβάθµιες ή ∆ευτεροβάθµιες).
Επίσης γραπτά εξετάζονται οι µαθητές και οι απόφοιτοι µε φάσµα αυτισµού για τους οποίους τα ΚΕ∆∆Υ ή τα Ιατροπαιδαγωγικά Κέντρα έχουν γνωµατεύσει και εισηγηθεί τον γραπτό τρόπο εξέτασης.                                     

ΣΤ.     ∆ΙΑ∆ΙΚΑΣΙΑ ΚΑΙ ΠΡΟΘΕΣΜΙΑ ΚΑΤΑΘΕΣΗΣ ΤΩΝ ΓΝΩΜΑΤΕΥΣΕΩΝ
     

Οι γνωµατεύσεις που χορηγούνται κατά περίπτωση από τις Υγειονοµικές Επιτροπές (Πρωτοβάθµιες ή ∆ευτεροβάθµιες), καθώς και οι γνωµατεύσεις των ΚΕ∆∆Υ (πρώην Κ∆ΑΥ) ή των Ιατροπαιδαγωγικών Κέντρων υποβάλλονται  µε σχετική αίτηση: 
         

α)  από τους µαθητές της τελευταίας τάξης των Γενικών Λυκείων  (Ηµερήσιων-Εσπερινών) στο ∆ιευθυντή του Λυκείου τους µέχρι 25 Φεβρουαρίου 2011 . 
         

β)  από τους αποφοίτους των  (Ηµερήσιων-Εσπερινών)  Γενικών Λυκείων ή άλλου Σχολείου ∆ευτεροβάθµιας Εκπαίδευσης διαφορετικού τύπου από αυτόν του Γενικού Λυκείου οι οποίοι θα συµµετάσχουν στις πανελλαδικές εξετάσεις του Γενικού Λυκείου.  Οι γνωµατεύσεις υποβάλλονται στο Λύκειο κατά τις ίδιες ηµεροµηνίες κατάθεσης της αίτησης-δήλωσης συµµετοχής στις πανελλαδικές εξετάσεις µέχρι 25 Φεβρουαρίου 2011.5
       

γ)  από τους υποψηφίους  µαθητές και αποφοίτους των ΕΠΑΛ  (ΟΜΑ∆Α Β΄), (Ηµερήσιων και Εσπερινών), οι οποίοι επιθυµούν να συµµετάσχουν στις πανελλαδικές εξετάσεις, στο ∆ιευθυντή του ΕΠΑΛ τους µέχρι 25 Φεβρουαρίου 2011.
     

δ)  από τους υποψηφίους  µαθητές και αποφοίτους των ΕΠΑΛ  (ΟΜΑ∆Α Α΄), (Ηµερήσιων και Εσπερινών),  τους αποφοίτους Β΄ κύκλου ΤΕΕ, (Ηµερήσιων και Εσπερινών)  τους κατόχους πτυχίου ειδικότητας των πρώην ΤΕΛ (Ηµερήσιων και Εσπερινών),  καθώς και τους κατόχους πτυχίου ειδικότητας των Ναυτικών Λυκείων (Ηµερήσιων και Εσπερινών) οι οποίοι επιθυµούν να συµµετάσχουν στις πανελλαδικές εξετάσεις. Οι γνωµατεύσεις υποβάλλονται στο ΕΠΑΛ κατάθεσης της Αίτησης ∆ήλωσης
συµµετοχής στις πανελλαδικές εξετάσεις µέχρι 25 Φεβρουαρίου 2011.
      

ε) από τους  µαθητές της τελευταίας τάξης των Λυκείων της Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης, οι οποίοι επιθυµούν να συµµετάσχουν στις πανελλαδικές εξετάσεις.

∆ηλαδή οι  µαθητές αυτοί έχουν δύο δυνατότητες να αποκτήσουν το απολυτήριο, είτε µε τη συµµετοχή τους στα πανελλαδικά εξεταζόµενα  µαθήµατα είτε  µε τη συµµετοχή τους σε όλα τα µαθήµατα σε ενδοσχολικό.επίπεδο. Στην περίπτωση συµµετοχής τους στις πανελλαδικές εξετάσεις οι γνωµατεύσεις υποβάλλονται  στο Λύκειο υποβολής της αίτησης –δήλωσης µέχρι 25 Φεβρουαρίου 2011.
Οι γνωµατεύσεις των ΚΕ∆∆Υ  (πρώην Κ∆ΑΥ)  ή των Ιατροπαιδαγωγικών Κέντρων γίνονται δεκτές εφόσον είναι σε ισχύ κατά την ηµεροµηνία κατάθεσης της Αίτησης – ∆ήλωσης.
     

Ειδικά οι γνωµατεύσεις που θα ισχύσουν  µετά την απόφαση της δευτεροβάθµιας Ε∆ΕΑ,  µπορούν να υποβάλλονται στα οικεία Λύκεια µέχρι τις 31 Μαρτίου 2011.
      

Τα προαναφερόµενα δικαιολογητικά   ισχύουν και για τα τυχόν   ειδικά  µαθήµατα στα οποία θα εξετασθούν οι µαθητές και οι απόφοιτοι των Γενικών    Λυκείων,  οι µαθητές και απόφοιτοι των ΕΠΑΛ και οι απόφοιτοι των ΤΕΕ των πρώην ΤΕΛ και Ναυτικών Λυκείων.                                          

Ζ.   ΓΕΝΙΚΕΣ ∆ΙΕΥΚΡΙΝΙΣΕΙΣ
    
1.   Επισηµαίνεται ότι δεν θα γίνονται δεκτές από τα Λύκεια οι γνωµατεύσεις των ΚΕ∆∆Υ ή των Ιατροπαιδαγωγικών Κέντρων ή των Υγειονοµικών Επιτροπών (Πρωτοβάθµιων ή ∆ευτεροβάθµιων),   οι οποίες αναφέρονται σε αναπηρίες ή σε ειδικές  µαθησιακές δυσκολίες των  µαθητών και αποφοίτων διαφορετικές από εκείνες που αναγράφονται στις Υπουργικές Αποφάσεις που αναφέρονται στο Κεφάλαιο Α της παρούσας εγκυκλίου.      
     

2.  Τυχόν Γνωµατεύσεις ή διαγνωστικές εκθέσεις των Κ∆ΑΥ ή των Ιατροπαιδαγωγικών Κέντρων,  που έχουν εκδοθεί πριν από την ισχύ των αναφεροµένων στο Κεφάλαιο Α΄ Υπουργικών Αποφάσεων, εξακολουθούν να ισχύουν,  εφόσον, µέχρι την ηµεροµηνία λήξης της προθεσµίας υποβολής της σχετικής αίτησης συµµετοχής στις πανελλαδικές εξετάσεις,  δεν έχει παρέλθει τριετία από την έκδοσή τους.

3.      Αιτήσεις και δικαιολογητικά που θα υποβληθούν  µετά τις παραπάνω κατά περίπτωση προθεσµίες δεν θα γίνονται δεκτά,  εκτός από απρόβλεπτες και έκτακτες περιπτώσεις.

4.    Όσοι  µαθητές και απόφοιτοι  µε αναπηρία ή  µε ειδικές  µαθησιακές δυσκολίες θα εξετασθούν προφορικά, η εξέτασή τους θα γίνει µόνο στα Βαθµολογικά Κέντρα ή στα Ειδικά Εξεταστικά Κέντρα. 
     –  Επίσης όσοι  µαθητές και απόφοιτοι  µε αναπηρία ή  µε ειδικές  µαθησιακές δυσκολίες    (προβλήµατα ακοής,  λόγου και οµιλίας,  επιληψίας κ.λ.π)  επιθυµούν να εξετασθούν γραπτά,  θα εξετασθούν στα εξεταστικά κέντρα που εξετάζονται και οι υπόλοιποι  µαθητές του Λυκείου. Με τον ίδιο τρόπο θα εξετασθούν και οι  µαθητές και οι απόφοιτοι  µε φάσµα αυτισµού για τους οποίους τα ΚΕ∆∆Υ ή τα Ιατροπαιδαγωγικά   Κέντρα έχουν εισηγηθεί    τον γραπτό τρόπο εξέτασης. Η εξέταση των µαθητών αυτών γίνεται σε ξεχωριστή αίθουσα και ο χρόνος εξέτασής τους µπορεί να παραταθεί  µε απόφαση της Λυκειακής Επιτροπής ή της Επιτροπής του Εξεταστικού Κέντρου.

5.  Οι ∆ιευθυντές των ∆ιευθύνσεων ∆ευτεροβάθµιας Εκπαίδευσης, οι Προϊστάµενοι των Γραφείων,  οι ∆ιευθυντές των Γενικών Λυκείων,  των ΕΠΑΛ,  των Λυκείων της Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης,  καθώς και κάθε άλλος φορέας στον οποίο κοινοποιείται η εγκύκλιος αυτή, πρέπει να  µεριµνήσουν για την ανάρτησή της στους οικείους πίνακες των ανακοινώσεων για την ενηµέρωση κάθε ενδιαφερόµενου. 
Ειδικότερα οι ∆ιευθυντές των Λυκείων πρέπει να ενηµερώσουν όλους τους  µαθητές της τελευταίας τάξης  υπογράφοντας και σε ονοµαστική κατάσταση ότι έλαβαν γνώση.
       

Για την καλύτερη και έγκυρη ενηµέρωση των  µαθητών, θα πρέπει να ορισθεί σε κάθε Λύκειο από ένας καθηγητής,  στον οποίο θα απευθύνονται οι  µαθητές προκειµένου να πληροφορούνται για τα θέµατα που αναφέρονται στην εγκύκλιο.

7.   Τέλος  µε νέα εγκύκλιο που θα σας αποσταλεί θα σας ενηµερώνουµε για την διαδικασία αποστολής των γνωµατεύσεων στα Βαθµολογικά και τα Ειδικά Εξεταστικά Κέντρα.

8.    Συνηµµένα σας στέλνουµε :
         α)  Πίνακα µε τις ∆ιευθύνσεις και τα τηλέφωνα των ΚΕ∆∆Υ
         β)  Πίνακα  µε τις ∆ιευθύνσεις και τα τηλέφωνα των Αναγνωρισµένων
Ιατροπαιδαγωγικών Κέντρων.
                                                                             

Η ΠΡΟΪΣΤΑΜΕΝΗ ∆ΙΕΥΘΥΝΣΗΣ
                                                                                                    
                                                                                         

ΑΝΘΗ ΓΩΡΟΥ

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΧΡΙΣΤΟΦΙΛΟΠΟΥΛΟΥ

πηγή esos.gr


 

Σχολιάστε το άρθρο

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί Required fields are marked *

*

Δημοφιλή άρθρα



Sorry. No data so far.

x

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΑΤΕ ?

Διαθέσεις εκπαιδευτικών των Πρότυπων και Πειραματικών Σχολείων για συμπλήρωση του ωραρίου τους

Απόφαση σχετικά με τις διαθέσεις εκπαιδευτικών των Πρότυπων και Πειραματικών Σχολείων σε ...