Home / Featured / Μέχρι τέλος Ιουνίου η πλήρης απελευθέρωση για τα επαγγέλματα Κ.Ξ.Γ. και κατ’ οίκον διδασκαλία

Μέχρι τέλος Ιουνίου η πλήρης απελευθέρωση για τα επαγγέλματα Κ.Ξ.Γ. και κατ’ οίκον διδασκαλία

Δημοσιεύτηκε: 3:27 μμ Απρίλιος 16th, 2012  


Της Δήμητρας Καδδά
Αίρονται τα εμπόδια εισόδου σε ενεργειακούς επιθεωρητές, βενζινάδικα, περίπτερα, λιμουζίνες, ΚΤΕΟ, φροντιστήρια, τουριστικά γραφεία και βρεφικούς σταθμούς.
Με καθυστερήσεις σε κάποιες περιπτώσεις που αναβάλλονται για τον Ιούνιο όπως είναι τα ιδιωτικά ΚΤΕΟ, η κατ’ οίκον διδασκαλία, και τα φροντιστήρια δευτεροβάθμιας ή τα κέντρα ξένων γλωσσών, διευκρινήσεις που εκκρεμούν (ΟΙ ΠΙΘΑΝΕΣ ΑΛΛΑΓΕΣ ΕΔΩ) για άλλα (ορκωτοί εκτιμητές και τεχνικά επαγγέλματα) προχωρά με γοργούς ρυθμούς και μετά από μήνες ακινησίας η απελευθέρωση των επαγγελμάτων.
Σύμφωνα με τα απολογιστικά στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών, το οποίο συντονίζει την εφαρμογή του σχετικού νόμου 3919/2011,το τελευταίο δίμηνο άρθηκαν οι φραγμοί εισόδου σε 28 επαγγέλματα, ενώ προγραμματίζεται σε 2 δόσεις, τον Ιούνιο και τον Σεπτέμβριο, να συμβεί το ίδιο σε ακόμη 13. Τουλάχιστο αυτό ισχύει για τα εκατοντάδες «ανώνυμα» επαγγέλματα, αφού ακόμη δεν έχουν ολοκληρωθεί οι αλλαγές που ζητά η τρόικα στα «κραταιά» επαγγέλματα των νομικών και των μηχανικών- αρχιτεκτόνων.
Εκτός από τις εκκρεμότητες που πρέπει να λυθούν στα πεδία των νομικών και των τεχνικών επαγγελμάτων, το υπουργείο Οικονομικών έθεσε ως στόχο να απελευθερώσει σε δύο στάδια τα εξής επαγγέλματα:
Α. Τέλος Ιουνίου 20121. Ενεργειακοί Επιθεωρητές (αρμόδια η Ειδική Γραμματεία Επιθεώρησης Περιβάλλοντος & Ενέργειας).
2. Εμπορεία Πετρελαιοειδών (ΓΓ Ενέργειας & Κλιματικής Αλλαγής – αναμονή γνωμοδότησης ΕΑ) .
3. Καπνοπωλείο – περίπτερο – κυλικείο (Υπ Εθνικής Άμυνας -αναμονή γνωμοδότησης ΕΑ).
4. Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς & Τράπεζα της Ελλάδας – 5 επαγγέλματα (Υπ Οικονομικών).
5. Επιχείρηση ενοικίασης λιμουζίνων (ΓΓ Μεταφορών – ΓΓ Τουρισμού)
6. Λιμενεργάτες (ΓΓ Εργασίας)
7. ΙΚΤΕΟ (ΓΓ Μεταφορών)
8. Κατ’ οίκον διδασκαλία (ΓΓ Υπ. Παιδείας)
9. Διδασκαλία σε φροντιστήρια δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και κέντρα ξένων γλωσσών (ΓΓ Υπ. Παιδείας)Β. Τέλος Σεπτεμβρίου 20121. Τουριστικά Γραφεία, πράκτορες κλπ (ΓΓ Ναυτιλίας)
3. Οινολόγος – μελισσοκόμος και άλλα 6 επαγγέλματα (ΥπΑΑΤ)
4. Εμπορία λιπασμάτων και άλλα 10 επαγγέλματα (ΥπΑΑΤ)
3. Εφημεριδοπώλες – πρακτορεία τύπου (ΓΓ Επικοινωνίας)
4. Παιδικές εξοχές – βρεφικοί σταθμοί κλπ (ΓΓ πρόνοιας)
Μέσα στον Μάρτιο, μέσω εγκυκλίων και άλλων εφαρμοστικών διατάξεων, έχουν αρθεί οι φραγμοί εισόδου σε 12 συνολικά επαγγέλματα: οδηγοί- ιδιοκτήτες ταξί, σχολές οδήγησης και εκπαιδευτές, μηχανοτεχνίτες, εκτελωνιστές, χημικοί ναυτιλίας , κομμωτές και κουρείς, τεχνίτες χεριών – ποδιών, διοργάνωση εκθέσεων, ραδιοτεχνίτες και ραδιοηλεκτρολόγοι, ενεχυροδανειστές, κλειθροποιοί και αργυραμοιβοί.
Τον Φεβρουάριο, ως προαπαιτούμενη ενέργεια για τη δόση, προχώρησε η απελευθέρωση σε ακόμη 16 κλάδους: φορτοεκφορτωτές, εταιρείες προσωρινής απασχόλησης, ιδιωτικά γραφεία συμβούλων εργασίας, ξεναγοί, μεσίτες, ορκωτοί εκτιμητές (εκκρεμούν βελτιώσεις), λογιστές και φοροτέχνες, αναλογιστές, ιδιωτικοί φορείς παροχής υπηρεσιών πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας (ιατρεία-πολυιατρεία, οδοντιατρεία- πολυοδοντιατρεία, διαγνωστικά κέντρα, κέντρα αποθεραπείας -αποκατάστασης), μονάδες χρόνιας αιμοκάθαρσης, οδοντοτεχνικά εργαστήρια, καταστήματα οπτικών ειδών και τμημάτων φακών επαφής, εργαστήρια φυσικοθεραπείας, αισθητικής, μονάδες αδυνατίσματος και διαιτολογικές μονάδες, ωδεία, σχολές χορού, σχολές δραματικής τέχνης και κινηματογράφου.
Τα στοιχεία για το τι ισχύει πλέον σε κάθε επάγγελμα πρέπει να αναρτώνται από τα αρμόδια υπουργεία στην ιστοσελίδα του υπουργείου Οικονομικών βάση σχετικής μνημονιακής υποχρέωσης. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να βρουν εκεί και όλα τα σχετικά νομικά κείμενα για να ξεκινήσουν την δραστηριότητά τους.
Ο νόμος «Αρχή της επαγγελματικής ελευθερίας, κατάργηση των αδικαιολόγητων περιορισμών στην πρόσβαση και άσκηση επαγγελμάτων» ορίζει ότι καταργούνται: περιορισμοί ως προς τον αριθμό των προσώπων που μπορούν να εξασκούν ένα επάγγελμα (πληθυσμιακά κριτήρια), η εξάρτηση της διοικητικής άδειας από την ύπαρξη «πραγματικής ανάγκης» κατά την ουσιαστική εκτίμηση της διοικητικής αρχής, οι γεωγραφικοί περιορισμοί, οι ελάχιστες αποστάσεις, η απαγόρευση δημιουργίας περισσότερων εγκαταστάσεων από το ίδιο πρόσωπο, η επιβολή υποχρέωσης στον ασκούντα το επάγγελμα να προσφέρει μαζί με τη δική του υπηρεσία και άλλες συγκεκριμένες υπηρεσίες, οι περιορισμοί που σχετίζονται με τη συμμετοχή στο μετοχικό κεφάλαιο και η επιβολή υποχρεωτικών κατώτατων τιμών ή αμοιβών για τη διάθεση αγαθών ή την προσφορά υπηρεσιών.
Επίσης, καταργείται η απαίτηση χορήγησης προηγούμενης διοικητικής άδειας για την άσκηση επαγγέλματος και αντικαθίσταται με την απλή αναγγελία έναρξης επαγγέλματος, συνοδευόμενης από τα απαραίτητα δικαιολογητικά. Αν μετά την παρέλευση τριμήνου από την υποβολή της αναγγελίας η αρμόδια αρχή δεν απαγορεύσει την άσκηση του επαγγέλματος, εφόσον δεν συντρέχουν οι νόμιμες προϋποθέσεις, το επάγγελμα ασκείται ελεύθερα.

 

2 Σχόλια

  1. Δεν θα αλλαξει κατι ουσιαστικα για εμας? με την απελευθερωση του επαγγελματος?

  2. Δείτε τις προτάσεις της επιτροπής ανταγωνισμού εντός του άρθρου σε εσωτερικό σύνδεσμο, άγνωστο ποιές θα περάσουν στον νόμο

Σχολιάστε το άρθρο

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί Required fields are marked *

*

Δημοφιλή άρθρα



Sorry. No data so far.

x

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΑΤΕ ?

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΓΙΑ ΑΠΟΣΠΑΣΗ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ 2023-2024

Το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων προκειμένου να προβεί στην έγκαιρη στελέχωση των ...