Home / Γαλλικά / Άλλα άρθρα / Κύπρος : Έντονες αντιδράσεις για την κατάργηση της Γαλλικής από υποχρεωτική ξένη γλώσσα και την εξομοίωση της με τις άλλες γλώσσες ως επιλεγόμενο μάθημα

Κύπρος : Έντονες αντιδράσεις για την κατάργηση της Γαλλικής από υποχρεωτική ξένη γλώσσα και την εξομοίωση της με τις άλλες γλώσσες ως επιλεγόμενο μάθημα

Δημοσιεύτηκε: 9:50 πμ Απρίλιος 16th, 2012  


Τα παιδιά μας πρέπει να διδάσκονται, υποχρεωτικά, και γαλλικά!
 
ΤΟΥ ΣΑΒΒΑ ΙΑΚΩΒΙΔΗ
Η γνώση μιας ξένης γλώσσας σημαίνει κατάκτηση ενός άλλου πολιτισμού. Η γνώση και δεύτερης ξένης γλώσσας είναι πανίσχυρο όπλο στην γλωσσική, πολιτιστική αλλά και επαγγελματική επάρκεια καθενός, που θέλει να προοδεύσει.

Σήμερα, στην εποχή της τεχνολογίας και της επέλασης της γνώσης και της προόδου, να μιλά κανείς δύο ξένες γλώσσες δεν είναι πια αρκετό για να συναγωνιστεί και να ανταγωνιστεί προς άλλους, πολύγλωσσους λαούς. Επισημαίνουμε αυτά τα αρκούντως αυτονόητα προς ταγούς του υπουργείου Παιδείας που, φαίνεται, πάνε να παίξουν αχρείαστα και ζημιογόνα παιγνίδια με ξένες γλώσσες, που τα παιδιά μας καλούνται να κατέχουν και να ομιλούν, αν τα θέλουμε να ενταχθούν στην κοινωνία του 21ου αιώνα. Μετά τη δημοσιοποίηση του προτεινόμενου ωρολογίου προγράμματος για το Γυμνάσιο και το Λύκειο, ο Παγκύπριος Σύνδεσμος Καθηγητών Γαλλικής Γλώσσας διατυπώνει ξανά εύλογες ανησυχίες για διαφαινόμενη νέα προσπάθεια υποβάθμισης της Γαλλικής σε γλώσσα επιλογής αντί της υποχρεωτικής διδασκαλίας της.

Δεν χρειάζεται να υποβάλουμε προς το υπουργείο Παιδείας ότι η Γαλλική είναι μια από τις τρεις γλώσσες στα Σχέδια Υπηρεσίας της Κυπριακής Δημοκρατίας. Η Νομική Υπηρεσία παραχωρεί μαθήματα Γαλλικών στους υπαλλήλους της, επειδή το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο και το Διεθνές Δικαστήριο εκδίδουν τα έγγραφά τους στην Γαλλική. Επίσης, η Γραμματεία η οποία ανέλαβε την προετοιμασία της Κύπρου για την Προεδρία της ΕΕ, έχει ζητήσει ταχύρρυθμα μαθήματα εκμάθησης γαλλικών, για περισσότερους από 300 υπαλλήλους. Η Γαλλική είναι μάθημα εισδοχής και απαιτείται η γνώση της σε επίπεδο Β1 στο Τμήμα Γαλλικής Φιλολογίας (Κύπρου και Ελλάδας), Σύγχρονων Γλωσσών και Ευρωπαϊκών Σπουδών (Παν/μιο Κύπρου), στις Σχολές Μεταφραστών Ελλάδας. Στο τμήμα Νομικής του Πανεπιστημίου Κύπρου η Γαλλική προσφέρεται στο πρόγραμμα σπουδών. Η Κυβέρνηση παραχωρεί, από το 2005, δώδεκα υποτροφίες το χρόνο για προπτυχιακές σπουδές στη Γαλλία και από το 2008 πέντε μεταπτυχιακές σπουδές Master 1 και πέντε άλλες για Master 2.

Τι ζητούν οι καθηγητές Γαλλικής; Να συνεχίσει να διδάσκεται σαν υποχρεωτική γλώσσα στο Γυμνάσιο και στο Λύκειο. Επιπλέον, να δοθεί ευκαιρία στους μαθητές να έρθουν σε επαφή με μια τρίτη ευρωπαϊκή γλώσσα ή άλλη κατά τη διάρκεια της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Για να μπορέσουν να φθάσουν οι μαθητές στα επίπεδα Β1/Β2, που ζητούνται από την Ευρωπαϊκή Ένωση, θα πρέπει να αυξηθούν οι ώρες διδασκαλίας των γαλλικών τόσο στο Γυμνάσιο όσο και στο Λύκειο και να εισαχθεί ο θεσμός της πιστοποίησης στη Μέση Εκπαίδευση. Επίσης, υποστηρίζουν, επιβάλλεται η διδασκαλία της γαλλικής γλώσσας από το Δημοτικό, σαν δεύτερης ξένης γλώσσας, σύμφωνα με τις οδηγίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη Βαρκελώνη (2002). Να υποδείξουμε στους ταγούς του υπουργείου Παιδείας ότι η Γαλλική πρέπει να διδάσκεται ως υποχρεωτική γλώσσα και για δύο ακόμα κρίσιμης σημασίας λόγους.

Η Κύπρος, από το 2006, είναι μέλος του Διεθνούς Οργανισμού Γαλλοφωνίας (Δ.Ο.Γ.), μοιράζεται με τα υπόλοιπα κράτη-μέλη τη γαλλική γλώσσα και αναλαμβάνει την ανάπτυξη και την προώθησή της. Και από την άλλη, η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί έναντι της Γαλλίας για την προώθηση της Γαλλικής ως υποχρεωτικής γλώσσας. Και κάτι άλλο που δεν πρέπει να διαφεύγει της προσοχής του υπουργείου Παιδείας: Η υποχρεωτική διδασκαλία της Γαλλικής ενέχει ύψιστες και σοβαρότατες, ευκόλως εννοούμενες, πολιτικές διαστάσεις. Ξεκάθαρα πράγματα: Η Γαλλική πρέπει να είναι η δεύτερη υποχρεωτικά διδασκόμενη γλώσσα μετά την Αγγλική. Γι’ αυτό να αφεθούν κατά μέρος διάφορες περίεργες μηχανεύσεις κατά της Γαλλικής.

(Από τη «Σημερινή»)

www.paideia-news.com, www.inital.gr

ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

Η ΣΗΜΕΡΙΝΗ

Να παραμείνουν υποχρεωτικά τα Γαλλικά, ζητούν οι καθηγητές

Του Κυριάκου Πενηνταέξ

Την αντίδραση του Συνδέσμου Καθηγητών Γαλλικής Γλώσσας προκάλεσε η πρόταση του Υπουργείου Παιδείας για τα νέα ωρολόγια προγράμματα.

Η πρόταση δόθηκε πριν από λίγες βδομάδες στις εκπαιδευτικές οργανώσεις, για να τις μελετήσουν και να καταθέσουν τις εισηγήσεις/παρατηρήσεις τους μέχρι τις 24 Φεβρουαρίου.

«Να μείνει υποχρεωτικό το μάθημα»

Οι καθηγητές ζητούν όπως η γαλλική γλώσσα συνεχίσει να διδάσκεται σαν υποχρεωτική γλώσσα τόσο στο Γυμνάσιο όσο και στο Λύκειο, (κάτι που καταργείται στα νέα ωρολόγια προγράματα) και επιπλέον, να δοθεί ευκαιρία στους μαθητές να έρθουν σε επαφή με μια τρίτη ευρωπαϊκή γλώσσα ή άλλην κατά τη διάρκεια της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.

Όχι στα 80λεπτα μαθήματα

Προκειμένου οι μαθητές να φτάσουν στα επίπεδα που ζητούνται από την Ευρωπαϊκή Ένωση στην εκμάθηση της γαλλικής γλώσσας, οι καθηγητές ζητούν όπως αυξηθούν οι ώρες διδασκαλίας του μαθήματος τόσο στο Γυμνάσιο όσο και στο Λύκειο. Οι καθηγητές γαλλικών διαφωνούν, επίσης, με την επέκταση της χρονικής διάρκειας των περιόδων διδασκαλίας από 45 σε 80 λεπτά.

«Στην περίπτωση των ξένων γλωσσών, η ογδοντάλεπτη διδασκαλία μαθημάτων δεν μπορεί να εφαρμοστεί, διότι είναι απαραίτητη και παιδαγωγικά σωστή η συχνή επαφή των μαθητών με την ξένη γλώσσα. Πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι σε καμιά ευρωπαϊκή χώρα δεν διδάσκεται ξένη γλώσσα κάτω από 180 λεπτά την εβδομάδα», αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο Σύνδεσμος Καθηγητών Γαλλικής Γλώσσας.

Οι λόγοι

Στην ανακοίνωση ο Σύνδεσμος εξηγεί τους λόγους που η διδασκαλία των γαλλικών θα πρέπει να παραμείνει υποχρεωτική. Όπως αναφέρει, η γαλλική γλώσσα αποδεικνύεται απαραίτητη πλέον στη Δημόσια Υπηρεσία. «Η κυπριακή κυβέρνηση εδώ και χρόνια προσφέρει δωρεάν εντατικά μαθήματα γαλλικών σε ανώτερους αξιωματούχους του κράτους (σε όλα τα Υπουργεία, Αστυνομία, Στρατό κτλ.) τόσο στα ΚΙΕ όσο και στο Γαλλικό Ινστιτούτο, προκειμένου να αντεπεξέλθουν στα καθήκοντά τους στην Κύπρο και στην Ε.Ε», προσθέτει.

ΤΑ ΝΕΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΕΔΩ

www.inital.gr


 

Σχολιάστε το άρθρο

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί Required fields are marked *

*

Δημοφιλή άρθρα



Sorry. No data so far.

x

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΑΤΕ ?

Σύμφωνο συνεργασίας για το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας

Σύμφωνο συνεργασίας για το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας με δύο γαλλικά πανεπιστήμια και το ...